Το ιρανικό “UAV” που καταρρίφθηκε στο Ισραήλ ήταν αντίγραφο του “RQ-170 Sentinel” της “CIA”

Την 10η Φεβρουαρίου, πάνω από τo Ισραήλ, ένα ισραηλινό επιθετικό ελικόπτερο κατέρριψε ένα ιρανικό ανεπάνδρωτο εναέριο όχημα (UAV) του οποίου το σχήμα έμοιαζε πάρα πολύ με το ιρανικό “UAV” “Saeqeh”, ή Κεραυνός, το οποίο βασίζεται στο “RQ-170 Sentinel” της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (“CIA”) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) το οποίο αιχμαλωτίστηκε το 2011 από το Ιράν κοντά στην πόλη Κασμάρ.

Την 4η Δεκεμβρίου 2011, αναφορές των μέσων ενημέρωση μετέδωσαν ότι μια μονάδα ηλεκτρονικού πολέμου του ιρανικού στρατού είχε καταρρίψει ένα “UAV” των ΗΠΑ που παραβίασε τον ιρανικό εναέριο χώρο στα ανατολικά σύνορα μέσω παράκαμψης του ελέγχου του, και αιχμαλώτισε το ελαφρά κατεστραμμένο “UAV”. Σύμφωνα με πληροφορίες τα “RQ-170” χρησιμοποιούνται απο την αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) για την “CIA” στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο της επιχείρησης “Διαρκής Ελευθερία”. Τα “UAV” πετάνε πάνω από το Πακιστάν και το Ιράν. Οι επιχειρήσεις πάνω από το Πακιστάν περιελάμβαναν εξόδους που συνέλεγαν πληροφορίες πριν και κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που οδήγησε στον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν τον Μάιο του 2011. O προσδιορισμός “RQ” σημαίνει ότι το “RQ-170 Sentinel” δεν μεταφέρει όπλα.

Την 6η Δεκεμβρίου 2011, αξιωματούχοι των ΗΠΑ γνωστοποίησαν ότι ένα “UAV” κατέπεσε μέσα ή κοντά στον ιρανικό εναέριο χώρο και ότι ανήκε στην “CIA” και όχι στη “Διεθνή Δύναμη Βοήθειας για την προαγωγή της Ασφάλειας” (“ISAF”) όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα. Το “UAV” αιχμαλωτίστηκε είτε λόγω σφάλματος στο λογισμικό που ανάγκασε το “UAV” να πετάξει πολύ χαμηλά ή, όπως ισχυρίζονται οι ιρανοί, κατάφεραν να παρεμβάλουν το “GPS” χάρις στον ρωσικό εξοπλισμό, καταφέρνοντας να προσγειώσουν το “UAV” μάλλον ομαλά.

Η ιρανική κυβέρνηση αποδέσμευσε απόσπασμα βίντεο του αιχμαλωτισμένου “Lockheed-Martin RQ-170 Sentinel” την 8η Δεκεμβρίου 2011. Στο βίντεο, ένα μέλος των ιρανών φρουρών της επανάστασης ανακοίνωσε τις διαστάσεις του “UAV”, περιελάμβανε το εκπέτασμα περίπου είκοσι έξι (26) μέτρων (85 πόδια), ύψος ενός μέτρου και ογδόντα τεσσάρων (1,84) εκατοστών (6 πόδια) και μήκος τεσσάρων μέτρων και πενήντα (4,50) εκατοστών (15 πόδια). Μετά την εξέταση του βίντεο, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι το “UAV” ήταν αυθεντικό. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε απο το Ιράν να επιστρέψει το “UAV”. Το Ιράν αρνήθηκε το αίτημα και προέβη σε διαμαρτυρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την παραβίαση του εναέριου χώρου του από τις ΗΠΑ.

Όταν απωλέσθηκε το “Sentinel”, οι αμερικανοί υποβάθμισαν τη σημασία της απώλειας, σκεπτόμενοι οτι το Ιράν δε διαθέτει το τεχνολογικό επίπεδο για να εκμεταλλευτεί τα μυστικά του “UAV”. Στην πραγματικότητα, η απώλεια του “Sentinel” ήταν στρατηγικής σημασίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ομπάμα μπορεί να διέταζε τον βομβαρδισμό του υπόστεγου που ήταν αποθηκευμένο αλλά δεν το έπραξε, φοβούμενος ότι θα θέσει σε κίνδυνο τα αποτελέσματα που προέκυψαν ως στιγμής στις διαπραγματεύσεις για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

Τον Απρίλιο του 2012, ο στρατηγός Αμιρ Αλι Χατζιζαντέχ, ο αρχηγός του κλάδου αεροδιαστημικής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, ισχυρίστηκε οτι το Ιράν είχε αντιγράψει το “RQ-170” μεσώ της αντιστροφής μηχανικής και κατασκεύαζε ένα αντίγραφό του “UAV”. Δήλωσε επίσης ότι ανακτήθηκαν τα δεδομένα από το αιχμάλωτο “RQ-170”. Το Ιράν δοκίμασε για πρώτη φορά τη δική του έκδοση του “RQ-170” το 2014 και το το 2016 το επίλεκτο Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης αποκάλυψε το “Saeqeh”.

Οι ισραηλινοί δήλωσαν ότι το “Saeqeh” που καταρρίφθηκε την 10η Φεβρουαρίου είχε απογειωθεί από μια ιρανική βάση στην Συρία (το οποίο αρνούνται οι ιρανοι). Ο τσαχαλ (ισραηλινός στρατός) δήλωσε ότι είχε στην κατοχή του τα συντρίμμια του “UAV” και αποδέσμευσε ένα βίντεο που έδειχνε ένα όχημα να συμμετέχει στην εκτόξευση του. Εντοπίστηκε από τους ισραηλινούς αφότου εκτοξεύθηκε απο την ιρανική βάση κοντά στην Παλμύρα (στην κεντρική Συρία), και καταρρίφθηκε πάνω απο την Κοιλάδα του Ιορδάνη από ένα ισραηλινό επιθετικό ελικόπτερο.

“Δεν ήταν μια επίθεση, αλλά μια δοκιμή των ορίων και των κανόνων” δήλωσε ο Χαγκαϊ Τζουριέλ, γενικός διευθυντής του ισραηλινού υπουργείου πληροφοριών, αναφερόμενος στη διείσδυση. “Για τους ιρανούς, δεν υπάρχει κάτι καλύτερο απο το να δοκιμάσουν τα όρια και να ξεφύγουν, γι’αυτό δεν πρέπει να τους αφήνουμε”. Ο Ταλ Ινμπαρ, επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου διαστήματος και “UAV” στο Ινστιτούτο Φισερ Στρατηγικών Μελετών Αεροπορίας και Διαστήματος, δήλωσε ότι η Συριά ειναι “ένα εργαστήριο για το Ιραν ώστε να δοκιμάσει τα νέα του όπλα και τακτικές”.

Ειδικοί αναλυτές απο τις ΗΠΑ προσπαθούν τώρα να εξακριβώσουν πόσο μακριά έχουν προχωρήσει οι ιρανοι στην αντιγραφή των τεχνολογικών δυνατοτήτων του “Sentinel”.

Απόδοση/Μετάφραση από το “AirRecognition.Com” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.