Πηγή: defence-blog.com

Κατά τη διάρκεια επίθεσης των τουρκικών στρατευμάτων εχθές κοντά στην πόλη αλ-Μπαμπ, στην Συρία, οι μαχητές του Ντά’ες όχι μόνο τα απώθησαν και αντεπιτέθηκαν αλλά επίσης αιχμαλώτισαν και άρματα μάχης Leopard 2A4.

Οι μάχες μεταξύ των, υποστηριζόμενων από την Τουρκία, Σύρων ανταρτών και των μαχητών του Ντά’ες την Τετάρτη εντατικοποιήθηκαν γύρω από την πόλη αλ-Μπαμπ της βόρειας Συρίας, σκοτώνοντας 14 Τούρκους στρατιώτες και 138 τζιχαντιστές, δήλωσε ο Στρατός.

Η μάχη, στην οποία τραυματίστηκαν επίσης 33 Τούρκοι στρατιώτες, είναι μια από τις πιο θανατηφόρες στην περίπου διάρκειας τεσσάρων μηνών επιχείρηση “Ασπίδα του Ευφράτη” της Τουρκίας στην βόρεια Συρία.

Νωρίτερα προπαγανδιστές του Ντά’ες αποδέσμευσαν φωτογραφίες με τις προσβολές τουρκικών αρμάτων μάχης Leopard 2 στην βόρεια Συρία.

Τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2A4 που χρησιμοποιούνται από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις αναπτύχθηκαν στην Συρία για πρώτη φορά από την έναρξη της εισβολής “Ασπίδα του Ευφράτη” της Τουρκίας.

@RamiAILoIah/twitter

@RamiAILoIah/twitter

@RamiAILoIah/twitter

@RamiAILoIah/twitter

@RamiAILoIah/twitter

@RamiAILoIah/twitter

@RamiAILoIah/twitter

@RamiAILoIah/twitter

turkey_leopard_2a4

12 Σχόλια

 1. xariszak

  Η ερώτηση είναι μη εξειδικευμένο προσωπικό μπορεί να χρησιμοποιήσει το λεοπαρντ;Προφανώς άλλο είναι να έχεις και να χρησιμοποιείς παλιότερα άρματα της σειράς Τ και άλλο σύγχρονα δυτικά άρματα.

  Απάντηση
  • Δούκας Γαϊτατζής

   Και να μπορούν να το χειριστούν πρέπει να έχουν πυρομαχικά, και καύσιμα (εκτός από αυτά που διαθέτει ήδη το άρμα) διότι ένα άρμα μάχης απαιτεί μεγάλο όγκο διοικητικής μέριμνας και αυτό, απ’οσο ξερω, δεν είναι στα δυνατά χαρτιά του Ντα’ες.
   Όπως και να έχει, αν η είδηση αληθεύει, είναι ένα πλήγμα στο γόητρο του τουρκικού στρατού.
   Η χρήση των αρμάτων μάχης Leopard 2A4 από τον τουρκικό στρατό για την παροχή πυρών υποστηρίξεως επ’ ωφελεία των προπορευόμενων πεζοπόρων τμημάτων και των Σύρων ανταρτών φαίνεται ότι υστερεί και δεν αποδίδει τα αναμενόμενα. Το άρμα μάχης, μία καθαρά επιθετική πολεμική μηχανή, έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και η χρήση του πρέπει να γίνεται με γνώμονα τις αποτελεσματικές επιχειρήσεις, κάτι το οποίο στην περίπτωση της Τουρκίας, δεν φαίνεται να συμβαίνει.

   Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    Γιατί να μήν αληθεύει ἡ είδηση,Ντιούκ;
    Το βίντεο φαίνεται να μήν έχει πειραχτεί.

   • Δούκας Γαϊτατζής

    Στην αρχή δεν υπήρχαν πολλές πληροφορίες, έτσι σκέφτηκα ότι θα ήταν καλό να επισημαίνω στους επισκέπτες πως ίσως η είδηση μπορεί να ειναι προπαγάνδα.

    Τώρα όμως, καθώς έχει αρχίσει μια σταθερή ροή πληροφοριών από το twitter και τα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και αφού ανανέωσα την δημοσίευση με το βίντεο αλλά και τις επιπρόσθετες φωτογραφίες, νομίζω ότι πρέπει να “κατεβάσω” την “επιφύλαξη” σχετικά με την εγκυρότητα του γεγονότος.

   • xariszak

    Για να κάνω γενικότερη την ερώτηση αν Έλληνες πεζικάριοι καταλάβουν εχθρικό λεοπαρντ και θελήσουν να το χρησιμοποιήσουν για όσο διάστημα έχει καύσιμα και πυρομαχικά θα μπορέσουν ή θα τους είναι άχρηστο λόγω εξειδικευμένης τεχνολογίας.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    @xariszak
    Το ευκολώτερο ίσως,είναι να βρεθεί κάποιος να μπορέσει να το οδηγήσει.
    Στον Β΄ΠΠ παρουσιάστηκαν αρκετές περιπτώσεις όπου μή αρματιστές κατάφεραν να θέσουν σε κίνηση κυριευμένα άρματα.
    Στο Μουσείο Αυτοκινήτου και Τεχνολογίας στο Sinnsheim (Auto & Technik Museum),είχα δεί μία μικρή συλλογή φωτογραφιών,όπου παρουσιαζόταν ένα Τ-34 που το έθεσε σε κίνηση ένας Γερμανός στρατιώτης (αναφερόταν και το όνομα του),μίας μή αρματικής/τεθωρακισμένης μονάδος.
    Είναι θέμα κάποιων γνώσεων σε παρεμφερή αντικείμενα,όπως χειρισμός προωθητού γαιών,ἤ κάτι τέλος πάντων που να προσομοιάζει σε χειρισμό ερπυστριοφόρου,θέμα ευρύτερα παραστάσεων,ικανότητα/διάθεση πειραματισμού,μερικές φορές ακόμη και επιπολαιότητα,όπως:«τί θα γίνει,ἄν πατήσω ΑΥΤΟ το κουμπί;»
    Καταλαβαίνεις,ελλοχεύει πάντα και ὁ κίνδυνος ατυχήματος.
    Απο εκεί και πέρα όμως,απαιτείται τουλάχιστον κάποια βασική εξοικείωση με το υλικό και τις διαδικασίες των τεθωρακισμένων τουλάχιστον ώστε να μήν γίνει κάποια στραβή,και εξοικείωση με το συγκεκριμένο υλικό για να μπορεί να αξιοποιηθεί κιόλας.
    Ἡ διοίκηση άρματος είναι ειδικότητα με απαιτήσεις,ἡ σκόπευση του κυρίου οπλισμού επίσης,και ὁ γεμιστής πρέπει να είναι εξασκημένος τουλάχιστον στις διαδικασίες,και βεβαίως στην αναγνώριση των πυρομαχικών.
    Στην εποχή μου τουλάχιστον,στον Ε.Σ δέν υπήρχε ειδικότητα γεμιστή (ΓΕΜΑ),αλλά την θέση πληρούσε ένας νέος Πυροβολητής Ασυρματιστής Μέσου Άρματος (ΠΑΜΑ)

  • Τ.Τ.

   @xariszak

   Αν είσαι άσχετος και σε Μ48Α3 να μπεις δεν θα κάνεις δουλειά. Και θυμήθηκα το Α3 γιατί έχει μία καταραμένη πεταλούδα ως ασφάλεια στο πυροβόλο που αν δεν σου τη δείξουν ψάχνεσαι και δεν καταλαβαίνεις τι φταίει.
   Κάθε άρμα έχει τα δικά του. Πχ όση εμπειρία και να έχεις από Λέοπαρντ σε τι να σε βοηθήσει αν πας να γεμίσεις τον αυτόματο γεμιστή ενός Τ-80;

   Βεβαία, αν μπορείς να ρίξεις 2-3 βλήματα και έχεις και 1-2 αναλώσιμους που δεν σε πειράζει αν χάσουν μερικά δάχτυλα στο τέλος θα τα βρεις όλα.

   Κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι πιο εύκολο να κάνεις βολή με ένα σύγχρονο άρμα παρά με ένα παλιό.

   Απάντηση
   • xariszak

    Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.Όταν έγραφα το σχόλιο στο μυαλό μου είχα το παράδειγμα της Κύπρου με το τουρκικό Μ-47 αν και εκεί το χειρίσθηκαν μαυροσκούφηδες.

 2. Gunslinger32

  Παρατηρώντας τις φωτογραφίες και το βίντεο, αναρωτήθηκα αν ήταν πραγματικά αιχμαλώτηση η αν πρόκειται για παράδοση στο IS απο την Τουρκία. Αν θυμάμαι
  καλά υπήρξαν αναφορές για συνεργασία του Ερντογάν με το Ισλαμικό κράτος.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: