Το ΠΝ συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις Παναγίας Θεοσκέπαστης, στην Άνδρο (φωτ)

Το Σάββατο 24 Μαρτίου 2018, το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Άνδρο για την πολιούχο της νήσου Παναγία Θεοσκέπαστη.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων παρέστη ο Διοικητής Ναυτικής Διοίκησης Αιγαίου Αρχιπλοίαρχος Γεώργιος Αγραφιώτης ΠΝ, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Νικολάου Τσούνη ΠΝ. Επίσης, στον όρμο Κάστρο στη Χώρα Άνδρου κατέπλευσε η φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ, ενώ αποδόθηκαν τιμές από την Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού και από ένοπλο άγημα του πλοίου.

Συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στις Εορταστικές Εκδηλώσεις Παναγίας Θεοσκέπαστης ν. Άνδρο

Τις εορταστικές εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία του η Α. Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε τη φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ και απηύθυνε χαιρετισμό στο πλήρωμα του πλοίου.

Συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στις Εορταστικές Εκδηλώσεις Παναγίας Θεοσκέπαστης ν. Άνδρο

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τις εκδηλώσεις εορτασμού της Πολιούχου της Άνδρου της Παναγίας της Θεοσκέπαστου

Σεβασμιώτατε,

Κύριε Αντιπρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων,

Κύριε Υπουργέ,

Κύριοι Βουλευτές,

Κύριοι Εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας,

Κύριε Πρόεδρε του Αρείου Πάγου,

Κύριε Δήμαρχε,

Κάτοικοι της Άνδρου και, κυρίως, παιδιά μου, και επιτρέψτε μου αυτή την έκφραση.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, τύχη αγαθή και μέσω της Θείας Πρόνοιας και συνεορτάζουμε την εορτή της Παναγίας της Θεοσκέπαστης, πολιούχου της Άνδρου.  Την γιορτάζουμε όμως μαζί με την μεγάλη γιορτή της Εθνεγερσίας της 25ης Μαρτίου 1821.  Και δεν θεωρώ – ιδίως σ’αυτή την συγκυρία – αυτή την σύμπτωση ως τυχαία.  Και δεν την θεωρώ τυχαία, επειδή όπως θα εκθέσω εδώ πρέπει να πορευθούμε στο μέλλον – και ιδίως μέσα σ’αυτή την κρίσιμη συγκυρία – με βάση τα διδάγματα εκείνων που υπήρξαν οι πρόγονοί μας και μας κληροδότησαν αυτό το μεγάλο κομμάτι της Ιστορίας, το οποίο μας ανήκει και που καλούμαστε, όμως, να το υπερασπισθούμε και να το επαυξήσουμε.  Γιατί δεν μπορούμε να παραμείνουμε απλώς κληρονόμοι μεγάλων προγόνων.

Συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στις Εορταστικές Εκδηλώσεις Παναγίας Θεοσκέπαστης ν. Άνδρο

Πρέπει να γράψουμε, με βάση ακριβώς αυτή την κληρονομιά, την δική μας Ιστορία.  Και τούτος ο Τόπος και αυτή η επέτειος μας εμπνέει να το πράξουμε. Αρκεί ν’αναγνωρίζουμε την αλήθεια, να τιμούμε την αλήθεια.  Αρκεί να διδασκόμαστε απ’αυτήν.  Και το λέγω τούτο γιατί αυτά που θα πω σχετικά με τις σχέσεις της Πατρίδος μας, του Λαού μας, του Έθνους μας με την Ορθοδοξία δεν έχουν να κάνουν τίποτα απολύτως με το τι πιστεύει κανείς. Ανήκω σε εκείνους, και το γνωρίζει το πανελλήνιο, που και εκ νοοτροπίας και εκ του ρόλου μου σέβομαι στο ακέραιο τα θεμελιώδη δικαιώματα του Ανθρώπου, με κορωνίδα το δικαίωμα της Θρησκευτικής Ελευθερίας.  Γι’αυτό έκανα αυτή την διευκρίνηση.  Γιατί αυτά που θα πω δεν έχουν καμία σχέση με το αν κάποιος πιστεύει ή όχι.

Συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στις Εορταστικές Εκδηλώσεις Παναγίας Θεοσκέπαστης ν. Άνδρο

Γνωρίζουμε όλοι ότι η Εκκλησία, Σεβασμιώτατε, υπήρξε πάντοτε παρούσα στους μεγάλους αγώνες του Έθνους και υπερασπίσθηκε την Πατρίδα και την Ιστορία. Η Επέτειος της 25ης Μαρτίου αποτελεί ένα παράδειγμα αυτής, ακριβώς, της πρωτοπορίας της Εκκλησίας στους εθνικούς αγώνες.  Αρκεί να δει κανείς τον ρόλο της Εκκλησίας καθ’όλη την διάρκεια της τουρκικής κατάκτησης.  Πώς διαφύλαξε η Εκκλησία την συνείδηση του Λαού και του Έθνους.  Γιατί κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι το Έθνος των Ελλήνων δημιουργήθηκε μαζί με το Νεώτερο Ελληνικό Κράτος με την έκρηξη της Εθνεγερσίας. Είναι το Έθνος των Ελλήνων μέσα από την μακραίωνα Ιστορία του, το οποίο έδωσε σάρκα και οστά την 25η Μαρτίου του 1821 στο Νεώτερο Ελληνικό Κράτος. Το Έθνος των Ελλήνων πάει πολύ μακριά. Και σ’αυτή την πορεία, τις δύσκολες ώρες – όπως είπα – η Εκκλησία και η Ορθοδοξία ήταν παρούσα. Τονίζω δε και τούτο ακόμα: Ήταν παρούσα στην Αγία Λαύρα. Ήταν παρούσα στη συνέχεια σε σημαντικότατες στιγμές και, ιδίως, στις δύσκολες στιγμές.  Τις στιγμές του κατατρεγμού ήταν παρούσα σε καταστροφές όπου έπρεπε ν’ανατάξουμε το φρόνημα των Ελλήνων, για να μπορέσουν οι πρόγονοί μας να μας κληροδοτήσουν την Ελλάδα, αυτή την οποία έχουμε εμείς και την οποία οφείλουμε να υπερασπισθούμε.

Συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στις Εορταστικές Εκδηλώσεις Παναγίας Θεοσκέπαστης ν. Άνδρο

Η Εκκλησία είναι παρούσα, Σεβασμιώτατε, και σ’αυτή την κρίσιμη συγκυρία που ζούμε σήμερα μέσα από το κοινωνικό της έργο που ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει.  Ένα κοινωνικό έργο το οποίο αποτελεί πραγματικό πυλώνα του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου.  Γιατί μαστίζεται, χειμάζεται το Κοινωνικό Κράτος.  Αδυνατεί το ίδιο το Κράτος να στηρίξει αυτόν τον θεμελιώδη πυλώνα του Πολιτισμού μας και της Κοινωνίας μας.  Και έρχεται η Εκκλησία αρωγός, συμπαραστάτης, συμπληρώνοντας τα κενά του Κράτους, για να στηρίξει τον κοινωνικό ιστό, για ν’αποφύγουμε την ρήξη του κοινωνικού ιστού.  Και το πράττει μέσα από τις αρχές της Αλληλεγγύης και του Ανθρωπισμού, πάνω στη βάση των θεμελιωδών αρχών του ‘αγαπάτε αλλήλους’ ως την πλήρη έννοια της οικειώσεως, Σεβασμιώτατε, η οποία εκφράζεται με το ‘αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν’.

Συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στις Εορταστικές Εκδηλώσεις Παναγίας Θεοσκέπαστης ν. Άνδρο

Αυτή είναι η αλήθεια σχετικά με τον ρόλο της Εκκλησίας. Και το επαναλαμβάνω για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις: Δεν είναι θέμα πίστεως.  Καθένας που ζει σ’αυτόν τον Τόπο, καθένας που ζει τις δοξασμένες και τις δύσκολες στιγμές του Λαού και του Έθνους ξέρει τι έχει συμβεί στο παρελθόν.  Ξέρει πώς συμπορευθήκαμε για να υπερασπισθούμε τα ιερά και τα όσια του Λαού και του Έθνους Πολιτεία και Εκκλησία σεβόμενοι αμοιβαίως τους ρόλους τους οποίους διαγράφει το Σύνταγμα.  Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα Συντάγματά μας, από το πρώτο-πρώτο, το προσωρινό Σύνταγμα, μέχρι το ισχύον Σύνταγμα, καταγράφει αυτό τον ρόλο της Εκκλησίας.  Και διερωτώνται ορισμένοι: Μα, γιατί συμβαίνει αυτό;  Υπάρχει κάποιο άλλο Σύνταγμα, στον ευρωπαϊκό π.χ. χώρο το οποίο έχει αντίστοιχη αναφορά στην συμπόρευση Εκκλησίας και Πολιτείας;  Όχι.  Αλλά το ερώτημα είναι το εξής: Μπορεί κάποιος να μου πει – σας το λέγω υπό την διπλή μου ιδιότητα, του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και του Καθηγητή του Δημοσίου Δικαίου – μπορεί να μου πει κανείς σε ποιο άλλο Κράτος της μεγάλης Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας η Εκκλησία έπαιξε τον ρόλο που έπαιξε η Εκκλησία της Ελλάδος για να σταθεί όρθιος αυτός ο Λαός, για να σταθεί όρθιο αυτό το Έθνος;  Δεν θα το βρείτε πουθενά.

Συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στις Εορταστικές Εκδηλώσεις Παναγίας Θεοσκέπαστης ν. Άνδρο

Γι’αυτό τα Συντάγματα καταγράφουν την Ιστορική Αλήθεια. Την καταγράφουν όχι για να υποχρεώσουν τον οιονδήποτε ν’ασπάζεται τον Χριστιανισμό ή να πιστεύει  όπως πιστεύουμε εμείς οι Ορθόδοξοι.  Καθένας είναι ελεύθερος, αλλά μέσα απ’αυτή την έκφραση της ελευθερίας δεν μπορούμε να αγνοούμε, το τονίζω, την Ιστορία μας.  Και το Σύνταγμα, ως εκ του θεσμικού του ρόλου, ως βάση της έννομης τάξης, περιγράφει αυτή την πορεία, η οποία συνεχίζεται – όπως σας είπα πριν – μέχρι σήμερα. Και συνεχίζεται και θα συνεχίζεται γιατί αυτή είναι η κληρονομιά μας.  Πάνω σ’αυτές τις βάσεις θα χτίσουμε το μέλλον.  Γι’αυτά τα παιδιά που είπατε, Σεβασμιώτατε, που είναι εδώ, που γαλουχούνται με αυτές τις αρχές και αυτές τις αξίες τούτου του νησιού.  Τούτου του νησιού που ταξίδεψε την Ελλάδα στα πέρατα της Οικουμένης.  Και συνεχίζει να την ταξιδεύει.  Κάτω από την θωριά της Παναγιάς της Θεοσκέπαστης, η οποία εκφράζει ιδανικά αυτή την μίξη ανάμεσα στην Ελληνική Ναυτοσύνη και στην Ορθοδοξία.

Συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στις Εορταστικές Εκδηλώσεις Παναγίας Θεοσκέπαστης ν. Άνδρο

Να είσθε βέβαιοι ότι ενωμένοι θα τα καταφέρουμε.  Θα τα καταφέρουμε ενωμένοι, Σεβασμιώτατε, όπως διδάσκει και η ίδια η Εκκλησία.  Γιατί εμείς οι Έλληνες ξέρουμε στα μεγάλα και σημαντικά να συμπορευόμαστε.  Ξέρουμε ν’αφήνουμε πίσω τις δυσκολίες, να αφήνουμε πίσω τις όποιες διαφορές, που είναι απολύτως θεμιτές σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα και, ιδίως, σε μια αντιπροσωπευτική Δημοκρατία.  Αλλά, σε ό,τι αφορά την επιτέλεση της αποστολής μας είμαστε όλοι μαζί, πορευόμαστε όλοι μαζί. Υπερασπιζόμαστε, όπως είπα, την κληρονομιά μας, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να γράψουμε το δικό μας μέλλον. Το οφείλουμε, τουλάχιστον όσοι διαχειριζόμαστε τις τύχες του Τόπου αυτή την στιγμή, στους προγόνους μας.  Το οφείλουμε και σ’αυτή τη γενιά.  Της το οφείλουμε για να μπορέσει κι εκείνη να δημιουργήσει αυτό που της ανήκει χωρίς να πληρώνει τα δικά μας λάθη.

Σεβασμιώτατε, σας ευχαριστώ για την θερμή φιλοξενία.  Εύχομαι η Παναγιά η Θεοσκέπαστη να σκεπάζει όχι μόνο την Άνδρο, αλλά ολόκληρη την Ελλάδα.  Όπως την σκεπάζει κάθε φορά η Παναγιά της Τήνου, όταν χρειάσθηκε.  Εύχομαι να γιορτάσουμε αύριο την Εορτή του Ευαγγελισμού, όπως ταιριάζει στο Έθνος των Ελλήνων, με βάση τις Αρχές του, με βάση την Ιστορία του, μα και με βάση την δική του αποστολή στο πλαίσιο της Ευρώπης μας, αλλά και στο πλαίσιο όλης της Ανθρωπότητας εν γένει. Χρόνια Πολλά και του χρόνου.-

Σημεία Αντιφώνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την ανακήρυξή του σε Επίτιμο Δημότη του Δήμου Άνδρου

Κύριε Δήμαρχε,

Γιορτάζουμε σήμερα, από κοινού, την Σύναξη της Παναγίας της Θεοσκέπαστης, Προστάτιδας της Άνδρου, της οποίας η Ιερή Μνήμη τιμάται, κατά μακρά παράδοση και με πολλούς συμβολισμούς, την τελευταία Παρασκευή του Ακαθίστου Ύμνου.  Σας ευχαριστώ θερμώς και γιατί με καλέσατε να γιορτάσουμε στην Άνδρο αυτή την μεγάλη μέρα για το Νησί σας, αλλά και γιατί με αυτή την ευκαιρία μου επιδαψιλεύετε την ύψιστη τιμή ανακήρυξής μου σ’ Επίτιμο Δημότη σας.  Επειδή όμως αυτή η τιμή δεν αφορά το πρόσωπό μου, αφορά τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, επιτρέψατέ μου να συνοψίσω τα διδάγματα, τα οποία απορρέουν από την Ιστορία της Άνδρου και την Εορτή της Παναγίας της Θεοσκέπαστης, και τα οποία θα με ακολουθούν, ως δείκτης πορείας, κατά την άσκηση των καθηκόντων μου, και όχι μόνον.

1. Ο περικαλλής Ναός της Παναγίας της Θεοσκέπαστης -που πήρε την σημερινή εμβληματική του μορφή ύστερα από πάμπολλες επισκευές και προσθήκες, αρχής γενομένης μάλλον από τον 11ο αιώνα- δεσπόζει ως πνευματική κορυφή στην Άνδρο, την «Υδρούσα». Κορυφή, η οποία φαίνεται να ηγείται μιας σεπτής πομπής από εκκλησιές και ξωκλήσια, που «ξεφυτρώνουν» σε κάθε γωνιά και κάθε βράχο του Νησιού και αναδεικνύουν τους άρρηκτους πνευματικούς δεσμούς της Ελληνικής Ναυτοσύνης με την Ελληνική Ορθόδοξη Πίστη.

Α. Διόλου τυχαίο, λοιπόν, το ότι ο Ναός της Παναγίας είχε πάρει το αρχικό όνομά του από την θαυματουργή εφέστια εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας, στοργικής οδηγού των ναυτικών του Νησιού της Άνδρου σε θάλασσες και ωκεανούς.  Άλλωστε, οι ντόπιοι δεν ξεχνούν την από στόμα σε στόμα διήγηση, κατά την οποία η πρώτη μικρή εικόνα της Παναγιάς έφθασε στην Άνδρο από την θάλασσα με τρόπο θαυματουργό, για να γλυτώσει από το μένος των εικονομάχων.

Συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στις Εορταστικές Εκδηλώσεις Παναγίας Θεοσκέπαστης ν. Άνδρο

Β. Και ήταν ένα θαύμα, και πάλι από τη θάλασσα, που έκανε την Παναγία την Οδηγήτρια να γίνει και Θεοσκέπαστη.  Αξίζει, νομίζω, να θυμηθούμε την σχετική ιστορία, τουλάχιστον κατά την επικρατέστερη εκδοχή της: Αρχικώς, η σκεπή του Ναού της Παναγίας της Οδηγήτριας ήταν φτιαγμένη από πλάκες.  Για ν’ αποφύγουν την φθορά του χρόνου που επέτεινε η αλμύρα, οι κάτοικοι της Άνδρου αποφάσισαν, στα τέλη του 18ου αιώνα, να καλύψουν το Ναό με κεραμοσκεπή.  Τα ξύλα έφθασαν με καράβι στην Άνδρο, μα ο καπετάνιος ζήτησε υπέρογκο ποσό γι’ αυτά, το οποίο οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να πληρώσουν.  Φόρτωσε πάλι τα ξύλα ο καπετάνιος στο καράβι και άνοιξε πανιά για την Τήνο, προκειμένου να τα πουλήσει εκεί.  Στ’ ανοιχτά βρήκε άγριο καιρό, και για να σώσει το σκαρί και το πλήρωμα πέταξε τα ξύλα στη θάλασσα.  Η Θεία Πρόνοια τα οδήγησε με τα κύματα να φθάσουν ξανά στην Άνδρο, στον κάβο-Σταρά, απέναντι από τη Χώρα.  Τα μάζεψαν οι κάτοικοι, έκαναν την κεραμοσκεπή, κι έκτοτε η Παναγία η Οδηγήτρια έγινε και Θεοσκέπαστη.

Συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στις Εορταστικές Εκδηλώσεις Παναγίας Θεοσκέπαστης ν. Άνδρο

2. Η Άνδρος, μεσ’ από την ιστορία των ναυτικών της, μοιάζει με κουκούλι που συμπυκνώνει -μαζί μ’ άλλους βέβαια νησιωτικούς τόπους μας, για να μην τους αδικούμε ιστορικώς- την σχέση των Ελλήνων με την θάλασσα. Με άλλες λέξεις, την Άνδρο θα την λέγαμε και «εγχειρίδιο» της Ελληνικής Ναυτοσύνης.  Ας μην λησμονάμε ότι η ναυτική παράδοση της Άνδρου πάει βαθειά στους αιώνες, αφού στην μακρινή αρχαιότητα έπαιξε καίριο ρόλο, ως κέντρο ναυτικού εμπορίου ανάμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη, μέσω Κυκλάδων.

Α. Αρχικώς, οι ναυτικοί της Άνδρου ξεκίνησαν με μικρά -και προϊόντος του χρόνου πολύ μεγαλύτερα- ιστιοφόρα.  Ηγετικές φυσιογνωμίες του στόλου αυτού, ως εφοπλιστές και καπεταναίοι, υπήρξαν οι οικογένειες Γουλανδρή και Εμπειρίκου.

Συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στις Εορταστικές Εκδηλώσεις Παναγίας Θεοσκέπαστης ν. Άνδρο

Β. Κατά το πέρασμα από τα πανιά στον ατμό -δηλαδή από τα ιστιοφόρα στα βαπόρια- οι ναυτικοί της Άνδρου προσαρμόσθηκαν, αντίθετα από άλλες περιοχές της Ελλάδας, γρήγορα και αποτελεσματικά.  Γι’ αυτό και, σχεδόν αμέσως, «έχτισαν» μεγάλο στόλο βαποριών, και πάλι με μπροστάρηδες τις οικογένειες Γουλανδρή και Εμπειρίκου.  Η ανάπτυξη της Άνδρου και η ευμάρειά της ήταν τέτοια, ώστε τότε πήρε τ’ όνομα «Μικρά Αγγλία».  Πολλά οφείλομε για την υπενθύμιση της ιστορίας της περιόδου της οικονομικής ακμής της Άνδρου στην Ιωάννα Καρυστιάνη και στον Παντελή Βούλγαρη.

Γ. Αξίζει να επισημανθεί ότι στην τότε ανάπτυξη του στόλου των βαποριών της Άνδρου -αλλά και άλλων ναυτικών κέντρων στην Ελλάδα- συνέβαλε, με καθοριστικό τρόπο, η θεσμοθέτηση της ναυτικής υποθήκης.  Και τούτο διότι, μέσω της ναυτικής υποθήκης, η οποία με την μορφή της κατάλληλης εμπράγματης ασφάλειας μείωσε δραστικά το μεγάλο κόστος ναυπήγησης των βαποριών, οι κίνδυνοι των δανειστών ξεπεράσθηκαν και τα επιτόκια δανεισμού έμειναν σε μικρό, σχετικώς, ύψος.  Έτσι, οι εφοπλιστές της Άνδρου «πέρασαν τον κάβο» των ίδιων κεφαλαίων που απαιτούνταν για τη ναυπήγηση των βαποριών, και τα οποία άλλωστε δεν είχαν.  Είναι άξιο μνείας το ότι ο νόμος περί ναυτικής υποθήκης -που ξεκίνησε ως απλή, και αργότερα, ως προτιμώμενη, απέκτησε ακόμη μεγαλύτερα εχέγγυα για τον δανειστή, άρα εχέγγυα ακόμη μεγαλύτερης μείωσης των επιτοκίων δανεισμού- θεσπίσθηκε το 1908, όταν Υπουργός Ναυτιλίας ήταν ο βουλευτής Άνδρου, Επαμεινώνδας Εμπειρίκος.

  • Υπό τα δεδομένα αυτά, η σημερινή μεγάλη Γιορτή της Άνδρου μας διδάσκει -και ιδίως εμένα, όπως τόνισα ευθύς εξ αρχής- πολλαπλώς και με άκρως αντιπροσωπευτικούς συμβολισμούς. Από τα διδάγματα και τους συμβολισμούς αυτούς επιλέγω, μέσα στην σημερινή κρίσιμη για τον Τόπο μας και τον Λαό μας συγκυρία, τους εξής:

Α. Η ανυπέρβλητη ναυτική παράδοση των Ελλήνων όχι μόνο κρατάει πάντα την Ελλάδα στην κορυφή της Παγκόσμιας Ναυτιλίας, αλλά «ταξιδεύει» την Πατρίδα μας, δίχως σύνορα, μεσ’ από θάλασσες και ωκεανούς σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη του Πλανήτη.

1. Έτσι η Ελλάδα πορεύεται διαρκώς όρθια και ζωντανή, ίδιο «αβύθιστο» καράβι, αψηφώντας τις προκλήσεις και τις δυσχέρειες, και με «αληγείς» γι’ αυτήν τους ανέμους της δημιουργίας. Γι’ αυτό και οι όποιες οπισθοδρομήσεις της είναι πρόσκαιρες και παροδικές, δίχως ν’ ανακόπτουν τη ρότα της προς την εκπλήρωση της αποστολής της παγκοσμίως, όπως ταιριάζει στην Ιστορία και την μεγάλη Κληρονομιά του Λαού μας και του Έθνους μας. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο βλέπουμε την θάλασσα ως ένα χώρο ειρήνης και ειρηνικής συνύπαρξης και συνδημιουργίας, με όλους τους Λαούς και ιδίως με τους γείτονές μας.  Και τους υπενθυμίζουμε ότι απαράβατος, από την φύση του, όρος αυτής της ειρηνικής συνύπαρξης και συνδημιουργίας είναι οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, οι οποίοι θεσπίσθηκαν, με βάση την πικρή και επώδυνη εμπειρία των καταστροφικών πολεμικών συρράξεων, για να εμπεδώσουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις κάθε Κράτους.

2. Αυτό είναι και το μήνυμα που στέλνουμε από την Άνδρο και στην φίλη και γείτονα Τουρκία: Βάση της φιλίας και της καλής γειτονίας, την οποία επιδιώκουμε ειλικρινώς, είναι το να κάνουμε τις θάλασσές μας, την Μεσόγειο και το Αιγαίο, γέφυρες που μας ενώνουν και μας εμπνέουν στον δρόμο της δημιουργίας. Και οι αντηρίδες, πάνω στις οποίες στηρίζονται αυτές οι γέφυρες, είναι οι διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου, στο σύνολό του, με κορωνίδα τις Συνθήκες που καθορίζουν τα σύνορά μας -ήτοι ιδίως τις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947- καθώς και την Συνθήκη του Montego Bay του 1980, αναφορικά με το Δίκαιο της Θάλασσας, σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ.   Επαναλαμβάνω δε, για μιαν ακόμη φορά, ότι η τελευταία δεσμεύει και την Τουρκία -μολονότι δεν έχει προσχωρήσει σ’ αυτήν- μέσω των γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου που παράγει.  Όλο αυτό το πλέγμα κανόνων του Διεθνούς Δικαίου είναι πλήρες και σαφές, δίχως περιθώρια αμφισβητήσεων και, ιδίως, επινόησης γκρίζων ζωνών.  Υπ’ αυτό το πνεύμα ο Ελληνικός Λαός δίνει το χέρι προς την γείτονά μας Τουρκία.  Σ’ αυτήν ανήκει η ευθύνη να δώσει και το δικό της χέρι.  Διότι είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι, εν πάση περιπτώσει, εμείς, οι Έλληνες, όπως το έχουμε ιστορικώς αποδείξει με αμάχητα τεκμήρια, θα υπερασπισθούμε μέχρι κεραίας το Διεθνές Δίκαιο και τα εξ αυτού απορρέοντα δικαιώματά μας, και για δικό μας λογαριασμό αλλά και για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στις Εορταστικές Εκδηλώσεις Παναγίας Θεοσκέπαστης ν. Άνδρο

Β. Στον, δίχως σύνορα, δρόμο της δημιουργίας παγκοσμίως, εμάς, τους Έλληνες, μας εμπνέουν, ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων, οι αρχές της Ειρήνης, του Ανθρωπισμού και της Αλληλεγγύης, που κατάγονται από την Χριστιανική Διδασκαλία, η οποία συνιστά βασικό πυλώνα του Ελληνικού αλλά και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

1. Επιπλέον, και πάλιν ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων, στον ίδιο δρόμο μας στηρίζει ο διαχρονικώς κορυφαίος ρόλος της Ορθοδοξίας στην πορεία του Λαού και του Έθνους μας προς την επίτευξη της δικής τους αποστολής, σύμφωνα με την Ιστορική μας Κληρονομιά και τον Πολιτισμό μας.

2. Το συμπέρασμα αυτό ισχύει τόσο περισσότερο, όσο η Ορθοδοξία, όπως αποδεικνύει η επώδυνη εμπειρία των σημερινών χαλεπών καιρών παγκοσμίως, εκφράζει αυθεντικώς τα προαναφερόμενα προτάγματα της Ειρήνης, του Ανθρωπισμού και της Αλληλεγγύης. Τα πεπραγμένα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος μαρτυρούν αψευδώς.

Κύριε Δήμαρχε,

Με αυτές τις σκέψεις σας ευχαριστώ εκ νέου για τον άκρως τιμητικό τίτλο του Επίτιμου Δημότη, τον οποίο μου απονείματε και για τη θερμή φιλοξενία, την οποία μου επιφυλάξατε.  Επιτρέψατέ μου δε να σας διαβεβαιώσω ότι θα πράξω ό,τι μου αναλογεί, στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων μου, προκειμένου να φανώ αντάξιος της τιμής και της εμπιστοσύνης των, εφεξής συνδημοτών μου, κατοίκων της Ιστορικής Άνδρου.

Χρόνια πολλά.-

Συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στις Εορταστικές Εκδηλώσεις Παναγίας Θεοσκέπαστης ν. Άνδρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.