Το Ισλαμικό Κράτος δημοσίευσε «συνέντευξη» του Ιορδανού πιλότου που αιχμαλώτισε

Μέσα στον κόκκινο κύκλο ο αιχμάλωτος Ιορδανός πιλότος. (businessinsider.com)

Το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) έδωσε στη δημοσιότητα τη «συνέντευξη» του ιορδανού πιλότου F-16 ο οποίος την 24η Δεκεμβρίου αιχμαλωτίστηκε από την τρομοκρατική οργάνωση στην Συρία.

Αν και η «συνέντευξη» περιλαμβάνει κάποιες λεπτομέρειες τις οποίες θα ήταν αδύνατο να γνωρίζουν οι τρομοκράτες, ο ισχυρισμός ότι ο πιλότος καταρρίφθηκε παραμένει επισφαλής.
Σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο που δημοσιεύθηκε στο αγγλόφωνο περιοδικό του ΙΚ, Ντάντικ, ο υποσμηναγός Μουάντχ Σάφι Γιουσούφ αλ-Κασάμπιάχ δήλωσε πως αυτός και ένας δεύτερος ιορδανός πιλότος απογειώθηκαν από την Αεροπορική Βάση (Α.Β.) Μουγαφακ αλ-Σάλτι (επίσης γνωστή και ως Α.Β. Σαχίμπ Μουγαφάκ ή Αλ-Αζράκ) στην επαρχία Άλ-Ζάρκα στις 06:15 τοπική ώρα, πραγματοποίησαν εναέριο ανεφοδιασμό στις 07:55, και συναντήθηκαν με ομάδα μαχητικών αεροσκαφών F-15 και F-16 από το Μαρόκο, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο «συνεντευξιαζόμενος» ανέφερε ότι τα ιορδανικά F-16 είχαν ως αποστολή την προστασία των αεροσκαφών κρούσης από μία πιθανή επίθεση των συριακών αναχαιτιστικών και πυραύλων εδάφους-αέρος: μια αποστολή η οποία μάλλον θα απαιτούσε να φέρουν στον οπλισμό τους πυραύλους αέρος-αέρος και αντιρανταρ.

«Ο ρόλος μας στην αποστολή ήταν να σαρώνουμε και να καλύπτουμε τον τομέα των αεροσκαφών κρούσης. Σαρώναμε την περιοχή για να καταστρέψουμε οποιοδήποτε χερσαίο αντιαεροπορικό σύστημα και να παρέχουμε κάλυψη στην περίπτωση που θα εμφανιζότανε εχθρικά αεροσκάφη,» υποτίθεται πως είπε ο υποσμηναγός Κασάμπιαχ στους δεσμώτες του.

«Εισήλθαμε στην περιφέρεια Αλ-Ράκα (στην Συρία) για να σαρώσουμε την περιοχή, τότε τα μαχητικά κρούσης ξεκίνησαν να εκτελούν την επίθεση τους. Το αεροσκάφος μου χτυπήθηκε από πύραυλο αναζήτησης θερμότητας. Άκουσα και ένιωσα το χτύπημα του… το αεροσκάφος άρχισε να παρεκκλίνει από την κανονική πορεία πτήσης, όποτε και πραγματοποίησα εγκατάλειψη αεροσκάφους κάνοντας χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος, προσγειώθηκα στον ποταμό Φουράτ (Ευφράτη), το κάθισμα κόλλησε στο έδαφος, όπου παρέμεινα εκει ακινητοποιημένος μέχρι την ώρα που αιχμαλωτίστηκα.»

Τρομοκράτες του ΙΚ περισυλλέγουν την καλύπτρα του ιορδανικού F-16. Τα περισσότερα συντρίμμια του μαχητικού έχουν πέσει μέσα στον Ευφράτη. (HIS Janes)

Την 24η Δεκεμβρίου η Κεντρική Διοίκηση (CENTCOM) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) αποδέσμευσε ανακοίνωση στην οποία έλεγε ότι: «Το περιστατικό καταδεικνύει πως (το ΙΚ) δεν κατέρριψε το μαχητικό αεροσκάφος όπως ισχυρίζεται η τρομοκρατική οργάνωση.» Η CENTCOM δεν παρείχε επιπλέον λεπτομέρειες, όμως πρέπει να γνώριζε αν το ιορδανικό F-16 βρισκότανε πάνω από περιοχή ανάπτυξης μικρού βεληνεκούς αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων αναζήτησης θερμότητας, για τα οποία διέθετε πληροφορίες πως βρισκότανε σε χέρια του ΙΚ.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ιορδανίας έδωσαν στη δημοσιότητα μία ανακοίνωση στην οποία έλεγαν πως τα αίτια της πτώσης δεν έχουν προσδιοριστεί λόγω αδυναμίας πρόσβασης στα συντρίμμια του αεροσκάφους.

Ο υποσμηναγός Κασάμπιαχ δήλωσε επίσης ότι μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και της Γαλλίας έχουν ως βάση την Α.Β. Μουγαφάκ αλ-Σάλτι και στις αρχές Δεκεμβρίου ένας πιλότος των ΗΠΑ σκοτώθηκε όταν το μαχητικό του κατέπεσε.

Νωρίτερα το Γαλλικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι είχε αναπτύξει στην Ιορδανία τρία αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου Mirage 2000. Ενώ οι ΗΠΑ δεν έχουν επιβεβαίωσε ότι διαθέτουν αεροσκάφη στην χώρα, σύμφωνα με πληροφορίες ένας από τους πιλότους της σκοτώθηκε την 1η Δεκεμβρίου όταν το αεροσκάφος F-16 που πετούσε κατέπεσε σε αδιευκρίνιστη περιοχή στη νοτιοδυτική Ασία. Το CNN αναμετάδωσε πως η συντριβή έγινε στην Ιορδανία.

Προφανώς ο υποσμηναγός Κασάμπιαχ δεν ανέφερε τα βελγικά, δανέζικα και ολλανδικά F-16 τα οποία, σύμφωνα με δημοσιογραφικές αναφορές, έχουν αναπτυχθεί στην Μουγάφακ αλ-Σάλτι ως τμήμα της συμμαχίας κατά του ΙΚ.

Φωτογραφία που τραβήχτηκε την 24η Δεκεμβρίου 2014 δείχνει έναν τρομοκράτη του ISIL να συλλέγει τμήματα από τα συντρίμμια του ιορδανικού μαχητικού αεροσκάφους στη περιοχή της Ράκα της Συρίας. (businessinsider.com)

Απόδοση από το HIS Janes για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.