Το Ισραηλινό ΤΟΜΠ – ΤΟΜΑ Namer

Namer
Το NAMER είναι ενα Ισραηλινής κατασκευής τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού.Το σκάφος του είναι βασισμένο στο άρμα μάχης Merkava Mk IV. (Φωτογραφία: Wikipedia)

Ο Ισραηλινός στρατός είχε πάντα ενα συγκεκριμένο τύπο πολεμικών επιχειρήσεων, ο οποίος βασιζόταν στη εμπειρία που είχε αποκτήσει από τις μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις και μάχες μικρών κλιμακίων.

Πριν την δεκαετία το 1980, το αρματικό δυναμικό του Ισραήλ, αποτελούνταν από στρατιωτικό υλικό της Ευρώπης και της Αμερικής, όπως επίσης και από Σοβιετικά άρματα, λάφυρα από τους εχθρούς γείτονες του.

Στα μέσα του 1970, ξεκίνησε η κατασκευή του εγχώριου μέσου άρματος μάχης (MBT), όπου προέκυψε η εξαιρετική σειρά αρμάτων Merkava η οποία επρόκειτο να γίνει μια από τις καλύτερες σειρές αρμάτων του κόσμου.

Οι επίσημες επιχειρήσεις του Merkava Mk I από το στρατό του Ισραήλ, ξεκίνησαν το 1979.

Όπως σε όλα τα οπλικά συστήματα, η τεχνολογία και οι επιχειρησιακές ανάγκες συμβάλουν ώστε να ενισχύσουν τον σχεδιασμό και την επιχειρησιακή αξιοποίηση του.

Τα προηγούμενα εγχώρια άρματα μάχης, τροποποιήθηκαν σε πιο “ταπεινούς” ρόλους, όπως αυτός των: Οχημάτων περισυλλογής, γερανοφόρα, άρσης ναρκοπεδίου και άλλα.

Centurion
Όταν ξέσπασε ο πόλεμος των έξι ημερών, το Ισραήλ διέθετε 293 τροποποιημένα άρματα μάχης Centurion έτοιμα για μάχη, κατά την διάρκεια του πολέμου, το Ισραήλ αιχμαλώτισε 30 άρματα Centurion της Ιορδανίας, εκείνη την στιγμή η Ιορδανία διέθετε 44 Centurion. (Φωτογραφία:davidpride)

Ένα παρακλάδι αυτών των τροποποιήσεων ήταν και το Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού (APC), όπου πολλά από αυτά ήταν τροποποιημένα άρματα μάχης Τ-54, Τ-55 και Centurion.

Με την παρουσίαση της σειράς Merkava Mk II το 1983, το Merkava Mk I ήταν λίγο-πολύ ξεπερασμένο.

Θα κατασκευαστούν συνολικά 250 Mk I και περίπου 580 άρματα Mk II, η σειρά Mk IIΙ θα ακολουθούσε το 1990 πριν την προτελευταία σειρά Merkaca Mk IV το οποίο παρουσιάστηκε το 2004.

Namer
Το Ισραηλινό θωρακισμένο όχημα πεζικού Νamer (Φωτογραφία: Wikipedia)

Με τόσα πολλά παλαιά άρματα Mk I στο οπλοστάσιο του Ισραήλ, έγινε μια μελέτη ώστε να τροποποιηθεί το σκάφος των αρμάτων, με σκοπό να καλύψει την ανάγκη ενός νέου εγχώριας παραγωγής Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης (IFV), σχεδιασμένο ειδικά ώστε να καλύπτει τις απαιτήσεις του Ισραηλινού στρατού – μια απαίτηση που πολλά ξένα IFV δεν πληρούσαν.

Η εξέλιξη ξεκίνησε την δεκαετία του 1990, και αποδείχτηκε μια απογοητευτικά παρατεινόμενη εργασία κυρίως λόγο έλλειψης χρηματοδότησης.

Αυτό που ίσχυε, ο Ισραηλινός στρατός στη πραγματικότητα διατηρούσε ενα μεγάλο στόλο ικανών τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού -κάποια τροποποιημένα και άλλα συστήματα ειδικού σχεδιασμού ξένης προέλευσης – στο οπλοστάσιο του συμπεριλαμβανόμενης και της Αμερικάνικης σειράς M133.

Το 2004,ξέσπασαν μάχες μεταξύ των Παλαιστινίων μαχητών της Χαμάς/Ισλαμικής Τζιχαντ και των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF).

Οι μαχητές εκτόξευαν πυραύλους στις πόλεις Negev και Sderot, το Ισραήλ απάντησε με αεροπορικούς βομβαρδισμούς που προετοίμασαν το έδαφος για την επίγεια επίθεση που θα κατέστρεφε τα εχθρικά καταφύγια και οχυρά. Τα Ισραηλινά τεθωρακισμένα ανέλαβαν επιχειρήσεις σε διάφορές αποστολές, στις οποίες υπήρξαν ανάμικτα αποτελέσματα καθώς οι μαχητές της Χαμάς ήταν εξοπλισμένοι με αυτόματα όπλα, προηγμένες εκρηκτικές συσκευές (IED),εκτοξευόμενες βομβίδες, πολυβόλα υποστήριξης και όλμους σε συνδυασμό με τις μεθόδους ανταρτοπόλεμου που ακολουθήσανε, πιάσανε τα Ισραηλινά άρματα απροετοίμαστα.

Το Namer σε άσκηση στα Υψώματα Γκολάν (Φωτογραφία: IDF)

Η σύγκρουση υπήρξε μια δοκιμή αντοχής για το γερασμένο Μ113, καθώς αποδείχθηκε εξαιρετικά ευάλωτο σε όλους τους τύπους επιθέσεων με εκρηκτικά, αναγκάζοντας την IDF να αναζητήσουν μακροχρόνιες λύσεις.

Το Μ113 ήταν ενα φημισμένο τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού με 80000 μονάδες να έχουν κατασκευαστεί, αλλά έχει τεχνολογικούς περιορισμούς -η προέλευση του ξεκινά πίσω στη δεκαετία του 1950. Το πεδίο επιχειρήσεων του 2004 ήταν ένα πάρα πολύ διαφορετικό μέρος, από αυτό που είχε αρχικά σχεδιαστεί να επιχειρεί κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ με τον στρατό των ΗΠΑ.

Υπήρχαν βασικές διάφορές στην έκδοση του IFV σε σχέση με το APC.

To προηγούμενο ήταν πάντα για επιχειρησιακές αποστολές υποστήριξης πεζικού, και ο οπλισμός του ήταν σχετικός ανάλογα με την αποστολή του -μερικά είχαν ακόμα και αντιαρματικές δυνατότητες- αλλά αυτές οι εκδόσεις είχαν μεγάλου διαμετρήματος όπλα, με περιορισμένες θέσεις για τη μεταφορά ανδρών του πεζικού.

Γενικά τα APC είχαν σχεδιαστεί για να μεταφέρουν και αποβιβάζουν πεζικό, με προστασία από το εχθρικό πυρ, ως εκ τούτου, δεν μπορούσαν να μεταφέρουν περισσότερα στρατεύματα αλλά ήταν και λιγότερα θωρακισμένα και ο οπλισμός τους ήταν για υποστηρικτικούς ρόλους.

Το σύγχρονο πεδίο μάχης απαιτεί την χρήση των ΤΟΜΑ, για να ενισχυθούν οι αποστολές των αρμάτων μάχης και του πεζικού.

Το Namer συμμετέχει σε άσκηση στα Υψώματα Γκολάν (Φωτογραφία: IDF)

H οριστική κίνηση ήταν να μπει στη διαδικασία της παραγωγής, το τεθωρακισμένο όχημα μάχης του πεζικού που ήθελαν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.

To σκάφος της παροπλισμένης σειράς αρμάτων Merkava Mk I θα χρησιμοποιηθεί ως η βάση για το σχεδιασμό, ώστε να επισπευσθεί η εξέλιξη και να διατηρηθεί το κόστος σε χαμηλό επίπεδο.

Το συγκρότημα του πύργου, αφαιρέθηκε ολοκληρωτικά για να αυξηθεί ο χώρος μεταφοράς προσωπικού και διαμερίσματος μάχης.

Το κιβώτιο ταχυτήτων του Namer παρέμεινε το ίδιο.

Το 2006 το Ισραήλ έμπλεξε σε μία ακόμα τοπική σύγκρουση, αυτή τη φορά εναντίον του γειτονικού Λιβάνου κατά την διάρκεια του Ιουλίου και Αυγούστου.Οι επιχειρήσεις διάρκειας ενός μήνα εναντίον της Χεσμπολάχ ήταν μεγάλης κλίμακας, και ακόμη μία φορά προκάλεσε κύμα επιθέσεων με πυραύλους από την πλευρά της Χεσμπολάχ.

Για ακόμα μία φορά ο Ισραηλινός στρατός συμμετείχε σε επιχειρήσεις και η ανάγκη για ένα ικανό ΤΟΜΑ ήταν προφανής, μέχρι που τα Ηνωμένα Έθνη παρενέβησαν για να υπογραφεί παύση πυρός μεταξύ των δύο πλευρών.

Η εξέλιξη και αξιολόγηση του νέου Ισραηλινού ΤΟΜΑ συνεχίστηκαν κανονικά, στο οποίο, μέχρι αυτό το σημείο, ο σχεδιασμός είχε αρχίσει να γίνεται επάνω στο σκάφος του νέου άρματος μάχης μάχης Merkava Mk IV.

Samson
Τηλεχειριζόμενος σταθμός οπλισμού Samson (Φωτογραφία: Wikipedia)

Η τοποθέτηση του τηλεχειριζόμενου σταθμού οπλισμού Rafael σταμάτησε για να τοποθετηθεί ο νέος τηλεχειριζόμενος σταθμός οπλισμού (RCWS) Samson.

Η πίσω πόρτα του διαμερίσματος προσωπικού του Merkava IV μεγάλωσε σε πλάτος για γρήγορη επιβίβαση και αποβίβαση του πεζικού.

Το πλήρωμα χειρισμού αποτελείται από τρία άτομα, τον οδηγό, τον αρχηγό και τον πυροβολητή, στο πίσω χώρο έχουν τοποθετηθεί εννέα καθίσματα για το πεζικό.

Το διαμέρισμα μάχης βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα με τον αρχηγό στην αριστερή πλευρά του σκάφους και ο σταθμός οπλισμού στην δεξιά πλευρά.

Ένα πρωτότυπο παραδόθηκε για αξιολόγηση το Μάρτιο του 2008. Το σύστημα τελικά επιλέχθηκε την ίδια χρονιά, και ανέλαβε υπηρεσία στη πρώτη γραμμή του Ισραηλινού στρατού με την ονομασία “Nemmera” η οποία όταν μεταφράζεται από τα Ισραηλινά, γίνεται η θηλυκή “Λεοπάρδαλη.”

Ωστόσο, μετέπειτα το όνομα αναθεωρήθηκε και έγινε “Namer” το οποίο σημαίνει στα Ισραηλινά η αρσενική “Λεοπάρδαλη”.

Η παραγωγή του Namer συνεχίζεται από το 2008 και έχουν κατασκευαστεί περίπου 60 μονάδες καθώς γράφεται αυτό το κείμενο (2012).

Επιπλέον υπηρεσίες στη κατασκευή παρέχονται από αμυντικές εταιρείες των ΗΠΑ.

To Namer σε άσκηση στα Υψώματα Γκολάν (Φωτογραφία: IDF)

Ο κινητήρας που έχει επιλεγεί είναι ο αμερικάνικης κατασκευής ο δωδεκακύλινδρός, ντιζελοκίνητος, αερόψυκτος, υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας των 1200 αλόγων της σειράς Teledyne Continental AVDS-1790-9AR.

Η μέγιστη ταχύτητα σε δρόμο είναι περίπου 40 μίλια ανά ώρα, με επιχειρησιακή αυτονομία τα 310 μίλια. Το σκάφος διαθέτει ανάρτηση συστήματος ελατηρίων.

Ολοκληρωμένο, το Namer μπορεί να δεχτεί τη τοποθέτηση ενός πολυβόλου M2 Browning των 12,7 χιλ ή ενα αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων τροφοδοτούμενο με ταινία Mk 19 των 40 χιλ.

Επιπρόσθετα περιλαμβάνει στο πύργο του αρχηγού ενα πολυβόλο γενικής χρήσης (GPMG) FN MAG ων 7,62 χιλ.

Υπάρχει επίσης η πρόβλεψη για τοποθέτηση όλμου 60 χιλ ο οποίος παρέχει έμμεσα πυρά κατά επιλεγμένων στόχων.

Όλα τα όπλα εκτελούν το ρόλο υποστήριξης πυρός, με σκοπό να καταστείλουν το εχθρικό πυρ ώστε να βοηθήσουν το πεζικό να καταλάβει θέσεις μάχης.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=7E4tr_mslfI]Όσο αφορά τον οπλισμό, το πλήρωμα μπορεί να χειριστεί και να ξαναγεμίσει το τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού του RCWS, από την ασφάλεια του οχήματος μέσο χειριστηρίου.

Δώδεκα εκτοξευτές καπνογόνων (σε δύο συσκευές των έξι καπνογόνων) έχουν προστεθεί στις πίσω πλευρές του σκάφους για την αμυντική και επιθετική παρεμπόδιση της παρατήρησης.

Καθώς η παραγωγή του Namer είναι περιορισμένη, η παρουσία του αντιπροσωπεύει μια πολλά υποσχόμενη σειρά ΤΟΜΑ επιπλέον, στις πρώτες γραμμές των επιχειρήσεων.

Αν το πρόγραμμα κατασκευής εφαρμοστεί όπως έχει σχεδιαστεί,τελικώς θα κατασκευαστούν περίπου 800 μονάδες, οι οποίες θα αντικαταστήσουν τα γηρασμένα ΤΟΜΠ που είναι σε υπηρεσία στις IDF, έτσι θα υπάρξει τυποποίηση και οργάνωση στο οπλοστάσιο του Ισραήλ.

Namer
To Namer βασίζεται στο σκάφος του Merkava Mk IV (Φωτογραφία: Wikipedia)

Επιπρόσθετα, το σκάφος του Namer/Merkava αναμφίβολα θα χρησιμοποιηθεί ως η βάση για την κατασκευή άλλων οχημάτων μάχης στο κοντινό μέλλον.

Ο οπλισμός του RCWS θα αναβαθμιστεί μετά από μερικά χρόνια επιχειρησιακής χρήσης -αναβάθμιση αρκετά μεγάλη για να καλύψει το διαρκώς αυξανόμενο φάσμα των απαιτήσεων του στρατού του Ισραήλ, εναντίον συγκεκριμένου αντιπάλου και επιχειρησιακού περιβάλλοντος ( επί το πλείστον αστικό)

Καθώς δεν υπάρχουν άλλες χώρες που να διαθέτουν το Namer, το Αζερμπαϊτζάν ίσως είναι η πρώτη υποψήφια χώρα αγοραστής του νέου οχήματος.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.