Το καλό μπορεί να γίνει καλύτερο – ΤΟΜΠ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

Ομάδα αμυνόμενου πεζικού επιβιβασμένη σε ΤΟΜΠ “Λεωνίδας 2” κατευθύνεται προς το σημείο πτώσης των αλεξιπτωτιστών κατά τη διάρκεια της άσκησης ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ 2/13. (ΓΕΕΘΑ)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Τσαγανάς

Τα ΤΟΜΠ Λεωνίδας 1/2 είναι αναμφισβήτητα τα καλύτερα της κατηγορίας τους σε υπηρεσία με τον Ελληνικό Στρατό σήμερα, υπερέχοντας των Μ113 σε ευκινησία και θωράκιση, ενώ έχουν και χαμηλότερη σιλουέτα και επιπλέον πλήρως προστατευμένη θέση αρχηγού πληρώματος με περιμετρικά ασπίδια. Αν και στερούνται αμφίβιων δυνατοτήτων, αυτό δεν θεωρείται ιδιαίτερο μειονέκτημα, καθώς αντισταθμίζεται και με το παραπάνω από τα πλεονεκτήματά του. Είναι δε απορίας άξιο το γιατί δεν έχουν διατεθεί στις τεθωρακισμένες ταξιαρχίες του ΕΣ, όπου η ευκινησία και η ανώτερη προστασία θα τους επέτρεπαν να συνεργαστούν πιο άνετα με τα Leopard 1 και 2.

Εντούτοις το ΤΟΜΠ Λεωνίδας, δεν παύει να αποτελεί εξέλιξη μιας σχεδίασης που χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απόδοσή του στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Ευτυχώς όμως η βασική σχεδίαση είναι εξαιρετική και επιτρέπει ριζική αναβάθμιση του οχήματος χωρίς θυσία της αξιοπιστίας και των επιδόσεών του.

Τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού του ΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ και M-113. (Πάρις Μοσχογιάννης)
Τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού του ΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ και M-113. (©Πάρις Μοσχογιάννης)

Ως σημείο αναφοράς λαμβάνεται το ομόσταυλο και με πανομοιότυπο συγκρότημα ισχύος ελαφρύ άρμα/κυνηγός αρμάτων SK-105 Kürassier. Το βάρος του άρματος αυτού ανέρχεται στους 17,7 τόνους (λόγος ισχύος/βάρους 18,1hp/τόνο), συγκρινόμενο με τους 14,8 τόνους (λόγος ισχύος/βάρους 21,62hp/τόνο) του Λεωνίδα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο 2,9 τόνων για αύξηση του βάρους μέσω αναβαθμίσεων χωρίς υπερβολική καταπόνηση του συγκροτήματος ισχύος και της ανάρτησης (βλ. σχετικά και το αντίστοιχο άρθρο του Γιάννη Νικήτα στο περιοδικό Ελληνική Άμυνα και Τεχνολογία).

Το ελαφρύ άρμα SK-105 Kürassier. (moddb.com)

Φυσικά, η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί με προσθήκη υπερσυμπιεστή στον κινητήρα Steyr 7FA στη θέση του απλού συστήματος αύξησης της πίεσης του αέρα στην εισαγωγή (forced induction), ώστε να αναβαθμιστεί η ισχύς του κινητήρα και ο λόγος ισχύος βάρους να διατηρηθεί στο επίπεδο των 20hp/τόνο περίπου. Εννοείται ότι επιβάλλεται και η τοποθέτηση αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων για μείωση του φόρτου εργασίας του οδηγού.Σχετικά με το – επιβαλλόμενο – πρόγραμμα αναβάθμισης των ΤΟΜΠ Λεωνίδας 1/2, ισχύουν εν πολλοίς τα όσα γράψαμε για τα ΤΟΜΠ Μ113, ότι δηλαδή τα χαρακτηριστικά του οχήματος που θα πρέπει να τύχουν της δέουσας προσοχής είναι το τρίπτυχο προστασία/ευκινησία/ισχύς πυρός, με αυτήν ακριβώς τη σειρά. Σημειωτέον ότι επειδή το όχημα αυτό δεν απολαμβάνει της δημοτικότητας του Μ113, ευρισκόμενο σε υπηρεσία μόνο στην Ελλάδα, στην Κύπρο, τη Νιγηρία, τη Βολιβία και τα Σκόπια, οι προτάσεις εκσυγχρονισμού από τη διεθνή αγορά είναι ελάχιστες, η μια δε προέρχεται από τον αρχικό κατασκευαστή.

H θωράκιση ASPRO-P της Rafael. (RAFAEL)
H θωράκιση ASPRO-P της Rafael. (RAFAEL)

Πρωταρχική μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί για την επαύξηση της παρεχόμενης προστασίας μέσω της υιοθέτησης συλλογής πρόσθετης θωράκισης. Εδώ οι πιθανές επιλογές είναι πολλές, αλλά αξίζει να αναφερθεί πρώτα η πρόταση της γερμανικής IBD Diesenroth η οποία, ήδη από τη Defendory 2008, είχε αναφερθεί στη δυνατότητα προσαρμογής των συλλογών ΑΜΑΡ που έχει αναπτύξει στο Λεωνίδας 2 και στο ΒΜΡ-3. Εναλλακτικά, μπορεί να εξεταστεί η προσαρμογή συλλογών της Plasan Sasa (ήδη εν χρήσει από τον ΕΣ στα M1114/1115/1118GR), της Rafael (ASPRO-P, ASPRO-H), ή άλλων εταιριών (RUAG, Centigon, κλπ). Προτιμητέα δε κρίνεται και η μεταφορά των δεξαμενών καυσίμου στο οπίσθιο τμήμα του οχήματος σε εξωτερικά θωρακισμένα κυτία, όπως στο Μ113Α3. Κάτι ακόμα που μπορεί να γίνει με ελάχιστο κόστος αλλά με μεγάλα επιχειρησιακά οφέλη είναι και η μερική επανασχεδίαση των εσωτερικών χώρων με εξάλειψη των αιχμηρών γωνιών και την τοποθέτηση νέων καθισμάτων με ζώνες ασφαλείας για καλύτερη εργονομία και προστασία του πληρώματος και της μεταφερόμενης ομάδας από κάθε είδους κραδασμούς, ενώ χρήσιμο θα ήταν και ένα σύστημα ανίχνευσης και καταστολής πυρκαγιάς.Όπως ήδη αναφέρθηκε, μπορεί να εξεταστεί η αναβάθμιση του κινητήρα ώστε να διατηρηθεί ικανοποιητικός λόγος ισχύος/βάρους και μετά την εφαρμογή προγράμματος εκσυγχρονισμού.

Μεταχειρισμένα προς πώληση κιβώτια αυτόματης μετάδοσης κίνησης ZF 6HP 600 της Steyr-Daimler-Puch. (mascus.de)
Μεταχειρισμένα προς πώληση κιβώτια αυτόματης μετάδοσης κίνησης ZF 6HP 600 της Steyr-Daimler-Puch. (mascus.de)

Η ίδια η Steyr-Daimler-Puch προσφέρει πακέτο αναβάθμισης που περιλαμβάνει αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων ZF 6HP 600, με μετατροπέα ροπής και lock-up συμπλέκτη, βελτιωμένο σύστημα ψύξης, νέα φίλτρα αέρος τύπου κυκλώνα, ξηρούς συσσωρευτές 250 Ah και υδραυλικά τερματικά διαδρομής (bump stops) για την ανάρτηση. Ως προς τον οπλισμό του οχήματος, αυτός μπορεί είτε να διατηρηθεί ως έχει, είτε να τοποθετηθεί τηλεχειριζόμενος σταθμός στη θέση του αρχηγού, αντικαθιστώντας τον υφιστάμενο έστορα, με εφεδρική δυνατότητα χειροκίνητης λειτουργίας. Η μετατροπή του οχήματος σε ΤΟΜΑ με τοποθέτηση πλήρως τηλεχειριζόμενου πύργου με πυροβόλο των 30 χιλιοστών, συζυγές πολυβόλο και ενδεχομένως πολυβόλο βομβίδων ή/και κατευθυνόμενα ΑΤ βλήματα κρίνεται εκτός των υφιστάμενων οικονομικών δυνατοτήτων.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ 2 με πύργο της DAF.

Τέλος, πολλοί θα θυμούνται το θνησιγενές πρόγραμμα για τη μετατροπή του οχήματος σε ΤΟΜΑ. Τότε, είχαν δοκιμαστεί τρεις πύργοι ενός ατόμου με πυροβόλα των 25 χιλιοστών: ο Mk 25 της νορβηγικής NFT, ο TC-13 της ισπανικής Santa Barbara και της ολλανδικής DAF, πανομοιότυπος με αυτόν του YPR-765 pri. Τότε είχε ανακύψει ζήτημα με τον περιορισμό του διαθέσιμου εσωτερικού χώρου εξαιτίας του καλάθου του πύργου, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να μην προχωρήσει πέραν του σταδίου των πρωτοτύπων. Μια λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να δώσει η επανέναρξη της παραγωγής από την ΕΛΒΟ με ένα πρόγραμμα τύπου MTVL, αλλά προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα, με την προϋπόθεση βέβαια της βελτίωσης των οικονομικών της χώρας.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ 2 με πύργο TC-13 της Santa Barbara.

Η επιμήκυνση του σκάφους του ΤΟΜΠ Λεωνίδας κατά έναν εδαφιαίο τροχό δεν είναι δύσκολη, είχε μάλιστα γίνει ήδη από το 1959 όταν η ελβετική Saurer (το Λεωνίδας προέρχεται από το 4Κ 7FA G127, εξέλιξη του 4Κ 3FA της αυστριακής Saurer, μετέπειτα Steyr-Daimler-Puch, νυν General Dynamics European Land Systems-Steyr GmbH) παρουσίασε το πρωτότυπο Tartaruga. Συγκρινόμενο με τα αυστριακής προέλευσης οχήματα, το ελβετικό είναι μακρύτερο και κατά τι ψηλότερο.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ 2 με πύργο MK25 της NFT.

Με ισχυρό κινητήρα, σύγχρονη θωράκιση και έναν καλό πύργο δυο ατόμων με πυροβόλο των 30 χιλιοστών ως κύριο οπλισμό, το θεωρητικό αυτό όχημα, ας το ονομάσουμε Λεωνίδας 4, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα εξαιρετικό ελαφρύ/μεσαίο ΤΟΜΑ, στην ίδια χονδρικά κατηγορία με το ρωσικό ΒΜΡ-2, το ιταλικό VCC-80 Dardo, το βρετανικό Stormer 30, τα γερμανικά KMW Puma Ρ-4/6 και ΤΗ-495, κλπ, καλύπτοντας τις ανάγκες του ΕΣ με μεγάλο ποσοστό εγχώριας προστιθέμενης αξίας, αξιοποιώντας την υφιστάμενη γραμμή παραγωγής για συμπίεση του κόστους.

[youtube=http://youtu.be/33ZygBmqJ58]

Πηγή του κειμένου είναι το http://defencenews.gr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

26 Απαντήσεις

 1. Απο τις εκδοσεις αυτοκινουμενων A/A πυροβολων που δοκιμαστηκαν στο σκαφος του 4Κ-7FA(περα απο την γνωστη με τον πυργο του συστηματος wildcat), ειναι ο πυργος ΤΑ-20 με ρανταρ RA-20S(THOMSON) με δυο πυροβολα των 20mm

  http://i1172.photobucket.com/albums/r572/AHZ6647/4k7fafla1220kf1_zpsbc0595ec.jpg

  καθως και ο πυργος SABRE(της SEMM) με ρανταρ oeil vert(THOMSON) με δυο πυροβολα των 30mm
  http://i1172.photobucket.com/albums/r572/AHZ6647/4k7fafla3230ot1_zps8ca283a9.jpg
  http://i1172.photobucket.com/albums/r572/AHZ6647/image001_zps5de76e3a.png

  1. Ἡ διαμόρφωση της TΑ-20 φαίνεται πραγματιστικώτερη,την εἴχε «σηκώσει» ἐξ ἄλλου και το VAB(VADAR), το Sabre ὅμως,που φαίνεται πολύ ὑδροκέφαλο.

 2. η Αυστρια ειχε ανακοινωση οτι μεχρι το 2014 θα αποσυρει

  119 καταστροφεις SK-105 Kürassier (οι 71 ηδη σε αποθηκευση)
  367 ΤΟΜΠ 4Κ-7FA (τα 106 ηδη σε αποθηκευση)

  θα ηταν εξαιρετικα χρησιμα

  1. Τα ονειρα για το SK-105 ειναι πολυ παλια,αρχιζουν απο το 1975.Το δε 4ΚΑ-7FA οσο και το SK-105 ειχα την τυχη να τα δω πολυ νωρις,αρχες της δεκαετιας του 80,καθως οι δοκιμες δρομου περιελαμβαναν την διαδρομη Σινδος(εργοστασιο ΕΛΒΟ)-Πολυκαστρο(και αντιστοιχα επιστροφη) η οποια περνουσε μεσα απο το χωριο μου και παντα μα παντα τα πληρωματα(πολιτικο προσωπικο) εκαναν σταση για καφε και μπουγατσα και βεβαια εμεις μαζευομασταν διπλα(δεκαχρονα-δωδεκαχρονα τοτε) και αρχιζαμε τις ερωτησεις,ποσο τρεχει,ποσα αλογα εχει κλπ.
   Καπου εκει στα 84 το SK-105 το ειχαν κανει τεστ(σατυρικο) και οι 4Τ της εποχης(το εχω ακομη το τευχος) και εγραφαν σε καποιο σημειο “μας κανει εντυπωση η ταχυτητα με την οποια κανουν στην ακρη τα αυτοκινητα μολις μας δουν στους καθρεπτες τους,κατι που δεν συμβαινει με ενα μεσο Ιαπωνικο αυτοκινητο”

   http://i1172.photobucket.com/albums/r572/AHZ6647/image001_zps0c83e92d.png

   1. παντως αν με καποιον τροπο μπορουσαμε να παρουμε εστω τα 4Κ-7FA θα μπορουσε να ομογενοποιηθει ολο το μηχανοκινητο υλικο της ΑΣΔΕΝ , να αποσυρθουν τα ΒΜΡ και μην ξεχναμε και τις ποσοτητες ανταλλακτικων που μπορουν να αποκτηθουν … ειναι καλη ευκαιρια

    1. Oι ευκαιριες ποτε δεν επαψαν να υπαρχουν ουτε θα παψουν να υπαρχουν και στο μελλον,τα λεφτα ομως δεν υπαρχουν ακομη και για τα πιο βασικα πραγματα,δυστυχως ο μονος τροπος για να παρουμε κατι,ειναι δωρεαν παραχωρηση,δωρεαν μεταφορα,δωρεαν πυρομαχικα και ανταλλακτικα.Δηλαδη ενα θαυμα καθως ψαχνουμε για μ………ες.

   2. Δεν κανανε σταση για καφε και μπουγατσα, για υπερωρια το κανανε. Τεσταρανε και Κουρασιερ βρε θηριο?
    Πλακα – πλακα , ενα λεωνιδας-2 με υδραυλικο τιμονι, αυτοματο κιβωτιο ZF, A/C και ABS , θα ηταν ιδανικο στους σημερινους δρομους και με τους σημερινους οδηγους. Ασε που δεν χρειαζεται και μικτη ασφαλιση (δε παθαινει τιποτα αμα τρακαρει). Οριστε η λυση για το μηχανοκινητο πεζικο: το κανει το υπουργειο μεταφορων διαθεσιμο με αποσυρση, δωρεαν τελη κυκλοφοριας για 4 χρονια και φοροαπαλλαγη, και αν χρειαστει τα επιστρατευει οπως εξαλλου συμβαινει με τα φορτηγα δημοσιας χρησεως (και τους οδηγους- ιδιοκτητες τους!) 🙂
    Σοβαρα τωρα, αν ειναι δυνατο, η αναβαθμιση του τιμιου – πλην πανακριβου- Λεωνιδα, ηταν (συ)ζητουμενο τη δεκαετια του ’80…

    1. Οταν παω στο χωριο θα ψαξω να βρω το τευχος(Μαρτιος η Απριλιος του 85,ειμασταν 5ημερη στην Κερκυρα τοτε),παντως θυμαμαι οτι εκεινη την εποχη λεγαμε για τα τρακτερ steyr(κοροιδευτικα βεβαια γιατι στην πραγματικοτητα δεν υπηρχε τιποτα μεμπτο,ισα-ισα ηταν πολυ καλα εργαλεια)
     “με steyr-hellas σε ισιο δρομο πας-κατεβαινεις και σκουντας”.

  1. Απο το δημοσιευμα για τα Μαραθων ,βλεπουμε οτι τα Μ3 αγοραστηκαν προς 657149 σελλινια το ενα και τα 680Μ προς 505433 σελλινια το ενα, οποτε με ισοτιμια το 76 (1 σελλινι =1,92 δραχμες και 1 δολλαριο=36,40 δραχμες) εχουμε αντιστοιχα,1261726 δραχμες η 34622 δολλαρια για τα Μ3 και 970431 δραχμες η 26660 δολλαρια τα 680Μ.

 3. ΤΟ ΤΟΜΠ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο Ε.Σ. ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 70. ΕΧΩΝΤΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ Μ113, ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ (ΧΑΛΥΒΑΣ), ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΟΓΚΟ, ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΜΦΙΒΙΟ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΣΕ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ. ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΗΚΕ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Ε.Σ. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ Η ΔΠΖ/ΓΕΣ.

  1. Μετά την παραλαβή των Μ 113 , και την κάλυψη των αναγκών σε ΤΟΜΠ , ίσως ήταν εφικτό και χρήσιμο η αποδέσμευση των Λεωνίδας , και η μετατροπή τους σε κυνηγούς ΤΟΜΠ – ΤΟΜΑ . Απαλλαγμένα από το βάρος και τον όγκο που καταλαμβάνει μια ομάδα μάχης , θα μπορούσε να προστεθεί θωράκιση , ώστε να αντέχει στις βολές του πυροβόλου των Τουρκικών ΤΟΜΠ – ΤΟΜΑ , από μια απόσταση ΠΧ 500 μέτρων , και να προστεθεί πύργος με 30αρι ( τουλάχιστον ) πυροβόλο , με δυνατότητα Hunter – Killer , και δυνατότητα εκτόξευσης αντιαρματικων πυραύλων . Νομίζω ότι θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμα στο μέτωπο του Εβρου , και θα αντισταθμιζαν κάπως την υστέρησή μας σε ισχύ πυρός , σε σύγκριση του 0,50 των Μ113 , και του πυροβόλου των 25 mm των Τουρκικών ΤΟΜΠ – ΤΟΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.