Το Ισραήλ αποκάλυψε τον αντικαταστάτη του M113, το 8Χ8 τροχοφόρο ΤΟΜΠ Eitan

IHS Janes - Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ αποδέσμευσε την 1η Αυγούστου την πρώτη φωτογραφία του πρωτοτύπου ΤΟΜΠ Eitan.

[dropcap size=small]Τ[/dropcap]ο Ισραηλινό υπουργείο Άμυνας (Υπ.Αμ.) αποκάλυψε το 8Χ8 τροχοφόρο τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ), Eitan, το οποίο πρόκειται να αναπτυχθεί σε μια οικογένεια οχημάτων τα οποία θα αντικαταστήσουν πολλά από τα παλαιά ερπυστριοφόρα ΤΟΜΠ M113.

Το Eitan που θα ζυγίζει περίπου 30-35 τόνους, έχει κινητήρα που αποδίδει 750 ίππους και μπορεί να φτάσει την ταχύτητα των 90 χιλιόμετρων ανά ώρα σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους, δήλωσε το Υπ.Αμ. Η έκδοση ΤΟΜΠ θα μπορεί να μεταφέρει 12 άτομα, συμπεριλαμβανομένου Αρχηγού, Οδηγού και Πυροβολητή.

Το Υπ.Αμ. αποδέσμευσε φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν ένα πρωτότυπο του ΤΟΜΠ οπλισμένο με το τηλεχειριζόμενο οπλικό σταθμό Samson Mini της Rafael.

Ο επικεφαλής της Αρχής Τεθωρακισμένων του Υπ. Αμ. υποστράτηγος Μπαρουχ Ματζλιάχ, είπε ότι τις τελευταίες ημέρες το πρωτότυπο ξεκίνησε σειρά ελέγχων των δυνατοτήτων του. Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) θα αποφασίσουν πόσες πλατφόρμες θα παραγγείλουν όταν θα ολοκληρωθούν οι δοκιμές και έλεγχοι.

Ο υποστράτηγος Ματζλιάχ είπε ότι, μαζί με τα επιπλέον ερπυστριοφόρα ΤΟΜΠ Namer που παραγγέλθηκαν από τις IDF, το Eitan θα αντικαταστήσει οριστικά εκατοντάδες γερασμένα ΤΟΜΠ M113 και συναφή οχήματα που παραμένουν σε υπηρεσίας με τις IDF. Το M113 είχε πολύ φτωχή απόδοση κατά τον πόλεμο του 2014 με την Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας, όπου βρέθηκε εκτεθειμένο σε εντατικά πυρά ανταρτών οπλισμένων με εκτοξευτές καθοδηγούμενων αντιαρματικών πυραύλων και ρουκετών RPG-7.

“Το Eitan είναι ειδικά προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις και εδαφικές συνθήκες του Ισραήλ”, είπε ο υποστράτηγος Ματζλιάχ. “Φυσικά, δεν πρόκειται να αντικαταστήσει το Namer. Είναι ένα επιπρόσθετο και συμπληρωματικό όχημα. Το κύριο πλεονέκτημα του είναι η γρήγορη κίνηση του σε δρόμους και η ταχεία κινητικότητα του ανάμεσα στους τομείς των μαχών χωρίς την εξάρτηση του από τους αρματοφορεις”.

Αυτό σημαίνει ότι οι εξοπλισμένες με το Eitan μονάδες μπορούν να κινηθούν ταχέως ανάμεσα στις εμπόλεμες ζώνες του βόρειου και νότιου τομέα της επικρατείας του Ισραήλ χωρίς να απαιτείται η φορτοεκφόρτωση του οχήματός από τους ρυμουλκούμενους αρματοφορείς. Επιπρόσθετα στον ρόλο του ΤΟΜΠ, αυτή τη στιγμή οι εκδόσεις των M113 των IDF υπηρετούν ως οχήματα διοίκησης, ολμοφόρα, εκτοξευτές πυραύλων, ασθενοφόρα, φορείς φορτίων και σε διαφόρους άλλους τύπους.

Yaakov Lappin

Απόδοση/Μετάφραση απο το IHS Janes για την Προέλαση.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

24 Απαντήσεις

  1. Ως στιγμής είδαμε κορνετ (όπως και αμερικανικά TOW) στα χέρια κουρδων και τζιχαντιστών. Δεν είναι καθόλου απίθανο στο άμεσο μέλλον να τα δούμε και στα χέρια της Χαμας. Αν και απ’ο,τι θυμάμαι στην εισβολή του Ισραηλ στον νοτιο Λιβανο οι δυνάμεις τεθωρακισμένων ειχαν ερθει αντιμέτωπες με σθεναρή αντίσταση της Χεσμπολαχ που διέθετε αμερικανικά TOW και (;) ρωσικά Α/Τ. Διαβάζω ότι το νέο ΤΟΜΠ, οπως και άλλα τεθωρακισμένα του Ισραηλ, θα εξοπλιστεί με το σύστημα ενεργής προστασίας Trophy.

   1. Το ζητούμενο είναι για εντός των παλαιστινιακών εδαφών και έστω Fagot που κυκλοφορούν κατά 100αδες αλλά ελέγχουν ασφυκτικά όλες τις διόδους οι εβραίοι όμως ως πότε.
    Το ύψος του είναι πάνω από 2μ και πάνω από καμιά ταράτσα ή θα πέφτουν βροχή οι μολοτοφ και πάει ο Samson Mini.. ή θα φεύγει κάποιο α/τ..

    1. Η αλήθεια είναι ότι το ανίκητο όχημα δεν έχει ακόμα κατασκευαστεί διότι η κούρσα των εξοπλισμών είναι φρενήρης.
     Το θετικό είναι ότι πλέον οι μετακινήσεις του επιβιβασμενου πεζικού θα γίνονται με μεγαλύτερη ασφάλεια σε σχέση με το Μ113, το οποίο είχε ξεπεραστεί από την τεχνολογική κούρσα των εξοπλισμών.
     Σίγουρα, το εν λόγω όχημα θα έχει τα τρωτά σημεία του, αλλά δεν παύει να είναι ένα νέο στοιχείο στο οπλοστάσιο του Ισραηλ το οποίο θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το “σεβάσμιο” Μ113.
     Πιστεύω οτι στο μέλλον το οχημα, οπως είδαμε άλλωστε και με το Namer, ως μία σύγχρονη πλατφόρμα, θα αποκτήσει και αντιαρματικα συστήματα αλλά και πυροβόλο 25+mm, φυσικά όλα αυτά σε εναρμόνιση με τις ιδιαίτερες ανάγκες του Ισραηλ, το οποίο ως γνωστόν επιχειρεί, σε μεγάλο ποσοστό, εντός κατοικημένων τόπων.

  1. Λες; Κοίτα απ’οσα έχουμε δει ως τώρα με τα οπλικά συστήματα του Ισραηλ υπάρχει μία ομοιότητα με το Λεωνιδας: Δεν έχουν εξαγωγές (Το Λεωνιδας πουλήθηκε και Κυπρο αλλά δεν είχε εξαγωγική επιτυχία). Φυσικά οι ισραηλινοι για τους δικούς τους λόγους δεν πουλάνε στο εξωτερικό.
   Αν κρίνω από την φιλοσοφία που χρησιμοποίησαν οι ισραηλινοι με την κατασκευή του Merkava πιστεύω ότι η νέα οικογένεια των τροχοφόρων οχημάτων Eitan θα καλύπτει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις τωρινές και μελλοντικές επιχειρησιακές απαιτήσεις τους.

  1. Γνωστόν τοις πάσι.

   Βασική μεταβλητή στην εξίσωση αντιναρκική/IED προστασία είναι η ποσότητα της εκρηκτικής ύλης και το πως έχει τοποθετηθεί.
   Τουτέστιν, κατάλληλη κιλά (χιλιάδες βλήματα πβ έχουν λεηλατηθεί και κλαπεί από αποθήκες από Ιράκ,Συρία,Λίβανο,Αίγυπτο κ.α.), με κατάλληλη διεύθυνση εκτόνωσης των αερίων…δεν σε σώνει κανένα ποσοστό και πιθανότητες επιβίωσης όπως αυτές που πωλούνται..

   Βάλε σε ἐνα σκοπευτικό α/τ (είτε εμπρός είτε στο πλάι), ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ με ύψος πήγματος 2,20m (τουλάχιστον) όπως φαίνεται αυτό και το ΛΕΩΝΙΔΑΣ με ύψος 1,70m και αφαίρεσε και 10cm περίπου λόγω βύθισης στο χώμα ή στη λάσπη στον Έβρο και στην Θράκη ευρύτερα.

 1. Κι έτσι απομείναμε οι μόνοι που ξορκίζουν κάθε ιδέα για τροχοφόρο ως ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ και συνεχίζουν να εμπιστεύονται το Μ113 σε ρόλο ελαφρά θωρακισμένου ταξί που σε πάει το πολύ έως τρία χιλιόμετρα πριν το ΠΟΤ (μετά τζιζ…)

  1. Όντως, είναι ένα ξεπερασμένο όχημα που πλέον δεν καλύπτει τις ανάγκες ενός στρατού που θέλει να λέγεται σύγχρονος.
   Ας φανταστούμε την πιθανή επιχειρησικη ανάπτυξη μιας ταξιαρχίας π.χ. της 23 στην Αλεξανδρουπολη, η οποίαδιαθέτει, ως γνωστόν, άρματα μάχης Leopard 2HEL τα οποία θα κληθουν να συνεργαστούν με τα M113, θέλει αρκετή φαντασία και πολλές καλές δικαιολογίες για να μαζευτούν τα “ασυμαζευτα”.
   Το M113 είναι χαμένο από χέρι και δεν ξέρω ποιος πεζικάριος θα καθόταν μέσα σε αυτό το όχημα.
   Μία καλή προταση ήταν αυτή που είχα ακούσει πριν χρόνια από τον τότε Αρχηγό Φραγκο Φραγκουλη οπου είχε προτείνει την απόκτηση πλεονασματικων Bradley από τα αποθέματα των ΗΠΑ, αν θυμάμαι καλά μέσω του προγράμματος EDA. Βεβαίως, αν το αναλύσουμε σε βάθος τα πρόγραμμα παραχώρησης πλεονασματικού εξοπλισμού των ΗΠΑ έχουν ως σκοπό την δέσμευση του δυνητικού “πελάτη” στο δίκτυο υλικοτεχνικής υποστηριξης των ΗΠΑ, από την άλλη αν αυτο δεν το δέχεσαι τότε πρέπει να αναζητήσεις άλλες εναλλακτικές λυσεις, μακριά από τις ΗΠΑ.
   Το M2 αν δεχοταν εναν εκσυγχρονισμο επαυξησης επιχειρησιακής ζωη θα υπηρετούσε αξιοπρεπώς για τα επόμενα 20+ χρόνια τις ΕΔ και με το πυροβόλο των 25 χιλ. τα αντιαρματικα και το 7,62 χιλ πολυβόλο θα κάλυπτε το κενό ισχύος πυρός ανάμεσα στο .50 πολυβόλο του M113 και θα συμπληρώνε τα τάγματα ΠΖ κυριως των τεθωρακισμένων ταξιαρχιών που διαθέτουν Leopard 2HEL, ωστε να δημιουργηθούν δύο ετοιμοπόλεμες, ολοκληρωμένες ταξιαρχιες (πχ Ειδικές Δυνάμεις Τεθωρακισμένων) έτοιμες για όλα
   Το κυριότερο, θα αναβαθμιζοταν το πεζικό και το προσωπικό του θα αποκτούσε αόραμα και στόχους. Στοιχεια τα οποία εντοπίζονται πολύ δύσκολα στην εποχή μας.

   1. Παίδες,το Μ-113 είναι μέν παρωχημένο,αλλά ὁ καταλληλώτερος διάδοχος γι᾿αυτό δέν είναι τα ΤΟΜΑ πρώτης γεννεάς,όπως τα ΒΜΡ-1,ούτε τα Βradley/Marder.
    Ὁ λόγος είναι ότι πρόκειται για νόθο σύλληψη,κάτι που δέν είναι ΤΟΜΠ,ούτε όμως και άρμα,αλλά παρουσιάζει την πολυπλοκότητα άρματος,με κόστος ανταγωνιστικό του άρματος,αλλά προστασία όχι πολύ ανώτερη του Μ-113.
    Το Eitan δέν είναι μία λύση που μας ενδιαφέρει,είναι κάτι ιδιαίτερο για τις ιδιαίτερες ανάγκες του Ισραήλ.
    Nammer ἤ κάτι αντίστοιχο είναι το πραγματικό ΤΟΜΠ,και τα υπόλοιπα είναι μεσοβέζικες λύσεις.
    Το να τοποθετήσεις πυροβόλο των 25,30 ἤ 35 χιλιοστών σε ένα όχημα,δέν το κάνει άρμα,ούτε είναι ότι καταλληλώτερο για την υποστήριξη του πεζικού.
    Ὠς απάντηση σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα,παρουσιάστηκε το πυρομαχικό των 40 mm CTA (Cased Telescopic Ammunition),που δέν επιδιώκει να μιμηθεί τα βλητικά των πυροβόλων αρμάτων,αλλά μάλλον να βελτιώσει τα βλητικά του βομβιδοβόλου των 40,μένει βέβαια να δούμε ἄν έχει αντίκρυσμα ἡ επένδυση.
    Κατά την ταπεινή μου άποψη,το Μ-113 θα μας συντροφεύει για πολύ καιρό ακόμη,αλλά δέν είναι απαραιτήτως κακό το να διαθέτεις κάποιες εκατοντάδες Μ-113 για να πλαισιώνουν μία διακοσαριά Nammer (ἤ αντίστοιχα,επαναλαμβάνω,δέν υποστηρίζω το συγκεκριμένο όχημα ὡς τύπο).
    Το Μ-113 μπορεί να αναβαθμιστεί με λογικό κόστος ὡς προς την θωράκιση,και ὡς προς την θεμελιώδους σημασίας ικανότητα νυκτερινής παρατηρήσεως και σκοπεύσεως -όχι μόνο οδηγήσεως,όπως σήμερα.
    Δέν θα γίνει βέβαια CV-90,Ulan ἤ Puma,αλλά όπως εξέθεσα ανωτέρω,ούτε αυτά είναι απαραιτήτως αυτό που χρειάζεται το Πεζικό.
    Τις όποιες δέ ανεπάρκειες του Μ-113,θα πρέπει να τις αναπληρώσουν τα συνδυασμένα όπλα,και ἡ επίγνωση τακτικής καταστάσεως.
    Κοινώς,το ολότελα,ἤ την Παναγιώταινα.

 2. Η Ελλάδα είχε την ευκαιρία το 90 να κατασκευάσει το Pandur για τις ανάγκες του Κουβέιτ με την προϋπόθεση ότι το όχημα θα υπηρετεί στον ΕΣ αλλά οι αξιωματικοί του ΕΣ δεν ήθελαν να το ακούσουν. Είχαμε την ευκαιρία να προμηθευτούμε BTR-60/70 από τα γερμανικά αποθέματα και τα αφήσαμε να καταλήξουν στην Τουρκία και τον ΟΗΕ, όπως και τα ΒΜΡ-2.

 3. Ενδιαφερον πως όλο και περισσότερες εκδόσεις ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ έχουν τροχούς αντί για ερπύστριες, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τη μέγιστη ταχύτητα. Προς συζήτηση αν ποτέ το ΓΕΕΘΑ αποφασίσει πως θελει ΤΟΜΠ (εδώ ακόμα παλεύουμε με τα ασπίδια…)

 4. Προτεινόμενες λύσεις για τους χαλεπούς καιρούς που ζούμε.
  Δ΄ΣΣ:
  α)200 Μ2 Bradley, ως EDA.————–>70 εκ.€
  β)Αναβάθμιση 600-700 ΤΟΜΠ Μ113, με συλλογή θωράκισης από κάποιο ΕΒ(όπως η ιταλική)—>22 εκ.€
  γ)Μεταφορά όλων των Λεωνίδας στον ΈΒρο.Κι αυτό λόγω χαμηλότερης σιλουέτας, μεγαλύτερης θωράκισης(0-10 εκ€)

  Με 100 εκ.€ και αποπληρωμή σε βάθος 10ετιας, έχει λυθεί εκ των έσω, το όποιο πρόβλημα υπάρχει.

  Όλα τα νέα οχήματα θα προωθηθούν στην ΖΕ του Δ΄ΣΣ, κι έτσι θα υπάρχουν:
  200 Μ2, 600-700 Μ113 αναβαθμισμένα, και 500 Λεωνίδας—>1400 οχήματα που και τα ΤΘ θα μπορούν να ακολουθήσουν, και το ΠΖ να μεταφέρουν με σχετική ασφάλεια.

  ΑΣΔΕΝ:
  Εδώ δεν μας νοιάζει τόσο η θωράκιση, όσο η δυνατότητα αντιαποβατικής κρούσης.Και η αρχή έχει γίνει με την μετατροπή 70-80-100(?) ΒΜΡ-1 σε ΒΜΡ-1GR(με Zu-22). Σαν επιπλέον αναβάθμιση θα μπορούσε να υπάρξει η επέκταση της ήδη υπάρχουσας λύσης Μ113 με Rheinmental 20mm.—–>0-500.000 €

  Απώτερο ΕΥΟΙΩΝΟ Μέλλον,
  Προμήθεια επιπλέον Μ2 Bradley, ανάπτυξη Λεωνίδας 3, αναβάθμιση επιπλέον οχημάτων Μ113.

  Υ.Γ.: Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Δόξα τω Θεώ, υπάρχουν λύσεις απλές κι εύκολες, αλλά που λειτουργούν.

  1. Να υποθέσω ότι ρώτησες τους Αμερικάνους πόσο πουλάνε τα 200 Bradley και σου απάντησαν 70 εκατ. ευρώ. ??
   Ποιες βιομηχανίες θα αναπτύξουν το Λεωνίδας-3 ?? Τελειωμένες είναι…… Και άραγε συμφέρει η ανάπτυξη ενός οχήματος που σχεδιάστηκε την δεκαετία του ΄60 ??

  2. Σωστά τα γράφεις, μόνο που οι συλλογές αναβάθμισης των Μ-113 κοστίζουν πολύ περισσότερο από τα 22εκ.€.Η Ιταλική που κάποτε την συζητάγαμε για τα Μ-113 των ΠΖΝ, κοστίζει περίπου στα 350.000,00€ που για τον συγκεκριμένο σκοπό ήταν πολύ καλή τιμή.
   Εδώ http://tanknutdave.com/the-us-m113-series-a-family-of-apc-based-vehicles/ για να δείτε συγκεντρωμένες τις προτάσεις αν και καλύτερα να ρίξουμε τα υποτιθέμενα χρήματα αναβάθμισης των Μ-113 στην μετατροπή αρμάτων Μ και Λεο σε ΤΟΜΠ.

 5. Το Ισραήλ καθυστέρησε αρκετά με την παρουσίαση
  του διαδόχου για το Μ-113. Προφανώς το
  Stryker IAV που δοκιμάστηκε στο πεδίο μάχης
  του Αφγανιστάν και Ιράκ δεν τους ικανοποιεί,
  και αποφάσησαν να προχωρήσουν σε δικιά
  τους σχεδίαση και κατασκευή, που είναι ακριβή
  και χρονοβόρα λύση.

  Στην περίπτωση των μαχητικών και Υ/Β όμως,
  ακολουθούν άλλο δρόμο αγοράζοντας έτοιμα
  και διαθέσιμα συστήματα τα οποία εξοπλίζουν
  με εγχώρια τεχνολογία όπως τα ηλεκτρονικά
  και τα συστήματα αυτοπροστασίας.

 6. Λογικο να μην τους κανει το Στρικερ. Εδω μιλαμε για 30-35 τοννους ατσαλι οταν το Στρικερ ειναι 16-18, διπλασιο βαρος δηλαδη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.