Γράφει ο Στάθης Βασιλείου

Στις 6 Σεπτεμβρίου, η Bundeswehr έστειλε αίτημα παρουσίασης προσφορών για ένα νέο τυφέκιο εφόδου που θα αντικαταστήσει το H&K G-36 από το 2020.

Ως εδώ καλά, γνωστά και αναμενόμενα. Μια προαίρεση όμως που τάραξε τα νερά ήταν η απαίτηση “no ITAR product”.

Το ITAR σημαίνει “International Traffic in Arms Regulations” και αναφέρεται σε τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν στις ΗΠΑ και που η Αμερικανική κυβέρνηση ελέγχει για την πώληση, αποκάλυψη και μετάδοσή τους. Ένα τυφέκιο που περιέχει τεχνολογίες στη λίστα της αμερικανικής ITAR, σημαίνει αυτόματα πως οι ΗΠΑ μπορούν να μπλοκάρουν την απόκτηση, παραγωγή σε ξένο έδαφος ή μεταπώληση του τελικού προϊόντος.

Εδώ μαθαίνουμε πως πολλά σύγχρονα γερμανικά όπλα περιέχουν με τον έναν τρόπο ή τον άλλο τεχνολογία που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ και έχουν εκφράσει κατά καιρούς επιφυλάξεις εξαγωγών ή έχουν μπλοκάρει γερμανικά όπλα και τεχνολογίες από το να εξαχθούν σε τρίτους στο πρόσφατο παρελθόν.

Το υπάρχον τυφέκιο μάχης G-36 δεν περιέχει αμερικανική τεχνολογία αλλά ένας μελλοντικός αντικαταστάτης του μπορεί να έχει, ειδικά από τη στιγμή που τα σύγχρονα τυφέκια εφόδου δεν είναι απλές μεταλικές κατασκευές αλλά ενσωματώνουν όλο και περισσότερα ηλεκτρονικά συστήματα σαν οπλοσυστήματα.

Ήδη, δύο από τους κατασκευαστές που κλήθηκαν, η γερμανο-αυστριακή Rheinmetall / Steyr Mannlicher και η ελβετική SIG Sauer (πλέον γερμανο-αμερικανικών συμφερόντων) θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, αν και ήδη τα νομικά τους τμήματα ανατρέχουν σε λεπτομέρειες των προσφορών τους με βάση τις προβλέψεις ITAR. Οι εταιρίες αναμένονται να συμετάσχουν με τα RS 556 και MCX Virtus αντίστοιχα στον διαγωνισμό για 120,000 τυφέκια που κοστολογείται στα 245 εκ. Ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Η υπογραφή του συμβολαίου αναμένεται μέχρι το 2019.

Για περισσότερα στην γερμανική γλώσσα, κάντε κλικ: https://www.welt.de/wirtschaft/article169265227/Neue-Bundeswehr-Waffe-koennte-die-USA-veraergern.html

2 Σχόλια

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: