Την 15η Δεκεμβρίου 2017, κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών διελεύσεων της στρατιωτικής παρέλασης για τον εορτασμό της επετείου της Εθνικής Ημέρας του Κατάρ, οι Καταρινές Ένοπλες Δυνάμεις παρουσίασαν τα τελευταία αποκτήματα των οχημάτων μάχης που περιελάμβαναν τα τεθωρακισμένα 4Χ4 οχήματα Εζντέρ Γιαλτσίν και NMS σχεδιασμένα και κατασκευασμένα από την τουρκική εταιρεία Νούρολ Μάκινα (στο εξής NM).

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της τουρκικής Daily Sabah, η τουρκική εταιρία NM πρέπει να έχει πουλήσει περίπου 400 τεθωρακισμένα 4Χ4 οχήματά μάχης Εζντέρ Γιαλτσίν (Ejder Yalçın), όπως επίσης και περισσότερα από εκατό ελαφριά θωρακισμένα 4Χ4 οχήματα NMS στο Κατάρ.

Ένα πρωτότυπου του Εζντέρ Γιαλτσίν αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2013 κατά την αμυντική έκθεση IDEF στην Τουρκία και το 2014 η εταιρεία NM ξεκίνησε την παραγωγή του οχήματος. Η τελευταία έκδοση του τεθωρακισμένου 4Χ4 οχήματος Εζντέρ Γιαλτσίν παρουσιάστηκε στην έκθεση άμυνας High-Tech Port τον Νοέμβριο του 2016.

Το Εζντέρ Γιαλτσίν βασίζεται σε ένα σκάφος σχεδίου σχήματος βέ (V), οι ενσωματωμένες κινούμενες πλάκες δαπέδου προσφέρουν υψηλό επίπεδο προστασίας από τις χερσαίες νάρκες και τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IED). Το όχημα μπορεί επίσης να εφοδιαστεί με επιπρόσθετη βαλλιστική θωράκιση και θωράκιση τύπου γρίλιας για να αυξηθεί η προστασία από τις πυραυλο-ωθούμενες ρουκέτες (RPG).

To Εζντέρ Γιαλτσίν μπορεί να μεταφέρει συνολικά 11 στρατιώτες συμπεριλαμβανομένου οδηγού και αρχηγού. Η οροφή του οχήματος μπορεί να εφοδιαστεί με χειριζόμενους από απόσταση ή χειροκίνητους σταθμούς όπλων που μπορούν να οπλιστούν με ένα πολυβόλο μέχρι το διαμέτρημα των 12,7 χιλιοστών. Το Εζντέρ Γιαλτσίν του Καταρινού Στρατού παρατηρήθηκε να ειναι εφοδιασμένο με την Σύγχρονη Τηλεχειριζόμενη Σταθεροποιημένη Πλατφόρμα Δίδυμων Όπλων (SARP) σχεδιασμένη και κατασκευασμένη από την τουρκική εταιρεία Ασελσάν.

Το σκάφος του Εζντέρ Γιαλτσίν έχει μήκος 5,45 μέτρων, πλάτος 2,48 μ. και ύψος 2,3 μ. έχει μεικτό βάρος 12000 και 14000 κιλά ανάλογα με τη θωράκιση, και χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου μέχρι 4 τόνους.

Θωρακισμένα 4Χ4 οχήματα NMS της NM του Καταρινού Στρατού κατά την δοκιμαστική διέλευση διέλευση της στρατιωτικής παρέλασης για τον εορτασμό της Εθνικής Ημέρας, 15 Δεκεμβρίου 2017. (στιγμιότυπο από το λογαριασμό Shiva Neupane Rasuwali στο Youtube).

Η τουρκική εταιρεία NM αποκάλυψε το νέο 4Χ4 τακτικό προστατευόμενο όχημα με την ονομασία NMS κατά την IDEF 2017, τη διεθνή έκθεση αμυντικού υλικού της Τουρκίας. Η σχεδίαση του οχήματος βασίζεται σε μια φέρουσα κατασκευή.

Το NMS της NM έχει μήκος 4,9 μέτρων, πλάτος 2,4 μ. και ύψος 2,1 μ. Το όχημα μπορεί να μεταφέρει συνολικά 9 άτομα με καθίσματα για τον οδηγό και αρχηγό στο εμπρόσθιο μέρος και μια δεύτερη σειρά καθισμάτων για τρία άτομα. Ο πίσω θάλαμος μπορεί επίσης να μεταφέρει τεσσερις επιβάτες σε θέση πρόσωπό με πρόσωπο.

Η σχεδίαση του οχήματος προσφέρει την πιθανότητα αύξησης της προστασίας ανάλογα στις απαιτήσεις της αποστολής χρησιμοποιώντας επεκτάσιμη θωράκιση και συνθετικά υλικά. Το όχημα έχει συνολικό βάρος 10000 κιλών.

Τα 4Χ4 θωρακισμένα NMS του Καταρινου Στρατού ειναι εξοπλισμένα με έναν μη επανδρωμένο πύργο εκτόξευσης αντιαρματικού πυραύλου σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από την εταιρεία Ασελσάν και έναν σταθμό εκτόξευσης αντιαεροπορικών πυραύλων.

Θωρακισμένο 4Χ4 όχημα NMS της NM του Καταρινού Στρατού με τον μη επανδρωμένο σταθμό αεράμυνας κατά την δοκιμαστική διέλευση διέλευση της στρατιωτικής παρέλασης για τον εορτασμό της Εθνικής Ημέρας, 15 Δεκεμβρίου 2017. (στιγμιότυπο από το λογαριασμό Shiva Neupane Rasuwali στο Youtube).

Απόδοση/Μετάφραση απο το ArmyRecognition.Com για την Προέλαση.

3 Σχόλια

  • xm8

   Cummings μάλλον. Η FNSS δεν αναφέρει ποτέ με ποιόν κινητήρα και σύστημα μετάδοσης έχουν αυτές τις ταχύτητες και τις ροπές τα οχήματα που κατασκευάζει και διαφημίζει, για όσα όμως βρήκα κάτι, ήταν συνήθως Cummings αν και όχι πάντα. Εξαρτάται πιθανότατα από τον πελάτη και εάν αυτός μπορεί να πάρει άδεια εξαγωγής από τις χώρες παραγωγής των κινητήρων.
   Όποιος πάντως βρει πληροφορίες για τα συστήματα μετάδοσης που χρησιμοποιεί η εταιρία, κερδίζει ομιλούσα γιγαντοαφίσα του Μεγαλοπρεπή. Δεν την έχω καταλάβει αυτή τη μυστικοπάθεια της εταιρίας.
   (ΣΗΜ: FNSS = Nurol Group + BAE Systems)
   https://en.wikipedia.org/wiki/Nurol_Ejder#cite_note-10

   Απάντηση
   • geoexplorer72

    Έτσι τα κάνει και η ΕΛΒΟ. ? Ευχαριστώ για το ψαξιμο.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: