Το μεταβαλλόμενο πρόσωπο του Ισραηλινού Ναυτικού

DHiYstBUAAABKtQ

[dropcap size=small]Η[/dropcap] επέκταση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) παρουσιάζει προκλήσεις για το μικρό ναυτικό στόλο του Ισραήλ.

Περίπου 30 μέτρα κάτω στην γη στα στρατιωτικά αρχηγεία της Kirya στο Τελ Αβίβ βρίσκεται η αίθουσα επιχειρήσεων του Ναυτικού, απ’οπου οι ανώτεροι αξιωματικοί μπορούν να δουν το κάθε κύμα που χτυπά τις ακτές της χώρας και το κάθε πλοίο ή αεροσκάφος εντός ή πάνω από τα χωρικά ύδατα της.

Σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους των IDF το Ισραηλινό Ναυτικό είναι μικρό, και από την επέκταση της μεσογειακής ΑΟΖ της χώρας από τα 40 στα 150 μίλια τέσσερα χρόνια πριν, έχει μια μεγάλη επικράτεια να προστατεύσει, δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματικός την Τρίτη (15.08.2017).

“Η επέκταση της ΑΟΖ έχει μεταβάλει το πρόσωπο του Ναυτικού”, δήλωσε ο αξιωματικός πριν δείξει την αίθουσα επιχειρήσεων στην Jerusalem Post.

Η επέκταση είναι επίσης μια “σημαντική πρόκληση” καθώς το Ναυτικό πρέπει να χρησιμοποιεί οτιδήποτε έχει στην διάθεση του για τη συλλογή πληροφοριών και να διατηρήσει τα ύδατα της χώρας ασφαλή από οποιαδήποτε απειλή, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με τις αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις, πρόσθεσε.

Το Ναυτικό έχει αναλάβει την αποστολή ασφάλισης των εξεδρών άντλησης φυσικού αερίου που είναι μέσα στην Ισραηλινή ΑΟΖ, τους ξεκάθαρους στόχους των εχθρών από τον βορρά. Οι IDF πιστεύουν ότι η Χεζμπολάχ στον Λίβανο διαθέτει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν να προσβάλουν τα γεωτρύπανα, τα οποία τροφοδοτούν αρκετή από την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται στο Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ είναι ένας “ξεκάθαρος και μεγάλος εχθρός” που συνεχίζει να αναπτύσσεται με όρους εμπειρίας πεδίου μάχης και το οπλοστάσιο των σύγχρονων όπλων της προέρχεται από το Ιράν, δήλωσε στην Post ο ανώτερος αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού.

Λόγω της απειλής που ενέχει το οπλοστάσιο των πυραύλων Grad και άλλων μεγαλύτερου βεληνεκούς πυρομαχικών της Χεζμπολάχ, το Ναυτικό σύμφωνα με πληροφορίες άλλαξε τον σχεδιασμό των κορβετών Sa’ar 6, που επί του παρόντος κατασκευάζονται για το Ισραήλ στην Γερμανία, ώστε να διαθέτουν δυο εκτοξευτές αμυντικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς Iron Dome αντί του ενός.

Το Ισραήλ είναι οικονομικά εξαρτώμενο από την θάλασσα και πρόσφατα ξεκίνησε να αναβαθμίζει ολόκληρο το στόλο των πολεμικών πλοίων με τις κορβέτες Sa’ar 6 και τα υποβρύχια κλάσης Dolphin, τα μεγαλύτερα υποβρύχια που έχουν κατασκευαστεί στην Γερμανία από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα υφιστάμενα πλοία Sa’ar 5 και Sa’ar 4.5 αναβαθμίζονται με την ενσωμάτωση νέων ραντάρ και συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου.

Τον Νοέμβριο, το Ναυτικό παρέλαβε τρία νέα περιπολικά πλοία κλάσης Super Dvora Mk III.

Ενώ η απειλή που αποτελεί η Χεζμπολάχ παραμένει το βασικό ζήτημα του Ναυτικού και εν γένει των IDF, αυτή του Ντά’ες στον νότο είναι υπαρκτή.

Με κοινά ενδιαφέροντα στην μάχη κατά του Ντά’ες, το Ισραήλ κατά το παρελθόν πραγματοποίησε ασκήσεις με σκοπό να διατηρήσει σε ετοιμότητα τις δυνάμεις και συνέχισε να έχει καλή συνεργασία με τους Αιγύπτιους.

“Οι Αιγύπτιοι κάνουν μια, πραγματικά, καλή δουλειά στην καταπολέμηση του Ντά’ες. Κατανοούν τη σπουδαιότητα του Σινά και πώς μπορεί αυτό να έχει επιπτώσεις όχι μόνο στον τουρισμό αλλά επίσης και στην Λωρίδα της Γάζας”, δήλωσε στην Post ανώτερος αξιωματικός με γνώσεις στη διεθνή ναυτική συνεργασία.

“Η απειλή που υφίσταται από τις θαλάσσιες επιθέσεις από το Σινά ειναι μια μεγάλη απειλή”, συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι ενώ “είναι διαφορετικό από την επίθεση πυραύλων σε ενα από τα πλοία μας, δεν θα σταματήσουν να προσπαθούν και εμείς πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι ικανοί.

Η οργάνωση είναι υπό πίεση στην (πρωτεύουσα της στην συριακή πόλη της) Ράκα και έχει την ανάγκη να εκτονώσει προς οπουδήποτε αυτή την πίεση”.

Στην αίθουσα ναυτικών επιχειρήσεων, ο ανώτερος αξιωματικός δήλωσε στην Post ότι κατά τα τελευταία χρόνια το Ναυτικό κατανόησε σε βάθος ότι οι θαλάσσιες τρομοκρατικές επιθέσεις μπορούν να πραγματοποιούν και υποβρυχίως. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης “Protective Edge” το 2014, πέντε βατραχάνθρωποι της Χαμάς (κομάντος του ναυτικού) προσπάθησαν να διεισδύσουν στο Kibbutz Zikin πριν εμπλακούν και σκοτωθούν από την IDF.

Στα τρία χρόνια από τον πόλεμο, η Χαμάς έχει επεκτείνει σημαντικά την μονάδα κομάντο υποβρυχίων καταστροφών με αναφορές να μιλάνε για 1500 βατραχανθρώπους.

“Το Ναυτικό ανησυχεί εκατό τοις εκατό για τις υποβρύχιες απειλές, στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο και στα νότια με την Γάζα”, είπε, εξηγώντας ότι αυτό δεν ήταν μια πραγματικότητα πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια. “Η φιλοσοφία του Ναυτικού έχει αλλάξει. Κατά το παρελθόν δεν είχαμε σκεφτεί την ύπαρξη μιας υποβρύχιας απειλής, αλλά τώρα το κάνουμε και είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι”.

Το 2015, το Ναυτικό άρχισε την ανάπτυξη δεκάδων αισθητήρων ενός νέου συστήματος με την ονομασία “Aqua Shield” που μπορεί να εντοπίσει και αναφέρει την ύποπτη υποβρύχια δραστηριότητα. Οι αισθητήρες τοποθετήθηκαν στον πυθμένα της θάλασσας κοντά στην Λωρίδα της Γάζας και τα θαλάσσια σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ.

Το Ναυτικό έχει δώσει επίσης μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση των υποβρυχίων διεισδύσεων και στις αρχές Αυγούστου η μονάδα Διάσωσης και Υποβρυχίων Αποστόλων πραγματοποίησε μια μεγάλης κλίμακας άσκηση διάρκειας δύο εβδομάδων στην Χάιφα με την ονομασία “Noble Melinda” με ομολόγους της από τις ΗΠΑ και την Γαλλία.

Τα τρία ναυτικά ασκήθηκαν σε σενάρια που περιελάμβαναν θαλάσσιες νάρκες, υποβρύχιες καταστροφές και θαλάσσιες τρομοκρατικές επιθέσεις. Οι ασκήσεις περιελάμβαναν επίσης τη χρήση αντιαρματικού οπλοστασίου.

Ήταν η πρώτη φορά που προσκλήθηκαν οι Γάλλοι για να συμμετέχουν στην ετήσια άσκηση, η οποία κατά τις δυο προηγούμενες δεκαετίες περιελάμβανε την συμμετοχή μόνο του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματικό που έχει γνώσεις στη διεθνή ναυτική συνεργασία, οι Γάλλοι έχουν ελλιμενιστεί όλο και περισσότερο σε ισραηλινά λιμάνια και τα δύο προηγούμενα χρόνια έχουν ξεπεράσει ακόμα και τις αμερικανικές επισκέψεις στο Ισραήλ.

“Μοιραζόμαστε πληροφορίες, γνώση και εκπαίδευση με τους Γάλλους”, δήλωσε στην Post ο ανώτερος αξιωματικός, προσθέτοντας ότι το Ναυτικό “είναι πολύ χαρούμενο” με τις αυξημένες επισκέψεις των Γάλλων.

Αλλά δεν είναι μόνο οι Γάλλοι που μοιράζονται εμπειρίες και γνώση με το Ισραηλινό Ναυτικό.

Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματικούς του Ναυτικού, ο εμφύλιος πόλεμος στην Συρία και άλλες περιφερειακές προκλήσεις, όπως το Ντά’ες, και οι συνεχιζόμενες ανακαλύψεις παράκτιας ενέργειας καθιστούν την ανατολική Μεσόγειο πολύ πιο ενδιαφέρουσα για τους συμμάχους του Ισραήλ.

Αρκετές δεκάδες πλοία από χώρες όπως η Γαλλία, ΗΠΑ, Ινδία, Μεγάλη Βρετανία και Ιταλία ελλιμενίστηκαν στα λιμάνια του Ισραήλ κατά τα τελευταία έτη, πραγματοποιώντας ασκήσεις με το Ισραηλινό Ναυτικό και φτάνοντας στην ακτή για πολιτιστικές επισκέψεις.

Όμως, φυσικά, υπάρχουν ισχυρά ναυτικά που οι αξιωματικοί δεν προβλέπουν οποιαδήποτε αυξημένη συνεργασία μαζί τους.

Με τις μάχες να μαίνονται στην Συρία, το Ρωσικό Ναυτικό κατά τα τελευταία έτη έχει αυξήσει την παρουσία του στην περιοχή. Οι Ισραηλινοί αξιωματικοί έχουν δηλώσει ότι ενώ το Ναυτικό δεν μελετά κάποιου είδους συνεργασία με το Ρωσικό Ναυτικό, υπάρχει μια ξεκάθαρη επικοινωνία αναμεταξύ τους, για λόγους ασφαλείας.

Μια άλλη περιφερειακή δύναμη, η Τουρκία, και το Ισραήλ ομαλοποίησαν πέρυσι τις σχέσεις τους μετά από μια εξαετή ρήξη που ξεκίνησε όταν η Άγκυρα διέκοψε τις σχέσεις της με την Ιερουσαλήμ μετά την επιδρομή κομάντο του Ισραηλινού Ναυτικού στο πλοίο διαμαρτυρίας Mavi Marmara που προσπαθούσε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας η οποία είναι υπό τον έλεγχο της Χαμάς. Δέκα φιλο-παλαιστίνιοι Τούρκοι σκοτώθηκαν αφότου επιτέθηκαν στους κομάντος. Οι δύο χώρες συνήθιζαν να συμμετέχουν σε ετήσιες ναυτικές και αεροπορικές ασκήσεις, αλλά μετά την υποβάθμιση των σχέσεων η Ιερουσαλήμ στράφηκε αντ’αυτου στην Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους στη θέση της Τουρκίας για τις ασκήσεις των αεροπορικών, θαλάσσιων και χερσαίων δυνάμεων.

“Οι Έλληνες είναι ένας μεγάλος και φυσικός στρατηγικός συνεργάτης”, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματικός διεθνούς συνεργασίας, προσθέτοντας ότι “κάποιος έπρεπε να συμπληρώσει το κενό σημείο όταν σταματήσαμε να ασκούμαστε με τους Τούρκους”.

Παρ’ολα αυτά οι IDF ίσως να θέλουν να εργαστούν επίσης με το τουρκικό ναυτικό, οι αξιωματικοί όμως δεν βλέπουν αυτό να συμβαίνει.

Anna Ahronheim

Απόδοση/Μετάφραση από το jpost.com για την Προέλαση. (17.08.2017).

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

 1. Παρά το σχετικά μικρό εκτόπισμα οι Sa’ar 5 φαίνονται για ισχυρές ναυτικές μονάδες.
  Επίσης ενδιαφέρον σχετικά με την αναβάθμιση των πλοίων, είναι η αναφορά αντικατάστασης των πυραύλων «Barak» απο το ισχυρότερο σύστημα Barak 8 με σημαντικά μεγαλύτερο βελινεκές, αυξάνοντας έτσι κατακόρυφα τις δυνατότητες των πλοίων.

  Ίσως να είναι τα πιο βαριά οπλισμένα πλοία στο μέγεθος, με ισχυρά αντίμετρα όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία.

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4a/14Saar5HeloPad.jpg/1280px-14Saar5HeloPad.jpg

  https://c1.staticflickr.com/3/2523/4146297721_21667b445e_b.jpg

  «The navy has decided to install the Barak 8 systems on its Saar 5 missile boats for the time being. It is believed that the system will be operational on the boats within the coming months.»
  http://osnetdaily.com/2013/07/israeli-navy-installs-barak-8-system-to-counter-russias-yakhont-missiles/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.