Όχημα MRAP M-ATV του Στρατού των ΗΠΑ σταθμευμένο δίπλα στο μεγαλύτερο MaxxPro στο Αφγανιστάν. (US Army-Flickr)

Καθώς η διαμάχη σχετικά με δημοσιεύματα του διεθνή τύπου που λένε πως το Πακιστάν ίσως παραλάβει κάποια οχήματα «αν­θε­κτι­κά σε νάρ­κες, προ­στα­τευό­με­να α­πό ε­νέ­δρες» (MRAP) από τα πλεονάσματα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) στο Αφγανιστάν, αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το Defence News.Com Αμερικάνοι και Πακιστανοί αξιωματούχοι βρίσκονται στο τέλος της συμφωνίας με την οποία θα αποσταλούν νέα αλλά και μεταχειρισμένα MRAP στο Ισλαμαμπάντ.

Τα 160 οχήματα, θα είναι τύπου MRAP MaxxPro τα οποία παράγονται από την Αμερικάνική βιομηχανία Navistar, θα είναι ένα μείγμα νέας κατασκευής και κάποιων μεταχειρισμένων οχημάτων των ΗΠΑ, τα όποια βρίσκονται στο Κουβέιτ, δήλωσε πρόσωπο το οποίο σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις, ο οποίος σύμφωνα με το DefenceNews.Com είναι δεν είναι εξουσιοδοτημένος για να κάνει δημόσιες δηλώσεις.
Καθώς, καμιά επίσημη ανακοίνωσης σχετικά με τη συμφωνία, δεν έχει αποσταλεί στο Κογκρέσο, τα τελευταία στάδια των λεπτομερών διαδικασιών είναι σε διαρκή εξέλιξη, ο “ανώνυμος” αξιωματούχος περιμένει πως, μέχρι τέλη Απριλίου, θα αποσταλεί ανακοίνωση στο Κογκρέσο.

Οι συζητήσεις σχετικά με την μελλοντική πώληση των MRAP ξεκίνησε τον Μάρτιο όταν η εφημερίδα Washington Post δημοσιοποίησε πως οι ΗΠΑ μελετούν την παραχώρηση μερικών MRAP στο Πακιστάν, για τα οποία, από τη στιγμή που η αποστολή στο Αφγανιστάν οδεύει προς το τέλος, δεν επιθυμούν να χρηματοδοτήσουν την μεταφορά πίσω στις ΗΠΑ. Το δημοσίευμα εμφανιστηκε την ίδια στιγμή που ο Διοικητής των Αμερικάνικών και Συμμαχικών Δυνάμεων στο Αφγανιστάν, Στρατηγός Πεζοναυτών Joseph Dunford, δήλωσε πως υπάρχουν περισσότερα απο 1200 πλεονασμαικά MRAP στην Ασιατική χώρα.
Για μία στιγμή, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ ήθελαν να στείλουν τα θηριώδη οχήματα μεταφοράς πεζικού MRAP προς τεμαχισμό, για τα οποία δεν ήθελαν να πληρώσουν τα μεταφορικά για την επιστροφή τους στις ΗΠΑ, αλλά ο Dunford σταμάτησε το εν λόγω πρόγραμμα λόγω των οικονομικών περιορισμών, με την μοίρα του τροχοφόρου στόλου να βρίσκεται, αυτή τη στιγμή, υπό διαπραγμάτευση.

Τα 160 οχήματα MRAP θα διασκορπιστούν στους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων του Πακιστάν. Αν και ο Στρατός και η Αεροπορία έχουν καταθέσει τις προτάσεις τούς, το Ναυτικό του Πακιστάν δεν έχει υποβάλει ακόμη τις απαιτούμενες πληροφορίες σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Καθώς δεν είχε προηγουμένως αναφερθεί, οι ΕΔ του Πακιστάν έχουν ήδη προμηθευτεί 22 MRAP, μαζί με δύο οχήματα περισυλλογής για τη ρυμούλκηση τους σε περίπτωση βλάβης, από ένα πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών των ΗΠΑ, το οποίο έχει πλέον ακυρωθεί, γνωστό και ως Pakistan Counterinsurgency Capability Fund. Τα οχήματα θα αποσυρθούν από το υπάρχον πλεόνασμα τους στρατού των ΗΠΑ στο Κουβέιτ.

 

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: