Το Ισραήλ ετοιμάζει νέα όπλα για τον επόμενο πόλεμο

Ισραήλ
Ισραηλινά άρματα συγκεντρωμένα στα σύνορα με τον Λίβανο, κατά την έναρξη των επιχειρήσεων το καλοκαίρι του 2006 (Φωτογραφία:defensetech.org)

Τα τάγματα πεζικού του Ισραήλ, για τις επιχειρήσεις τακτικής παρακολούθηση, είναι εξοπλισμένα με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα όπως τα Skylark I και Skylark II τα οποία κατασκευάστηκαν από την Elbit Systems.

Μέσα σ’ένα πλήθος προειδοποιήσεων ότι ο Λίβανος και η Χεζμπολάχ θα σφυρηλατηθούν σε οποιαδήποτε νέα σύγκρουση με το Ισραήλ, ο Ισραηλινός στρατός παρουσίασε ένα νέο βλήμα 120 χιλιοστών για τα άρματα μάχης, το οποίο απ’ότι λέγεται εχει ικανότητες διάτρησης θωρακισμένων στόχων συμπεριλαμβανομένων και κατοικημένων περιοχών.
Η εφημερίδα The Jerusalem Post αναφέρει ότι : «Η ικανότητα – να στοχεύουν με ακρίβεια τους τρομοκράτες που κρύβονται μέσα στα σπίτια – πιστεύεται είναι ζωτικής σημασίας για το στρατό, καθώς είναι αντιμέτωπος με μελλοντικές συγκρούσεις με τη Χεζμπολάχ και την Χαμάς, και οι δύο τρομοκρατικές ομάδες έχουν ως τακτική την κάλυψη από μη στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους.»

Στην ίδια εφημερίδα, αναφέροντας δηλώσεις ανώτερων αμυντικών αξιωματούχων, ο στρατιωτικός ανταποκριτής, Yaakov Katz γράφει ότι : «Κατά την διάρκεια ενός μελλοντικού πολέμου, το Ισραήλ θα επιτεθεί σε κυβερνητικούς στόχους του Λιβάνου.»

Λέει, ότι αυτός ο αστραπιαίος πόλεμος, θα μπορούσε να προκληθεί από τις επιθέσεις αντιποίνων εναντίον του Ισραήλ για το χτύπημα  στο Ιράν, εάν φυσικά το Ισραήλ ξεκινήσει τα προληπτικά  χτυπήματα εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Η έκθεση έχει ως τίτλο: «Λιβανέζικοι στόχοι: Δίκαιο παιχνίδι στο πόλεμο με την Χεσμπολάχ

Το 2006, οι Ισραηλινοί είπαν ότι από την στιγμή που η κυβέρνηση της Βηρυτού δεν υποστηρίζει την Χεσμπολάχ, σκοπίμως δεν στοχεύουν τις εγκαταστάσεις του Λιβάνου. Αλλά τώρα κυριαρχεί η Χεσμπολάχ και όχι η κυβέρνηση, οπότε όλα τα στοιχήματα είναι ανοιχτά για τους Ισραηλινούς.

Ένας ανώτερος αξιωματικός είπε ότι: «Κατά την διάρκεια του δεύτερου πολέμου του Λιβάνου το 2006, ήταν λάθος του Ισραήλ που δεν επιτέθηκε σε κυβερνητικά κτήρια του Λιβάνου, στο μέλλον δεν θα μπορέσουμε να κρατηθούμε να μην το κάνουμε.»

Μετά τον ανηλεή βομβαρδισμό της Ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, των 34ων ημερών, στην περιοχή της νότιας Βηρυτού Dahiya, αυτή η τακτική έγινε γνωστή ως: «Δόγμα Dahiya.» Μόνο που την επόμενη φορά θα είναι πολύ χειρότερα.
Το προάστιο Dahiya θεωρήθηκε ότι είναι το νευραλγικό κέντρο της ηγεσίας της Χεσμπολάχ, έτσι ισοπεδώθηκαν μεγάλες περιοχές.

Οι αναφορές σχετικά με το νέο πυρομαχικό που αναπτύσσεται από την Ισραηλινή Αμυντική Βιομηχανία, είναι μια από τις πολλές πρόσφατες περιπτώσεις των Ισραηλινών αρχών να δείξουν ότι ο στρατός είναι έτοιμος να εξαπολύσει μαζικές επιθέσεις στα βόρεια του Ισραηλινού κράτους, όχι μόνο για την Χεσμπολάχ, αλλά και για τους Παλαιστίνιους μαχητές που είναι αποκλεισμένοι στη λωρίδα της Γάζας στα νότια του Ισραήλ.

Το Δεκέμβριο του 2008, μια δύναμη 20000 βαριά οπλισμένων Ισραηλινών στρατιωτών, εισέβαλαν στη Γάζα, με επιχειρήσεις διάρκειας 22 ημερών, με σκοπό να συντρίψουν τη Χαμάς και τους συμμάχους της, οδήγησε την παγκόσμια κατακραυγή εναντίον του Ισραήλ με ισχυρισμούς για εγκλήματα πολέμου.

Θύματα ήταν 1400 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων 960 άμαχοι και χιλιάδες τραυματίστηκαν. Οι ζημίες ανήλθαν περίπου στα 2 δίς δολάρια ΗΠΑ. Περίπου 5000 σπίτια καταστράφηκαν. Οι Ισραηλινές απώλειες ήταν 13 θύματα, εκ των οποίων τα 10 ήταν από φίλια πυρά.

Ισραηλινές εφημερίδες αναφέρουν  ότι ο στρατός ενοχλημένος από την εξευτελιστική θέση που βρέθηκε από τους άτακτους μαχητές της Χεσμπολάχ το 2006, σχεδιάζει να αναπτύξει ειδικές δυνάμεις ώστε να εισέλθουν στα περίτεχνα δίκτυα άμυνα που έχει κατασκευάσει η Χεσμοπλάχ μετα το 2006.

C-130
Ισραηλινό C-130 Hercules κάνει ρίψη εφοδίων. (Φωτογραφία: NGPhoto.biz -flickr)

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο στρατός του Ισραήλ έκανε δοκιμές στην ρίψη πυρομαχικών και άλλων εφοδίων, ακόμα και οχημάτων Humvee, από ένα μεταφορικό αεροσκάφος C-130 το οποίο θα μεταφέρει “Δυνάμεις που θα επιχειρήσουν εις βάθος πίσω από τις εχθρικές γραμμές.”

Οι εφημερίδες αναφέρουν ότι Ισραηλινά στρατεύματα πρόκειται να εξοπλιστούν με φορητά ραντάρ μινιατούρες που θα μεταφέρονται σε σακίδια πλάτης με βεληνεκές εμβέλειας μόνο μερικών μιλίων ώστε να εντοπίζουν  τις επίγειες εχθρικές δυνάμεις.

Ο Αρχηγός του Επιτελείου, Αντιστράτηγος Benny Gantz, φέρεται να διενεργεί αιφνιδιαστικούς ελέγχους στις ταξιαρχίες του στρατού και τις βάσεις της πολεμικής αεροπορίας με σκοπό να ελέγξει την ετοιμότητα, σχεδιάζοντας καταστάσεις συναγερμού, ώστε να μετρήσει τους χρόνους αντίδρασης των δυνάμεων του.

Skylark II
To μη επανδρωμένο εναέριο όχημα της Elbit Systems, Skylark II (Φωτογραφία: defpro.com)

Ο Gantz, o οποίος έγινε ο “πρώτος” στρατιώτης του Ισραήλ τον Φεβρουάριο του 2011, είναι εξοικειωμένος με τις επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων και γνωρίζει καλά τις αποστολές μυστικών επιχειρήσεων.

Τον Δεκέμβριο δημιούργησε μια μονάδα γνωστή ως “Deep Corps” για επιχειρήσεις βαθύτερης διείσδυσης πίσω απο τις εχθρικές γραμμές και  για την επόμενη σύγκρουση, εχει τοποθετήσει στην διοίκηση αυτής της μονάδα, αξιωματικούς με εμπειρία στον ανορθόδοξο πόλεμο.

Έχει επίσης δώσει μεγάλη έμφαση στον κυβερνοπόλεμο, όχι μόνο για τους συμβατικούς αντιπάλους όπως η Συρία και το Ιράν, αλλά και για τις άτακτες δυνάμεις των: Χεσμπολάχ, Χαμάς, Παλαιστινιακής Ισλαμικής τζιχάντ και άλλους.

Η Χεσμπολάχ είναι πρώτη σε αυτή την λίστα, εξαιτίας του λόγου ότι τα τελευταία χρόνια κατασκευάζει ενα περίτεχνο δίκτυο ασφαλών επικοινωνιών , το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου διαθέτει οπτική ίνα, που το καθιστά αδιαπέραστο στην Ισραηλινή παραβίαση και υποκλοπή.

Αυτό το δίκτυο συνδέει τις προκεχωρημένες στρατιωτικές δυνάμεις στο νότιο Λίβανο,  με τα κέντρα διοικήσεως στην Βηρυτό και το προπύργιο του κινήματος και το κέντρο διοικητικής μέριμνας στην κοιλάδα του Bekaa, στα σύνορα με την Συρία, στο βόρειο Λίβανο.

Στα “χαρτιά” βρίσκεται ακόμα μία εισβολή στη Γάζα. Ο υπουργός της Δημόσιας Ασφάλειας Yitzhak Aharonovich τον Μάρτιο προειδοποιήσε ότι η επόμενη επιχείρηση του Ισραήλ “Θα είναι πιο βίαια από τις προηγούμενες.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.