Το Κατάρ, μετά την επίσκεψη του υφυπουργού Αμυντικών Θεμάτων του Κατάρ στην Γαλλία, έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να αποκτήσει το γαλλικής κατασκευής 8X8 τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ) VBCI. Τον Αύγουστο του 2015, ένα VBCI εξοπλισμένο με τον πύργο CTA 40mm εντοπίστηκε σε ένα καταρινό βίντεο ειδησεογραφίας που προέβαλε το όχημα να πραγματοποιεί δοκιμαστικούς έλεγχους στο Κατάρ.

Το Κατάρ συνεχίζει να ενισχύει την ικανότητα των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης και επιθυμεί να αποκτήσει 300 8Χ8 οχήματα μάχης για το συνολικό ποσό των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ ($). Πριν από λίγα χρόνια, η γαλλική εταιρεία Nexter Systems, ο κατασκευαστής του VBCI, ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Κατάρ για την προμήθεια 300 8Χ8 οχημάτων μάχης. Σύμφωνα με τις πηγές μας, το VBCI συμμετείχε σε ενα διαγωνισμό με το φινλανδικό Patria AMV.

To VBCI (γαλλική ονομασία “Véhicule Blindé de Combat d’Infanterie”) ειναι ένα γαλλικό τροχοφόρο τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ) που σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται από τις γαλλικές εταιρείες Nexter Systems και Renault Truck Defence. Το VBCI ειναι σε υπηρεσία με την Γαλλία, έχει ήδη αναπτυχθεί με επιτυχία σε πολεμικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και το Μάλι.

Το VBCI του Γαλλικού Στρατού ειναι εξοπλισμένο με έναν ατομικό πύργο Nexter Dragar οπλισμένο με ένα πυροβόλο 25 M811 διπλής τροφοδοσίας των 25mm τυποποίησης NATO με 150 βλήματα στον πύργο και ένα συζυγές πολυβόλο των 7,62 mm.

Το σκάφος και ο πύργος του Nexter Systems VBCI αποτελούνται από συγκολλημένο χάλυβα και αλουμίνιο, τα οποία προσφέρουν προστασία εναντίον των πυρών μικρών όλων και των θραυσμάτων από τα βλήματα πυροβολικού. Προς αύξηση της προστασίας, το σκάφος συγκολλημένου χάλυβα και κράματος αλουμινίου ειναι εφοδιασμένο με αντιθραυσματικές επενδύσεις και προσθαφαιρούμενες πλάκες θωράκισης τιτανίου για την προστασία από τα αντιαρματικά όπλα.

Qatar_Higuard

Το 6Χ6 όχημα ασφαλείας Renault Trucks Defense Higuard των καταρινών δυνάμεων ασφαλείας στην έκθεση αμυντικού υλικού IDEX 2013,στο Αμπού Ντάμπι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αυτη τη στιγμή οι καταρινές Ένοπλες Δυνάμεις λειτουργούν στόλο 8Χ8 οχημάτων Piranha II LAV (ελαφρά θωρακισμένα οχήματα) εξοπλισμένα με ένα διμελη πύργο της CMI Defence οπλισμένο με ένα πυροβόλο των 90mm και ένα συζυγές πολυβόλο των 7,62mm, τα οποία αποκτήθηκαν απο την GKN Defence απο το 1998.

Πρόσφατα το καταρινό υπουργείο εσωτερικών ενίσχυσε τις ικανότητες του με την παραλαβή των 10 4Χ4 ελαφρών τακτικών οχημάτων Renault Trucks Defense Sherpa και 22 6Χ6 οχημάτων ασφαλείας Higuard. Αμφότερα ειναι τύπου “ανθεκτικά σε νάρκες – προστατευόμενα από ενέδρες” ειδικά σχεδιασμένα να για χρησιμοποιηθούν από τις δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας.

Το Κατάρ έχει επίσης αποκτήσει 30 αναγνωριστικά 4Χ4 οχήματα Fennek και 13 προστατευόμενα 4Χ4 βαρέα οχήματα Dingo 2 από την Γερμανία.

Απόδοση/Μετάφραση απο το ArmyRecognition.Com για την Προέλαση.

One Response

  1. Gunslinger32

    Μου θυμίζει κάπως το ATOM της συνεργασίας Γαλλίας-Ρωσίας παρόλο που εκείνο ήταν εξοπλισμένο με το 57αρι πυροβόλο(που κατέληξε σε νοτιοαφρικανικό όχημα).

    Προφανώς δεν τους ικανοποιούν τα «υπέροπλα» που παράγουν/προσφέρουν οι φίλοι τους απο την «νέα οθωμανική αυτοκρατορία», για αυτό φαίνεται να συνεχίζουν να ενδιαφέρονται για συστήματα απο παραγωγούς με μακρόχρονη εμπειρία στην παραγωγή τέτοιων συστημάτων/οχημάτων.

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: