Το Παρίσι «γεννά» επίδοξους τζιχαντιστές;

Μετά την επίθεση στο Charlie Hebdo, κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ένα 5λεπτο ηχητικό μήνυμα της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, στο οποίο ακούγεται το ηγετικό της στέλεχος, Harith al Nadhari, να επαινεί την τρομοκρατική ενέργεια. (topontiki.gr)

Την άνοιξη του 2013, στη δέκατη έκδοση του περιοδικού “Inspire” της Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου (Al Qaeda in Arabic Peninsula – AQAP) υπήρχε μια αφίσα με τίτλο «Καταζητούνται» και υπότιτλο «Νεκροί ή ζωντανοί για εγκλήματα κατά του Ισλάμ». Σκοπός αυτής της αφίσας ήταν να ενθαρρύνει τους φανατικούς μουσουλμάνους να δολοφονήσουν έντεκα άτομα, που κατηγορούνταν για προσβολή του Ισλάμ. Ένας από αυτούς ήταν και ο 47χρονος διευθυντής του περιοδικού Charlie Hebdo, Stephane Charbonnier, που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της αιματηρής επίθεσης της 7ης Ιανουαρίου στο Παρίσι.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης στα γραφεία του σατιρικού γαλλικού περιοδικού Charlie Hebdo, οι δύο τρομοκράτες φώναζαν στους παρευρισκόμενους: «Πέστε στα ΜΜΕ ότι ανήκουμε στην Αλ Κάιντα της Υεμένης». Σύμφωνα με αμερικανικές και ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών, το 2011 ο ένας εκ των δύο αδελφών, ο Said Kouachi, είχε επισκεφθεί την Υεμένη για διάστημα αρκετών μηνών, όπου εκπαιδεύτηκε από μέλη της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο. Ως γνωστόν, η Αλ Κάιντα στην Υεμένη είναι παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο. Διατηρεί τον έλεγχο περιοχών της νότιας και ανατολικής Υεμένης, ενώ ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το σημαντικό και παρατεταμένο έλλειμμα εσωτερικής ασφάλειας της χώρας. Από την πλευρά της, η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο θεωρείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως η πλέον επικίνδυνη τρομοκρατική οργάνωση του παγκόσμιου τζιχάντ και έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για πλήθος τρομοκρατικών επιθέσεων κατά στόχων δυτικών συμφερόντων.

Μετά την επίθεση στο Charlie Hebdo, κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ένα 5λεπτο ηχητικό μήνυμα της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, στο οποίο ακούγεται το ηγετικό της στέλεχος, Harith al Nadhari, να επαινεί την τρομοκρατική ενέργεια. Επιπρόσθετα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακολούθησε η ανάρτηση ενός γραπτού μηνύματος, που φέρεται να έχει γραφεί από την Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο και στο οποίο η οργάνωση αναλαμβάνει την επίθεση στο Charlie Hebdo. Παρότι προς το παρόν, ούτε η γνησιότητα του ηχητικού αλλά ούτε και του γραπτού μηνύματος έχουν επιβεβαιωθεί, όλα τα παραπάνω οδηγούν στην εκτίμηση ότι η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο σχεδίασε και διέταξε τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης τρομοκρατικής επίθεσης.

Στις 11 Ιανουαρίου, ένα νέο βίντεο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο που δείχνει τον Amedy Coulibaly, ο οποίος σκότωσε τη Γαλλίδα αστυνομικό και επιτέθηκε στο εβραϊκό παντοπωλείο στο Παρίσι, να ορκίζεται πίστη στο Ισλαμικό Κράτος και στον εμίρη του Abu Bakr al Baghdadi. Στο εν λόγω βίντεο, που εκτιμάται ότι δεν δημιουργήθηκε από το Ισλαμικό Κράτος, καθώς δεν φέρει καμία από τις συνήθεις ενδείξεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης, ο Coulibaly μπροστά από τη μαύρη σημαία του Ισλαμικού Κράτους αυτοπροσδιορίζεται ως «στρατιώτης του Χαλιφάτου». Χαρακτηρίζει τις επιθέσεις στο Παρίσι ως «νόμιμες» και ως «εκδίκηση για τον Προφήτη Μωάμεθ». Επίσης, ισχυρίζεται ότι συντόνισε τις ενέργειές του με τους αδελφούς Kouachi.

Οι ισχυρισμοί του Coulibaly είναι λογικό να δημιουργούν προβληματισμό. Οι ισχυρισμοί του περί υποταγής του στο Ισλαμικό Κράτος δεν συνάδει προς τη συνεργασία του με τους αδελφούς Kouachi, που ανήκαν στην Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου. Οι σχέσεις της Αλ Κάιντα με το Ισλαμικό Κράτος χαρακτηρίζονται από δυσπιστία, ισχυρό ανταγωνισμό και εχθρότητα. Η μεταξύ τους οριστική ρήξη ήρθε με την επέκταση της δραστηριότητας του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, γεγονός που προκάλεσε και την αποκήρυξή του από την Αλ Κάιντα, στις αρχές του 2014. Η υπεροχή της επιχειρησιακής δυνατότητας του Ισλαμικού κράτους έναντι των υπόλοιπων ένοπλων σουννιτικών οργανώσεων εκτιμάται ως αδιαμφισβήτητη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ηγεσία της Αλ Κάιντα ανησυχεί. Εκτιμά ότι η έντονη δραστηριότητα και οι επιτυχίες του Ισλαμικού Κράτους ενθουσιάζουν τους φανατικούς σουννίτες μουσουλμάνους. Επηρεάζουν σημαντικά τη βούλησή τους και εντάσσονται στις ένοπλες ομάδες του. Με το κτύπημα της Αλ Κάιντα στην καρδιά της Ευρώπης, η διεθνής τρομοκρατική οργάνωση επιδίωκε να αποκτήσει και πάλι την οικουμενικότητα και την πρωτοκαθεδρία της στην παγκόσμια σουννιτική κοινότητα. Από την πλευρά του, το Ισλαμικό Κράτος αμφισβητεί την Αλ Κάιντα ακόμη και στην Αραβική Χερσόνησο, καθώς ισχυρίζεται ότι έχει επεκτείνει την παρουσία του τόσο στη Σαουδική Αραβία όσο και στην Υεμένη.

Καθόλου απίθανο η σχέση του Coulibaly με τους αδελφούς Kouachi να προηγείται χρονικά της ρήξη μεταξύ της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους. Δηλαδή, η δράση του Coulibaly να μη διατάχθηκε από την ηγεσία του Ισλαμικού Κράτους, αλλά να αποφασίσθηκε και να σχεδιάσθηκε από τον ίδιο. Σε αντίθετη περίπτωση, οι δύο τζιχαντιστικές οργανώσεις θα έπρεπε να είχαν συμφιλιωθεί, γεγονός το οποίο αφενός θα είχαν ανακοινώσει, αφετέρου θα ήταν ορατό στο θέατρο επιχειρήσεων στα συριακά εδάφη. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αναφορές που να καταδεικνύουν ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έπαψαν να μάχονται κατά των τζιχαντιστικών οργανώσεων που συνιστούν παρακλάδια της Αλ Κάιντα.
Πέντε ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, χάκερς, που ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν το Ισλαμικό Κράτος, έσπευσαν να επιτεθούν ως “CyberCaliphate” και ως “ISIS” (Islamic State of Iraq and Syria), κατά του λογαριασμού Twitter και YouTube, που χρησιμοποιεί η Κεντρική Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών (USCENTCOM), για να δημοσιεύει τη διεξαγωγή των αεροπορικών επιθέσεων στο Ιράκ και τη Συρία. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι αυτοί οι χάκερς είναι μέλη του Ισλαμικού Κράτους, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα ανέγραφαν τα αρχικά γράμματα “IS” ή τον τίτλο “Islamic State”, που είναι το παρόν επίσημο όνομα της τζιχαντιστικής οργάνωσης, και όχι το αρκτικόλεξο “ISIS” της προγενέστερης ονομασίας της.

Τουλάχιστον μέχρι να προκύψουν νέα στοιχεία, όλα τα παραπάνω οδηγούν στην εκτίμηση ότι μόνο η τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να πραγματοποιήθηκε με εντολή της ηγεσίας της Αλ Κάιντα. Αντίθετα, τόσο η επίθεση στο εβραϊκό παντοπωλείο όσο και η κυβερνο-επίθεση κατά της USCENTCOM μάλλον πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία των ίδιων των δραστών.

Τα γεγονότα στο Παρίσι φαίνεται ότι παρακινούν και άλλους φανατικούς μουσουλμάνους να ενεργήσουν ως επίδοξοι τζιχαντιστές, δηλώνοντας υποταγή στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος, χωρίς ωστόσο να έχουν προηγουμένως στρατευθεί στις εν λόγω τζιχαντιστικές οργανώσεις. Πρόκειται για την έναρξη ενός νέου κύκλου εκδήλωσης πολλαπλών ασύμμετρων απειλών, χαμηλής προς το παρόν κλίμακας; Αναμένεται αντίδραση κρατικών ή και μη κρατικών δρώντων; Αναμένεται αυτές οι εξελίξεις να επηρεάσουν την κατάσταση εσωτερικής ασφάλειας στην Ελλάδα και γενικότερα στις χώρες της Δύσης; Σημαντικά ερωτήματα, που μάλλον θα απαντηθούν στο προσεχές μέλλον.

Βασίλης Γιαννακόπουλος, γεωστρατηγικός αναλυτής
www.geostrategy.gr
[email protected]

Πηγή: topontiki.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.