Το Ισραήλ χτύπησε πολλαπλούς στόχους μέσα στην Συρία

Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις δήλωσαν ότι χτυπήσαν δεκάδες ιρανικούς στόχους και συριακές αεράμυνες την 9-10 Μαΐου. Αμφισβητούν τους συριακούς ισχυρισμούς ότι κάποιοι πύραυλοι καταρρίφθηκαν αποδεσμεύοντας βίντεο που δείχνει την καταστροφή ενός συστήματος “Pantsir-S1”.

Η διαμάχη ανάμεσα στις ισραηλινές και ιρανικές δυνάμεις στην Συρία κλιμακώθηκε σε απευθείας σύγκρουση για δεύτερη φορά κατά τη διάρκεια της νύχτας 9-10 Μαΐου, όταν ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (“IDF”) προέβησαν σε αντίποινα για την επίθεση με ρουκέτες προσβάλλοντας αρκετούς στόχους στην Συρία.

Οι “IDF” δήλωσαν ότι εντόπισαν είκοσι πυραυλους που εκτοξεύθηκαν από την Συρία σε θέσεις τους στα Υψώματα Γκολάν, κάποιοι εξ αυτών αναχαιτίστηκαν από τα συστήματα “Iron Dome”. Ουδείς τραυματισμός αναφέρθηκε από την επίθεση, την οποία ακολούθησαν απειλές του Ιράν να απαντήσει στην σειρά αεροπορικών κρούσεων εναντίον στόχων στην Συρία.

https://www.youtube.com/watch?v=Z3wANsgkbOo

Οι “IDF” διαπίστωσαν ότι οι Ειδικές Περσικές Δυνάμεις (“Quds Force”) ευθύνονται για την επίθεση με τους πυραυλους, λέγοντας ότι ήταν “απόδειξη των προθέσεων πίσω από τη δημιουργία του ιρανικού καθεστώτος [παρουσία] στην Συρία και την απειλή που αποτελεί για το Ισραήλ και την περιφερειακή σταθερότητα”. Η “Quds Force” ειναι ο κλάδος εξωτερικών επιχειρήσεων του σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (“IRGC”).

Οι “IDF” δήλωσαν οτι απάντησαν χτυπώντας δεκάδες στόχους στην Συρία που σχετίζονται με τίς “Quds Force”, συμπεριλαμβανομένων αρχηγείων, συγκροτήματος διοικητικής υποστήριξης στην αλ Κισουαχ, ένα τμήμα βορείως της Δαμασκού, μια αποθήκη πυρομαχικών στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού, σημεία πληροφοριών και στρατιωτικά και επιτηρητικά φυλάκια που βρίσκονταν στην νεκρή ζώνη των Υψωμάτων Γκολάν. Οι “IDF” δήλωσαν ότι επίσης καταστράφηκε και ο εκτοξευτής που ήταν υπεύθυνος για την πυραυλική επίθεση.

Οι συριακές συστοιχίες αεράμυνας εκτόξευσαν πυραυλους εναντίον των ισραηλινών αεριωθούμενων που εκτελούσαν τις αεροπορικές επιδρομές, αλλά απέτυχαν να χτυπήσουν κάποιο, συμφωνά με τις “IDF”. Δήλωσε ότι απάντησε χτυπώντας συστήματα “S-200 (SA-5)”, “S-75 (SA-2)”, “Pantsyr-S1 (SA-22)” και “Buk-M2E (SA-17)”.

Κατά τη νυχτερινή επιδρομή σε υποτιθέμενες ιρανικές θέσεις στην Συρία, ισραηλινοί πύραυλοι χτυπήσαν ένα σύστημα πυραύλων επιφανείας-αέρος και αντιαεροπορικών πυραύλων “Pantsir-S1”.

Ο Ρώσος αμυντικός ανταποκριτής, Αλεκσαντερ Κοτς, δημοσίευσε την εικόνα ενός συριακού αντιαεροπορικού συστήματος, το “Pantsir-S1”, κατεστραμμένο από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Έγραψε στο “twitter”: “Είναι γραμμένο εδώ ότι όλοι οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν (αυτό μπορεί να φανεί από τους καμένους σωλήνες), το ραντάρ δεν ειναι σε θέση μάχης, το σημείο προσβολής του ‘Harop’, ο υδραυλικός φορέας ειναι υψωμένος. Αυτό ειναι, απλά δεν διέθεταν κάτι για να πολεμήσουν, περίμεναν αναχορηγία πυρομαχικών”.

Ο Κοτς δήλωσε ότι αν στην πραγματικότητα περίμενε αναχορηγία πυρομαχικών, το Ισραήλ κατέστρεψε άπλα ενα άοπλο σύστημα. Η εικόνα υποδηλώνει οτι το “Pantir-S1” καταστράφηκε από ένα ιπτάμενο “περιφερόμενο” πυρομαχικό (“loitering munition”) “IAI Harop”, με προηγούμενους ισχυρισμούς να αναφέρουν οτι οι “IDF” ίσως να είχαν εκτοξεύσει πυραυλους κρουζ “Delilah”, ή “Spike NLOS”, ένα “βάλλω-και-ξέχνω” (“fire-and-forget”) αντιαρματικό καθοδηγούμενο πύραυλο.

Το συριακό αραβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο (“SANA”) μετέδωσε, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές, ότι οι αεράμυνες του στρατού είχαν “καταρρίψει δεκάδες ισραηλινούς πυραυλους αποτρέποντας τους περισσότερους από αυτούς να φτάσουν στους στόχους τους”, ωστόσο, κάποιοι πύραυλοι κατάφεραν να χτυπήσουν ραντάρ και μια αποθήκη πυρομαχικών.

Το Ισραήλ, με την σειρά του, ισχυρίστηκε ότι είχε απαντήσει εναντίον των ιρανικών δυνάμεων στην Συρία, οι οποίες είχαν εκτοξεύσει περίπου είκοσι πυραύλους σε ισραηλινές θέσεις της πρώτης γραμμής. Το “SANA” αποδέσμευσε οπτικοακουστικό υλικό που έδειχνε τις στιγμές που η Δαμασκός κατέρριπτε τους ισραηλινούς πυραυλους.

https://www.youtube.com/watch?v=XkI2_3Zje8Y

https://www.youtube.com/watch?v=oEgU0QREHAg

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο άμυνας, ισραηλινά μαχητικά αεριωθούμενα εκτόξευσαν περίπου εξήντα πυραυλους σε διάφορους στόχους στην Συρία επιπρόσθετα με τους δέκα τακτικούς πυραυλους επιφανείας-επιφανείας.

Απόδοση/Μετάφραση απο “Janes.Com” και “Sputniknews.Com” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

5 Απαντήσεις

 1. Εστω ότι είχε ηδη εκτοξευσει και περίμενε για αναχορηγια πυρομαχικών. Άρα αυτό ειναι και μάθημα οπου δείχνει την άμυνα να αδυνατεί σε μεγάλο όγκο εχθρικών επιθέσεων (saturated defense) και επιπλέον οταν θα έρχονται decoys κατα εκατοντάδες δυσκολα η αεραμυνα θα ανταποκριθεί. Σίγουρα και η ρωσια και ισραηλ και ηπα και η Ελλάς μαθαίνουν από το τι συμβαινει στην Συρία και τα οπλικά συστήματα που δοκιμάζονται.

 2. Αυτό που φαίνεται στο φωτογραφικό υλικό, είναι ότι έβγαλαν προσωρινά ένα αντιαεροπορικό σύστημα Pantsir εκτός παιχνιδιού, το οποίο δεν ήταν μόνο απενεργοποιημένο αλλά ούτε κάν επανδρωμένο(για αυτό έτρεχε ο ένας προς το όχημα μόλις αντιλήφθηκε ότι κάτι ερχόταν απο επάνω με πορεία προς το όχημα). Επίσης φαίνεται ότι οι ζημιές στο σύστημα είναι ελάχιστες επειδή περιορίζονται στο μπροστινό μέρος του φορτηγού(εάν είναι όντως αυτό που φαίνεται στην φωτογραφία).

   1. Μερικοί συνηθίζουν να αρμέγουν την αγελάδα συνεχώς/αδιάκοπα απο όλους τους μαστούς, για να παραμένουν στο παιχνίδι και στην συζήτηση. Ειδικά στην Ελλάδα η πολιτική/ιδεολογική προπαγάνδα εξακολουθεί να σπάει τους δείκτες και να απολαμβάνει υπερβολικά μεγάλη δημοτικότητα(μετά παραπονούνται όμως και τους φαίνεται και παράξενο ότι στο εξωτερικό δεν τους παίρνουν στα σοβαρά).

    Όταν χτυπάει η προπαγάνδα η αντικειμενικότητα στην ενημέρωση(πάει περίπατο) είναι το πρώτο θύμα. 😉

 3. το Harop εχει κεφαλη 23 κιλων. Το Δαλιδα 30 κιλων. Το Παντσιρ ειναι ενας μη θωρακισμενος στοχος γεματος με ευαισθητα ηλεκτρονικα συστηματα. Ολα αυτα τα ηλεκτρονικα συστηματα θα εχουν γινει σιγουρα σουρωτηρι απο τα θραυσματα.

  Οποιος εχει εμπειρια απο στρατιωτικα θεματα και δεν ειναι απλα στρατηγος του καναπε με θητεια καψιμιτζη στην αεροπορια, γνωριζει οτι μια πολεμικη κεφαλη 23 κιλων κανει πολυ ζημια.

  Για μια ακομη φορα απο τα σχολια μπορει να συμπερανει κανεις το μεγεθος της ασχετοσυνης ορισμενων σχολιαστων.

  Επι της ουσιας τωρα, το φοβερο και τρομερο Παντσιρ καταστραφηκε απο ενα αργο, μη στελθ πυρομαχικο. Εαν αυτο δεν ειναι ξεφτιλα για ενα αντιαεροπορικο συστημα, τοτε τι ειναι?

  Οι δικαιολογιες περι επανεξοπλισμου κλπ δεν στεκουν. Που ειναι το οχημα επανεξοπλισμου? Γιατι το Παντσιρ δεν επληξε το πυραυλο με τα πυροβολα? Ο επανεξοπλισμος γινεται στο μεσο μιας ανοικτης περιοχης χωρις προσπαθειες αποκρυψης? Τα Παντσιρ ποτε δεν ειναι μονα, γιατι ο πυραυλος δεν καταριφθηκε απο τα γειτονικα Παντσιρ? Σε καθε περιπτωση η προσπαθεια δικαιολογησης οδηγει σε ακομα πιο αστεια και εξεφτιλιστικα για το συστημα συμπερασματα.

  Δεν ειναι τυχαιο που οι Ρωσοι αποφασισαν να μην δωσουν τους Σ300 στη Συρια, φοβηθηκαν αντιστοιχη ξεφτιλα….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.