Το Ισραήλ ζητάει επιπρόσθετη Μοίρα F-15 από τις ΗΠΑ

Μαχητικό αεροσκάφος F-15 της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας. (IAF/Flickr)

Μια επιπρόσθετη μοίρα προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών F-15, αποκαλύφθηκε ότι είναι ένα από τα στοιχεία του αποκαλούμενου «πακέτου αποζημίωσης», που ζητήθηκε από το Ισραήλ ως αντάλλαγμα για τη στήριξη άρσεως των κυρώσεως της κυβερνήσεως των ΗΠΑ προς το Ιράν.

Πηγές από το Ισραήλ επιβεβαίωσαν ότι οι λεπτομέρειες του αιτήματος συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης μεταξύ των υπουργών Άμυνας των ΗΠΑ και Ισραήλ στην Ουάσιγκτον. Η συμφωνία περιλάμβανε την επιθυμία της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας να αποκτήσει μία ακόμη Μοιρα F-15, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο τύπος θα παραμείνει η «ραχοκοκαλιά» των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της.

Ενώ οι λεπτομέρειες του αιτήματος για F-15 δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, οι πηγές αναφέρουν ότι περιλαμβάνεται η τελευταία διαμόρφωση του αεροσκάφους, η Silent Eagle, η οποία θα μπορούσε να εξοπλιστεί με ισραηλινής προέλευσης συστήματα. Οι ενισχύσεις που εισήχθησαν στο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος περιλαμβάνουν την ικανότητα μεταφοράς αυξημένου αριθμού όπλων και την πρόσθεση σύμμορφων δεξαμενών καυσίμου για επιδόσεις αυξημένης επιχειρησιακής αυτονομίας.

Βάσει των στοιχείων της βάσης δεδομένων “Ανάλυσης Στόλων” του Flightglobal η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 25 F-15I- τα νεότερα εκ των οποίων είναι 16 ετών- και ένα συνδυασμό 58 παλιότερων F-15A/D.

Το «πακέτο αποζημίωσης» του Ισραήλ προέκυψε από την στιγμή που επετεύχθη η διεθνή συμφωνία της 14ης Ιουνίου στη Βιέννη, η οποία άρει τις κυρώσεις προς το Ιράν ως αντάλλαγμα για να σταματήσει τις πυρηνικές δραστηριότητες του. Η Ισραηλινή Κυβέρνηση εναντιώθηκε στην συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι αυτή η συμφωνία δεν θα σταματήσει την Τεχεράνη από το να επιτύχει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της.

Τα υπόλοιπα συστήματα που ζήτησε το Ισραήλ, προκειμένου να διατηρήσει την επιχειρησιακή ανωτερότητα του, περιλαμβάνουν αεροσκάφη με πτέρυγες μεταβλητής γεωμετρίας V22, αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-46A, επιπλέον F-35 και βόμβες καταστροφής οχυρωμένων καταφυγίων (bunker-buster) που μέχρι σήμερα δεν έχουν εξαχθεί εκτός ΗΠΑ.

BY: Arie Egozi

Απόδοση/Μετάφραση από το flightglobal.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.