Το Ισραήλ παρέλαβε το σύστημα παθητικού ραντάρ Kolchuga-M από την Ουκρανία

©Kerri-Jo Stewart

Η ισραηλινή εταιρεία Airsom Ltd παρέλαβε το ουκρανικής κατασκευής σύστημα παθητικού ραντάρ Kolchuga-M, σύμφωνα με τον ιστότοπο ImportGenius.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης εισαγωγών/εξαγωγών ImportGenius, το Ισραήλ παρέλαβε νέας γενιάς μεγάλου βεληνεκούς συγκρότημα συστήματος παθητικού ραντάρ, το επονομαζόμενο Kolchuga-M.

Η ανακοίνωση της ImportGenius ανέφερε ότι τον Μάρτιο 2018, η θυγατρική της κρατικής εταιρείας Ουκρσπετσεξπορτ, Ουκρομπορονσερβις, πούλησε στην ισραηλινή εταιρεία Alison το σύστημα παθητικού ραντάρ Kolchuga-M.

Το Kolchuga-M είναι ένα σύστημα παθητικών ηλεκτρονικών μέτρων και μπορεί να εντοπίσει επίγειους και ναυτικούς στόχους και να παρακολουθήσει την κίνηση τους σε ακτίνα 600 χιλιομέτρων και εναέριους στόχους σε υψόμετρο 10 χλμ -έως τα 800 χλμ, το οποίο το καθιστά ένα αποτελεσματικό αντιαεροπορικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης.

Ο σταθμός του Kolchuga-M είναι εξοπλισμένος με πέντε κεραίες, οι οποίες παρέχουν μεγάλη ευαισθησία ραδιοσυχνοτήτων εντός του φάσματος 110dB/W – 155dB/W, ανάλογά με την συχνότητα.

Σύμφωνα με το globalsecurity.org, η εμβέλεια εντοπισμού των 800 χλμ μπορεί να επιτευχθεί μόνο από το ουκρανικό Kolchuga-M. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει το AWACS των Ηνωμένων Πολιτειών είναι 600 χλμ, ενώ τα επίγεια συμπλέγματα Vera (Τσεχική Δημοκρατία) και Vega (Ρωσία) μπορούν να φτάσουν μέχρι 400 χλμ – το μισό από οτι μπορεί να φτάσει το ουκρανικό συγκρότημα. Το κατώτερο όριο λειτουργίας φάσματος συχνοτήτων του Kolchuga-M είναι 130MHz και είναι το χαμηλότερο όλων των αντίστοιχων συστημάτων. Για το AWACS είναι 2000MHz, για το Vera είναι 850MHz και για το Vega είναι 200MHz.

Το κινητό σύστημα ηλεκτρονικού παθητικού ραντάρ επιτήρησης μεγάλου βεληνεκούς Kolchuga-M μπορεί ίσως να χρησιμοποιηθεί στις ασκήσεις των ασκήσεων της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.

Απόδοση/Μετάφραση απο το Defence-Blog.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

14 Απαντήσεις

 1. Μήπως είναι αυτό το σύστημα, που ορισμένοι «ειδικοί» (η ειδικοί) θεωρούσαν άχρηστο σαν σύστημα προειδοποίησης(στο είδος που πρότεινε η ομάδα Θεσσαλονίκης), το οποίο σνόμπαραν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρμόδιες ηγεσίες στην Ελλάδα;

  Εγώ σαν απλός (και άσχετος) παρατηρητής, να υποθέσω ότι ένα Ισραήλ μπαίνει σε εξοπλιστικές περιπέτειες ξοδεύοντας άσκοπα χρήματα, για ένα υποτίθεται(σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς) «άχρηστο» σύστημα προειδοποίησης;

  1. Οι πραγματικές δυνατότητες του συγκεκριμένου συστήματος είναι άγνωστες και ασχέτως με το τι υποστηρίζουν οι Ουκρανοί εγώ προσωπικά για οπλικό σύστημα made in Ukraine θα κράταγα πολύ μικρό καλάθι αν και το συγκεκριμένο είναι αναβάθμιση ενός παλαιότερου σοβιετικού συστήματος. Πάντως πιο πιθανό σενάριο για την αγορά του συγκεκριμένου θεωρώ τις φήμες που υπάρχουν για αγορά του από το Ιράν πριν κάτι χρόνια παρά για να το χρησιμοποιήσουν οι Ισραηλινοι για reverse engineering. Ίσως βέβαια μετά από κάποια πτήση f35 πάνω από περιοχή που είχαν αναπτυχθεί τέτοια συστήματα οι Ισραηλινοί να είδαν κάτι που να τους έπεισε να προμηθευτούν το συγκεκριμένο σύστημα και να το μελετήσουν. Κανείς δεν ξέρει και ούτε θα το μάθει και πότε.

  2. @SAS

   Η σύγκριση επιδόσεων του συγκεκριμένου με τα υπόλοιπα συστήματα του είδους που υπάρχουν, είναι ένα άλλο ξεχωριστό θέμα για τους ειδικούς του χώρου.
   Οι παραπάνω παρατηρήσεις μου αφορούν το ενδιαφέρον του Ισραήλ για ένα σύστημα αυτής της φιλοσοφίας (παθητικής λειτουργίας) που περιγράφει ο αγαπητός Κωνσταντίνος Ζηκίδης στην παρακάτω αναφορά, στην εποχή που εντάσει μαχητικά νέας (5ης) γενιάς στην IAF, τα οποία θέλει να χρησιμοποιήσει σύντομα.

   @Konstantinos

   Η επιλογή του συγκεκριμένου ουκρανικού αντί για ένα γερμανικό, γαλλικό η τσέχικο σύστημα αυτού του είδους, ίσως να συνδέεται όντως με αυτά που παρατήρησες, εκεί είναι για εμένα το ζουμί στην υπόθεση, όχι επειδή αγοράζει το Ισραήλ ένα σύστημα προειδοποίησης παθητικής λειτουργίας, αλλά επειδή έδειξε ενδιαφέρον να το αποκτήσει μετά την εμφάνιση των πρώτων JSF στην IAF, εδώ ίσως να υπάρχει ένα θέμα για τα «αόρατα» νέα αεροσκάφη το οποίο συνδέεται με την ύπαρξη συστημάτων αυτής της φιλοσοφίας στην περιοχή που ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει η IAF τα νέα αεροσκάφη.

   Ένα αεροσκάφος με ήδη χαμηλό ίχνος/αποτύπωμα στα (συμβατικά/παραδοσιακά) συστήματα προειδοποίησης/ραντάρ που δεν εκπέμπει είναι σίγουρα μια πρόκληση για ένα σύστημα αεράμυνας, όταν δεν εκπέμπει όμως και ένα σύστημα προειδοποίησης συνδεμένο με τα υπόλοιπα συστήματα αεράμυνας ενώ αυτό είναι σε θέση να ανιχνεύσει στόχους που εκπέμπουν απο την χρήση ραντάρ/συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου υπάρχει νομίζω πρόβλημα για το επιτιθέμενο αεροσκάφος, εφόσον ενώ θεωρείται «αόρατο» προδίδεται (χωρίς να το αντιληφθεί) απο τις εκπομπές των αισθητήρων υποσυστημάτων του όταν τους ενεργοποιεί για να λάβει/έχει πληροφορίες για τους στόχους που θα εμπλέξει. Αυτο είναι νομίζω το πλεονέκτημα που θα μπορούσε να προσφέρει ένα παθητικό σύστημα προειδοποίησης. Ίσως αυτό να ενδιαφέρει την IAF όπως και άλλες αεροπορίες που επενδύσαν σε αεροσκάφη χαμηλής παρατηρησιμότητας.

 2. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι το Kolchuga-M είναι σύστημα παθητικής ακρόασης της κατηγορίας Emitter Locating System – ELS (παθητικός ραδιοεντοπιστής) και βασίζεται στις εκπομπές του ιδίου του στόχου. Με άλλα λόγια, εάν ο (εν δυνάμει) στόχος δεν εκπέμψει τίποτα, δεν πρόκειται να αποκαλυφθεί. Από την άλλη, εάν ο στόχος γνωρίζει ότι ο αντίπαλος διαθέτει τέτοια συστήματα, θα αναγκαστεί να προβεί σε emission control, αποφεύγοντας την χρήση ενεργητικών αισθητήτων και των τηλεπικοινωνιών του. Για περισσότερα: https://www.researchgate.net/publication/306372794_Parousiase_-_Exetase_Ylopoieses_Pathetikou_Rantar_PASSIVE_RADAR
  Εντύπωση προκαλεί βέβαια το όλο γεγονός της πώλησης του συστήματος από την Ουκρανία, καθώς η έδρα της εταιρείας είχε αναφερθεί ότι είχε πέσει στα χέρια των ρωσόφιλων.

   1. To ραντάρ Vera-NG αποτελεί μάλλον το σοβαρότερο παράδειγμα μεταξύ των συστημάτων ELS, όπως το Kolchuga-M της ανάρτησης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Τσέχοι έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα. Πιο συγκεκριμένα, στο Συνέδριο ICMT’17 (International Conference on Military Technologies) που έλαβε χώρα το 2017 στο Brno της Τσεχίας, όπου και παρουσιάσαμε μία εργασία μας, ο καθηγητής που φαίνεται στην ακόλουθη φωτο ανέφερε ότι για πρώτη φορά ανέπτυξαν τέτοιου είδους συστήματα από το 1957, δηλαδή πάνω από 60 χρόνια πριν!
    Η εξέλιξη ήταν: PRP-1 (1957), Ramona (1980), Tamara (1988), Vera-A, -S, -FD (1995 – …). Επίσης πολύ σημαντικό ήταν ότι, υπό συνθήκες (βέλτιστη διάταξη των αισθητήρων σε σχέση με τους στόχους), η ακρίβεια εκτίμησης της θέσης ήταν της τάξης μερικών μέτρων! Βέβαια, όπως είπαμε, θα πρέπει κάτι να εκπέμπει ο στόχος.
    Νά ‘μαστε κι εμείς στο εν λόγω Συνέδριο:


    (μου δώσατε καλή πάσα για διαφήμιση, να την αφήσω να πάει χαμένη;)

    Παράλληλα με το Συνέδριο, διεξαγόταν έκθεση αμυντικού υλικού, στην οποία μεταξύ των εκθεμάτων ήταν προφανώς και το ραντάρ Vera-NG. Και όπως μου είπαν εκπρόσωποι της εταιρείας και θα ήθελα να σας εκμυστηρευτώ, εντελώς μεταξύ μας, ήδη αναπτύσσουν έκδοση “καθαρού” παθητικού ραντάρ (που δεν προϋποθέτει κάποια εκπομπή του στόχου για την ανίχνευσή του), δηλαδή τεχνολογίας PCL (Passive Coherent Location radar)…

    Καλή χρονιά σε όλους!

   2. Η πρώτη προσπάθεια ανάρτησης των φωτογραφιών απέτυχε…

    Δεύτερη προσπάθεια:
    http://www.icmt.cz/media/com_gallery_wd/uploads//1June2017/ICMT17_14.JPG
    http://www.icmt.cz/media/com_gallery_wd/uploads//1June2017/ICMT17_22.JPG
    http://www.icmt.cz/media/com_gallery_wd/uploads//1June2017/ICMT17_25.JPG

    Εάν κι αυτή αποτύχει, οι φωτογραφίες είναι οι υπ’ αριθμ. 14, 22 και 25 στην διεύθυνση:
    http://www.icmt.cz/index.php/archive/icmt-2017-gallery

    1. Στην συνέχεια ακολούθησαν έρευνες σε επιστημονικό/ακαδημαϊκό επίπεδο(με εμπλοκή του γνωστού FHR) για στρατιωτικές εφαρμογές, με αποτέλεσμα σήμερα αυτοί οι παθητικοί αισθητήρες να συνδυάζονται/συνεργάζονται με δορυφορικά συστήματα, ώστε να αυξάνονται οι ικανότητες αυτών στην αποκάλυψη (στρατιωτικών) στόχων.

     Verteidigung

     DVB-S2 basierte Passiv-Radar-Abbildung

     https://www.fhr.fraunhofer.de/de/geschaeftsfelder/verteidigung/DVB-S2-basierte-Passiv-Radar-Abbildung.html

     Multi-band passive radar imaging using satellite illumination
     D. Cristallini, I. Pisciottano, H. Kuschel Passive Radar and Anti-jamming Techniques Dept. Fraunhofer FHR
     Wachtberg, Germany

     https://radar2018.org/abstracts/pdf/abstract_10.pdf

 3. Παρολο που ειναι παθητικο συστημα δεν αποφυγε την καταστροφη του στη Γεωργια το 2008, τουλαχιστον ενα συστημα βγηκε εκτος.

 4. «Εντύπωση προκαλεί βέβαια το όλο γεγονός της πώλησης του συστήματος από την Ουκρανία, καθώς η έδρα της εταιρείας είχε αναφερθεί ότι είχε πέσει στα χέρια των ρωσόφιλων.»

  Iσως δεν ειναι νεας παραγωγης αλλα ενα απο αυτα που εχει η ιδια η Ουκρανια στην κατοχη της.Το εργοστασιο Topaz επεσε στα χερια των αυτονομιστων και αναφερεται οτι σημερα ειναι κατεστραμενο.Πηγες αναφερουν οτι μερος του εξοπλισμου εφυγε στην Ρωσια οπως και οτι ενα μερος καταφερε να επιστρεψει στην Ουκρανια (πριν καταληφθει το εργοστασιο).Η τελευταια γνωστη παραδοση συστηματος ηταν το 2013 στο Αζερμπαιτζαν.Ισως οι ουκρανοι καταφεραν να το ξαναβγαλουν σε παραγωγη στην περιοχη τους αλλα δεν το εχω δει σε νεα μπροσουρα μεχρι στιγμης.Επισης το συστημα δεν εμφανιζεται στον επισημο καταλογο της Ukroboronprom.

 5. 20 MHz – 18 GHz εργάζεται το πολωνικό PET-PCL, ενώ εσείς γράφετε εδώ «…Το κατώτερο όριο λειτουργίας φάσματος συχνοτήτων του Kolchuga-M είναι 130MHz και είναι το χαμηλότερο όλων των αντίστοιχων συστημάτων. Για το AWACS είναι 2000MHz, για το Vera είναι 850MHz και για το Vega είναι 200MHz.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.