Το Πολεμικό Ναυτικό ολοκλήρωσε τις δοκιμές του Schiebel Camcopter S-100 επι της Φ/Γ ΑΙΓΑΙΟΝ

©schiebel | UAS CAMCOPTER S-100 στο κατάστρωμα της φρεγάτας ΑΙΓΑΙΟΝ

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που αποδεσμεύθηκε, την Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2021, από την Schiebel, η εταιρεία ανακοίνωσε πως παρουσίασε στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τις εξαιρετικές ικανότητες του ανεπάνδρωτου εναέριου συστήματος (UAS) CAMCOPTER® S-100.

Επι της φρεγάτας ΑΙΓΑΙΟΝ (F-460) κλάση ΕΛΛΗ στην Μεσόγειο Θάλασσα δυτικά της Κρήτης, σε δοκιμές διάρκειας μιας εβδομάδας, το S-100 επέδειξε στο Πολεμικό Ναυτικό το βεληνεκές, την αυτονομία πτήσης και την ταχύτητα του, όπως επίσης και τις ικανότητες του στον θαλάσσιο εντοπισμό και επιτήρηση. Για τις πτήσεις επίδειξης το CAMCOPTER S-100 ήταν εξοπλισμένο με τον αισθητήρα EO/IR Trakka TC-300 και Σύστημα Αυτόματης Αναγνώρισης (AIS) της Shine Micro.

Τα σενάρια περιλάμβαναν απονηώσεις και προσνηώσεις ημέρα και νύχτα. Διέθεταν συνεργασία με άλλα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, επιτήρηση θαλάσσιας κυκλοφορίας και επιτήρηση ακτών.

Το ανεπάνδρωτο εναέριο σύστημα (UAS) CAMCOPTER® S-100 της Schiebel είναι μια επιχειρησιακά δοκιμασμένη ικανότητα για στρατιωτικές και πολιτικές εφαρμογές. Το κάθετης απονήωσης και προσνήωσης (VTOL) UAS δεν χρειάζεται προετοιμασμένη περιοχή η υποστηρικτικό εξοπλισμό για τη διευκόλυνση της εκτόξευσης και επιστροφής του. Λειτουργεί ημέρα και νύχτα, υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με ικανότητα πέραν του οπτικού ορίζοντα μέχρι τα 200 χλμ/108 ΝΜ, πάνω από στεριά και θάλασσα. Η άτρακτος ανθρακονημάτων και τιτανίου που διαθέτει προσφέρει δυνατότητες για ευρύ φάσμα συνδυασμών φορτίων/αυτονομίας πτήσης με πρακτική οροφή πτήσης τα 5500 μέτρα/18000 πόδια.

Στη συνηθισμένη διαμόρφωση του, το CAMCOPTER S-100 μεταφέρει φορτίο 34 κιλών/75 λιβρών μέχρι 10 ώρες και καταναλώνει αεροπορικά καύσιμα (AvGas) ή βαρέα καύσιμος ύλη JP-5. Η υψηλής ευκρίνειας εικόνα παρακολούθησης μεταδίδεται στον σταθμό ελέγχου σε πραγματικό χρόνο. Επιπρόσθετα με το βασικό σημείο GPS αναφοράς αεροπορικής οδού (waypoint) ή την χειροκίνητη πλοήγηση, το S-100 μπορεί να λειτουργεί με επιτυχία σε περιβάλλοντα όπου το GPS δεν είναι διαθέσιμο, με τις αποστολές να σχεδιάζονται και να ελέγχονται μέσω μιας απλής «point-and-click» διεπαφής γραφικών του χρήστη. Το υψηλής τεχνολογίας ανεπάνδρωτο ελικόπτερο υποστηρίζεται από την εξαιρετική υποστήριξη πελατών και τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες της Shciebel.

Η κλάση φρεγατών ΕΛΛΗ είναι μια σειρά φρεγατών που χρησιμοποιείται από το Πολεμικό Ναυτικό. Τα πλοία είναι ολλανδικής προέλευση και επίσης είναι γνωστά ως φρεγάτες κλάσης Kortenaer ή Standard ή S. Τα δύο πρώτα πλοία (ΕΛΛΗ και ΛΗΜΝΟΣ), τα οποία έχουν επιμηκυμένα υπόστεγα και διαφορετικό οπλισμό κατασκευάστηκαν αποκλειστικά για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Τα υπόλοιπα πλοία είναι πρώην φρεγάτες S του Βασιλικού Ολλανδικού Ναυτικού κλάσης Kortenaer που μεταβιβάστηκαν στο Πολεμικό Ναυτικό τη δεκαετία του 1990 και αρχές δεκαετίας 2000. Αυτά τα πανίσχυρα και αξιόπιστα πλοία αποτελούν την ραχοκοκαλιά του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Η ΕΛΛΗ, της οποίας το όνομα έλαβε η κλάση, πήρε το όνομα της από τα δυο φημισμένα Ελληνικά καταδρομικά, ένα έκτων οποίων βυθίστηκε, σε ειρηνική περίοδο, έξω από το λιμάνι της Τήνου από το ιταλικό υποβρύχιο DΕLFΙΝΟ την 15 Αυγούστου 1940.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.