Το Πολεμικό Ναυτικό ενημερώθηκε σχετικά με την γαλλική φρεγάτα “Belharra”

©Naval Group | Καλλιτεχνική απόδοση της φρεγάτας “Belharra” στην θάλασσα.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο “NavyRecognition.Com”, ο οποίος επικαλείται πηγές στην Ελλάδα, την περασμένη εβδομάδα η Γαλλία πραγματοποίησε συνάντηση με Έλληνες αξιωματούχος σχετικά με την προμήθεια πολεμικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένης της φρεγάτας “Belaharra”. Την Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018, η εφημερίδα “Η Καθημερινή” δημοσίευσε ότι οι διαπραγματεύσεις για τις φρεγάτες “FREMM” και τις κορβέτες “Gowind” θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τις πηγές του “NavyRecognition.Com” στην Ελλάδα, Γάλλοι αξιωματούχοι (συμπεριλαμβανομένων εκπρόσωπων από τα ναυπηγεία “Naval Group”) συναντήθηκαν την Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018, με αξιωματούχους της Ελληνικής Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και την Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Συζήτησαν σχετικά με ένα ευέλικτο χρηματοδοτικό σχέδιο για 2+2 πλοία.

Η χρηματοδότηση μπορεί να προκύψει από τα κέρδη των Ελληνικών ομολόγων που αγόρασε η Γαλλία κατά τα προηγούμενα χρόνια και δεν έχουν επιστραφεί ακόμα στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών της οικονομικής κρίσης, οι χώρες της Ευρωζώνης αγόρασαν Ελληνικά ομόλογα και συμφωνήσαν ότι θα επιτρέψουν τα κέρδη. Ωστόσο, αυτά τα κέρδη δεν έχουν ακόμα επιστραφεί στην Ελλάδα παρά τη συμφωνία. Έτσι, φαίνεται ότι η Γαλλία μπορεί να επιστρέψει πίσω αυτά τα κέρδη μέσω των φρεγατών.

Οι πηγές του “NavyRecognition.Com” αναφέρουν ότι η ανάγκη του Πολεμικού Ναυτικού για πλοία αεράμυνας υπήρχε συνεχώς (εν πάση περιπτώσει απο το 2011). Η προμήθευα μεταχειρισμένων αντιτορπιλικών κλάσης “Arleigh Burke” απο το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) είχε εξεταστεί κάποια στιγμή.

Το γεγονός ότι το ναυπηγείο “Naval Group” προτείνει την “Belharra” (μαζί με τις “FREMM” και “Gowind”) έχει κάποια βάση: Η νέας γενιάς μεσαίου μεγέθους φρεγάτα (“FTI”) που έχει επιλεχθεί από το Γαλλικό Ναυτικό (“Marine Nationale”) έχει το πλεονέκτημα να είναι μικρότερη, πιο οικονομική πλατφόρμα εν συγκρίσει με την “FREMM” (4000 τόνους εν σχέση με τους 6000). Ωστόσο, μπορεί να διαμορφωθεί με 32Χ συστήματα κάθετης εκτόξευσης (“VLS”) του “SAM” μεγάλου βεληνεκούς “MBDA Aster 30” και στη βασική διαμόρφωση είναι εξοπλισμένη με το νέο πλήρως ψηφιακό ραντάρ “AESA” σταθερών πλαισίων “Sea Fire 500” της “Thales”. Το ραντάρ, σύμφωνα με την “Thales”, προσφέρει πεντακόσια συν (500+) χιλιόμετρα κάλυψη επιτήρησης, ενώ ο “Aster 30” έχει επιχειρησιακό βεληνεκές έως εκατόν είκοσι (120) χιλιόμετρα σύμφωνα με την “MBDA”.

©Naval Group | Καλλιτεχνική απόδοση της φρεγάτας “Belharra” στην θάλασσα.
©Naval Group | Καλλιτεχνική απόδοση της φρεγάτας “Belharra” στην θάλασσα.

Σχετικά με την “FTI”

Τον Απρίλιο του 2017 το γαλλικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την απόδοση μιας σύμβασης στην “DCNS” (τωρα “Naval Group”) για την ανάπτυξη και κατασκευή πέντε μονάδων επιφανείας “FTI” (“Frégate de Taille Intermédiaire” ή φρεγάτα μεσαίου μεγέθους) με προορισμό το Γαλλικό Ναυτικό. Η πρώτη εκ των πέντε φρεγατών του προγράμματος που διαχειρίζεται η “DGA” πρέπει να παραδοθεί το 2023 με είσοδο στην ενεργό υπηρεσία το 2025.

Η “FTI” θα έχει εκτόπισμα 4200 τόνων με πλήρωμα εκατόν είκοσι πέντε (125) ναυτών. Θα έχει ικανότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου, αντιαεροπορικών επιχειρήσεων όπως επίσης και την υποστήριξη αποστολών ειδικών δυνάμεων.

Απόδοση/Μετάφραση από το “NavyReocognition.Com” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

29 Απαντήσεις

 1. Πολύ φορά πήρανε, και ακόμα χρήμα δεν είδανε.
  Φαίνεται περισσότερο οι Γάλλοι να επιβάλουν αυτά τα πλοία στην Ελλάδα, και όχι να τα προτείνουν απλά(ούτε να τα επιλέγει το ΠΝ μετά απο μια σωστή αξιολόγηση). Ας επιστρέψουν πρώτα τα χρήματα όπως συμφωνήθηκε, και μετά το συζητάνε, εφόσον προχωρήσει με δικά τους έξοδα για έρευνα/ανάπτυξη και ρίσκο το σχέδιο/πρόγραμμα. Μέχρι την ολοκλήρωση του πρώτου πλοίου μπορούν να αλλάξουν πολλά, και ίσως να μην είναι πλέον αρκετά για τις μελλοντικές απαιτήσεις(άσε που είναι και πανάκριβα για το μέγεθος που θα έχουν).

  Οι φρεγάτες που υπηρετούν σήμερα στο ΠΝ και χρειάζονται εκσυγχρονισμό τι θα απογίνουν, θα πάνε για πέταμα για να σωθούν τα γαλλικά ναυπηγεία(όταν τα ελληνικά χάνονται στο βυθό);

  Μετά τι θα γίνει, θα μείνουμε με 4 νέες φρεγάτες για να κανουν μόστρα στους επισκέπτες απο το ΝΑΤΟ;

  Μια αναβάθμιση στο επίπεδο των αυστραλιανών ANZAC με νέο ραντάρ και δυνατότητα για εκτόξευση ESSM, δεν αρκεί στο ΠΝ, ή είναι περιττή και αυτή;

  Η μήπως φοβούνται ότι αν φτάσουν τα χρήματα στην Ελλάδα θα τα φάει ο λύκος;

  Νέα πλοία θα χρειαστούν σίγουρα, αλλά όχι όπως συμφέρει στους Γάλλους.
  Ωραίοι οι Aster αλλά και οι SM-2 δεν είναι άσχημοι. Ωραίοι και οι MICA, αλλά υπάρχουν και άλλοι τους οποίους χρησιμοποιούμε ήδη. Μπορεί και το νέο ραντάρ να είναι καλό, αλλά υπάρχουν και αλλά με πολύ καλές επιδόσεις για αεράμυνα περιοχής. Για τα CIWS, δεν χρειάζεται πολύ σκέψη, και δεν πρέπει να είναι αναγκαστικά αποκλειστικά πυραυλικά συστήματα(που είναι και πιο ακριβά), εφόσον δεν το έχουμε με την αγορά νέων όπλων(ειδικά πυραύλων) για αναπλήρωση.

  1. @Gunslinger32
   Οφείλω να παρατηρήσω δύο πράγματα. Καταρχήν αυτό το σχέδιο με την ανεστραμμένη πλώρη είναι υπέροχο, μου θυμίζει ένα άλλο ιστορικό πλόιο του ΠΝ, το τιμημένο Αβέρωφ ! Το δεύτερο είναι οτι δεν είναι πλοίο που βρίσκεται στα χαρτιά, σε στάδια κατασκευής-ολοκλήρωσης υπάρχει ήδη ένα. Τα Γαλλικά πλοία βρίσκω οτι είναι καλύτερη λύση καθώς προσαρμόζονται στις Ελληνικές απαιτήσεις και δίδουν όλα τα πνευματικά δικαιώματα υποστήρηξης εαν ζητηθούν (τουλάχιστον έτσι λένε οι Γάλλοι ) Παρόλα αυτά συμφωνώ οτι με το να μην επιστραφούν τα υπερκέρδη, αυτοί έχουν το καρπούζι και το μαχαίρι. Επειδή δεν γίνονται προφανώς όλα στην ζωή ίσως όμως να είναι μια αμοιβαία στρατηγική λύση και για λόγους διπλωματίας. Επίσης διάβασα οτι μέσω Pesco Ελληνικές εταιρίες θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα ναυτικού UAV που θα μπορεί να χρησιμοποιείται 100% από την φρεγάτα.

   1. @geoexplorer72

    Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για ένα ωραίο σχέδιο, αν και δεν είναι κάτι νέο που δεν εμφανίστηκε ήδη και σε πλοία της εποχής μας(όπως στα νέα αντιτορπιλικά των ΗΠΑ). Όπως παρατηρήσατε σωστά η σχεδίαση του σκάφους θυμίζει τα πλοία παλαιότερων εποχών (Α’ ΠΠ) όπως το Αβέρωφ που αναφέρατε σαν παράδειγμα. Σε αντίθεση με ένα γιοτ, η εμφάνιση και η ομορφιά κατά την γνώμη μου, δεν μπορεί να είναι όμως το κριτήριο για την επιλογή πολεμικού πλοίου(εκτός αν το ΠΝ τα χρειάζεται για παρελάσεις, σε αυτήν την περίπτωση πάω πάσο). Αυτό δεν είναι όμως το μοναδικό ούτε το σημαντικότερο ζήτημα, είναι ο εξοπλισμός/οπλισμός που στην παρουσίαση φαίνεται ανύπαρκτος, η υψηλή τιμή, όπως και ο τρόπος με τον οποίο προωθείται(επιβάλλεται) στην Ελλάδα και στο ΠΝ αυτό το πρόγραμμα. Με δικά μας χρήματα, θα έπρεπε να έχουμε την ελεύθερη επιλογή, χωρίς να δεσμευόμαστε σε αυτό που συμφέρει τους πωλητές. Για διπλωματία των εξοπλισμών, υπάρχουν και αλλά αμυντικά προϊόντα που προσφέρουν οι Γάλλοι στην αγορά, δεν χρειάζεται να είναι φρεγάτες η γενικά πολεμικά πλοία. Αν το δεχτούμε σε αυτούς, θα το απαιτήσουν και οι υπόλοιποι που είναι να μας επιστρέψουν χρήματα, και εκεί θα έχουμε πρόβλημα, εφόσον θα υπάρχει το προηγούμενο/παράδειγμα με την γαλλική περίπτωση.

    Παρακάτω παραθέτω και μερικές φωτογραφίες, με διάφορα πολεμικά πλοία εκείνης της εποχής που παρουσιάζουν τα οπτικά χαρακτηριστικά.

    https://www.militaryimages.net/media/knyaz-suvorov-imperial-russian-battleship.20249/full?d=0

  2. Ναι αλλα δεν διαφένεται να μας δινει κανεις SM2, οπως επίσης δεν δινουν τα πλοια που τους χρησιμοποιουν (εκτος και αν μιλαμε για σαπιλες που πιασανε 30ετη… σαβουρα δεν εχουμε αναγκη)…οποτε…. θελοντας και μη πρεπει να δουμε και καμια εναλλακτικη.

   1. Αυτό μένει να αποδειχθεί, εάν και όταν υπάρξει ενδιαφέρον για πλοία με δυνατότητα χρήσης του συγκεκριμένου όπλου. Πλοία για πυραύλους της σειράς SM δεν είναι μόνο τα αμερικάνικα αντιτορπιλικά, έχουν και οι ευρωπαίοι(τσάμπα δεν δίνουν όμως ούτε εκείνοι, και είναι λογικό).

 2. Πρίν μερικές μέρες έγραφα πρόταση για την ναυπήγηση 4 κορβετών και στη συνέχεια 4 φρεγατών στην Ελλάδα που μαζί με τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ θα άλλαζε την μοργφή των κυρίων μονάδων του στόλου μέσα σε μία δεκαετία.

  Μετά σκέφτηκα που θα μπορούσαν να κατασκευαστούν τα πλοία αυτά, οπότε με έπιασε απογοήτευση… Γνωρίζει κανείς σε τι κατάσταση/καθεστώς βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, Σκαραμαγκά και νεωρίου; Ομολογώ ότι είμαι απόλυτα μπερδεμένος όσον αφορά το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, τις παραγωγικές τους δυνατότητες αλλά και σε ποιά φάση βρίσκονται τα 2 Τ214 που εκκρεμούν.

  Σίγουρα πρίν ξεκαθαρίσει το τοπίο στον ναυπηγικό τομέα, η παραπάνω πρόταση είναι απο δύσκολο έως αδύνατο να προχωρήσει…

  Ένα άρθρο με αυτό το περιεχόμενο θα ήταν πολύ ενδιαφέρον!

  1. Μια σκέψη είναι η Naval Group να παρει Σκαραμαγκά σαν λύση πακέτο στην επιτροπή ανταγωνισμου της Ε.Ε. Για αυτό λέω οτι η “διπλωματική” στήριξη χρειάζεται παντού…

  1. Δεν γνωρίζω κάτι για το μέλλον των 214; Τα παλαιά συμβόλαια δεν έχουν να κάνουν με το νέο καθεστός ιδιοκτησίας. Για παράδειγμα τα 214 ολοκληρώθηκαν καθώς τα ναυπηγεία δεν ήταν στην ιδιοκτησία του δημοσίου. Είναι μια μορφή λύσης στο πρόβλημα των Γερμανών που ήθελαν και θέλουν τα ναυπηγεία για να μένουν κλειστά. Οχι δηλαδή οτι οι άλλοι ξένοι θα μας πουν περάστε, αλλά μήπως οι συγκυρίες βολέψουν καταστάσεις και με μια καλύτερη αντιμετώπιση από την επιτροπή ανταγωνισμού. Μια δυνατή Γαλλία είναι καλύτερη για τα Ελληνικά συμφέροντα στην Ευρώπη από μια Γερμανο-Βόρεια συμφωνία. Φυσικά το καλύτερο θα ήταν να μην είχαν φτάσει σε αυτό το σημείο τα ναυπηγεία, αλλά αυτό είναι μια πολιτική ιστορία εκτός τόπου και χρόνου.

 3. Μας έχουν φτάσε σε σημείο,ενώ «διψάμε» για νέο υλικό,να ακούμε τους σχεδιασμούς των κυβερνήσεων,και να μας πιάνει σύγκρυο,να ευχόμαστε να μήν προλάβουν να δεσμευτούν.
  Επειδή πάνε να χρεώσουν την Ἑλλάδα,για ωφεληθούν άλλοι,όχι για να αποκτήσει ἡ Χώρα άμυνα.
  Αυτό λέγεται κατάντια,παίδες,και σήψη.

 4. @Gunslinger32
  Ωραία σκαριά, κλασικές ναυπηγήσεις. Για ποιο λόγο γράφετε οτι είναι ανύπαρκτος ο εξοπλισμός των [email protected]; Από τα γραφόμενα φαίνεται να περιλαμβάνουν ένα πολύ αξιόλογο ραντάρ AESA με μεγάλη εμβέλεια και δικτυοκεντρικές ικανότητες στόλου. Οι Αster 30 έχουν 120Km εμβέλεια και η απουσία CIWS (που μας έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου) σχεδιάζεται να καλυφθεί από RAM block2. Αντι πλοίων θα είναι είναι στάνταρ οι exocet block3 που στην Ελλάδα τους ονομάσαμε παράκτιο υπερόπλο. Αλλά έχει και ενδιαφέροντα εξοπλισμό ατντι υποβρυχίων με ρυμουλκούμενο σόναρ και νέες τορπίλες 50+ κόμβων…

  1. Δλδ η Ελλάδα εκτός από τα πλοία, πρέπει να αγοράσει νέους ΑΑ πυραύλους και νέες τορπίλες μαζί φυσικά με τον απαραίτητο εξοπλισμό υποστήριξης για να υποστηρίξει αυτά τα πλοία. Δλδ είμαστε τόσο πλούσιοι που πετάμε στα σκουπίδια τις επενδύσεις για τους ESSM και για τις τορπίλες ΜΚ46, όπως επίσης την εμπειρία και τις υποδομές υποστήριξης ολλανδικών αισθητήρων και ΚΠΜ. Είναι δυνατόν να τα σκεπτόμαστε αυτά σοβαρά; αν θέλουν οι Γάλλοι να μας επιστρέψουν τα 2 δισ σε είδος, υπάρχουν και τα ελικόπτερα. Μπορούν να μας προσφέρουν ολοκληρωμένο πακέτο FOS για τα ΝΗ-90 και τα AS-332 S.P. μαζί με ολοκλήρωση του εξοπλισμού τους, να μας δώσουν επιπλέον Scalp και ΑΜ-39 για την ΠΑ, να μας δώσουν άλλους τύπους ελικοπτέρων που θα επιτρέψουν στις ΕΔ την απόσυρση των Β-205 όπως τα ελικόπτερα AS565 Panther ή τα Η-145Μ.

  2. Επίσης στα περί έλλειψης εξοπλισμού,η εταιρεία λέει ότι διαθέτει μέχρι 32 θέσεις vls και αν θυμάμαι καλά και quad ανά θέση για 4 crotale!!!! Όσο για την πλώρη, έχω την αίσθηση ότι σε χαμηλούς κυματισμούς κλειστής θάλασσας (Αιγαίου) προσφέρει σταθερότητα αφού περνάει μέσα από το κύμα και όχι από πάνω. Χώρια πως όπως προειπατε θυμίζει Αβέρωφ, και σε μας και στους απέναντι. Μακάρι να γίνει κάτι, φαίνεται να είναι game changer λόγω τεχνολογίας.

  3. @geoexplorer72

   Επειδή σε μερικά σημεία με πρόλαβε ο φίλος Gunner, θα περιοριστώ σε αυτά που δεν αναφέρθηκαν, και τα οποία θεωρώ σήμαντικα. Ξεκινάω απο τα VLS που περιορίζονται σε 32 θέσεις(μέγιστος αριθμός), χωρίς περιθώρια για εγκατάσταση περισσότερων, λόγο μικρού εκτοπίσματος του σκάφους/πλοίου, σε αντίθεση με τις ολλανδικές που φέρουν 40 θέσεις(και ένα άλλο σχέδιο που ανέφερα σε προηγούμενο άρθρο που φέρει επίσης επιπλέον θέσεις για ESSM). Μπορεί η 8 επιπλέον θέσεις να ακούγονται λίγες, αλλά για ESSM είναι πολλές δίνοντας έτσι περιθώρια και για αλλά όπλα που μπορούν να βληθούν απο VLS.

   Οι Aster δεν είναι άσχημοι, απλά με μέγιστο βελινεκές στα 120km απέναντι στους SM-2MR/ER για τους οποίους αναφέρονται 167/185+Km είναι λίγοι, ειδικά αν σκεφτεί κάποιος την εμβέλεια που έχουν σήμερα οι έξυπνες βόμβες ανεμοπορίας(συγκεκριμένα JDAM με συλλογή Diamondback η μια PJDAM). Έτσι ο φορέας δεν θα έμπαινε κάν στην ζώνη των Aster30 για να εξαπολύσει το φορτίο του. Επιπλέον δεν είμαι σίγουρος αν οι Aster έχουν δυνατότητα χρήσης σαν αντιπλοϊκοί(AS) πύραυλοι όπως οι αμερικανικοί, έτσι πάλι υστερούν σε ικανότητες(αν και δεν είναι υποχρεωτικά απαραίτητες προσφέρουν ένα είδος δικλείδα ασφαλείας,ποτέ δεν ξέρεις).

   Για τα «χελιδονόψαρα» δεν έχω αντίρρηση(αν και υπάρχουν και οι RBS και NSM, αλλά θα μπορούσαν να είναι και 16 αντί για 8, όχι για καθημερινά, αλλά σε καιρούς πολέμου η δυνατότητα εγκατάστασης διπλάσιου αριθμού όπλων ναυτικού αγώνα αυξάνει κατακόρυφα την αυτονομία μιας μονάδας.

   Για τα CIWS δεν είμαι σίγουρος αν δεν θα προσπαθήσουν να μας επιβάλουν και εκεί ένα γαλλικό(που δεν θα με ικανοποιούσε προσωπικά).

   Ένα συρόμενο σόναρ δεν παριστάνει κάτι το ιδιαίτερο, επειδή είναι στάνταρ σύστημα σήμερα, ακόμα και σε μικρότερες μονάδες.

   Σκοπός θα έπρεπε να είναι να μπορέσουμε να ενσωματώσουμε όσα περισσότερα όπλα μπορούμε απο αυτά που διαθέτουμε ήδη στο οπλοστάσιο του ΠΝ στα νέα πλοία, χωρίς να χρειαστεί άμεσα αγορά νέων όπλων που σήμερα δεν υπάρχουν στο ΠΝ.

   1. Έχουν αποδεσμευτεί οι SM-2MR/ER για την Ελλάδα;
    Καθώς συζητάμε νομίζω οτι η [email protected] είναι ένα πλοίο γενικών καθηκόντων σαν τις ΜΕΚΟ και οχι αεράμυνας σαν τις Horizon. Τα VLS είναι στο εκτόπισμα ενός πλοίου που δεν θα υποστηρίξει αεροπλανοφόρα, ούτε θα δρά μόνο του. Εαν διατηρεί πλεονεκτήματα είναι στην δικτυοκεντρική φιλοσοφία συνεργασίας του στόλου,όπως γνωρίζετε το Αιγαίο θα είναι υπερκορεσμένο σε πολεμικές επιχειρήσεις, δεδομένα θα επεξεργάζονται και θα προωθούνται από UAV , υποβρύχια παρατηρητήρια κτλπ. Μοιάζουν πλοία που θα μπορούν να δρουν σε ηλεκτρονική σιγή με αυτογνωσία φίλιων δυνάμεων. Σε αυτές τις συνθήκες το πρώτο χτύπημα θα προέρχεται ευκολότερα από αυτές. Οι επιτελείς ας μην ξεχνάμε οτι έχουν δει τα Γαλλικά της Αιγύπτου, μάλλον κάτι καλό θα βρήκαν.
    ΥΓ) Είναι πάντως πολύ ωραίο πλοίο, ακόμη και αν δεν χρειάζονται καλλιστεία στο ΠΝ !

    1. Σύμφωνα με μια παλαιότερη αναφορά* σχετικά με τους SM-2, φαίνεται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την αποδέσμευση τους για την Ελλάδα(αυτό προαπαιτεί όμως μια διαφορετική επιλογή πλοίων και ειδικά ραντάρ νομίζω).

     Αυτό αν δεν κάνω λάθος εξαρτάτε απο τον εξοπλισμό/οπλισμό ενός πλοίου, οι Horizon είναι η έκδοση αεράμυνας των FREMM(που ταξινομείται σήμερα ως Α/Τ αν ειναι σωστές πι πληροφορίες), με το τον σχετικό εξοπλισμό/οπλισμό για καθήκοντα αεράμυνας περιοχής, με επιπλέον δυνατότητα να λειτουργούν και σαν ναυαρχίδες ομάδων μάχης(όπως και οι LCF αν δεν με απατά η μνήμη μου).
     Αεροπλανοφόρα δεν διαθέτουμε, όπως οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί που λειτουργούν πλοία για αεράμυνα στα μεγέθη(εκτόπισμα) των FREMM.
     Επειδή η συμμετοχή σε νατοϊκές αποστολές και πέραν του Αιγαίου, νομίζω ότι ένα μεγαλύτερο σκάφος εκτόπισμα δεν θα ήταν γενικά λανθασμένη επιλογή(συν τα επιπλέον πλεονεκτήματα που προσφέρει ένα μεγαλύτερο σκάφος). Για το αν θα δρα σε ομάδα μάχης(με ποσά πλοία μένει να απαντηθεί στο μέλλον), έχω τις αμφιβολίες μου εφόσον όπως πάμε σε μια δεκαετία δεν θα υπάρχουν αρκετές μονάδες για να συγκεντρωθούν ομάδες μάχης. Οπότε θα ήταν καλό να μην αποκλείσουμε εντελώς και μια περίπτωση «stand alone», εφόσον και τα ΜΕΑ δεν τα σε μεγάλους αριθμούς για τις ΕΕΔ. Με τα λίγα υποβρύχια που θα απομείνουν σε λίγο στο ΠΝ, δεν ξέρω σε πια ομάδα μάχης θα ενταχθούν σε έναν πόλεμο με τους γείτονες, αλλά ναυμαχίες στο είδος που υπήρξαν σε Leyte η Midway δεν περιμένω.
     Στο αέρα θα υπάρχει πολύ περισσότερη δραστηριότητα(ειδικά απο τους γείτονες, που δεν στοχεύουν σε μια μείωση του αεροπορικού στόλου τους αλλά το αντίθετο).

     Με τα όπλα που θα φέρει, δεν ξέρω τι χτυπήματα θα μπορούσε να φέρει στους Τούρκους, εφόσον δεν θα διαθέτει ούτε Scalp ούτε πυρομαχικά με δυνατότητα Land attack για το πυροβόλο(οι 8 Exocet δεν είμαι σίγουρος αν αρκούν για να εντυπωσιάσουν τον αντίπαλο). Με μάξιμουμ 4 νέες συν μερικές παλαιότερες φρεγάτες μόνο σε πόλεμο δεν πας, όταν μπορείς να τον αποφύγεις. Η Αίγυπτος σήμερα είναι άλλο μέγεθος και δεν μπορούμε να συγκριθούμε σε αριθμούς.
     Ωραίο σχέδιο είναι όντως, αλλά αυτό δεν αρκεί(ακόμη πιο ωραίο σχέδιο είναι η Formidable παρά που δεν προσφέρει καρποί περισσότερο σε οπλισμό).

     » rel=»nofollow»>» alt=»» width=»700″ height=»» />

     *
     «Με αποκλειστική του συνέντευξη στο τεύχος Αυγούστου της «ΕΑ&Α», ο Διευθυντής Προγράμματος της Raytheon Missile Systems για το Βλήμα Standard, κ. Ρόναλντ Σιλντς, αποσαφηνίζει πως «τα SM-2 IIIA και ΙΙΙΒ είναι διαθέσιμα για προμήθεια από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό διαμέσου του προγράμματος Στρατιωτικών Πωλήσεων Εξωτερικού (FMS) της κυβέρνησης των ΗΠΑ».

     Ο κ. Σιλντς υποστηρίζει πως η τεχνολογία ημι-ενεργού κατεύθυνσης ραντάρ είναι αποδοτικότερη της ενεργού κατεύθυνσης στο σύνολο του φάσματος απειλών, ενώ αποκαλύπτει πως το αναπτυσσόμενο βλήμα SM-6 του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ (USN) θα συνδυάζει τις δύο τεχνολογίες για να εμπλέκει αποτελεσματικά το ευρύτερο δυνατό φάσμα στόχων. Προσθέτει επίσης πως το κόστος ενός βλήματος SM-2 είναι χαμηλότερο από το 50% παρεμφερών βλημάτων ενεργού κατεύθυνσης ραντάρ.»

     http://www.ellinikos-stratos.com/forum/forum_posts.asp?TID=1547

 5. Δεν ξέρω τι θ κάνουν οι κυβερνήσεις μας, αν όμως πάρουν 4 καινούριες φρεγάτες της προκοπής θέλω τα ονόματα Αργώ, Μαντώ Μαυρογένους, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και Έλλη

  1. εγώ πάλι θέλω να λέγονται τραπεζουντα,σμυρνη,περγαμος, εφεσος,και αν παρουμε και αλλες δωσε και αλλα τετοια εχουμε πολλα.

  2. Ἡ Αργώ είναι Μύθος με το Μ κεφαλαίο,είναι λίγο βαρύ για όνομα ενός σημερινού πολεμικού.
   Ἡ Μαντώ και ἡ Λασκαρίνα όντως θα πρέπει κάποτε να τιμηθούν,αλλά δέν είναι νομίζω θέμα προτεραιότητος,για νέες φρεγάτες,διότι περιμένουν κι᾿άλλοι στην σειρά.
   Και Έλλη υπάρχει ακόμη,θα πρέπει πρώτα να διαγραφεί από την δύναμη του Στόλου για να δοθεί το όνομα σε άλλο σκάφος.

 6. Να πω και κάτι που ίσως δεν γνωρίζει πολύς κόσμος. Η δέσμευση των δανειστών το 2012 για επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών του ευρωσυστήματος απο τις αγορές Ελληνικών ομολόγων στην δευτερόγεννη αγορά μέσω των προγραμμάτων ANFA και SMP
  (~ 7 δις κέρδη) αναφερόταν στην επιτυχή λήξη του 2ου προγράμματος. Το 2ο πρόγραμμα δεν έληξε ποτέ. Συνεπώς τυπικά δεν υποχρεούνται πλέον καθόλου να μας τα επιστρέψουν.

 7. @Gunner
  Σωστά τα λέτε, όμως στο προσεχές μέλλον η ισορροπία στο ναυτικό θα είναι δραματική. Οι δίπλα θα έχουν και ποσοτική και ποιοτική υπεροχή. Αρα χρειαζόμαστε μια μέριμνα για μεσοβραχρυρόνια και βραχυχρόνια χρήση. Έτσι μια Γαλλική ναυπηγική λύση είναι κοντά γιατί δεν χρειάζονται άμεσα νέα κεφάλαια. Τα ΝΗ-90 μπορεί να είναι χρήσιμα αλλά σε ένα ναυτικό αποκλεισμό προφανώς θέλεις ναυτικό ! 2 [email protected] με συνδιασμό κάποιων wind ή μίσθωση Fremm εαν τα πράγματα ζορίσουν αρκετά θα μπορούσαν να βοηθήσουν το ΠΝ. Δεν ξέρω εαν με την Γερμανία θα μπορέσει να γίνει κάτι στο μέλλον, οι ΜΕΚΟ 100 ίσως είναι λύση, απλά δεν φαίνονται διατεθειμένοι να το συζητήσουν ακόμη.
  @ Nikolas
  Νομίζω και εγώ οτι είναι game changer, ίσως αποτελέσει μόνο ευσεβή πόθο αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.
  @npo
  Το Έλλη είναι υπέροχο, αλλά θυμάμαι τα θηρία του ΠΝ, Αετός, Ιέραξ , Λέων , Πάνθηρ . Έχουν αποσυρθεί το 91 οπότε ίσως είναι η σειρά τους. Καταπληκτικά ονόματα ήταν αυτά στα περιπολικά Thetis. Θυμίζω με νοσταλγία Καρτερία , Αγών , Νίκη , Δόξα , Ελευθερία. Βέβαια ισχύει το ακόμη δεν τον είδαμε Γιάννη τον βαπτίσαμε ?
  Σχετικά με τα υπερκέρδη δεν υπήρχε ήδη συμφωνία στο EuroGroup ;

  1. H συμφωνία του EuroGroup αναφερόταν στην επιτυχή λήξη του 2ου προγράμματος. Το 2ο πρόγραμμα δεν έληξε ποτέ.
   Παρόλα αυτά θεωρώ βέβαιο πως σκοπεύουν να δώσουν με κάποια μορφή γιατί αν δεν κάνω λάθος δεν τα έχουν καταγράψει σαν κέρδη στους ισολογισμούς τους.

  2. Αετός, Ιέραξ , Λέων , Πάνθηρ, όλα αρσενικού γένους. Φρεγάτα θηλυκού. Όπως και η ναυς, εξ ού και Αργώ, Πάραλος, Αμμωνιάς, Αντιγονίς, Δημητριάς, Πτολεμαΐς, Σαλαμινία κλπ κλπ

   Οι Αγγλοι κι οι Αμερικάνοι δεν έχουν τέτοιο θέμα.

 8. Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Συζητήθηκε η προσφυγή του Δημοσίου και της Πειραιώς
  17/11/2017 | 19:59 | Οικονομία

  Συζητήθηκε ύστερα από πολύωρη διαδικασία ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου η προσφυγή του ελληνικού Δημοσίου και της τράπεζας Πειραιώς με την οποία ζητούν να τεθούν υπό καθεστώς ειδικής διαχείρισης τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ).

  Οι δύο αιτούντες αναφέρουν ότι εκπροσωπούν άνω του 60% του συνόλου των απαιτήσεων της ΕΝΑΕ, καθώς τα χρήματα που τους οφείλουν τα Ναυπηγεία αφορούν ποσά που για μεν το Δημόσιο υπερβαίνουν τα 660 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς τα 24 εκατομμύρια ευρώ. Τα ναυπηγεία επίσης χρωστούν δεδουλευμένα στους εργαζόμενους που υπερβαίνουν τα 175 εκατομμύρια ευρώ.

  Το Δημόσιο, στην προσφυγή του, επικαλείται έκθεση του ελεγκτικού οίκου Deloitte, σύμφωνα με την οποία τον περασμένο Οκτώβριο η εταιρία PRIVINVEST SHIPBUILDINGSAL (HOLDING), που κατέχει τις μετοχές των Ναυπηγείων, είχε αρνητική καθαρή θέση που έφτανε πλέον στα 985,4 εκατομμύρια ευρώ. Επομένως, για να ανταποκριθεί θα έπρεπε να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,108 δισ ευρώ.

  Η πλευρά των μετόχων Ναυπηγείων αρνείται τις αιτιάσεις του Δημοσίου και επικαλείται απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, του περασμένου Οκτωβρίου, που επιδικάζει στο Δημόσιο την καταβολή ποσού 200 εκατομμυρίων ευρώ.
  Η ιδιοκτήτρια των ΕΝΑΕ αναφέρει ότι το Δημόσιο οφείλει επίσης στα ΕΝΑΕ ποσό 247 εκατομμυρίων ευρώ. Επικαλούμενη επίσης την εν λόγω απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου υποστηρίζει ότι είναι εν ενεργεία η εκτελεστική σύμβαση του 2010 με το Δημόσιο για το πρόγραμμα «Ποσειδών» και την κατασκευή δύο υποβρυχίων αξίας πλέον των 800 εκατομμυρίων ευρώ.

  Για την υπόθεση των Ναυπηγείων έχει ασκηθεί από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σχετικά με κρατικές ενισχύσεις των οποίων ζητείται η ανάκτηση.

  Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα, η προσφυγή στο Πρωτοδικείο είναι μονόδρομος ώστε, εφόσον γίνει αποδεκτή από το δικαστήριο, να αποφευχθεί η πτώχευση των Ναυπηγείων.

  Όπως είπε πρόσφατα ο κ. Πιτσιόρλας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας στην Βουλή: «Θεωρούμε ότι είναι μονόδρομος η διαδικασία που ακολουθούμε και για να αποφύγουμε την καταδίκη και για να μπορέσουμε μέσω της διαδικασίας της ειδικής διαχείρισης να διατηρήσουμε τα ναυπηγεία – και ιδιαίτερα το στρατιωτικό σκέλος του ναυπηγείου να το διατηρήσουμε εν ζωή.»

  » Επίσης, να οργανώσουμε μία διαδικασία για την αναζήτηση νέων επενδυτών, ούτως ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η λειτουργία του. Όπως βεβαίως το εμπορικό τμήμα και αυτό να επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο, και μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών και αυτό να αξιοποιηθεί».

  Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, αν απορριφθεί η προσφυγή από το Πρωτοδικείο, η καταδίκη της Ελλάδας και η υποχρέωση ανάκτησης των κρατικών ενισχύσεων θα σημάνει το κλείσιμο των Ναυπηγείων.

  in.gr

 9. Συμφωνω με τον πιστολέρο ως πρός το οτι πλοια ορισμενου εκτοπισματος μπορούν να έχουν ένα μεγιστο οπλικο συστημα…η Ελλας δέν εχει τήν πολυτέλεια για πολλά εξειδικευμένα πλοια….τα γαλλικα βελάρα μπορουν να φέρουν 16 αντιπλοικούς και ενσωματωμένο ρανταρ εντοπισεως υποβρυχίων δύο σκαφη δέν αρκουν απο αποψη κοστους ομοιοτυπιας τεσσερα σκαφη η έξη τουλάχιστον χρειαζονται ( 4*30 ισον 120) πυραυλοι …συν άλλα…το μέγεθος επιτρεπει ταυτοχρονη ναυπηγηση σε Ελληνικά ναυπηγία τα οποια θα αποκτὴσουν ειτε για τα βελαρα ειται παρόμοια γνώση για νεες μεθοδους και τεχνολογίες…οι κυψέλες πρεπει να έχουν τήν δυνατοτητα μικτου πυραυλικού συστήματος ωστε να υπάρχει η δυνατοτητα για σκαλπ ναβάλ η παρομοιου συστηματος αυξανοντας κατακορυφα τις αμυντικες δυνατοτητες της Ελλάδος εν τέλει ένα σωστο χρονοδιάγραμμα να δημιουργηθεί ώστε να λειτουργησει σωστα η ολη διαδικασία διότι ο χρονος ηδη μετράει αντιστροφα για γεγονοτα εν εξεληξη.

  1. Εκεί είναι για εμένα όλο το θέμα.
   Ή ανάγκη για νέα πολεμικά πλοία στο μέγεθος φρεγάτας για το ΠΝ είναι αδιαμφισβήτητη, για μια χώρα η ένα πολεμικό ναυτικό που δεν έχει την πολυτέλεια για περισσότερα εξειδικευμένα πλοία, επιβάλλεται νομίζω μια επιλογή ενός τύπου πλοίου με ισορροπημένο οπλισμό ο οποίος θα μπορούσε να καλύψει ικανοποιητικά τους τρείς η και τέσσερις ρόλους(προστασία απο αεροπορικές απειλές, ανθυποβρυχιακός πόλεμος, αγώνας κατά μονάδων επιφάνειας, όπως και υποστήριξη δυνάμεων στο εχθρικό έδαφος) . Αυτό απαιτεί χώρο για μελλοντικές εγκαταστάσεις επιπλέον εξοπλισμού και όπλων, ο οποίος με το εκτόπισμα των νέων Γαλλικών φρεγατών στο στάνταρ μέγεθος που προτείνει η γαλλική εταιρία, δεν επαρκεί.

   Σε μια παρουσίαση των πλοίων, παρατήρησα σε μια δεύτερη ματιά ότι υπάρχει σύμφωνα μα τα λεγόμενα του αντιπροσώπου της εταιρίας, η δυνατότητα επιλογής μιας έκδοσης του πλοίου με επέκταση του σκάφους(strechet hull), και εκεί αλλάζει λίγο το θέμα, επειδή δίνει δυνατότητα για μια πραγματικά ενδιαφέρον λύση. Μένει να συζητηθεί όμως η τιμή τους, και η συμβατότητα του νέου ραντάρ με όπλα που δεν προέρχονται απο την Γαλλία(η και μια εγκατάσταση διαφορετικού τύπου), τα οποία προσφέρουν όμως ανώτερες επιδόσεις, και επόμενος θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις πραγματικές μας απαιτήσεις απο μια κυρία σύγχρονη ναυτική μονάδα επιφάνειας.

   Αναφορές της εταιρίας σχετικά με τις ικανότητες της νέας φρεγάτας(προσοχή στην αναφορά για δυνατότητα stand alone του πλοίου).

   4000-ton frigate
   [email protected]®, the digital warship by DCNS

   Successor of the La Fayette-class stealth frigate, [email protected]® is the new combat ship for naval supremacy. [email protected]® is DCNS’s answer to navies looking for a compact frigate able to perform a wide range of missions, both stand-alone or within a task force, either for long-range missions on the high seas or shallow-water operations in a congested and contested operational environment. This new frigate features high-level capabilities in anti-air, anti-surface, anti-submarine and asymmetric warfare domains. [email protected]® is fitted with the latest-generation fixed-panel AESA radar system integrated in a Panoramic Surveillance Intelligence Module (PSIM), a complete sonar suite, long- and medium-range anti-air missiles and a comprehensive electronic warfare suite. Thanks to its flexible design, [email protected]® can be proposed in different versions with adapted combat-payload and platform arrangements.

   Key points :

   FRENCH NAVY LEGACY
   FLEXIBLE DESIGN FOR EXPORT VARIANTS
   HIGH MILITARY CAPACITIES IN ALL WARFARE AREAS
   HIGH DEGREE OF SURVIVABILITY AND SUSTAINABILITY
   NNEW-GENERATION DIGITAL SHIP
   READY FOR TECHNOLOGY TRANSFER

   Στο παρακάτω αναφέρει στο 4:20 την δυνατότητα επέκτασης του σκάφους, ώστε να υπάρχει δυνατότητα εγκατάστασης επιπλέον εξοπλισμού/οπλισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.