Το Ισραήλ παρέδωσε στην Ιταλία το δεύτερο αεροσκάφος επιτήρησης “CAEW”

©Jacob Sturm

Η Ισραηλινή Αεροδιαστημική Βιομηχανία (IAI) ανακοίνωσε ότι παρέδωσε το δεύτερο αεροσκάφος επιτήρησης Σύμμορφης Εναέριας Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (“CAEW“) στο πλαίσιο της αμοιβαίας συμφωνίας προμήθειας στην οποία το Ισραήλ αγόρασε τριάντα (30) εκπαιδευτικά αεροσκάφη από την Ιταλία.

Σύμφωνα με το “jpost.com”, το πρωτο αεροσκάφος επιτήρησης Σύμμορφης Εναέριας Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (“CAEW”) παραδόθηκε στους Ιταλούς πριν από ένα έτος. Έξι μήνες πριν, ο δορυφόρος επιτήρησης “Opsat 3000” που αναπτύχθηκε απο την “IAI” για το ιταλικό υπουργείο Άμυνας τέθηκε σε τροχιά στο εξώτερο διάστημα από την Γαλλική Γουιάνα. Ο όγκος της αμοιβαίας προμήθειας απο την “IAI” σε αντάλλαγμα για την συμφωνία των εκπαιδευτικών αεροσκαφών ήταν άξιας τεσσάρων (4) δισεκατομμυρίων νέων σέκελ (NIS). Η προμήθεια των εκπαιδευτικών αεροσκαφών “M-346” που κατασκευάστηκαν από την “Leonardo” υπολογίζεται στο ένα (1) δισεκατομμύριο δολάρια ($).

Τα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης που παραδοθήκαν στην Ιταλία κατασκευάστηκαν πάνω στην πλατφόρμα των αεριωθούμενων “Gulfstream” και εξοπλίστηκαν με τον σύστημα Σύμμορφης Εναέριας Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (“CAEW”) που αναπτύχθηκε από την θυγατρική της “IAI”, “ELTA Systems”. Αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούνται από την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία για δώδεκα (12) χρόνια και ονομάζονται “Lavie”, όμως η έκδοση που παραδόθηκε στην Ιταλική Πολεμική Αεροπορία περιλαμβάνει αναβαθμισμένες ικανότητες ραντάρ, όπως επίσης και ένα μοναδικό σύστημα επικοινωνιών που αναπτύχθηκε απο την “ELTA” και την ιταλική εταιρεία “Leonardo”.

Βασισμένο πάνω το επιχειρηματικό αεριωθούμενο “Gulfstream G550”, το αεροσκάφος “CAEW” ειναι ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου που αναπτύχθηκε απο την θυγατρική της “IAI”, “ELTA”. Παρέχει εναέρια και θαλάσσια επίγνωση κατάστασης σε όλα τα υψόμετρα, πάνω απο οποιοδήποτε πεδίο και σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και μπορεί επίσης να επιχειρεί σε μεγάλη απόσταση με διευρυμένο χρόνο πτήσης.

Το αεροσκάφος ειναι επίσης εφοδιασμένο με σύστημα αυτοπροστασίας (“SPS”) τριακοσίων εξήντα (360) μοιρών που περιλαμβάνει ενεργούς και παθητικούς αισθητήρες, και αντίμετρα εναντίον των επερχόμενων πυραύλων. Τα ιταλικά αεροσκάφη έχουν επίσης συστήματα επικοινωνιών συμβατά με το NATO τα οποία αναπτύχθηκαν από κοινού από την “ELTA” και την “Leonardo”.

Απόδοση/Μετάφραση από το “Defence-Blog.Com” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.