Ισραηλινό υποβρύχιο σε ταχεία ανάδυση. (Israel Defense Forces/Flickr)

Τριάντα δύο μήνες μετά την ενσωμάτωση συστημάτων και των θαλασσίων δοκιμών, το πέμπτο υποβρύχιο κλάσης Dolphin απέπλευσε, την Πέμπτη (17.12.2015), από το ναυπηγείο της βιομηχανίας Thyssen Krup Marine Systems (TKMS) στο Κίελο της Γερμανίας και αναμένεται στα μέσα Ιανουαρίου να φτάσει στην βάση του, στο Ισραήλ.

Το INS Rahav καθελκύστηκε τον Απρίλιο του 2013, το πέμπτο από τα έξι ισραηλινά υποβρύχια που κατασκευάστηκαν σε γερμανικό ναυπηγείο με τη χρηματοδοτική βοήθεια του Βερολίνου.

Προηγήθηκε η καθέλκυση του τετάρτου ισραηλινού υποβρυχίου κλάσης Dolphin, το INS Tanin τον Μάιο του 2012, το οποίο εντάχθηκε σε υπηρεσία με το Ισραηλινό Ναυτικό μετά την άφιξη του στον κεντρικό ναύσταθμο στη Χάιφα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Όπως το Tanin έτσι και το έκτο υποβρύχιο που τώρα βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής στην TKMS, το INS Rahav, διαθέτει το προηγμένο σύστημα αναερόβιας πρόωσης (AIP) το οποίο δίνει τη δυνατότητα αυξημένης επιχειρησιακής αυτονομίας και αντοχής.

“Το πέμπτο υποβρύχιο μας, αυτη τη στιγμή που μιλάμε, πραγματοποιεί το 3000 ναυτικών μιλίων ταξίδι από την Γερμανία,” δήλωσε στους δημοσιογράφους ανώτατος αξιωματικός του Ναυτικού. “Το σύστημα AIP δίνει στο υποβρύχιο τη δυνατότητα να παραμείνει σε βύθιση για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να γίνεται αντιληπτό.”

Κατά την ενημέρωση τύπου της 17ης Δεκεμβρίου, ο αξιωματικός ανακοίνωσε ότι το INS Rahav είναι εξοπλισμένο με συστήματα ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων, ολοκληρωμένη σουίτα όπλων, προηγμένα συστήματα τηλεπικοινωνιών C4 καθώς και ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων ηλεκτρονικών επιχειρήσεων.

Το έκτο και τελευταίο προγραμματισμένο υποβρύχιο της κλάσης Dolphin αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία το 2019.

Τα υποβρύχια κλάσης Dolphin του Ισραήλ διαθέτουν πλήρωμα περίπου πενήντα ατόμων και θεωρούνται ως μια εθνικού επίπεδου στρατηγική δυνατότητα. Είναι το προϊόν της στρατηγικής συνεργασίας δύο δεκαετιών ανάμεσα σε Ισραήλ και Γερμανία.

Κατασκευασμένα στο Κίελο, συμφωνά με τις σχεδιαστικές προδιαγραφές του Ισραήλ, τα υποβρύχια διαθέτουν ισραηλινής κατασκευής συστήματα ελέγχου, διοίκησης και πυρός συμπεριλαμβανομένων, σύμφωνα με ξένους δημοσιογράφους, και πυραύλους κρουζ για την προσβολή επίγειων στόχων με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών πολεμικών κεφαλών.

Το Βερολίνο χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου το κόστος κατασκευής των δύο πρώτων υποβρυχίων Dolphin του Ισραήλ, μοιράστηκε το μισό κόστος του τρίτου υποβρυχίου και ανέλαβε περίπου το ένα τρίτο της δαπάνης του τέταρτου και πέμπτου υποβρυχίου.

Σύμφωνα με διακυβερνητική συμφωνία που υπογράφηκε το 2012 για το έκτο υποβρύχιο, το Βερολίνο συμφώνησε να αναλάβει μέρος του κόστους κατασκευής που αντιστοιχεί σε 135 εκατομμύρια ευρώ, η οποία αξία του σύμφωνα με πηγές υπερβαίνει τα 600 εκατ. ευρώ.

Barbara Opall-Rome

Απόδοση/Μετάφραση απο το DefenceNews.Com για την Προέλαση.

One Response

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: