Το Μαρόκο θέλει να αγοράσει 162 άρματα μάχης M1A1/A2 Abrams

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) ενέκρινε την προτεινόμενη στρατιωτική πώληση εξωτερικού (FMS) 162 αρμάτων μάχης Abrams προς το Μαρόκο στην εκτιμώμενη άξια $1,256 δισεκατομμυρίων. Η υπηρεσία ασφάλειας και αμυντικής συνεργασίας (DSCA) παρέδωσε τo απαιτούμενο έγγραφο κοινοποίησης της ενδεχόμενης πώλησης στο Κογκρέσο την Τετάρτη 28 Νοέμβριου 2018.

Η κυβέρνηση του Μαρόκου αιτήθηκε την αγορά 162 αρμάτων μάχης Abrams που αποκτήθηκαν μέσω του προγράμματος πλεονασματικού αμυντικού υλικού Excess Defense Articles – EDA σε μια από τις ακόλουθες εκδόσεις: M1A1 Επίγνωση Κατάστασης (βασική έκδοση), M1A2M (περιλαμβάνει ανεξάρτητο θερμικό σκοπευτικό Αρχηγού) ή την εκδοσή των πεζοναυτών ΗΠΑ M1A1 (περιλαμβάνει τη δυνατότητα Slew to Cue – κατάδειξη με την μέθοδο της ταύτισης των σκοπευτικών). Στην ενδεχόμενη πώληση περιλαμβάνονται εκατόν εξήντα δύο βάσεις πυροβόλων M2 Chrysler, τριακόσια είκοσι τέσσερα πολυβόλα M240, χίλια τριάντα πέντε εκπαιδευτικά βλήματα SABOT M865 και χίλια εξακόσια δέκα βλήματα HEAT M831A1. Επίσης περιλαμβάνονται εκατόν εξήντα δύο συστήματα απλού διαύλου χερσαίων & αεροµεταφερόµενων δυνάμεων (SINCGARS), εκατόν εξήντα δύο πομποδέκτες RT-1702, εκατόν εξήντα δύο εκτοξευτές καπνογόνων M250, βλήματα M962 διαμετρήματος .50, ειδική θωράκιση, τεχνολογία hunter-killer, η οποία θα περιλαμβάνεται στο ανεξάρτητο θερμικό σκοπευτικό αρχηγού (CITV) ή στη λύση Slew to Cue.
Το αίτημα περιέχει τύπο σταθμού οπλισμού αρχηγού ο οποίος ίσως περιλαμβάνει τους σταθμό οπλισμού αρχηγού (CWS), σταθεροποιημένο σταθμό οπλισμού αρχηγού (SCWS) ή τον κοινό τηλεχειριζόμενο σταθμό όπλου – χαμηλής κατατομής (CROW-LP), ανταλλακτικά, υποστηρικτικό εξοπλισμό, αναβάθμιση/συντήρηση των κινητήρων και κιβωτίων μετάδοσης, υποστήριξη επιπέδου εργοστασίου συντήρησης, εξοπλισμό παρεχόμενο από την κυβέρνηση (GFE Government-Furnished Equipment), εξαρτήματα, υποστηρικτικό εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών, εργαλεία και δοκιμαστικό εξοπλισμό, εκπαίδευση, υπηρεσίες υποστήριξης και μηχανικής απο την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τον εργολάβο και άλλα συναφή στοιχεία υποστήριξης και υλικοτεχνικής βοήθειας του προγράμματος. Η εκτιμώμενη αξία της αγοράς ειναι $1,259 δισεκατομμύρια.

Σύμφωνα με την DSCA, η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους σκοπούς της εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ με την επαύξηση της ασφάλειας ενός μεγάλου μη-νατοϊκού εταίρου.

Η προτεινόμενη πώληση των αρμάτων μάχης M1 θα συνεισφέρει στον εκσυγχρονισμό του αρματικού στόλου του Μαρόκου, ενισχύοντας την ικανότητα του να αντιμετωπίσει τις υφιστάμενες και μελλοντικές απειλές. Η DSCA αναφέρει οτι αυτά τα άρματα θα συνεισφέρουν στον σκοπό του Μαρόκου για τον εκσυγχρονισμό της στρατιωτικής ικανότητας τους ενω ενισχύει περαιτέρω τη διαλειτουργικότητα με τις ΗΠΑ και τους υπόλοιπους συμμάχους. Το Μαρόκο δεν θα δυσκολευτεί να εντάξει αυτόν τον οπλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις του.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.