Το Ισραήλ αποκάλυψε το ΤΟΜΠ Namer για επιχειρήσεις σε κατοικημένους τόπους (βίντεο)

[dropcap size=small]Τ[/dropcap]ο ισραηλινό υπουργείο άμυνας αποκάλυψε ένα πρωτότυπο του βελτιωμένου βαρέως τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) Namer εξοπλισμένο με έναν μη επανδρωμένο πύργο των 30 χιλιοστών.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο israeldefense.co.il, ο πύργος αναπτύχθηκε με σκοπό να τοποθετηθεί σε δύο από τα ΤΟΜΠ της Διεύθυνσης Προγραμμάτων Τεθωρακισμένων, ήτοι το Namer και το πρώτο τροχοφόρο ΤΟΜΠ των IDF -το Eitan, το οποίο αυτή τη στιγμή πραγματοποιεί δοκιμές.

“Το ΤΟΜΠ εξοπλισμένο με το πυροβόλο προσφέρει καλύτερη αντίδραση στις μάχες σε κατοικημένους τόπους”, είπε ο στρατηγός Μπαρο;yχ Ματζλιάχ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Προγραμμάτων Τεθωρακισμένων. “Ο πύργος με το 30 χιλ. πυροβόλο έχει σχεδιαστεί για την παροχή σημαντικής ισχύος πυρός προς τις μονάδες πεζικού, ώστε να δώσει στους μαχητές την δυνατότητα να είναι πιο ανεξάρτητοι στο πεδίο της μάχης, και να μειωθεί η εξάρτηση τους από την υποστήριξη άλλων μονάδων”.

“Ο πύργος είναι μη επανδρωμένος και δεν διατρυπά το περίβλημα μάχης για να μην ζημιωθεί η ικανότητα μεταφοράς στρατιωτών. Η λειτουργία του αναμένεται να είναι απλή και θα εκτελείται από το πλήρωμα του ΤΟΜΠ. Ο πύργος θα περιλαμβάνει επίσης σύστημα ενεργητικής προστασίας και επιπρόσθετα συστήματα που θα συνεισφέρουν τα μέγιστα στις δυνατότητες του”.

Το πυροβόλο προστέθηκε για να βελτιώσει τις ικανότητες μάχης σε κατοικημένους τόπους του Namer, κάτι που οι IDF έδωσαν απόλυτη προτεραιότητα μετά την επιχείρηση “Αιχμή Προστασίας” το 2014. Το άλλο ΤΟΜΠ, το Eitan, που παρουσιάστηκε το 2016, θεωρείται πιο ευέλικτο στις αστικές επιχειρήσεις επειδή διαθέτει τροχούς, σε αντίθεση με τις ερπύστριες των πιο κοινών τεθωρακισμένων.

Το Namer που χρησιμοποιείται από την Ταξιαρχία Γκολάν, είναι το πιο θωρακισμένο ΤΟΜΠ των IDF, σημαντικά πιο προστατευόμενο από το Achzarit που χρησιμοποιούνταν από τους αλεξιπτωτιστές και την Ταξιαρχία Γκιβατί, και έτη φωτός μπροστά από το M-113 εποχής πολέμου Βιετνάμ. Το Namer χρησιμοποιεί την ίδια θωράκιση με το άρμα μάχης Merkava, και είναι εξοπλισμένο με το ίδιο σύστημα προστασίας αντιαρματικών πυραύλων Trophy.

Απόδοση/Μετάφραση από το Defence-Blog.Com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.