Το μαχητικό αεροσκάφος Saab Gripen E πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση από τις εγκαταστάσεις παραγωγής της βιομηχανίας στο Linköpingn την 15η Ιουνίου.

Η πτήση διήρκεσε 40 λεπτά, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πιλότος “πραγματοποίησε αριθμό ενεργειών προς επίδειξη των διαφόρων κριτηρίων της δοκιμής συμπεριλαμβανομένου του συμπτυγμένου και επεκταμένου αεροδιαδρόμου” δήλωσε η Saab, προσθέτοντας ότι το αεροσκάφος απέδωσε τα αναμενόμενα.

Το εν λόγω ορόσημο προκύπτει λίγο καθυστερημένα από την αρχική ημερομηνία στα τέλη του 2016 καθώς και η βιομηχανία αποφάσισε να οριστικοποιήσει όλες τις εξελίξεις στο λογισμικό πριν τις δοκιμαστικές πτήσεις ώστε να μειωθεί το ρίσκο του προγράμματος.

Με το 39-8 να χρησιμοποιείται κυρίως για γενικές δοκιμές πτητικών ελέγχων, το δεύτερο πρωτότυπο (39-9) θα χρησιμοποιηθεί ως μια κλίνη δοκιμών (testbed) τακτικών συστημάτων, ενώ το τρίτο και τελικό μονοθέσιο πρωτότυπο (39-10) θα πετάξει ως η άτρακτος βασικής παραγωγής. Το διθέσιο Gripen NG επίδειξης (39-7) που προσέφερε αρκετό μετριασμό ρίσκου για το Gripen E θα συνεχίσει να υπηρετεί ως μια πλατφόρμα γενικών δοκιμών καθ’ολη την διενέργεια των πτητικών δοκιμών.

Όπως έχει τονιστεί νωρίτερα από την Saab, οι βελτιώσεις των Gripen E έναντι των προηγούμενων μοντέλων C/D μπορούν να κατηγοριοποιηθούν με όρους επιβίωσης, αισθητήρων, γενικών συστημάτων, ωφέλιμου φορτίου, επικοινωνιών, επιδόσεων, αυτονομίας -εμβέλειας, ηλεκτρονικών πτήσης και διεπαφής σύντηξης αισθητήρων μεταξύ ανθρώπου-μηχανής.

Η Σουηδία πρόκειται να παραλάβει τα πρώτα 60 Gripen E (ίσως ο αριθμός να αυξηθεί στα 70, αναλόγως στην κυβερνητική απόφαση που θα προκύψει) το 2019, με τις παραδόσεις να φτάνουν έως το 2026.

Εν αναμονή των παραλαβών, η Σουηδική Πολεμική Αεροπορία (SwAF) έχει ήδη ξεκινήσει την εξέλιξη τακτικών, τεχνικών και διαδικασιών (TTP) που θα εφαρμόσει για τον τύπο.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην έδρα της Μοίρας Επιχειρησιακών Δοκιμών και Αξιολογήσεων (OT&E) της SwAF στην αεροπορική βάση Μαλμo στη νοτιά Σουηδία, ο επισμηναγός Ζοχαν Ζεπσον διευθυντής επιχειρήσεων της μονάδας, δήλωσε τέλη Μαΐου ότι, “Διαπιστώνουμε ότι ίσως χρειαστούν νέες τακτικές, και τότε να τις παρουσιάσουμε στις επιχειρησιακές Μοίρες”.

Gareth Jennings

Απόδοση/Μετάφραση από το Janes.Com για την Προέλαση.

18 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Εξαιρετικό το νέο Gripen, και με «φούλ έξτρα» όπως λένε, για το Daily Business της ΠΑ φαίνεται υπεραρκετό (και οποίος έχει τα χρήματα με περιστρεφόμενη κεραία AESA).
  Όταν δεν υπάρχει όμως φράγκο, όλα είναι απλά θεωρία(να είχαμε να λέγαμε).

  Δεν καταλαβαίνω για πιο λόγο εγκατέλειψαν όμως τον δεύτερο τροχό στο nose gear που υπάρχει στο προηγούμενο μοντέλο, εφόσον δεν «μίκραινε» το αεροσκάφος.
  Στην πιστοποίηση όπλων και ατρακτιδίων είναι έτη φωτός μπροστά οι Σουηδοί, όπως και στη ικανότητα χρήσης του μαχητικού απο εναλλακτικούς διαδρόμους, που είναι ένα θέμα που μας προβληματίζει εξαιτίας των μικρών αποστάσεων και εφόσον έχουμε ένα θέμα με το γεωγραφικό βάθος.

  Ο κίνδυνος ενός ελληνικού “Περλ Χάρμπορ” από τη τουρκική αεροπορία! Είναι υπαρκτός;

  Απάντηση
  • viper3000ad

   Πολύ καλή δουλειά οι Σουηδοί. Εντυπωσιακές οι φωτογραφίες με τα ατρακτιδια με τους μεγάλους παρεμβολές στα ακροπτερυγα . Νομίζω ότι η Βουλγαρία θα παραλάβει ένα αξιόλογο μαχητικό, αν και σε πολύ μικρούς αριθμούς, τώρα όσο για το Περλ Χάρμπορ κατηγορηματικά θα απαντήσω ΌΧΙ. Αυτή η απάντηση προέρχεται από τις απλές παρατηρήσεις της αντικατασκοπιας μας και όχι από την τεχνολογική βάση. Δηλαδή για να υπάρχει μια τόσο γενικευμένη επίθεση πρέπει να υπάρξουν , μετασταθμευσεις , ενεργοποίηση προσωπικού κτλ . Όλα αυτά παρατηρούνται, δεν γράφω περισσότερα… Νομίζω ότι με καταλαβαίνετε

   Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    Εγώ όμως θα σου θυμίσω ότι το 1974,στις 19 Ιουλίου,το BBC έδειχνε τον τουρκικό στόλο να αποπλέει από την Μερσίνα για την Κύπρο,αλλά το ίδιο βράδυ το ΓΕΕΦ είπε στους ανησυχούντες αξιωματικούς
    «Κύριοι,πάτε για ύπνο»
    και την επομένη,20 Ιουλίου,όταν Τούρκοι πεζοναύτες αποβιβαζόταν στην Κηρύνεια,και Τούρκοι αλεξιπτωτιστές έπεφταν στην Ίδια την Λευκωσία,όταν τα ναπάλμ έκαιγαν αδιακρίτως στρατόπεδα και νοσοκομεία,το ΓΕΕΦ δια στόματος Γεωργίτση διαβεβαίωνε ότι «οἱ Τούρκοι κάνουν ασκήσεις».
    Βλέπεις πόσο απλό ήταν το Πέρλ Χάρμπορ;
    Άσε ότι διήρκεσε μέχρι τις 17 Αυγούστου 1974,τριάντα τρείς ολόκληρες ημέρες από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου…

   • Gunslinger32

    @viper3000ad
    Σε μερικά σημεία είναι κατά την γνώμη μου πιο μπροστά απο τους ανταγωνιστές σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Ένα παράδειγμα είναι η περιστρεφόμενη κεραία του Aesa ραντάρ, που προς το παρόν δεν προσφέρεται για κανένα άλλο διαθέσιμο μαχητικό απο τους ανταγωνιστές,
    αν είναι σωστές οι πληροφορίες. Παρά το γεγονός που δεν παράγουν δικό τους κινητήρα και διάφορα αλλά εξάρτημα του Gripen, προσφέρουν ένα πολύ καλό συνολικό πακέτο στην αγορά.

    Επίσης αξιοσημείωτο(εφόσον είναι σωστές οι αναφορές) είναι η δυνατότητα εγκατάστασης του ισχυρότερου κινητήρα GE-414-EP, που είναι στις ίδιες διαστάσεις και προσφέρει μέγιστη όση 26000lb/116kn πλησιάζοντας έτσι την απόδοση των κινητήρων PW/GE για τα F-16 που φτάνουν στις 29000lb(με μετάκαυση).

    Η Βουλγαρία επέλεξε την προηγούμενη έκδοση C/D αν θυμάμαι καλά,
    η οποία φαίνεται να καλύπτει αρκετά τις απαιτήσεις για την «αεροαστυνόμευση» στην περιοχή.

    Οι υπηρεσίες πληροφοριών νομίζω ότι παίζουν όντως σημαντικό ρόλο στην έγκυρη προειδοποίηση, με την προυπόθεση της σωστής εκμετάλλευσης των πληροφοριών που συλλέγουν και μεταφέρουν στην πολιτική ηγεσία, διαφορετικά δεν θα είχε νόημα ο κίνδυνος που διατρέχουν οι άνθρωποι που «λερώνουν» τα χέρια τους στην παρακολούθηση/παρατήρηση και συλλογή(για αυτό έχω ακούσει διαμαρτυρίες και απο αρκετούς πρώην διευθυντές ΥΠων του Ισραήλ, για διάφορες κυβερνήσεις που πέρασαν).

 2. Theognostos

  @ Δούκας Γαιτατζης

  Ελπιζω πως ολα καλά …ενα καλώς επανήλθατε με υγεία απο την αλλη μεριά της «λίμνης»….

  Απάντηση
 3. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  Αγαπητέ κύριε Δούκα Γαιτατζή σας εύχομαι από βάθους καρδιάς σιδεροκέφαλος!

  Έχοντας περάσει μεγάλες δυσκολίες πέρυσι με ένα χειρουργείο 3 ωρών ξέρω πόσο δύσκολο είναι να επανέλθεται στον φυσιολογικό ρυθμό της ζωής!

  Σαν μεγαλύτερος εδώ μέσα και ένας από τους πιο παλιούς αναγνώστες σας η έλειψει σας όχι απλώς έγινε αισθητή αλλά συνετάραξε τους πάντες!

  Όλοι οι αναγνώστες σας στενοχωρήθηκαν τα μάλλα εξάλλου η έλειψει θέματων στο σαιτ φάνηκε σε ολόκληρο τον αμυντικό χώρο!

  Εύχομαι γερός και δυνατός να είσαστε πάντα και να μην το βάζετε κάτω όσα και αν σας συμβαίνουν όπως κάνω εγώ!

  Απάντηση
 4. viper3000ad

  @Αχέροντα. Το γνωρίζω το παράδειγμα που αναφέρεις με την Κύπρο. Θεωρώ ότι το παιχνίδι στην προκειμένη περίπτωση ήταν σικε. Δεν υπήρχε πρόβλημα ότι αιφνιδιαστηκαν… Παρόλα αυτά νομίζω ότι σήμερα ο ΕΣ γνωρίζει ακόμη και τις πινακίδες των Τουρκικων αρμάτων σε κάθε μεταφορά. Φυσικά ας μην έχουμε αυταπάτες το ίδιο συμβαίνει και από την αντίπερα όχθη

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Το θέμα δέν είναι ἄν ὁ Ε.Σ γνωρίζει τις πινακίδες,το θέμα είναι ἄν στο σύνολο τους οἱ Ένοπλες Δυνάμεις και τα μάχιμα Σώματα Ασφαλείας τεθούν εγκαίρως σε ετοιμότητα,και ἄν επίσης εγκαίρως δοθεί το παράγγελμα «Πύρ!».
   Και κατόπιν,ἄν θα μας δοθούν οἱ απαραίτητες ημέρες για να επιστρατευθούμε,διότι χωρίς επιστράτευση ὁ Ε.Σ είναι μετά βίας ικανός για κάτι παραπάνω από άμυνα.
   Αλλά εκεί δέν τίθεται θέμα αιφνιδιασμού,αφού όλο το «έθνος» (το γράφω με μικρό έψιλον,διότι αυτό δέν είναι πλέον αυτό που εννοούμε με τον όρο),επικροτεί κάθε μείωση της θητείας,κάθε μείωση των αμυντικών δαπανών (ναί,των ανύπαρκτων σήμερα),και κάθε υποχώρηση απο αυτά που κάποτε ήταν αδιαπραγμάτευτα,είτε ακόμη και κυριολεκτικά αδιανόητα.

   Απάντηση
   • viper3000ad

    @Αχέροντα
    Καταλαβάινω και συμμερίζομαι τις απόψεις σας, τα αεροναυτικά επεισόδια μπορούν να λάβουν στο μυαλό ένος στρατηγικού αναλυτή τον χαρακτηρισμό αστραπιαία ή υπερταχέα , αυτό γιατί μονάδες μπορούν να βρεθούν στο θέατρο των επιχειρήσεων από ώρες εως μέρες, μικρής κλίμακας λοιπόν πλήγματα μπορούν να προετοιμαστούν χρονικά σε επίπεδο μερών ή εβδομάδων . Πλήγματα ολοκληρωτικά όπως το Perl Harbor όμως θέλουν δουλειά, άρα σαφώς έχει νόημα να ξέρεις τι μονάδες κινούνται στο πεδίο. Το εαν οι δικές μας μονάδες είναι έτοιμες είναι καθαρά θεωρητικό και έχει ρητορικό χαρακτήρα, το εαν θα ανοίξουν πυρ ή οχι φαντάζομαι οτι είναι ένα πρόβλημα που λύνεται σχετικά εύκολα (δηλ αφορά απόφαση σε τετελεμένο γεγονός μεσαίας κλίμακας) το ζήτημα της επιστράτευσης είναι διαφορετικό. Μιλάμε τώρα για ΣΞ όπου τα γεγονότα μεσαίας κλίμακας-βραχέας εκτρατείας, χαρακτηρίζονται από διαφορετικό χρονικό προσδιορισμό, από μέρες εως εβδομάδες, δεν μιλούμε εκεί λοιπον για αιφνιδιασμό. Τα σχέδια του κάθε κράτους σχετικά με την επιστράτευση είναι φυσικά απόρρητα αλλά φαντάζομαι οτι η Ελλάδα κινείται παρόμοια με τους στρατούς του ΝΑΤΟ. Ανοιξαμε μεγάλη κουβέντα μακρυά από το θέμα του άρθου και σίγουρα δεν υπάρχει ευκολη απάντηση χωρίς να γνωρίζουμε με μεγάλη λεπτομέρεια κρίσιμα δεδομένα. Μάλλον αυτή είναι δουλειά υψηλά ιστάμενων σε κάποιο γραφείο του πενταγώνου.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    viper,το θέμα δέν είναι ποιού ἤ ποιών αποστολή είναι να ασχολούνται με την έκαιρη ενημέρωση και προειδοποίηση.
    Δέν είναι τεχνικό το θέμα,όσο δέν υπάρχουν απέναντι τεχνολογίες που να επιτρέπουν παράκαμψη του σύστήματος επιτηρήσεως και εγκαίρου προειδοποιήσεως,ίσως αυτό να επηρρεασθεί με την έλευση του F-35,ίσως είναι ἥδη επηρρεασμένο από βαλλιστικά συστήματα.
    Στα τελευταία,όχι λόγω τεχνολογίας στέλθ,αλλά λόγω ελαχίστου χρόνου αντιδράσεως.
    Επειδή έχουμε την συνήθεια να καταπίνουμε φάπες,περισσότερο.
    Το θέμα είναι ότι για το Πέρλ Χάρμπορ που υποστήκαμε το 1974 δέν λογοδότησε κανείς,και αυτό ενέγραψε μία πολύ-πολύ αρνητική υποθήκη.

 5. viper3000ad

  @Gunslinger32
  Εξαιρετικές οι φωτογραφίες που επισυναψες . Ταυτίζομαι μαζί σου για το Gripen, η τεχνολογική πρόοδος της Σουηδίας θα τις έδινε τον άτυπο τίτλο του Ισραήλ του Βορρά. Αν και στον τομέα της Βιομηχανίας να την αδικεί λίγο. Επίσης οι Σκανδιναβοι φιλοι μας διατείνονται ότι έχουν αναβαθμίσει αρκετά τα εναέρια ραντάρ σε σημείο έγκαιρης προειδοποίησης σε μαχητικά 5ης γενιάς. Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε. Πολύ γρήγορα τρέχουν και τα τεχνολογικά αεροπορικά προγράμματα στη Ασία. Το J10 είναι επίσης ένα σχεδόν άγνωστο αεροσκάφος για Ελληνικά δεδομένα.

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   @viper3000ad
   Όντως αδικείται(στον τομέα της βιομηχανίας) εφόσον οι δυνατότητες τους για ανταγωνιστικά τεχνολογικά προϊόντα δεν περιορίζονται στην αμυντική τεχνολογία(π.χ. Scania, Volvo, Ericsson), σε αυτούς τους τομείς το Ισραήλ δεν έχει να προσφέρει κάτι ανάλογο.

   Για τα νέα ραντάρ τους διάβασα μια ανακοίνωση της Saab, με ένα ενδιαφέρον σημείο στο οποίο λέει «Saab’s advanced surface-based radars are highly-effective against multiple ‘difficult’ air targets in the most dense and challenging operational environments.» Αυτό ίσως να μεταφράζεται σαν δυνατότητα αποκάλυψης «δύσκολων»(stealth) εναέριων στόχων, που μένει να αποδειχτεί/επιβεβαιωθεί πρακτικά.

   http://feed.ne.cision.com/wpyfs/00/00/00/00/00/29/2A/1A/wkr0006.pdf

   Η Κίνα έχει κάνει όντως μεγάλα άλματα στην αμυντική τεχνολογία, με δυο προγράμματα μαχητικών χαμηλής rcs που τρέχει παράλληλα αλλά και στα συμβατικά σχέδια όπως το J10 που αναφέρεις. Επίσης ενδιαφέρον στα συστήματα απο Ασία, θα έχει και το μελλοντικό μαχητικό εγχώριας παραγωγής, που σχεδιάζει να φτιάξει η Ιαπωνία.

   Απάντηση
   • viper3000ad

    Καλό θέμα θα ήταν και τα Ινδικά Tejas με τους Ισραηλινούς Α/Α Derby, λέγεται οτι φέρουν και διαμόρφωση homing on jammer (σαν τους AIM -120D)

 6. Theognostos

  Θεωρω οτι νεες τεχνολογιες σε ατρακτους της 4ης γεννιας ναι μεν βοηθουν αναβαθμιζουν ομως παραμενουν 4ης γεννιας/Απο αεροδυναμικη αποψη οι οικανοτητες του αεροσκαφους ειναι γνωστες και θα αναβαθμιστουν με μεγαλυτερη ωση T/W. Ομως τελικα ποσο ‘Σουηδικο’ ειναι το αεροσκαφος; Αυτο να χρησιμευσει για παραδειγμα ωστε και Ελληνικα προγραμματα μπορουν να αξιοποιηθουν εφοσον εχουν ενα ποσοστο εξειδικευμενων υποσυστηματων απο αλλες πηγες.

  Απάντηση
 7. Kostas

  Το αστείο είναι ότι όλοι οι ισχυρισμοί για τεχνολογίες που υπερνικούν το στελθ, έρχονται από εταιρείες και χώρες που δεν έχουν ΚΑΜΙΑ εμπειρία με στελθ τεχνολογίες αεροσκαφών.

  Απάντηση
  • viper3000ad

   Νομίζω οτι είναι λογικό, εαν είχαν δεν θα τους ενδιέφερε να βρούν αντίδοτα. Θα αποκαλέσω την stealth μόδα, γιατί πολύ σύντομα θα ξεπεραστεί. Παλαιότερα τα μαχητικά κέρδιζαν εαν ήταν ταχύτερα , αργότερα εαν πετούσαν ψηλότερα και τελευταία εαν ελίσσονταν περισσότερο με κύριο παράδειγμα το F-15 ACTIVE , ένα αεροσκάφος με canards και κατευθυνόμενη ώση !!! ” rel=”nofollow”>” alt=”” width=”700″ height=”” />

   Απάντηση
   • Kostas

    πως πόρους ομως να κανουν ισχυρισμούς για μια τεχνολογια που δεν γνωριζουν;

    καθε εποχη εχει τα δικά της στοιχεια που κανουν τα μαχητικά πιο ικανά. Κάποτε ηταν η ευελιξία, μετα η ταχύτητα.

    Τωρα ειναι το στελθ και η σύντηξη πληροφοριών. Μετα πο λιγα χρονια ισως ειναι οι υπερυψηλες ταχύτητες, ποιος ξέρει;

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: