Το Ισραήλ κατασκευάζει το πρώτο πρωτότυπο για το Μελλοντικό Όχημα Μάχης

Εν εξελίξει οι εργασίες για το διάδοχο του άρματος μάχης. Στη φωτογραφία άρμα μάχης Merkava Mk4. (IDF/Flickr)

H Διεύθυνση Παραγωγής Αρμάτων Μάχης του Ισραήλ κατασκευάζει το πρώτο πρωτότυπο όχημα Eitan, ένα τεθωρακισμένα όχημα μάχης (ΤΟΜΑ) με κίνηση τους οχτώ τροχούς του σχεδιασμένο να ζυγίζει σχεδόν το μισό από τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Namer.

Το εγχώριας ανάπτυξης Eitan –που στα εβραϊκά σημαίνει Ακλόνητος- θα αναπτυχθεί παράλληλα με τα νέα Namer και προκειται να αντικαταστήσει τα παλαιά M113 τα οποία εξακολουθούν να υποστηρίζουν το μεγαλύτερο όγκο του Ισραηλινού πεζικού.

Πηγές στο Ισραήλ δήλωσαν ότι το βάρος του νέου οχήματος δεν θα ξεπερνά τους 35 τόνους και θα ενσωματώνει νέας γενιά ενεργητική προστασία, προηγμένο πύργο και πλήρη σουίτα πυρομαχικών και αισθητήρων.

Οι δοκιμές πεδίου έχουν δρομολογηθεί να πραγματοποιηθούν έως το τέλος του επόμενου έτους, με την αρχική μαζική παραγωγή να ξεκινά από το 2020.

«Θα είναι πολύ ελαφρύτερο (από το Namer) και θα σχεδιαστεί για να κοστίσει,» δήλωσε ο υποστράτηγος Γκαι Ζούρ, Αρχηγός των Χερσαίων Δυνάμεων των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας. «Μπορεί να είναι λιγότερο καλό (από το Namer), άλλα θα είναι οικονομικά προσιτό και θα μας επιτρέψει να το εξοπλίσουμε με ένα μεγάλο εύρος των δυνάμεων μας.»

Πηγές προερχόμενες από τους τομείς Άμυνας και Βιομηχανίας δήλωσαν ότι η ιδιοκτησίας του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, Διεύθυνση Παραγωγής Αρμάτων Μάχης που εδρεύει στα νότια του Τέλ Αβίβ κατασκευάζει ένα πρωτότυπο και ένα ακόμη βρίσκεται στο στάδιο προχωρημένης σχεδίασης.

Παράλληλα, το Γραφείο Έρευνας και Ανάπτυξης MAFAT του ισραηλινού υπ. Άμυνας, εργάζεται πάνω σε ένα πρόγραμμα επίδειξης που ονομάζεται Carmel με στόχο την προώθηση της σχεδίασης του μελλοντικού άρματος μάχης του Ισραήλ, τον διάδοχο του 65 τόνων βάρους άρματος μάχης Merkava Mk4.

Πηγές αναφέρουν ότι το Carmel – εβραϊκό ακρωνύμιο του “Προηγμένου Χερσαίου Οχήματος Μάχης”- δεν θα είναι το Merkava Mk5, ούτε προκειται να αντικαταστήσει το Mk4, το οποίο αναμένεται να παραμείνει σε παραγωγή μέχρι το 2020.

Αντίθετα, πρόκειται για ένα πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης οχήματος μάχης μέσου βάρους τελευταίας τεχνολογίας. Θα είναι πιθανότητα ερπυστριοφόρο, αντί για τροχοφόρο, και σχεδιασμένο να ζυγίζει περίπου 32 τόνους.

«Δεν είναι το Merkava Mk5. Η επιχειρησιακή απαίτηση θα είναι εντελώς διαφορετική,» δήλωσε πηγή αναφορικά με το μελλοντικό άρμα.

Βιομηχανικές και αμυντικές πηγές αναμένουν ότι οι δοκιμές επίδειξης και ανάπτυξης θα επεκταθούν και στην επόμενη δεκαετία ή ακόμη περισσότερο, ανάλογα πάντα με την ωρίμανση της εξέλιξης των υλικών ελαφρού βάρους, τις προηγμένες τεχνολογίες και το φάσμα των προγραμματισμένων υποσυστημάτων.

«Το Carmel θα είναι πολύ μεγαλύτερο όχημα. Δεν θα ανταγωνιστεί με το εν εξελίξει πρόγραμμα παραγωγής (του Eitan ) ή του Merkava Mk4,» δήλωσε ένας αμυντικός αξιωματούχος στο DefenceNews.Com.

Οι πηγές σημείωσαν ότι μόλις το Eitan αναπτυχθεί παράλληλα με το βαρύτερο Namer στα μελλοντικά επιχειρησιακά σενάρια, οι καρποί του προγράμματος επίδειξης του Carmel τελικά θα αναπτυχθούν παράλληλα με τα Merkava Mk4.

Και τα δυο νέα οχήματα προορίζονται να ενσωματωθούν με τη δύναμη των υπαρχόντων βαριά τεθωρακισμένων οχημάτων στο ίδιο ψηφιακό δίκτυο διοίκησης και ελέγχου, προσφέροντας στους επιτελείς περισσότερες προσαρμόσιμες επιλογές για τους επιχειρησιακούς ελιγμούς, πρόσθεσαν.

Ο Ζούρ είπε ότι και τα δύο οχήματα είναι μέρος του σχεδίου Ground Horizon, ένα στρατηγικό προσχέδιο για τον σχεδιασμό των μελλοντικών επίγειων δυνάμεων του Ισραήλ από σήμερα και για τα επόμενα 20 χρόνια.

Σε πρόσφατη συνέντευξη του, δήλωσε ότι το σχέδιο Horizon προβλέπει την αρχική ανάπτυξη του τροχοφόρου Eitan «σε λιγότερο από 10 χρόνια, ίσως σε πέντε.» Σε αντίθεση, το όχημα επίδειξης του μελλοντικού άρματος Carmel δεν αναμένεται να εισέλθει σε υπηρεσία έως το 2025 ή 2027, δήλωσε ο Ζούρ.

Barbara Opall-Rome

Απόδοση/Μετάφραση από το DefenceNews.Com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.