Το Κατάρ επιδεικνύει την οικονομική του δύναμη παραγγέλνοντας Rafale και τεθωρακισμένα οχήματα από την Γαλλία

France_Rafale

[dropcap size=small]Τ[/dropcap]ο Κατάρ θα αγοράσει 12 μαχητικά αεροσκάφη Rafale και τεθωρακισμένα οχήματα στο πλαίσιο των εμπορικών συμφωνιών αξίας 12 δισεκατομμυρίων ευρώ (€) που υπογράφηκαν με την Γαλλία την Πέμπτη, ενισχύοντας τις στρατιωτικές ικανότητες και τους διεθνείς δεσμούς του καθώς είναι αντιμέτωπο με μποϋκοτάζ από τις υπόλοιπες αραβικές χώρες.

Οι τελευταίες συμφωνίες κατέδειξαν οτι η Ντόχα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον πλούτο που ‘χει συγκεντρώσει ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο για να αγνοήσει κάποιες από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες αραβικές χώρες.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν τις διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με το εμιράτο περίπου πριν από εξι μήνες. Κατηγορούν τους καταρινούς οτι υποστηρίζουν την τρομοκρατία, κάτι το οποίο το Κατάρ αρνείται.

“Η θέση μας σ’ αυτόν τον αποκλεισμό ήταν πολύ ξεκάθαρη. Η θέση του Κατάρ ήταν πολύ ξεκάθαρη -για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα, αν διαπιστώσουμε προβλήματα ανάμεσα σε εμάς και τους γείτονες μας- πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι και να μιλήσουμε ειλικρινά”, δήλωσε ο εμίρης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι στην συνέντευξη τύπου μαζί με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν, ο οποίος προσπάθησε να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στις πλευρές, ήταν στην Ντόχα για να συζητήσει πως θα καταπολεμηθεί η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας την περίοδο που η Μέση Ανατολή είναι εγκλωβισμένη στην σύγκρουση περιφερειακών δυνάμεων ανάμεσα στην σουνητική Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν.

“Η αποκατάσταση της σταθερότητας στον Κόλπο είναι μια προτεραιότητα για εμάς επειδή έχουμε πολλούς φίλους εδώ”, δήλωσε ο Μακρόν. “Ευχόμαστε πως θα βρεθεί μια άμεση λύση στην σημερινή κατάσταση”.

Το Παρίσι διατηρεί ισχυρούς εμπορικούς και πολιτικούς δεσμούς με το Κατάρ. Προώθησε τα βαθύτερα εμπορικά συμφέροντα του στην χώρα και ενθάρρυνε τις καταρινές επενδύσεις στην Γαλλία, όπου η χώρα του Κόλπου διαθέτει ήδη περιουσιακά στοιχεία αξίας 10 δις $.

Ο Μακρόν δήλωσε την Πέμπτη ότι υπογράφηκαν συμφωνίες αξίας περίπου 12 δις ευρώ (14,16 δις $). Περιλαμβάνουν την άσκηση προαίρεσης του Κατάρ να αγοράσει 12 επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη Dassault Aviation Rafale και δήλωσε ότι μπορεί να προμηθευτεί ακόμα 36. Έχει ήδη αγοράσει 24 αεροπλάνα για περίπου 6 δις ευρώ, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων.

Επίσης δεσμεύθηκε να αγοράσει 490 τεθωρακισμένα οχήματά από την αμυντική εταιρεία Nexter.

Η Ντόχα έχει καλέσει κατ’ επανάληψη τους γείτονες της σε διάλογο, αν και έχει ενισχύσει τον στρατό της καθώς οι σχέσεις μ’ αυτούς έχουν επιδεινωθεί. Μόνο το τρέχον έτος έχει εξασφαλίσει συμφωνίες στρατιωτικού εξοπλισμού με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ρωσία και Ηνωμένο Βασίλειο.

“Συνολικά, το ποσό ανέρχεται περίπου στα 12 δις ευρώ το οποίο υπογράφηκε σήμερα και υπογραμμίζει τις στενές σχέσεις στην οικονομική συνεργασία μας”, δήλωσε ο Μακρον.

Μεταξύ των υπολοίπων συμφωνιών που υπογράφηκαν, η Suez SEVI.PA θα αναλάβει την εκβάθυνση και τον καθαρισμό της λιμνοθάλασσας του Κατάρ και η κοινοπραξία σιδηροδρόμων των RATP και SNCF την κατασκευή και τη λειτουργία δικτύου μετρό στο εμιράτο.

Η Qatar Airways προέβη σε μια νέα παραγγελιά του πολιτικού αεροσκάφους Airbus A321neo για να αντικαταστήσει την προηγούμενη παραγγελία του A320neo. Η νέα συμφωνία για μεγαλύτερα αεροπλάνα ειναι αξίας 930 εκατομμυρίων $ επιπλέον στον κατάλογο τρεχουσών τιμών για την Airbus.

Απόδοση/Μετάφραση απο το Reuters.Com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

17 Απαντήσεις

   1. @geoexplorer72

    Σε μια εκστρατεία προπαγάνδας η προώθησης(διαλέξτε οποίο θέλετε) ενός συγκεκριμένου προϊόντος θα υπάρχουν πάντα σημεία επίθεσης και κριτικής, ανεξάρτητα από το πόσο παράλογη είναι η σύγκριση μιας τιμής συστήματος(μαζί με όπλα και υπηρεσίες υποστήριξης) για το ένα σύστημα, με την τιμή μονάδας(flyaway) χωρίς έξτρα ανταλλακτικά, υπηρεσίες fos και όπλα για το άλλο, για το οποίο ο στόχος είναι να παρουσιαστεί σε καλό φως(η όλη διαδικασία/πρακτική θυμίζει κάπως ανατολικό παζάρι). Όταν σκοπός δεν είναι μια αντικειμενική σύγκριση, είναι επόμενο να παρουσιάζεται ένα για μια πλευρά ανεπιθύμητο προϊόν ως χειρότερη δυνατή επιλογή, άσχετα αν ισχύει η όχι(αυτή την εντύπωση έχω εγώ, απο την μεγάλη διαμάχη για τα μαχητικά που προσφέρονται στην αγορά, που παρακολουθώ στα ελληνικά φόρουμ που ασχολούνται με την άμυνα).

    Έχω διαβάσει πολλά και διάφορα για το γαλλικό μαχητικό, αλλά η άποψη ότι πρόκειται για ένα φθηνό αεροσκάφος πρέπει να είναι τόσο σπάνια που δεν θυμάμαι να την έχω συναντήσει «συχνά»(αλλά το αντίθετο θα έλεγα).

    Επίσης έχω διαβάσει(την συγκεκριμένη αναφορά την έχω παραθέσει σε προηγούμενη συζήτηση) ότι οι Άγγλοι θα πληρώσουν για κάθε JSF που θα πάρουν απο τους αμερικανούς 200 εκατ. $ χωρίς τα όπλα(σύμφωνα πάντα με τις δημοσιεύσεις) και την αποκάλυψη περαιτέρω εξόδων που δεν θέλει να δημοσιεύσει το αγγλικό MoD, και αυτό δεν το λες και φθηνό.

    Η διαφορά είναι ότι οι Γάλλοι προσφέρουν ένα προϊόν το οποίο έχει δοκιμαστεί υπό πραγματικές συνθήκες και είναι πλέον ώριμο και ετοιμοπόλεμο(με όλα τα συστήματα/υποσυστήματα σε πλήρη λειτουργεία, σε αντίθεση με το αμερικανικό, το οποίο δεν είναι έτοιμο για χρήση σε συνθήκες μάχης(η ανακοίνωση του Ισραήλ αν ισχύει, είναι για την δικιά τους περίπτωση, και αυτό με μπόλικη δόση επιφύλαξης, διότι το Ισραήλ έχει ξεχωριστή θέση απο τους υπόλοιπους πελάτες/χρήστες και μπορεί να λέει ότι θέλει, επειδή δεν το συνηθίζουν να διαφημίζουν τις δυνατότητες και τα σημεία υπεροχής τους την πρόσφατη ανακοινώση τους θα πρέπει να την απολαμβάνουμε με πολύ προσοχή η επιφύλαξη). ?

   2. οι καταριανοί ειναι κορόιδα και εμεις μάγκες; οκ

    επισης οι αμερικανοι πεζοναύτες δεν ξερουν, η αμερικανική αεροπορια δεν ξέρει, η ισραηλινή αεροπορια δεν ξέρει εαν το Φ35 ειναι ετοιμοπόλεμο, αλλα ξέρει ενας σχολιαστής του διαδικτύου που δεν εχει ουτε καν δει ποτε του το αεροσκαφος; οκ

    Ειναι αυτες ρεαλιστικές, αντικειμενικές προσεγγίσεις της καταστασης ;

 1. το πρόβλημα τού Κατάρ ειναι ότι δέν έχει στρατηγικό βάθος ως μικρή χερσόνησος που είναι χρειάζεται ισχύ πυρός νά ·πλήξει γερά τουλάχιστον τους γείτονες αντιπάλους του οι οποίοι με προσχήματα θά ήθελαν νά αρπάξουν τόν πλούτο τελικά σιγά αλλά σταθερά η Γαλλία προωθεί το Ραφάλ όπως και έγινε μέ τα Μιράζ

 2. @gunslinger32
  Σωστά, ακόμη να μην ξεχνάμε ένα διπλωματικό γεγονός. Το Κατάρ είναι σχεδόν σε καθεστός εμπορικού αποκλεισμού ! Τους πουλάνε οτι νά ‘ναι και όσο να ‘ναι.
  Κρίμα που δεν έχουμε μια διπλωματική πτυχή των πραγμάτων, τώρα με όλες αυτές τις εξελίξεις θα προρούσαμε να πούμε πολλά . Από Ερντογάν ως Ιερουσαλήμ….

 3. @geoexplorer72

  Είναι προφανώς και η διπλωματική διαμάχη ένας παράγοντας που μπορεί να επιρεάσει τις τιμές αμυντικού υλικού, αυτό εννοείται ότι δεν σημαίνει ότι Γάλλοι προσφέρουν ένα φθηνό σύστημα, αλλά ούτε και το ποιο ακριβό στην αγορά. Οι μοναρχίες του κόλπου είναι όμως γνωστές για τις σπατάλες τους σε διάφορες περιπτώσεις και έργα που πραγματοποιούνται σε εκείνα τα μέρη. Αλλά αυτά για ορισμένους είναι προφανώς υψηλά γράμματα(ασφαλώς και δεν εννοώ εσάς όταν γράφω για ορισμένους).

  @ΧΧΧΧΧΧ
  Σχετικά με τις γνώσεις του «σχολιαστής του διαδικτύου» και την αντικειμενικότητα στην παρούσα ανταλλαγή απόψεων, θα χαιρόμουν να διαβάσω αξιόπιστα επίσημα στοιχεία σχετικά με το συνολικό κόστος των δυο αεροσκαφών, τα οποία θα μπορούσαν να στηρίξουν τον (αστήριχτο) αρχικό παραπλανητικό ισχυρισμό(διότι αυτό είναι μέχρι στιγμής και τίποτα παραπάνω).

  Αν δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία και αποδείξεις, η σε περίπτωση που αυτά είναι και πάλι «απόρρητα» (ως συνήθως όταν στριμώχνεται η ομάδα συμφερόντων απο μόνη της στην γωνία), ισχύει το παρακάτω. Για να μη χάνουμε τον χρόνο μας επαναλαμβάνοντας τα ίδια και γνωστά.

  Διαχωρίζομαι(και παίρνω απόσταση) από κάθε συζήτηση/συνομιλία που βασίζεται σε μια προκατειλημμένη (και γενική) μεροληπτική/μονόπλευρη άποψη, και σε κάθε περίπτωση στην οποία επιβάλλεται μια προσωπική (η μιας ομάδας συμφερόντων) προτίμηση/γνώμη απέναντι στον/στους συν ομιλητή/τες με διαφορετική άποψη, καθώς θεωρώ ότι τέτοιου είδους επιχειρήματα είναι γελοία, και δεν έχουν θέση σε μια σοβαρή και αντικειμενική συζήτηση, η οποία θα πρέπει να βασίζεται σε (όσο το δυνατόν) επίσημα, τρέχοντα και αξιόπιστα στοιχεία, και όχι σε προπαγάνδες η αστήρικτους ισχυρισμούς και εκτιμήσεις χωρίς αποδεικτικά στοιχεία(που σκοπεύουν αποκλειστικά στην παραπλάνηση και σε προώθηση συγκεκριμένων συμφερόντων και προϊόντων, και με μια επιθετική ρητορική). Αυτά για να αποφύγουμε το γνωστό παιχνίδι των λέξεων, και την ατελείωτη ιστορία των ιδεολογιών και κατηγοριών ανθρώπων. Οι καραμέλες και τα παραμύθια, είναι για να ξεγελάνε τα μικρά παιδάκια(σε φόρουμ, περιοδικά και άλλες πλατφόρμες που απευθύνονται σε τέτοιου είδους πελατεία).

  Η παραπάνω δήλωση είναι γενική και ωστόσο δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως προσωπική επίθεση πρως τον/τους συν ομιλιτή/τες, όσο πληρούνται οι αναφερθέντες προυποθέσεις για έναν αξιοπρεπή διάλογο με βάση την υγιή και ώριμη σκέψη.

 4. Για να μην «ξεφύγουμε» πάλι στην θεωρία των πανάκριβων Γαλλικών συστημάτων, ένα χρήσιμο σχετικό άρθρο, για μια καλύτερη εκτίμηση της κατάστασης στην αγορά οπλικών συστημάτων.

  «Ο μύθος των ακριβών γαλλικών οπλικών συστημάτων

  Μια ευρύτατα διαδεδομένη άποψη, στο σύνολο σχεδόν του ελληνικού αμυντικού Τύπου, είναι ότι τα γαλλικής προέλευσης οπλικά συστήματα είναι ιδιαίτερα ακριβά, τόσο στην απόκτησή τους όσο και στην εν συνεχεία υποστήριξή τους. Σχετικά μάλιστα με το θέμα της συντήρησης, διάχυτη είναι επίσης η εντύπωση ότι αυτή είναι προβληματική, όχι μόνο λόγω του υψηλού κόστους των υπηρεσιών επισκευής / συντήρησης και των ανταλλακτικών, αλλά και λόγω της συχνής αδιαφορίας ή της καθυστέρησης ανταπόκρισης των γαλλικών εταιρειών στα σχετικά αιτήματα. Είναι όμως πραγματικά έτσι ή τα παραπάνω αποτελούν απλά ένα μύθο που αναπαράγεται από άγνοια ή ενδεχομένως άλλου είδους κίνητρα;

  Γενικά, η σύγκριση του κόστους προμήθειας οπλικών συστημάτων είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Συχνά δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για το τίμημα, ενώ σπάνια τα χαρακτηριστικά και οι επιδόσεις των συστημάτων, ακόμα κι αν είναι παραπλήσιου τύπου, ταυτίζονται σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην εμφανίζουν διαφορές που να δικαιολογούν διαφορά κόστους. Ακόμα όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις, το τίμημα διαμορφώνεται σε σημαντικό βαθμό από επιπρόσθετους παράγοντες, όπως η τελική σύνθεση του συστήματος, το συνοδευτικό πακέτο υλικών και υπηρεσιών υποστήριξης, ο τρόπος πληρωμής, οι νομισματικές ισοτιμίες, το πλαίσιο προμήθειας, η ενδεχόμενη απαίτηση τοπικής συμπαραγωγής κλπ.

  Έχοντας σαφώς υπόψη τους παραπάνω περιορισμούς, θα επιχειρήσουμε μια επιγραμματική ιστορική αναδρομή και σύγκριση, του κόστους προμήθειας οπλικών συστημάτων γαλλικής προέλευσης από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με αντίστοιχο υλικό κατασκευαστών με έδρα σε άλλες χώρες, σε μια προσπάθεια να οδηγηθούμε σε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα γενικότερα περί προμηθειών.

  Τον Ιούλιο του 1985 υπογράφτηκε η σύμβαση προμήθειας των 40 μαχητικών Mirage 2000 της ΠΑ. Η σύμβαση είχε συνολικό αναθεωρημένο (1985) τίμημα 7,9 δις γαλλικών φράγκων και περιελάμβανε πλήρες πακέτο ανταλλακτικών, εξοπλισμό συντήρησης / επισκευών επιπέδου DLM και εξομοιωτή πτήσης. Δεν περιλαμβανόταν μόνο η εκπαίδευση ιπταμένων και τεχνικών, για την οποία και συνάφθηκε ξεχωριστή σύμβαση. Με βάση την ισοτιμία της εποχής, τα 7,9 δις γαλλικών φράγκων αντιστοιχούσαν σε περίπου $880 εκατομμύρια.

  Τον Ιανουάριο του 1987, έπειτα από πολύμηνη καθυστέρηση έκδοσης της άδειας εξαγωγής, παρόλο που η ελληνική πλευρά είχε καταβάλλει ήδη τη σχετική προκαταβολή, υπογράφτηκε η σύμβαση με την General Dynamics και την General Electric για την προμήθεια 40 μαχητικών F-16C/D, με τίμημα $769 εκατομμύρια. Σημειώνεται όμως πως η σύμβαση δεν περιελάμβανε τίποτα πέραν του αεροσκάφους και του κινητήρα. Η ελληνική πλευρά σύναψε τα επόμενα χρόνια ξεχωριστές συμβάσεις για ανταλλακτικά αρχικής υποστήριξης, εξοπλισμό συντήρησης και εξομοιωτή πτήσης, συνολικού ύψους άνω των $100 εκατομμυρίων, ενώ δεν εγκρίθηκε και δεν υλοποιήθηκε πλήρη προμήθεια εξοπλισμού συντήρησης / επισκευών εργοστασιακού επιπέδου.

  Τον Αύγουστο του 2000, υπογράφτηκε σύμβαση προμήθειας 15 καινούργιων Mirage 2000-5 Mk2 και αναβάθμισης 10 Mirage 2000EGM της ΠΑ στο επίπεδο -5Mk2. Το τίμημα της σύμβασης ήταν περίπου 400 δις δραχμές και περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, το ενσωματωμένο σύστημα αυτοπροστασίας ICMS Mk3 και πακέτο αρχικής υποστήριξης. Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2000, είχε συμφωνηθεί η προμήθεια 50 αεροσκαφών τύπου F-16 Block 52+, έναντι περίπου 600 δις δραχμών. Στην παραπάνω τιμή όμως δεν περιλαμβανόταν οι κινητήρες, το σύστημα αυτοπροστασίας, η εκπαίδευση και τα ανταλλακτικά / εξοπλισμός υποστήριξης.

  Είναι δύσκολο να υπολογιστεί πόσο κόστισαν τελικά τα 50 αρχικά αεροσκάφη F-16 Block 52+ της PXIII, καθώς δεν είναι μόνο ότι έγινε ξεχωριστή σύμβαση αξίας περίπου 100 δις δραχμών για τους κινητήρες τύπου F100-PW-229, αλλά εν συνεχεία εξασκήθηκε option για 10 επιπλέον αεροσκάφη, η σύμβαση ύψους $242 εκατομμυρίων για το σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS II υπογράφτηκε το 2003 και περιελάμβανε και εξοπλισμό για τα Block 30/50 της ΠΑ, ενώ τα υλικά αρχικής υποστήριξης και ο εξοπλισμός παραγγέλθηκαν σταδιακά. Σημαντικό μέρος μάλιστα των υλικών υποστήριξης, αγοράσθηκαν έπειτα από αρκετά χρόνια και συγκεκριμένα το 2005 στα πλαίσια της αγοράς των 30 Block 52+ Adv (PXIV). Η συμφωνία PXIV είχε συνολικό τίμημα περίπου $2 δις μαζί με το πακέτο υποστήριξης. Σημειώνεται πάντως, πως το F-16 είχε ήδη τότε συνολικές πωλήσεις άνω των 4,000 αεροσκαφών, κάτι που θα έπρεπε λογικά να αποτυπώνεται σε πολύ χαμηλότερες και όχι απλώς ανταγωνιστικές ή παραπλήσιες τιμές σε σύγκριση με το Mirage 2000.

  Μαζί με τη σύμβαση προμήθειας των Mirage 2000-5 Mk2, υπογράφτηκε και σύμβαση προμήθειας 200 βλημάτων MICA RF/IR και 56 βλημάτων SCALP EG, μαζί με πακέτο εκπαίδευσης και αρχικής υποστήριξης, συνολικού κόστους και για τους δύο τύπους βλημάτων, περίπου 150 δις δραχμών ή 440 εκατομμυρίων ευρώ. Η ΠΑ δεν προμηθεύτηκε το αντίστοιχων επιδόσεων βλήμα AGM-158 JASSM, καθώς οι ΗΠΑ δεν έχουν εγκρίνει μέχρι και σήμερα τη σχετική άδεια εξαγωγής. Προς σύγκριση όμως, μπορούμε να αναφέρουμε ότι η Πολωνία το 2014 προμηθεύτηκε 40 μόλις βλήματα AGM-158A JASSM, μαζί με υπηρεσίες πιστοποίησης του βλήματος και σχετικής αναβάθμισης του λογισμικού των F-16C/D Block 52 του στόλου της σε επίπεδο M6.5 tape, έναντι $500 εκατομμυρίων.

  Φτάνοντας στο σήμερα, η πρόταση αναβάθμισης των 16 πλέον Mirage 2000EGM της ΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες είναι κόστους κάτω των 550 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού του συστήματος αυτοπροστασίας, της πιστοποίησης όπλων και των εργασιών στην ΕΑΒ. Το τίμημα είναι συγκρίσιμο με την εκτίμηση των τουλάχιστον $400 εκατομμυρίων της αντίστοιχης περίπτωσης αναβάθμισης των 32 F-16 Block 30 της ΠΑ, αν συνυπολογιστεί το ότι σύμφωνα με την πρόταση της LM, όλα τα απάρτια εκσυγχρονισμού των Block 30 δεν θα αγοραστούν, αλλά θα προέλθουν από τα αεροσκάφη Block 52+ της ΠΑ. Συνεπώς, τα $400 εκατομμύρια περιλαμβάνουν κυρίως εργασίες, δοκιμές και πιστοποιήσεις.

  Εκτός των αεροσκαφών Mirage 2000 και των όπλων τους, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν σε υπηρεσία σημαντικό αριθμό οπλικών συστημάτων γαλλικής προέλευσης. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα συστήματα SHORADS Crotale NG, την οικογένεια πομποδεκτών PR4G, τα UAV Sperwer, τους H/O αισθητήρες MARGOT και τα ραντάρ BOR-A-550. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η προμήθεια έγινε στα πλαίσια διεθνούς διαγωνισμού όπου οι γαλλικές εταιρίες αναδείχθηκαν μειοδότες.

  Προφανώς βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου τα συστήματα και οι λύσεις γαλλικής προέλευσης, αποδείχτηκαν υψηλότερου κόστους έναντι του ανταγωνισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο διαγωνισμός του νέου άρματος μάχης του ΕΣ το 1999 και της εν συνεχεία διαδικασίας BAFO, όπου η γαλλική πρόταση για το Lecler της τότε GIAT, ήταν ακριβότερη σε σύγκριση με άλλες δυτικές προτάσεις όπως το Leopard 2A6 της KMW και το M1A2 της GDLS.

  Περνώντας στον τομέα της υποστήριξης και συντήρησης, είναι γνωστή η αξιοπιστία και η μειωμένη συχνότητα βλαβών του Mirage 2000. Η σύμβαση FOS, η υπογραφή της οποίας εκκρεμεί εδώ και χρόνια, για το σύνολο των αεροσκαφών του τύπου σε υπηρεσία με την ΠΑ, έχει κοστολογηθεί σε 145 εκατομμύρια ευρώ. Δύσκολα μπορεί κάποιος να θεωρήσει το εν λόγω τίμημα υψηλό, καθώς αφορά τους κινητήρες, τα ηλεκτρονικά και τα μηχανολογικά μέρη της ατράκτου ενός στόλου 43 αεροσκαφών, για μια περίοδο 4 ετών, ενώ καλύπτει παράλληλα τα πολλά κενά που έχουν δημιουργηθεί από την απουσία οποιασδήποτε σημαντικής προμήθειας ανταλλακτικών, για τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, για πάνω από 10 χρόνια. Ενδεικτικά, το FMS case το 2011 της ΠΑ για ανταλλακτικά κινητήρων μόνο, τύπου F100-PW-229, του διπλάσιου βέβαια αριθμού αεροσκαφών, με παρόμοιο χρονικό ορίζοντα κάλυψης, κοστολογήθηκε $100 εκατομμύρια.

  Από τις παραπάνω επιγραμματικές αναφορές, εξάγονται χρήσιμα και ενδιαφέροντα συμπεράσματα, για όποιον τουλάχιστον επιθυμεί να διαμορφώσει άποψη με βάση πραγματικά στοιχεία. Παρόλα αυτά, δεν μπορούν να δώσουν απάντηση στο κεντρικό ερώτημα του άρθρου, για τον απλό λόγο ότι η βάση του ίδιου του ερωτήματος είναι λανθασμένη. Συγκεκριμένα, δεν υπάρχουν φτηνοί και ακριβοί κατασκευαστές, πόσο μάλλον χώρες προέλευσης. Κι αν ποτέ υπήρξαν, έχουν πλέον προσαρμοστεί στο σημερινό ισχυρά ανταγωνιστικό περιβάλλον. Υπάρχει μόνο σωστός και λανθασμένος τρόπος να πραγματοποιήσεις μια προμήθεια.

  Αν δεν έχεις προσδιορίσει και προδιαγράψει σαφώς τις επιχειρησιακές σου ανάγκες, αυτό που θα προμηθευτείς είτε θα αποδειχθεί ανεπαρκές, οπότε θα απαιτήσει σύντομα συμπλήρωση, τροποποίηση ή αντικατάσταση, είτε θα αποδειχθεί ανώτερο των πραγματικών αναγκών σου. Και στις δύο περιπτώσεις, θα έχεις σπαταλήσει άσκοπα πόρους. Αν ζητήσεις ένα σύστημα όταν έχει κλείσει η γραμμή παραγωγής του ή αν επιθυμείς εκτεταμένες τεχνικές τροποποιήσεις και προσαρμογές, είναι δεδομένο πως θα υπάρχει σημαντική επίπτωση στη τιμή.

  Αν σε περιπτώσεις που η διεθνής αγορά οπλικών συστημάτων παρέχει πολλαπλές επιλογές, κάνεις απ’ ευθείας αναθέσεις και προμήθειες χωρίς διεθνή διαγωνισμό, είναι δεδομένο πως δεν θα πετύχεις ούτε τη βέλτιστη τιμή ούτε τους καλύτερους όρους. Aντίστοιχα, αν διενεργείς διαγωνισμό για υλικά ή υπηρεσίες που μόνο μια εταιρεία στον κόσμο μπορεί να παραδώσει (sole source), θα καθυστερήσεις άσκοπα την προμήθεια και θα την επιβαρύνεις με διαδικαστικά έξοδα.

  Αν δεν υπολογίσεις σωστά εξ’ αρχής τη χρήση του συστήματος που θέλεις να προμηθευτείς, και στο σχετικό διαγωνισμό ή διαπραγμάτευση δεν συμπεριλάβεις και προϋπολογίσεις με σαφήνεια υπηρεσίες και υλικά εν συνεχεία υποστήριξης, προκειμένου να πετύχεις τις απαιτούμενες διαθεσιμότητες σε βάθος χρόνου, η εκ των υστέρων τμηματική διαδικασία προμήθειά τους θα σου κοστίσει περισσότερο, τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήματα.

  Τα παραπάνω είναι απλώς ενδεικτικά του πως οι ενέργειες του αγοραστή μπορούν πρακτικά να επιδράσουν ουσιαστικά στην τελική τιμή ενός οπλικού συστήματος. Υπάρχει όμως και μια ποιοτική παράμετρος που αφορά την εν συνεχεία υποστήριξη και είναι σκόπιμο να την εξετάσουμε. Πρόκειται για την αυτόνομη και εγχώρια ικανότητα υποστήριξης. Οι γαλλικές εταιρίες συνήθως δεν έχουν αντίρρηση στην πώληση εξοπλισμού εργοστασιακής συντήρησης των προϊόντων τους, γεγονός που έχει εκμεταλλευτεί η ελληνική πλευρά, με χαρακτηριστική περίπτωση το βλήμα Exocet της MBDA, για το οποίο η ΔΝΟ/ΝΣ έχει πλήρη ικανότητα επισκευών και υποστήριξης.

  Συνοψίζοντας, η Γαλλία αποτελεί μια χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει μια μακρά συνεργασία στον τομέα της άμυνας. Τα γαλλικά οπλικά συστήματα είναι γενικά υψηλής τεχνολογίας και συχνά προσφέρουν πρωτοποριακές λύσεις και δυνατότητες, με κόστος εντός του ανταγωνισμού στις περισσότερες περιπτώσεις. Εναπόκειται στο ΥΠΕΘΑ και τη ΓΔΑΕΕ, αν επιθυμούν πραγματικά τη δημιουργία ανταγωνισμού και τη μείωση του κόστους, να κινηθούν στη λογική των ανοικτών διεθνών διαγωνισμών για την προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων. Αντίστοιχα, οφείλουν να βελτιώσουν το υπάρχον, ανεπαρκές και δυσλειτουργικό, νομικό πλαίσιο προμηθειών για τις περιπτώσεις εν συνεχεία υποστήριξης.

  Είναι πραγματικά αδιάφορο αν ένα γαλλικής, αμερικανικής, γερμανικής κλπ προέλευσης οπλικό σύστημα θεωρείται γενικά ακριβό ή φτηνό ή αν μια άλλη χώρα το προμηθεύτηκε σε υψηλή ή χαμηλή τιμή. Είναι αποκλειστικά και μόνο το σωστά δομημένο και ανταγωνιστικό πλαίσιο προμηθειών, που διασφαλίζει ότι ενδεχόμενη επιλογή του για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αποτελεί την εκάστοτε βέλτιστη, οικονομικά και επιχειρησιακά, λύση, τη στιγμή της προμήθειας αλλά και σε βάθος χρόνου.»

  https://www.linkedin.com/pulse/ο-μύθος-των-ακριβών-γαλλικών-οπλικών-συστημάτων-konstantinos-zikidis

 5. λοιπον για να επιστρέψουμε στην πραγματικότητα

  υπαρχει κατι που λεγεται οικονομία κλιμακας
  wikipedia
  “Οικονομίες κλίμακας είναι ένας όρος των οικονομικών, που αναφέρεται στην μείωση του κόστους που επιτυγχάνει μια επιχείρηση αυξάνοντας την ποσότητα του παραγόμενου προϊόντος και χαρακτηρίζει την παραγωγή ενός οποιουδήποτε προϊόντος.”

  οταν ενα αεροσκαφος παράγεται σε 200-300 κοματια, το κοστος του θα ειναι κατα πολυ μεγαλύτερο ενος που παράγεται σε 3000 κοματια.

  Δυστυχως για τους Γάλλους και το Ραφαλ αυτο ειναι ενα προβλημα.

  Μπορει διάφοροι να γράφουν σεντόνια χωρις νόημα, η αλήθεια ομως ειναι απλή και μπορει να περιγράφει σε δυο λέξεις

  «οικονομίες κλίμακας»

 6. @Gunslinger32
  Το 2009-11,κυκλοφόρησαν στην Ἑλλάδα (χώρα γενικώς της αρλούμπας,πιό ἑλληνοκεντρικά «ἑλληνικούρας»),κάποιες τιμές για ΝΜΑ.
  Το Rafale δινόταν με 55Μ€,έναντι 80Μ€ του EF-2000,αλλά το γαλλικό Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έδινε κόστος προγράμματος,δλδ πέραν του κόστους κατασκευής,142Μ€ ανά αεροσκάφος με τις τότς δεδομένες παραγγελίες.
  Το είχα διαβάσει και στο Fox-2 magazine,ἤ εν πάση περιπτώσει το σχολίασα εκεί,αλλά δέν το βρίσκω με πρόχειρο ψάξιμο,επειδή δέν θυμάμαι τον ακριβή τίτλο της αναρτήσεως.
  Βλέπουμε δηλαδή,ένα καραμπινάτο παράδειγμα επιλεκτικής παρουσιάσεως τιμής προϊόντος,διότι μπορεί ἡ Dassault να «αρκείται» σε 55Μ€ για την κατασκευή του αεροσκάφους,αλλά δέν γίνεται αναφορά σε ενδεχόμενες απαιτήσεις του γαλλικού δημοσίου,το οποίο ήταν αυτό που χρηματοδότησε την ανάπτυξη.
  Εννοείται ότι όσο αυξάνεται ἡ πελατειακή βάση,θα επιμερίζεται αναλόγως και το κόστος αναπτύξεως,αλλά ἄν ήταν 142Μ€ το κομμάτι με 120 παραγγελίες,με 240 θα είναι 71Μ€ το κομμάτι,όσο ένα καινούριο F-16 Block 70.
  Aνάλογα είμαι βέβαιος ότι συμβαίνουν και με τους ανταγωνιστές.
  Από την άλλη,το EF-2000 έχει πολλαπλάσια πελατειακή βάση,με καμμιά 700αριά κομμάτια,αλλά κάποιες κακές γλώσσες λένε ότι και ἡ ανάπτυξη του κόστισε πολύ περισσότερο απ᾿ότι του Rafale,λόγω του πολύπλοκου εταιρικού πλαισίου,οπότε το συνολικό κόστος προγράμματος είναι υψηλώτερο,αλλά λόγω παραγγελιών,το αναλογικα ανά αεροσκάφος επιμεριζόμενο κόστος διατηρείται χαμηλώτερο.
  Υπάρχει και ένα άφανές κόστος,όχι ακριβώς σε χρήμα,άλλά σε πρόοδο προγράμματος,που μπορεί να έχει και χρηματικό κόστος υπό την μορφή διαφυγουσών παραγγελιών λόγω υστερήσεως με επιχειρησιακά κριτήρια.
  Με άλλα λόγια,όταν το ακριβό Rafale ήταν αξιόμαχο στην Λιβύη το 2011,το EF-2000 ήταν «στραβάδι»,με όποιες επιπτώσεις αυτό μπορούσε να έχει σε αποκατάσταση ικανοτήτων,και ευκαιρίες πωλήσεων.

  1. Οι αναφορές διαφέρουν πραγματικά αρκετά.
   Απο μια άλλη αναφορά στην ελβετική εφημερίδα Tages Anzeiger απο το 2011 είχαν εκτιμήσει ότι η τιμή συστήματος για το γαλλικό μαχητικό, θα κινούνταν απο 120 έως 150.000.000 ελβετικά φράγκα που εκείνη την εποχή αντιστοιχούσαν με 162.000.000$ η 122.000.000€(σύμφωνα με το λογαριασμό του Finanzen net, για εκείνη την εποχή).

   http://www.finanzen.net/waehrungsrechner/schweizer-franken_us-dollar

   Δεν ξέρω αν η παρακάτω αναφορά που δίνει η ελβετική εφημερίδα είναι ρεαλιστική η πιο αξιόπιστη σε σύγκριση με άλλες αναφορές(επειδή γράφουν ότι πρόκειται για εκτίμηση και ότι δεν είναι ακριβές εφόσον δεν δόθηκαν επίσημες αναφορές απο την αρμόδια υπηρεσία), αλλά δεν ακούγεται και παράλογη.

   Αν αυξάνοντας τις παραγγελίες καταφέρουν να μειώσουν τις τιμές συστημάτων (η έστω τις τιμές μονάδων χωρίς τα έξτρα) δεν θα ήταν και άσχημο, αν και δεν πιστεύω ότι θα μπορούσε να γίνει εύκολα(επειδή κάπου αλλού θα αυξήσουν τα έξοδα για να τα οικονομήσουν). Ειδικά σε ένα πρόγραμμα που έχουν κάψει τόνους χρήματα, τα οποία θα προσπαθήσουν να εισπράξουν με κάποιο τρόπο, διαφορετικά θα έχουν χάσιμο είτε είναι οι αμερικάνοι με το JSF είτε οι ευρωπαίοι με το EF το οποίο απο το πολύ πέρα δώθε καθυστέρησε εκτοξεύοντας και τα έξοδα σε απαγορευτικά μεγέθη.

   Οι μειώσεις παραγγελιών φαίνεται να είναι όντως άλλο ένα πρόβλημα, που προκύπτει και απο την καθυστέρηση στην πρόοδο ενός προγράμματος, και την έλλειψη ικανοτήτων που εμφάνιζει ένα σύστημα όπως το EF στην περίπτωση με την εμπλοκή στην Λιβύη, η όπως το JSF στο οποίο έχουν ακόμα δρόμο μέχρι να λυθούν αρκετά προβλήματα.

   Σύμφωνα με την αναφορά στο παρακάτω απόσπασμα απο το παραπάνω άρθρο, η αυξημένη πελατειακή βάση, δεν είχε όμως και ιδιαίτερα μεγάλη επιρροή στην μείωση της τιμής του F-16, σε μια σύγκριση με το Mirage 2000 το οποίο δεν κατασκευάστηκε σε μεγάλους αριθμούς, έτσι μένει η εντύπωση ότι η παραγωγή περισσότερων μονάδων δεν έκανε μια σημαντική διάφορα στην τιμή αγοράς του πρώτου.

   «Σημειώνεται πάντως, πως το F-16 είχε ήδη τότε συνολικές πωλήσεις άνω των 4,000 αεροσκαφών, κάτι που θα έπρεπε λογικά να αποτυπώνεται σε πολύ χαμηλότερες και όχι απλώς ανταγωνιστικές ή παραπλήσιες τιμές σε σύγκριση με το Mirage 2000.»

   Άλλος ένας κανόνας στην οικονομία λέει, ότι όσο υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ένα συγκεκριμένο προϊόν αυξάνονται και οι τιμές, και αυτό είναι που με μπερδεύει λίγο σε όλη την υπόθεση με τις «προβλεπόμενες μείωσεις» των τιμών με την αύξηση των αριθμών παραγωγής αεροσκαφών(π.χ. στο πρόγραμμα JSF για το οποίο οι αριθμοί απο τους πελάτες δεν διορθώθηκαν προς τα επάνω αλλά το αντίθετο, τουλάχιστον μέχρι στιγμής).

   «Rafale, Gripen oder Eurofighter: Fällt heute der Entscheid?
   Der Countdown zum Beschaffungsentscheid könnte heute enden. Tagesanzeiger.ch/Newsnet sagt, welcher Jet am meisten kostet, welche Gegengeschäfte die Schweiz erwarten kann und warum das Volk vielleicht doch über den Kauf befinden darf.

   Kauf: Das neue Flugzeug soll die 54 Tiger F-5 der Schweizer Luftwaffe ablösen. Die vor rund 40 Jahren konzipierten Tiger-Flugzeuge gelten als veraltet und werden schon bald das Ende ihrer Lebensdauer erreichen. Die Schweiz will darum 22 neue Kampfjets kaufen. Ursprünglich ging man von insgesamt 33 neuen Maschinen aus. Die Beschaffung der neuen Flugzeuge läuft unter dem Titel «Tiger-Teilersatz (TTE)».

   Preis: Bei der französischen Rafale geht man von einem Systempreis (inklusive Bewaffnung, Munition, Ausbildung) von 120 bis 150 Millionen aus. Der Eurofighter dürfte zwischen 80 und 120 Millionen Franken kosten, der Gripen zwischen 50 und 70 Millionen. Offizielle Zahlen zu den Offerten der Anbieter gibt das VBS nicht bekannt.

   Gegengeschäfte: Ohne Kompensationsgeschäfte geht beim Rüstungshandel gar nichts. Die Rafale-Herstellerin Dassault Aviation soll Gegengeschäfte im Umfang von 6 Milliarden Franken angeboten haben, das Eurofighter-Konsortium EADS dem Vernehmen nach für 8 Milliarden. Gripen-Herstellerin Saab hat Kompensationen in Höhe von 5 und 6 Milliarden in Aussicht gestellt. Die Eidgenössische Finanzkontrolle hat allerdings 2007 in einem Bericht die Bedeutung solcher Gegengeschäfte relativiert.

   https://www.tagesanzeiger.ch/schweiz/standard/Rafale-Gripen-oder-Eurofighter-Faellt-heute-der-Entscheid/story/29112047

 7. Αγαπητοι σχολιαστες ολες οι τιμες που αναφερονται ειναι πριν η μετα τις μιζες; Φυσικα εννοω τις μιζες που λαμβανουν εκατερωθεν ειτε ειναι κρατη ειτε ειναι εταιρειες κ.ο.κ

  Επειτα, καποτε ηταν ενας φτωχος και μονος καου μπου κοιταξε το 45αρι του φανηκε ακριβο ομως σκεφτηκε οτι και θα κρατουσε για αρκετα χρονια και δεν θα χρειαζοταν και πολυ συντηρηση και μεσα στα χιονια και στις λασπες και στην ερημο την εκανε την δουλεια…οποτε απο εκει τελικα το πηρε μαζι με μια τσουχτερι καραμπινα απο αλλο μαγαζι διοτι ε μονος ηταν και η ζωη του κινδυνευε αρα χρειαζοταν οτι καλυτερο υπηρξε και παραλληλα αγορασε ενα ωραιο μαχαιρι με καλη κοφτερη λεπιδα την οποια καταερε και επεξεργαστηκε και μονος του οπως την ηθελε. Καλυτερα φτωχος και οπλισμενος παρα με λιγα δολλαρια στην τσεπη που θα πηγαιναν για το ουισκι ετσι και αλλιως

  Δεν περασε πολυς καιρος και ενω ηταν ξενοιαστος απο ενα φαραγι του επιτεθηκαν οι ληστες οι εχθροι σαν αγρια σκυλια φωναζαν αλλα αλλα…οχι δεν ηταν ινδιανοι ιθαγενεις αλλα αλλοι
  α -γενεις που ειχαν ελθει στην περιοχη κλεβοντας και σκοτωντας αυτοι οι αγριοι τα ημερα.

  Αν και μονος σηκωσε την καραμπινα που ειχε παρει απο ενα μαγαζι και απο αποσταση καταφερε να κτυπησει τους περισσοτερους ομως οι υπολοιποι τωρα ειχαν μανιασει βλεποντας τους δικους τους νεκρους δεν το εβαζαν κατω. Πλησιαζαν σαν αγρια θηρια που ηταν Με το 45αρι λοιπον που ειχε παρει απο αλλο μαγαζι καταφερε να εξοντωσε και τους υπολοιπους αλλα ειχαν τελειωσει οι σφαιρες και τελος βρεθηκε αντιμετωπος με τον αρχηγο τους. Ευτυχως η λεπιδα αστραψε και η ιστορια για αυτον ειχε αισιο τελος.

  οπως λενε λοιπον ας μην ειμαστε αφελεις και παίρνεις ότι πληρώνεις πολυ πολυ προσεκτικα

 8. Σχετικά μέ τιμές συστημάτων ναι οι τιμές διαφέρουν απο χώρα σε χώρα και.από γεωγραφική περιοχη σε γεωγραφική περιοχή.

  Εάν μία εταιρεία πουλήση συστημα κάτω απο ότι επιθυμει σε μία χώρα χωρίς οικονομικά δυνατά ωφέλη μετέπειτα θα κοιτάξει νά βγάλει τήν διαφορά απο άλλες αγορές.

  Αυτό εξασφαλίζει τήν συνεχεια τής παραγωγής. Ουκ ολιγες φορές η προσφορά πωλήσεως είναι κάτω τού κόστους έστω και με μειωμένες επιδόσεις χωρις ορισμένα απαραιτητα υποσυστηματα όπως συστημα αυτοπροστασιας.

  Καποτε ζητησα ένα λογισμικό απαραιτητο για μια δουλειά. Το lease option ηταν μεταξυ 40 χιλιαδες και 60 χιλιαδες δολλαρια. Ρώτησα πόσο το δινουν στήν Ινδία. Η απάντηση μεταξύ οκτω και δεκαπεντε χιλιάδες δολλάρια. Δηλαδη μαζί με το γεγονός ότι βάζουν και απόφοιτο με Δοκτοράτο νά κάνει τήν δουλειά για μερικά φυστικια έρχετε ποιό φτηνά η ολη υπόθεση άσχετα εάν παιρνει χρόνο περισσότερο εφόσον πρέπει νά μάθουν.

  Οταν ρώτησα γιατι τοση μεγάλη διαφορά η απάντηση ήταν ότι οι ινδοί δέν είχαν τα χρηματα….ρουπεις…..αρα οι τιμη ηταν αναλογη των δυνατοτήτων τους οικονομικα.

  Τα ίδια γινονται και με ολικα οπλικα συστηματα η καφε η μπανανες

 9. Το γεγονός ότι οι Γάλλοι έχουν πουλήσει σε λίγους και μάλιστα μικρούς αριθμούς και δεν μπορούν σε ανοιχτούς διαγωνισμούς να κερδίσουν, σημαίνει πολλά. Ειδικά το Μ2000 έχει χάσει κατά κράτος από το F-16 και το F/A-18 που είναι αεροσκάφη της ίδιας γενιάς και κατηγορίας. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Δεν μπορεί σε όλον τον κόσμο όλοι να είναι σαν εμάς. Να θυμίσω ότι σε ανοιχτό διαγωνισμό, ποτέ δεν επιλέξαμε γαλλικό μαχητικό. Καταφύγαμε στην αγορά τους είτε γιατί είχαμε δεχτεί εμπάργκο, είτε γιατί κάποιοι πολιτικοί έκαναν εντελώς λάθος επιλογές την δεκαετία του 80 και στα τέλη της δεκαετίας του 90.

  Στα οχήματα τώρα. Η Γαλλία είναι ένας από τους πιο παλιούς κατασκευαστές τροχοφόρων τεθωρακισμένων και είναι από τα πρώτα κράτη της δύσης που υιοθέτησαν σε τόσο μεγάλη έκταση τροχοφόρα τεθωρακισμένα, δεν μπορούν σε ανοιχτότερους διαγωνισμούς να χτυπήσουν ούτε μια παραγγελιά με το καμάρι της βιομηχανίας τους το VBCI. Το VBCI 2 που είναι η νεότερη έκδοση, το οποίο αγόρασε τώρα το Κατάρ, στον διαγωνισμό της Αυστραλίας αποσύρθηκε, σε άλλους διαγωνισμούς όπως αυτός της Δανίας και της Ισπανίας, έχασε από το Piranha 5 σε άλλες διαγωνιστικές διαδικασίες απλώς δεν φαίνεται, στην Αγγλία που είναι διεκδικητής και πάλι δεν αναμένεται να πάρει το συμβόλαιο ευρισκόμενο πίσω από το Piranha 5 & το Boxer.

 10. @Gunner

  Σέ γενικές γραμμές κράτη αγοράζουν οπλικά συστήματα από τήν σφαίρα επιρροής στήν οποίαν ανήκουν. Ομως πέραν τούτου.

  Τα Γαλλικά συστήματα εν καιρώ έχουν αποδειχθεί η σωστή επιλογή από τήν Ελλάδα. Οταν ηλθαν τα Μιράζ Φ1 καί μάλιστα με Γάλκιυς πιλότους στήν αρχή κατά ορισμένες πηγές ήταν σωστή επιλογή. Οταν ήλθαν οι Κομπαταντ οι πυραυλάκατοι ήταν σωστή επιλογή αλλάζοντας τα δεδομένα στήν περιοχή. Οταν ήλθαν τα Μιράζ 2000 ηταν και παραμένουν σωστή επιλογή.

  Δυστυχώς ΦΡΕΜΜ δέν κατάφεραν να παραγγειλουν εξη με οκτώ απο αυτές θα αλλαζαν το τοπίο με Σκαλπ Ναβαλ και αναβαθμισμενη αντιαεροπορικη αμυνα.

  Το ότι η Γαλλία δέν έχει τις αποικίες των ΗΠΑ η της Μεγάλης Βρετανίας η της Κινας και της Ρωσίας αντιστοιχεί και στίς πωλήσεις των οπλικών συστημάτων τά οποια παραμένουν ακόμη πρωτοποριακά ακόμη.καί στον πυραυλικό τομέα.

  1. @Theognostos

   Αυτό με την σφαίρα επιρροής ισχύει όντως(ειδικά στις περιπτώσεις που υπάρχει δέσμευση), και αποτυπώνεται και στον αριθμό πωλήσεων διαφόρων οπλικών συστημάτων.
   Η Γαλλία όπως και τα αλλά κράτη του δυτικού ημισφαίριου(ειδικά τα ευρωπαϊκά) με αξιόλογη εμπειρία στην κατασκευή αμυντικής τεχνολογίας και τεχνογνωσία στον τομέα της άμυνας, μετά το τέλος του Β’ΠΠ κινούνταν όντως στο ίσκιο των ΗΠΑ(αλλά εν μέρη και της Αγγλίας μιας Margaret Thatcher), μη έχοντας έτσι αρκετή δύναμη για την προώθηση των προϊόντων τους σε αριθμούς που θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν τους κατασκευαστές απο τις ΗΠΑ.

   Ένα παράδειγμα πρωτοποριακών συστημάτων απο τους Γάλλους στην αεροδιαστημική, ήταν και το αεροσκάφος κάθετης απογείωσης Mirage III V, που είχε παρουσιαστεί την ίδια εποχή νε το αγγλικό πρόγραμμα, το οποίο σε κάποιους τομείς πρόσφερε αρκετά μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης απο το σχέδιο Hawker Siddeley Harrier (που υιοθετήθηκε αργότερα απο την MDD και κατασκευάστηκε κατόπιν άδειας για το USMC το οποίο προσφέρθηκε/εξάχθηκε (αν δεν κάνω λάθος) αργότερα και στους συμμάχους Ισπανία και Ιταλία για τα ελαφρά αεροπλανοφόρα.

   Dassault Mirage IIIV
   Mirage III V 02 fitted with a Snecma TF 306 turbofan made its first flight on June 22, 1966 piloted by Jean-Marie Saget. It was equipped with new air intakes over the lift jets. During its 11th sortie on September 12 it reached Mach 2.03 in level flight. It is the only VTOL aircraft in the world to have broken Mach 2.

   https://www.dassault-aviation.com/en/passion/aircraft/military-dassault-aircraft/mirage-iii-v/

   https://en.m.wikipedia.org/wiki/Dassault_Mirage_IIIV

   http://www.aircraftinformation.info/Images/mir3v_03.jpg

   http://www.aircraftinformation.info/Images/mir3v_01.jpg

   1. ναί ακριβώς οπως τά εξηγησες Πιστολέρο32 το θυμάμαι το αεροσκάφος πιτσιρικάς σχεδιαζα με τον διαβήτη ακτινα δράσεως κτλ αεροσκαφών συμπεριλαμβανομενου του καθέτης απογειώσεως μιραζ

    απο προσωπική εμπειρία συνεργαστήκαμε με τούς Γάλλους για ένα υποσύστημα στήν τεχνολογία τών hypersonics

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.