Το Ναυτικό των ΗΠΑ ξεκίνα τις διαπραγματεύσεις για την αρχική παραγωγή του ελικοπτέρου CH-53K

Το ελικόπτερο CH-53K King Stallion όπως παρουσιάστηκε στην επίσημη εμφάνιση του το 2014. Αναμένεται, από το 2019, το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ, να παραλάβει 200 τέτοια ελικόπτερα. (IHS Janes)

Το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) ανακοίνωσε την 8η Ιανουαρίου ότι πρόκειται να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τη βιομηχανία Sikorksy για την αρχική παραγωγή χαμηλού ρυθμού (LRIP) του ελικοπτέρου μεγάλης ανυψωτικής ικανότητας CH-53K King Stallion.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο των Ομοσπονδιακών Επιχειρηματικών Ευκαιριών, οι παρτίδες (LOTS) 1 και 2 θα διαπραγματευθούν για τέσσερα ελικόπτερα LRIP αντίστοιχα. Αρχικά η προβλεπόμενη σύμβαση θα εκδοθεί, τα οικονομικά έτη 2016 και 2017,  ως Προκαταρκτική Σύμβαση Προμήθειας (AAC) για την παροχή μακροχρόνιων εξαρτημάτων με σκοπό την υποστήριξη των επακόλουθων αγορών.

Η ανακοίνωση της επικείμενης έναρξης των διαπραγματεύσεων LRIP προκύπτει μετά την επίσημη παρουσίαση του CH-53K τον Μάιο του 2014. Η φάση επιχειρησιακής αξιολόγησης (OPELAV) του προγράμματος αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2017, με το πρώτο από μια αναμενόμενη παραγωγή 200 ελικοπτέρων αναμένεται να παραδοθεί στο Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ (USMC) από το 2019.

Αν και περίπου το ίδιο μέγεθός με το CH-53E που βρίσκεται ήδη σε υπηρεσία, το CH-53K προωθείται ως ικανό να ανυψώσει το τριπλάσιο εξωτερικό βάρος. Οι υπόλοιπες αναβαθμίσεις περιλαμβάνουν ένα «γυάλινο πιλοτήριο», έλεγχο πτήσης με ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πτήσης (fly-by-wire), εκσυγχρονισμένα πτερύγια ρότορα για βελτιωμένη ικανότητα ανύψωσης και ταχύτητας, κεφαλή ρότορα χαμηλής συντήρησης, πιο ισχυρούς κινητήρες , σύστημα φόρτωσης με ράγα ασφαλείας, εξωτερικές βελτιώσεις φορτοεκφόρτωσης, όπως επίσης και αναβαθμίσεις επιβίωσης. Τα λειτουργικά και επιχειρησιακά κόστη πρόκειται να είναι επίσης χαμηλότερα από ό,τι συμβαίνει σήμερα με τα παλαιότερα μοντέλα ελικοπτέρων.

Η είδηση πως πρόκειται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις LRIP για το CH-53K, έρχεται ως μία ευπρόσδεκτη ώθηση από τους υπαλλήλους της εταιρείας λόγω των καθυστερήσεων που έπληξαν το πρόγραμμα.
Υπο το αρχικό χρονοδιάγραμμα, η Sikorksy σκόπευε να πραγματοποιήσει την πρώτη πτήση στα μέσα του 2011. Αυτό δεν επιτευχθεί και αναβλήθηκε για το 2014, και τώρα αναμένεται να προκύψει στα τέλη του 2015. Η Αρχική Επιχειρησιακή Ικανότητα (IOC), η οποία είχε αρχικώς προγραμματιστεί για το 2015, δεν πρόκειται να συμβεί μέχρι το 2019 το νωρίτερο.

Επιπροσθέτως στις καθυστερήσεις, το κόστος του προγράμματος έχει εκτοξευθεί κατά αρκετά δισεκατομμύρια, αν και θα πρέπει να επισημανθεί ότι ένα μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης προκλήθηκε από την απόφαση της Κυβέρνησης των ΗΠΑ να αυξήσει τις παραγγελίες της προγραμματισμένης παραγωγής για να διευκολύνει την ανάπτυξη του USCM.

Παρά αυτά τα θέματα, το CH-53K, όταν θα εισέλθει σε υπηρεσία, θα είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό ελικόπτερο μεγάλης ανυψωτικής ικανότητας για το USMC, και η Sikorsky είναι πεπεισμένη για την εξασφάλιση εξαγωγικών παραγγελιών με τους σημερινούς χειριστές του CH-53, όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία.https://www.youtube.com/watch?v=uhWvA88qfXchttps://www.youtube.com/watch?v=oh8FuBIGkUg

Απόδοση απο το IHS Janes για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.