Το Ισραήλ υπέγραψε σύμβαση αξίας 310 εκατ. $ με τις ΗΠΑ για το Namer

Τα 310 εκατομμύρια δολάρια της εξαετούς σύμβασης θα προέλθουν από την ετήσια στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ. (Israel Defense Forces-Flickr)

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι υπέγραψε σύμβασή αξίας 310 εκατομμυρίων δολαρίων με την βιομηχανία General Dynamics Land System (GLDS) για την παραγωγή εξαρτημάτων του Namer, ενός βαριά τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) το οποίο βασίζεται πάνω στο σκάφος του εγχώριας παραγωγής άρματος μάχης Merkava Mk4.

Χρηματοδοτούμενη μέσω της ετήσιας στρατιωτικής βοήθειας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ), η σύμβαση καλεί την παραγωγή εξαρτημάτων στο έδαφος των ΗΠΑ, με την τελική συναρμολόγηση και εγκατάσταση των υποσυστημάτων να εκτελείται στις εγκαταστάσεις Masha του ισραηλινού Υπ.Αμ. στο Τελ Χασομέρ στο νότιο Ισραήλ.

Στην ανακοίνωση, το Υπ.Αμ. επισημαίνει οτι στην σύμβαση με την GDLS εντάσσεται και μια προγενέστερα εγκεκριμένη σύμβαση, επίσης χρηματοδοτούμενη από την στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ, για αμερικάνικής κατασκευής κινητήρες του Namer.

«Το Namer θεωρείται ως το πιο βαριά οπλισμένο ΤΟΜΠ στο κόσμο, και έχει αποδείξει τις ικανότητες του στην Επιχείρηση Protective Edge κατά μυριάδων εχθρών,» ανακοίνωσε το Υπ.Αμ. κάνοντας μνεία στον πόλεμο του προηγούμενου καλοκαιριού στη Λωρίδα της Γάζας.

Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, το Υπ.Αμ. πίστωσε στα Namer, που αναπτύχθηκαν μαζί με το πεζικό σε κατοικημένες περιοχές, την διάσωση «πολλών ζωών».

Η GDLS επιλέχθηκε τον Οκτώβριο του 2010 έναντι των Textron Marine & Land Systems και BAE Systems για την παραγωγή σε αμερικάνικό έδαφος του σκάφους και των κύριων συγκροτημάτων του Namer.

Η σύμβαση που ανακοινώθηκε την Τρίτη ακολουθεί σύμβαση του 2011 ανάμεσα στο Υπ.Αμ. και την GDLS για την παραγωγή εργαλείων και 111 αρχικών συλλογών, με προαίρεση για ακόμη 276 οχήματα σε ρυθμό πλήρους παραγωγής για περίπου 60 χρόνια.

Πριν τον πόλεμο του προηγούμενου καλοκαιριού, λόγω των οικονομικών περικοπών, το Υπ.Αμ. μελετούσε να περικόψει τις παραγγελίες παραγωγής των Namer περισσότερο από το μισό. Όμως τα μαθήματα από αυτόν τον πόλεμο, και η οργή που πυροδοτήθηκε όταν εφτά πεζικάριοι σκοτώθηκαν από επίθεση RPG στο 50ετων ΤΟΠΜ M113 που επενέβαιναν, επανέφεραν ως υψίστη προτεραιότητα την προμήθεια βαριά θωρακισμένων ΤΟΜΠ.

Από την αρχική ανάπτυξη του το 2009, λιγότερο από μία χούφτα ταξιαρχίες είχαν εξοπλιστεί με το Namer. Και αντιθέτως με τα άρματα μάχης Merkava Mk4, τα βαρέα ΤΟΜΠ ακόμη δεν έχουν εξοπλιστεί με το σύστημα ενεργής προστασίας κατά RPG και αντιαρματικών πυραύλων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπ.Αμ., όλα τα νέα Namer θα είναι εξοπλισμένα με το Trophy, ένα σύστημα ενεργής προστασίας (APS) κατασκευασμένο από την κρατική Rafael.

Παρομοίως, έχει παρατηρηθεί πως δεκάδες άλλα συγκροτήματα και υποσυστήματα του Namer θα τα παρέχει η εγχωρια βιομηχανία.

«Τα προϊόντα των Merkava και Namer περιλαμβάνουν 200 εργοστάσια σε όλο το Ισραήλ, τα οποία απασχολούν –άμεσα ή έμμεσα- περίπου 10000 εργαζόμενους,» σημείωσε το Υπ.Αμ.

Σύμφωνα με το Υπ.Αμ., η σχετιζόμενες εξαγωγές με το Merkava υπολογίζονται περίπου στα 700 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, με κύριες αγορές τη Ευρώπη, ΗΠΑ και κεντρική Ασία. «Κάθε σεκελ που επενδύεται στο πρόγραμμα αποδίδει σχεδόν τέσσερα σέκελ στην ισραηλινή οικονομία,» πρόσθεσε.

Απόδοση απο το DefenceNews.Com για τη Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.