Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Αυτοάμυνας (IDF) έχουν αρχίσει να χορηγούν τις πρώτες συσκευές «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων (smartphone) στις χερσαίες δυνάμεις τους, όπως δήλωσε την 12η Δεκεμβρίου ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός του Τμήματος Τεχνολογικής Έρευνας και Υποστήριξης Αποστολής (LOTEM).

Ο συνταγματάρχης Αβί Ντούεκ, επικεφαλής του Τομέα Συστημάτων και Έργων, ανακοίνωσε την εισαγωγή στην υπηρεσία των κρυπτογραφημένων, ανθεκτικών «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων της Motorola που θα επιτρέπουν στους οπλίτες και αξιωματικούς να μοιράζονται δεδομένα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών και βίντεο.

Οι IDF αναθέσαν στην Motorola σύμβαση αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων ($) για την ανάπτυξη της συσκευής, η οποία διαθέτει οθόνη 5 ιντσών και κάμερα 8 megapixel. Διαθέτει ευρυζωνική σύνδεση και θα χρησιμοποιεί τις στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές επικοινωνιών.

Ο συνταγματάρχης Ντούεκ δήλωσε ότι το τηλέφωνο είναι το πρώτο του είδους του στον κόσμο και ότι έχει επενδυθεί σημαντικός σχεδιασμός για να αποφευχθεί η διαρροή πληροφοριών ή να παραβιαστεί από το δίκτυο ακόμα και αν μια συσκευή βρεθεί στα χέρια του εχθρού.

Δεν θα παραλάβει κάθε στρατιώτης την συσκευή, αλλά “όλα τα επίπεδα των μονάδων εκστρατείας”, πρόσθεσε.

Το τηλέφωνο παρέχεται με λογισμικό που ειναι παρόμοιο με την εφαρμογή συνομιλιών WhatsApp που επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κοινοτήτων. “Θα δημιουργήσει έναν πιο διαφανή διάλογο”, δήλωσε ο συνταγματάρχης Ντούεκ. “Αναμένουμε αυτό να επιφέρει την αλλαγή νοοτροπία στον τρόπο που οι δυνάμεις διοικούνται”.

Η συσκευή επίσης θα βοηθήσει τους στρατιώτες να δημιουργήσουν τη δική τους τοποθεσία, όπως επίσης και των φίλιων και εχθρικών δυνάμεων.

Το LOTEM εξελίσσει επίσης μια έκδοση της ιστοσελίδας διαμοιρασμού βίντεο Youtube, επιτρέποντας του στρατιώτες να έχουν πρόσβαση στην ζωντανή μετάδοση εκατοντάδων στρατιωτικών αισθητήρων. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στους στρατιώτες να δέχονται στοιχεία σε πραγματικό χρόνο από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που πετούν από πάνω ή νοσοκόμους να δείξουν τους τραυματισμούς σε ειδικούς γιατρούς που βρίσκονται πολύ μακρυά απο την πρώτη γραμμή.

“Ο σκοπός ειναι να παρέχει τις εικόνες με ελάχιστη καθυστέρηση και να τις θέσουν στη διάθεση του καθενός”, δήλωσε ο συνταγματάρχης Ντούεκ. “Λαμβάνουμε εικόνες και από τους τρεις κλάδους [των IDF]”.

Yaakov Lappin

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.Com για την Προέλαση

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: