Το μέλλον του τουρκικού άρματος μάχης Altay είναι αβέβαιο λόγω της ξένης συμμετοχής

Περισσότερο από δύο δεκαετίες πριν την επίσημη έναρξη του προγράμματος, η Τουρκία υπέγραψε την σύμβαση για την μαζική παραγωγή του πρώτου εγχωρίου νέας γενιάς άρματος μάχης, της χώρας, Altay.

Η πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σύμβαση υπογράφηκε την 9η Νοεμβρίου μεταξύ της διεύθυνσης αμυντικών προμηθειών της Τουρκίας, το Συμβούλιο Αμυντικής Βιομηχανίας της Προεδρίας (ή SSB, πρώην SSM) και την τουρκική εταιρεία κατασκευής τεθωρακισμένων οχημάτων BMC, η οποία διατηρεί στενούς δεσμούς με το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας. Οι αξιωματούχοι δεν αποκάλυψαν την αξία της σύμβασης.

Η σύμβαση περιλαμβάνει την παραγωγή της πρώτης παρτίδας των 250 μονάδων, την υποστήριξη του κύκλου επιχειρησιακής ζωής και την δημιουργία, από τον κατασκευαστή, ενός κέντρου τεχνολογίας συστημάτων αρμάτων και την λειτουργία τους. Στο πλαίσιο της σύμβασης, η BMC θα σχεδιάσει, εξελίξει και κατασκευάσει ένα άρμα μάχης με μη επανδρωμένο συγκρότημα ελέγχου πυρός.

Το πρώτο Altay θα εξέλθει από την γραμμή συναρμολόγησης εντός 18 μηνών, σύμφωνα με την σύμβαση.

Σύμφωνα με τον Αχμέτ Ρασι Γιαλτσίν, τον επικεφαλής του τμήματος επίγειων οχημάτων της SSB, το πρόγραμμα Altay θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις: την T1 και την T2. Η T1, δήλωσε, καλύπτει τις πρώτες 250 και η φάση T2 θα περιλαμβάνει την εξελιγμένη έκδοση του Altay.

Ο Ισμαήλ Ντεμίρ, ο επικεφαλής της SSB, δήλωσε: “Αυτή η σύμβαση είναι η κοινή εργασία των συμβαλλόμενων (SSB και BMC) για την βέλτιστη παραγωγή ενός προσοδοφόρου άρματος μάχης.” Πρόσθεσε ότι η Τουρκική κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει τους συνεταιρισμούς, συνεργασίες και την υποστήριξη με και από τους αλλοδαπούς φορείς.

Σημείωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση αναμένει η BMC να παραδώσει λύσεις μη επανδρωμένων τεθωρακισμένων οχημάτων.

Παρά τα σχέδια ώστε το Altay να γίνει το “καλύτερο άρμα μάχης στον κόσμο” (κατά τα λεγόμενα του προέδρου της BMC, Εθέμ Σάντσακ), πηγές της βιομηχανίας και ειδικοί αμφισβητούν το μέλλον του προγράμματος.

“Κανείς δεν γνωρίζει, αν όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, το Altay θα εφοδιαστεί με έναν γερμανικής κατασκευής κινητήρα (από την MTU) και γερμανικής κατασκευής μηχανισμό μετάδοσης κίνησης,” δήλωσε μια πηγή. “Υπάρχουν μεγάλα ερωτηματικά σχετικά με την θωράκιση και το σύστημα ενεργής προστασίας… Και φυσικά, αν το Altay θα διαθέτει γερμανική μεθοδογνωσία, θα είναι προς πώληση υπό γερμανικές εξαγωγικές άδειες ή θα απαγορευτεί ή πώληση του στο εξωτερικό ή ακόμα κι η ανάπτυξη του σε ευαίσθητες αποστολές όπως στην Συρία και το Ιράκ;”.

Ο Ντεμίρ, ωστόσο, είναι πεπεισμένος ότι η Τουρκία “δεν θα επιτρέψει οποιουδήποτε περιορισμούς” όσον αφορά τα εγχώρια προγράμματα με ξένη μεθοδογνωσία, συμπεριλαμβανομένου του κινητήρα. Με απλά λόγια: Η BMC θα χρησιμοποιήσει ξένους κινητήρες στα πρώτα άρματα μάχης λόγω των “χρονικών περιορισμών” αλλά τελικά η Τουρκία θέλει να μεγιστοποιήσει την κατασκευή εγχώριων εξαρτημάτων για τα εγχώρια προγράμματα της.

Όσον αφορά το από που θα προέλθει αυτή η ξένη τεχνολογία, ένας αμυντικός ειδικός που έχει έδρα στο Λονδίνο σημείωσε ότι ο ενδεχόμενος γερμανικός αποκλεισμός θα σήμαινε ότι η “BMC δεν θα έχει πολλές επιλογές και ίσως να αναγκαστεί να απευθυνθεί σε μη νατοϊκούς όπως την Ρωσία ή την Ουκρανία. Μια τέτοια κίνηση θα είναι η δεύτερη μεγάλη αμυντική σύμβαση στην οποία η Τουρκία -ένας νατοϊκός σύμμαχος- θα την υπογράψει με μια μη νατοϊκή χώρα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αγοράσει και αναπτύξει το ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικό και αντιπυραυλικό σύστημα S-400.

Ειδικοί ασφάλειας λένε ότι οι περιφερειακοί αντίπαλοι της Τουρκίας, όπως επίσης κρατικές και παρακρατικές οντότητες που η Τουρκία θεωρεί ως απειλές για την ασφάλεια της, παρακολουθούν στενά την πρόοδο του Altay.

“Η μελλοντική πρόοδος του προγράμματος Altay και τα δυνητικά και τεχνολογικά οικονομικά εμπόδια που ίσως αντιμετωπίσει θα παρακολουθούνται στενά από την Ελλάδα, την Συρία, το Ιράκ, και, σε μικρότερο βαθμό από την Ρωσία,” δήλωσε ο Αχμετ Ντογάν, αντιπρόεδρος του κέντρου μελετών Sigma που έχει έδρα την Άγκυρα.

Τον Απρίλιο, η διεύθυνση προμηθειών SSB, τότε SSM, ανακοίνωσε οτι επέλεξε την BMC ως τον νικητή της σύμβασης του Altay. Η BMC νίκησε την Otokar, την κατασκευάστρια τεθωρακισμένων οχημάτων, που κατασκεύασε τα πρωτότυπα του Altay, και την FNSS, μια άλλη ιδιωτική κατασκευάστρια εταιρεία τεθωρακισμένων οχημάτων.

Το 2008, η Otokar, η μεγαλύτερη ιδιωτική αμυντική εταιρεία της Τουρκίας, υπέγραψε σύμβαση αξίας $500 εκατομμυρίων με την SSM για την παραγωγή τεσσάρων πρωτοτύπων του Altay. Η σύμβαση των πρωτοτύπων δε περιελάμβανε την μαζική παραγωγή.

Η BMC είναι ένας συνεταιρισμός μεταξύ ενός καταρινού επενδυτικού οργανισμού και μιας τουρκικής κοινοπραξίας, της οποίας ο συνεργάτης, Σαντσάκ, συμμετέχει στην εκτελεστική επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη (AKP).

Στο πλαίσιο του αρχικού προγράμματος, η Τουρκία θέλει να παράγει την τελική παρτίδα των 1000 Altay.

Burak Ege Bekdil

Απόδοση/Μετάφραση από το Defencenews.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

 1. Τελικα ο κινητηρας, τοσο εδω οσο και στο TFX, αποδεικνειεται οτι αποτελει το μεγαλυτερο «αγκαθι» για το μελλον των προγραμματων αυτων.
  Θεωρητικα το ΜΒΤ χωρις τα προβληματα και τους (γερμανικους) «αστερισκους» μπορει με μεγαλες πιθανοτητες να κερδισει, χαρις και στην πολυ φτηνη τιμη του (γνωριζω για 3,7 εκ $ ΗΠΑ, αλλα δεν γνωριζω κατα ποσο θα αποτελεσει την πραγματικη τιμη του), τις περισσοτερες αγορες εντος του ΝΑΤΟ, εκτοπιζοντας τα νυν προγραμματα συνδιασμου μεταχειρισμενων Leo2 & εκσυγχρονισμου τους σε ενα προτυπο ισο ή/και ανωτερο απο LeoA7, στις περισσοτερες των περιπτωσεων που αυτη η επιλογη εχει να κανει με το μελλον των εθνικων στολων αρματων μαχης σε πολλα κρατη μελη της συμμαχιας.
  Οποτε μου πλαναται η ιδεα, οτι εκτος απο τα ζητημα σε σχεση με τα ανρθωπινα δικαιωματα, υπαρχει κρυμενο και ενα σημαντικο ζητημα με την γαλλογερμανικη αμυντικη βιομηχανια. Αυτο μαλλον δεν βρισκει θετικη καταληξη εαν η συγκεκρημενη κοινοπραξια δεν εμφανισει μεσα σε ενα συγκεκρημενο και συνναμα ευλογο χρονικο διαστημα μια εναλλακτικη προταση που μετην σειρα της να θεωρηθει σαν «η επομενη γενια ΜΒΤ» για ολοκληρη την συμμαχια. Ειναι λογικοοτι στο μεσοδιαστημα, το Altay μπορει να πετυχει σημαντικες νικες παντου, εκτος και εαν δεν εχει «θηλεια» που να το περιορισει.
  Εχοντας υποψη τα παραπανω, οσα συμβαινουν με το Τουρκικο ΜΒτ, ισως να επαναληφτουν και με την περιπτωση του TFX.
  Σημερα, οσο και να μην γινεται αποδεκτο, υπαρχει ενα «παραθυρο ευκαιριας» για τα τουρκικα συστηματα διεθνως. Εαν λοιπον, για καποιον λογο δεν «ψαλιδιστουν», οι Τουρκοι, θα κερδισουν πελατες, εκει που κανενας δεν το περιμενει και δεν το θελει, καθως θα χαθουν πολυτιμα «μεριδια» μιας αγορας που εχει λιγο πολυ παγειωθει και μοιραστει μεταξυ των πρωταγωνιστων. Οποτε οι Τουρκικες εταιριες αποκτουν το ρολο της «εκπληξης» μεσα σε μια πολυ γνωστη εκ των προτερων αρενα, μια «εκπληξη» που χαρις στις φτηνες τιμες, μπορει να κανει μεγαλη ζημια στους υπολοιπους και παραλληλα να ανβαθμησει και διπλοματικα την Τουρκια πολυ περισσοτερο απο σημερα. Αυτο βεβαια για την Ελλαδα, θα ειναι ενα σεναριο προς αποφυγη. Οποτε οι εξελιξεις στον τομεα της Τουρκικης βιομηχανιας και των εμπορικων επιτυχιων της αποτελουν πλεον εναν απο τους κρισιμους παραγοντες που μελλοντικα θα μπορουν να αποτελεσουν «ελατηριο» και να επηρεασουν τα εθνικα ζητηματα.

  .+-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.