Γράφει ο Στάθης Βασιλείου

Tο πρώτο 4×4 τακτικής χρήσης, το πειραματικό “Immortal” (ο αθάνατος) του σχεδιαστή David Frem αναμέται να παρουσιαστεί επίσημα στις 23 Ιουνίου, Σάββατο σε επίσημη εκδήλωση στο πανεπιστήμιο του Αγίου Πνεύματος του Kaslik και παρουσία προσωπικοτήτων της κυβέρνησης και του στρατού, περιλαμβανομένου του προέδρου Saad Hariri.

Ο Λιβανέζος “Κορρές”, David Frem σπούδασε στο Αμερικανικό πανεπιστήμιο επιστήμης και τεχνολογίας (AUST) του Λιβάνου και ίδρυσε την εταιρία Frem Industries αναλαμβάνοντας την σχεδίαση και κατασκευή πρωτοτύπων supercars και musclecars, όπως το FREM F1 με ξένους κινητήρες και συστήματα μετάδοσης (VW, Audi, Chevrolet).

Το 2015 παρουσίασε το προσχέδιο του “λιβανικού Hummer” όπως το αποκαλεί, ένα όχημα θωρακισμένης καμπίνας, υψηλής κινητικότητας με καλή ανάρτηση και φαρδιά λάστιχα και στόχο τις στρατιωτικές αγορές του Λιβάνου και της Μέσης Ανατολής. Φυσικά, το όχημα θα διατεθεί σε δεύτερη φάση και σε έκδοση πολιτική με κανονικό σασί και ανέσεις.

Το πρόβλημα που παρουσίαζε το “Immortal” το 2015 ήταν πως εκτός του εντυπωσιακού του κελύφους και των τροχών, δεν είχε τίποτα περισσότερο: ούτε κινητήρα, ούτε κιβώτιο μετάδοσης, πιθανώς όχι αναρτήσεις και φυσικά, καμία χρηματοδότηση για να συνεχίσει (κάτι που εξασφάλιζε σοβαρές πιθανότητες ο “αθάνατος” να σκούριαζε στο υπόγειο του γκαράζ του Frem στο Baabdat στον κεντρικό Λίβανο). Ο δημιουργός του όμως δήλωνε αισιόδοξος και συνέχισε τις προσπάθειες μέχρι την ανακοίνωση για την επερχόμενη παρουσίασή του.

Βασιζόμενο σε σκελετό Jeep Wrangler, το “Ιmmortal” σχεδιάστηκε σαν διθέσιο όχημα με προαιρετική χρήση τρίτου (πολυβολητή; ), κινητήρα V8 MSD EFI 400 hp, αυτόματου κιβωτίου σε αλουμινένιο σκελετό και θωράκιση συγκολλημένου χάλυβα. Η συγκόλληση δεν εντυπωσιάζει με την ποιότητα της εργασίας, αν κρίνει κανείς από τις φωτογραφίες ενώ η παντελής έλλειψη λιβανικής σχεδίασης αξιόπιστου συστήματος κίνησης θα αποτελεί μάλλον τροχοπέδη για την προώθηση του οχήματος. Φυσικά, ως είθισται σε όλα τα στρατιωτικά προγράμματα, τα πάντα εξαρτώνται από την κρατική στήριξη και κατά πόσο η κυβέρνηση κι ο στρατός θα δεσμευτούν με το συγκεκριμένο όχημα. Ο Λιβανικός στρατός, μνημείο συλλογής μεταχειρισμένων οχημάτων και υλικού από κάθε δυνατή πηγή, κάνει μια σοβαρή προσπάθεια επανεξοπλισμού με ποιοτικό υλικό το τελευταίο διάστημα. Αναμονή, λοιπόν, μέχρι τις 23/6 στις 23:00.

 

 

One Response

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: