Το παρασκήνιο των κρίσεων – Η επιλογή των νέων αρχηγών ΓΕΣ και ΓΕΑ και η πολιτική διελκυστίνδα στο Πεντάγωνο

Ο νέος αρχηγός ΓΕΣ, Βασίλης Τελλίδης, βράβευσε, ως διοικητής της 1ης Στρατιάς, τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο. (ΥΠΕΘΑ)

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης
[email protected]

Έντονο ήταν το παρασκήνιο που κατέληξε σε σύγκληση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) για τις κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων νωρίτερα του αναμενόμενου και στην τελική απόφαση της κυβέρνησης Τσιπρα να διατηρήσει για έξι μήνες ακόμα τον νυν αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, στο αξίωμα του. Ταυτόχρονα, αποστρατεύθηκαν οι αρχηγοί ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς, και ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς, οι οποίοι αντικαταστάθηκαν από τον αντιπτέραρχο Χρήστο Βαϊτση και τον αντιστράτηγο Βασίλη Τελλίδη αντίστοιχα.

Ο νέος αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Βασίλης Τελλίδης, ήταν συμμαθητής με τον κ. Μανωλά, τεθωρακισμένος, αλεξιπτωτιστής και απόφοιτος του φημισμένου Σχολείου Εφαρμογής Ιππικού-Τεθωρακισμένων στο Σωμύρ της Γαλλίας, όπου αργότερα διετέλεσε και ακόλουθος Αμύνης. Έχει διατελέσει διοικητής της 1ης Στρατιάς και της ΑΣΔΕΝ, γενικός επιθεωρητής Στρατού κ.λπ. Ο νέος αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης, ήταν συμμαθητής του κ. Τουρνάς και αποφοίτησε από τη Σχολή Ικάρων το 1980. Μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει διοικητής του ΑΤΑ, της 110 ΠΜ και της 348 Μοίρας, αλλά και εκπρόσωπος τύπου του ΓΕΑ.

Πειραματισμοί

Ο νέος Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Χρήστος Βαΐτσης. (ΓΕΑ)

Οι όποιες ενστάσεις εντοπίζονται επί της διαδικασίας, δηλαδή στο ότι το επελέγη για άλλη μια φορά το Γενικό Επιτελείο Στρατού ως πεδίο πειραματισμών των εκάστοτε πολιτικών ηγεσιών για την εφαρμογή των σχεδίων τους. Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε ότι μετά την αρχηγία του Φραγκούλη Φράγκου, από τον Νοέμβριο του 2011 μέχρι και τώρα, σε μία τετραετία έχουν αλλάξει για διάφορους λόγους πέντε αρχηγοί : οι στρατηγοί Κωνσταντίνος Ζαζιάς, Κωνσταντίνος Γκίνης, Αθανάσιος Τσέλιος και Χρίστος Μανωλάς και τώρα ο κ. Τελλίδης, δηλαδή περίπου ένας αρχηγός κάθε χρόνο. Αυτά, σύμφωνα με τους γνώστες των μυστικών του Πενταγώνου αλλά και της δεδομένης ιδιαιτερότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι σημάδια σοβαρής ασθένειας για έναν οργανισμό όπως ο Στρατός Ξηράς.

Ο λόγος είναι προφανής: Στον πλέον πολυάριθμό κλάδος των Ενόπλων Δυνάμεων δίδεται η εικόνα στα κατώτατα στελέχη του «φύγε εσύ, έλα εσύ», με αποτέλεσμα και αυτά να διερωτούνται για το είδος ηγεσία έχουν και ποια θα τους οδηγήσει, αν –ο μη γένοιτο- απαιτηθεί, σε πόλεμο. Μια ηγεσία που κρίνεται περίπου… ανίκανη και αντικαθίσταται στον χρόνο ή και στο οκτάμηνο; Αυτή η νοσηρή κατάσταση, εκτός του ηθικού, έχει και πρακτικά προβλήματα, καθώς οι ανώτατοι αξιωματικοί κάτω από τους αρχηγούς δεν προλαβαίνουν μα ωριμάσουν στον βαθμό τους, αφού είτε προάγονται είτε αποστρατεύονται πριν την ώρα τους.

Διελκυστίνδα

Στο σημείο αυτό υπεισέρχεται ο παράγων «παρασκήνιο» και συγκεκριμένα η πολιτική διελκυστίνδα των απόψεων του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον χώρο της άμυνας, που εκφράζεται από τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Κώστα Ήσυχο, των υφυπουργό Νίκο Τόσκα και τον γενικό γραμματέα Γιάννη Ταφύλλη, και των αντίστοιχων των ΑΝ.ΕΛ., με τις «κόκκινες γραμμές» στα εθνικά θέματα, που εκφράζονται από τον υπουργό Πάνο Καμμένο.
Έτσι, στην καθιερωμένη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του υπουργού Πάνου Καμμένου πριν από το ΚΥΣΕΑ για να οριστικοποιήσουν τις αποφάσεις προσήλθαν όχι μόνο ο κ. Καμμένος, αλλά και η τριανδρία του ΣΥΡΙΖΑ (Ησυχος, Τόσκας, Ταφύλλης) για να συμμετάσχουν στη σύσκεψη, να και κανένας τους δεν συμμετέχει στο ΚΥΣΕΑ. Παρέστησαν, όμως, γιατί ένα από τα ουσιαστικά θέματα της κόντρας είναι αυτό των αρμοδιοτήτων που θα αναλάβει ο καθένας τους και κυρίως ο νέος γενικός γραμματέας. Από την Κουμουνδούρου θέλουν τον γενικό γραμματέα υπεραρμόδιο και γνώστη των πάντων, που θα «ελέγχει» όλα τα θέματα πριν καταλήξουν στο γραφείο του υπουργού, σε αντίθεση με τον κ. Καμμένο, ο οποίος θέλει τον γ.γ. με «ψαλιδισμένες» αρμοδιότητες και υπεύθυνο κυρίως για το πολιτικό προσωπικού του υπουργείου.

Από αυτό ακριβώς το αλισβερίσι ξεκίνησε και η διελκυστίνδα για τις κρίσεις, αν και οι προθέσεις του Π. Καμμένου για τον κ. Μανωλά έγιναν αντιληπτές σχεδόν αμέσως. Στην πρώτη συνάντηση με τους στρατιωτικού συντάκτες σε κάποια στιγμή έσκυψε και τον ενημέρωσε ο υπάσπιστής τους για ένα θέμα στο αυτί. Ο υπουργός τότε γύρισε και είπε δυνατά: «Πες στον κ. αρχηγό να μην παραλάβει τίποτα, γιατί το θέμα αυτό το ερευνούμε εξονυχιστικά». Η ερώτηση των «Παραπολιτικών» ήταν άμεση: «Στην υπόθεση των ελικοπτέρων NH-90 αναφέρεστε;». Η απάντηση του υπουργού ήταν καταφατική: «Αύριο κανονικά έφτανε στην Ελλάδα το 12º NH-90, αλλά δεν πρόκειται να παραλάβουμε κανένα, αν δεν ξεδιαλύνει αυτή η υπόθεση». Το μήνυμα ήταν σαφές.

Φωτογραφία του μεταφορικού ελικοπτέρου NH90-TTH ΕΣ845 την 27 Μαρτίου 2012. (© Savvas Garozis)

Η παραίτηση Μανωλά μετά την Λάρισα

Στις 18 Φεβρουαρίου τα «Π» ήταν παρόντα στην επίσκεψη του κ. Πάνου Καμμένου στη Λάρισα, κατά την οποία συνοδευόταν από τους τότε αρχηγούς ΓΕΑ και ΓΕΣ, κ. Ευάγγελο Τουρνά και κ. Χρίστο Μανωλά. Εκεί, κατά σύμπτωση, ο υπουργός συναντήθηκε με τους διαδόχους τους, δηλαδή τον κ. Χρήστο Βαΐτση και τον κ. Βασίλη Τελλίδη, τότε διοικητές του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας και 1ης Στρατιάς αντίστοιχα. Κατά την επιστροφή συζητούσαμε μέσα στο C-130H με τον στρατηγό Μανωλά για τα NH-90, ο οποίος μας είπε επί λέξει: «Τα ελικόπτερα είναι πολύτιμα από επιχειρησιακής πλευράς. Άλλο το θέμα της διερευνήσεως των συμβάσεων, που μπορεί και πρέπει να ξεσκονιστούν, και άλλο το θέμα της μη παραλαβής των ελικοπτέρων και της γενικότερης απαξιώσεως τους». Μόλις προσγειωθήκαμε στην Ελευσίνα ο στρατηγός Μανωλάς χαιρέτησε στρατιωτικά τον υπουργό και είπε: «Κύριε υπουργέ, θα μου επιτρέψετε να μην είμαι παρών σήμερα το απόγευμα στη δεξίωση των Κινέζων στον Πειραιά. Έχω τα γενέθλια μου και θα τα περάσω με την οικογένεια μου στο σπίτι». Αμέσως καταλάβαμε ότι το θέμα «Μανωλάς» μόλις είχε κλείσει.

Πηγή: Εφημερίδα «Παραπολιτικά» 28 Φεβρουαρίου 2015.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

9 Απαντήσεις

 1. Aν και εγκριτος ο κ. Λ. Μπλαβερης , κανει λαθος στο παρασκηνιο. Η αληθινη αιτια ειναι οτι ο (ψε)Κασμμενος υπαμ ηθελε να μετατρεψει ολον τον ΕΣ σε τεραστια ΜΟΜΑ. Οταν ο Α/ΓΕΣ επεμεινε οτι αυτο δεν στεκει, ο καμμενος τον αντικαταστησε. Ετσι, με 4 Α/ΓΕΣ σε 4 χρονια και χωρις ελικοπτερα, ο διακαης ποθος του καμμενου θα γινει πραγματικοτητα. Ο ΕΣ σε λιγο θα ειναι καταλληλος μονο για ΜΟΜΑ , αντε και ανθρωπιστικες δρασεις.
  Οσο για τον κ. Βαιτση , το παρασκηνιο ειναι οτι αφένος ο Α/ΓΕΑ κ.Τουρνας ειναι μιραζακιας, αφετερου δεν θα προεβαινε ΠΟΤΕ στην ανασκευη της παρακατω ανακοινωσης τυπου, οπως απαιτησε ο (ψε)Καμμενος υπαμ:
  http://www.haf.gr/el/news.asp?id=6345
  Ετσι, ο νεος αρχηγος ττης αεροποριας, παρελαβε 2 πολυ καυτες πατατες: την ανασκευη της εν λογω ανακοινωσης τυπου και κυριως την αναβαθμισμενη τουρκικη επιθετικοτητα.

  1. Μήπως σου λείπει,ἄς ποῦμε,ὁ Παναγιωτόπουλος,Μανώλη;
   Ὁ Μπέννυ;
   Ὁ Μπεγλίτης;
   Ὁ Μεϊμαράκης;
   Ὁ Σπηλιωτόπουλος;
   Ὁ Παπαντωνίου;
   Ὁ Ἄκης;
   Ὁ Ἀρσένης;
   Τί ἔχει παρελάσει ἀπό αὐτό το κακορίζικο ὑπουργείο,καημένη Πατρίδα…

   1. Aχερων,ετσι απο περιεργεια θα ηθελα να μαθω(παντα κατα την γνωμη σου)ποιον θεωρεις καλυτερο Υπουργο Εθνικης Αμυνας απο την μεταπολιτευση μεχρι σημερα(βεβαια και το καλυτερο ειναι σχετικο,εφοσον παντα ο υπουργος κινειται μεσα στα πλασια του κομματος που τον εξελεξε),επισης αν ο υπουργος ΕΑ θα πρεπει να ειναι πολιτικο η πρωην στρατιωτικο προσωπο;

    1. Ἡ ἀπάντηση εἶναι σχεδόν τόσο δύσκολη,ὅσο τα τελευταία κουΐζ του ἀφεντικοῦ.
     Κατ᾿ἀρχήν,το να ὀρίσεις ποιός εἶναι ὁ «καλός ΥΠΕΘΑ» δέν εἶναι τόσο εὔκολο,οὔτε μονοδιάστατο.
     Ὁ «καλός ΥΠΕΘΑ» πρέπει να κριθεί σε ὁλόκληρη δέσμη δραστηριοτήτων,που περιλαμβάνει την μέριμνα για το προσωπικό,ἀλλά,και στον βαθμό που ἐπηρρεάζει,και την ἐκπαίδευση του,το θεσμικό ἔργο,ὅπως ἡ Πολιτική Ἑθνικῆς Ἄμυνας,ἡ ὑλοποίηση προγραμμάτων ἐξοπλιστικῶν ὑπό την εὐρεία τους ἕννοια,δηλαδή ὅχι μόνο παραγγελίες,ἀλλά και ἑν συνεχεία ὑποστήριξη,προώθηση της ἑγχώριας βιομηχανικῆς και τεχνολογικῆς ἰκανότητος,και βέβαια,ἡ στάση του σε κρίσεις γενικῶς.
     Θα ἀναφέρω πρώτα τους πλέον ἀποτυχημένους λόγω ἐπιλογῶν,ἤ και ἀπουσίας ἔργου.
     α)Εὐάγγελος Ἀβέρωφ
     Ἀπό πολλούς δεξιούς ἔχει μυθοποιηθεί,ἀλλά στην πραγματικότητα καπέλλωσε τις παραγγελίες της χούντας και τις παρουσίασε για δικές του:τα Φάντομ,τα Μιράζ,τα Κορσαίρ,τα Ἡρακλῆς,τα Τ-2,τα ΑΜΧ-30,τα Ἔφ-Νί …
     Σε ὅτι ἀφορᾶ ὅμως την στάση του στα ἑθνικά θέματα,του ἀναγνωρίζω την πατρότητα του αἰσχροῦ ἐκείνου «Ἡ Κύπρος κείται μακράν»,καθώς και της κατευναστικῆς στάσεως ἀπέναντι στις τουρκικές προκλήσεις,που λουζόμαστε ἀκόμη σήμερα.
     β)Δροσογιάννης και Χαραλαμπόπουλος(πρώτη ὁκταετία ΠΑΣΟΚ):χλωμοί στα της ὑπουργικῆς ἀρμοδιότητος,στα ἐξοπλιστικά τα ἔκαναν ἄρτζι-μπούρτζι,ἀλλά παρεμβατικοί στα της ἱεραρχίας της ἠγεσίας,ὅσο και ὁ Ἀβέρωφ.
     γ)Ἀνύπαρκτοι ἐπί της οὐσίας:Ἀρσένης,Μεϊμαράκης,Ἀβραμόπουλος (πρώτη θητεία),Παναγιωτόπουλος.
     Ἐπιζήμιοι:Ἄκης Τσοχατζόπουλος.
     Ὀλετήρες:Γιάννος Παπαντωνίου (ὅχι μόνο στο Ἀμύνης),Μπενίτο (ὅχι μόνο στο Ἀμύνης),Μπεγλίτης (ὅχι μόνο στο Ἀμύνης).
     Θετικῶς δραστήριοι:Φραγκούλης Φράγκος (ἀλλά ὑπηρεσιακός),Ἀβραμόπουλος στην δεύτερη θητεία.
     Για την σημερινή ἠγεσία του ΥΕΘΑ δέν θα βιαστῶ (παρά το πρόσφατο δείγμα γραφῆς με τις ἔκτακτες κρίσεις),θα δείξει πολύ σύντομα.
     Ὅσο για την προέλευση του ΥΕΘΑ,καλύτερα(ὡς γενικός κανών,και ὅχι ὡς ταμπού), να εἶναι πολιτικός.
     Οἱ στρατιωτικοί μέχρι σήμερα φάνηκαν ὑπερβολικά εὐχάριστοι -και διεκπεραιωτικοί- στους πολιτικούς τους προϊσταμένους.

      1. Δέν ἔκανα στην οὐσία τίποτε περισσότερο ἀπό το να ἀτενίσω τέσσερις δεκαετίες προσωπικοῦ ἑνδιαφέροντος και δημόσιας εἰκόνας.

     1. Προσυπογραφω σε ολα,το ζουμι ειναι οτι ολοι αυτοι δεν μπορουν να διαφοροποιηθουν απο την πολιτικη του κομματος που τους διοριζει.Δεν μπορει δηλαδη η πολιτικη γραμμη ενος κομματος να ειναι Α και ο υπουργος αμυνας να λεει Β.Αν εχεις τετοιες αντιρρησεις παραιτησαι.

 2. Οι κακες γλωσσες λενε πως δεν αλλαζουν στρατηγοι ετσι απλα στις Ε.Ε.Δ του τεστιν περνανε τα ονοματα απο την αμερικανικη πρεσβεια πρωτα και μετα γινονται αλλαγες…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.