Του Δημήτρη Ι. Μανακανάτα, πρωτοδημοσιεύθηκε στο mignatiou.com

Η πρόσφατη ολοκλήρωση της αντιαρματικής τάφρου πλάτους 50 μέτρων στην εξέχουσα του Κάραγατς στον Έβρο από το τουρκικό μηχανικό, είναι ένα ακόμη στοιχείο της σπουδαιότητας του σημείου στην περιοχή.

Εκτός από τα προφανή οφέλη για την τουρκική πλευρά όπως προσομοίωση υδάτινου κωλύματος και «παίγνια» με τα συστήματα γεφυρώσεως τύπου Samur και τα γεφυροφόρα Leguan , είναι μάλλον αυτονόητο ότι συνδέεται και με το Δόγμα του Ισοδύναμου Τετελεσμένου.

Το επίκαιρο «Ισοδύναμο Τετελεσμένο»…

Θυμίζουμε ότι το ισοδύναμο τετελεσμένο προβλέπει, ότι η απάντηση στην οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, θα είναι ισοδύναμη ενέργεια των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Σε γενικές γραμμές μια κίνηση τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο θα οδηγούσε στην ανταπόδοσης της εχθρικής ενέργειας σε άλλη περιοχή (π.χ Κάραγατς, Ίμβρο) αποφεύγοντας την περαιτέρω κλιμάκωση στο σημείο της εχθρικής ενέργειας και οδηγώντας την όλη κατάσταση σε πλαίσιο, θεωρητικά, ελεγχόμενης σύγκρουσης.

Βάσει του ισοδύναμου τετελεσμένου, η περίπτωση κατάληψης βραχονησίδας από τους Τούρκους θα οδηγήσει σε ανάλογη ενέργεια, καταλαμβάνοντας εχθρική βραχονησίδα και μεταφέροντας την ενέργειας της κλιμάκωσης στον αντίπαλο. Σε μεγαλύτερης εχθρικής ενέργειας ανάλογη θα ήταν και η ελληνική απάντηση και στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται και αντεπιθετική κίνηση στο μέτωπο του Έβρου (π.χ στο προγεφύρωμα του Καραγάτς).

Σκοπός της κίνησης αυτής είναι η κινητοποίηση του διεθνούς παράγοντα με απώτερο στόχο την επίτευξη αμοιβαίας απαγκίστρωσης από εδάφη των δύο εμπλεκομένων.

Με την κίνηση της λοιπόν της Τουρκίας να βαφτίσει αρδευτικό έργο, μια αντιαρματική τάφρο (σε κάθε περίπτωση μπορεί να γεφυρωθεί από τον Ε.Σ) προσπαθεί να περιορίσει τις επιλογές της ελληνικής πλευράς σε μια δική της ενέργεια.

Ωστόσο η τουρκική τάφρος μπορεί θεωρητικά να αποτελεί εμπόδιο για την κατάληψη του συνόλου της εξέχουσας του Κάραγατς, από την άλλη όμως αποτελεί και σημείο οχύρωσης του επιτιθέμενου σε εκείνο το σημείο. Διότι πάντα το νόμισμα έχει δύο όψεις. Σε ότι αφορά το ισοδύναμο τετελεσμένο από όσο γνωρίζουμε είναι εν ισχύ και δεν υπάρχει κάποιο θεσμικό κείμενου που να υποστηρίζει το αντίθετο.

Ρεαλιστική αντιμετώπιση…

Εάν παρακολουθήσει και ο πλέον αδαής τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες των ελληνικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου, θα διαπιστώσει ότι οι σχηματισμοί που επιχειρούν στην περιοχή της Θράκης, μέσω ρεαλιστικής εκπαίδευσης σφυρηλατούν μια νέα νοοτροπία η οποία επικεντρώνεται στο ότι είναι προτιμότερο να γνωρίζουν πώς θα αντιμετωπίσουν τον αντίπαλο παρά να ξορκίζουν το κακό.

Σε περίπτωση που οι εξ Ανατολών «σύμμαχοι» θελήσουν να ταράξουν τα νερά στον Έβρο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προωθήσουν τις τεθωρακισμένες και μηχανοκίνητες ταξιαρχίες στις περιοχές συγκέντρωσης κοντά στο ποτάμι. Σε περίπτωση που καταφέρουν να δημιουργήσουν προγεφύρωμα, δηλαδή να καταλάβουν ένα μικρό έστω τμήμα ελληνικού εδάφους, θα προσπαθήσουν να διοχετεύσουν ισχυρότερες δυνάμεις για να μεγαλώσει το προγεφύρωμα ώστε να επιχειρηθεί η κατάληψη των αντικειμενικών σκοπών βαθύτερα στο ελληνικό έδαφος.

Η πραγματικότητα είναι ότι σε μεγάλο ποσοστό έχει «φραχτεί» το μέτωπο του Έβρου με τα νέα αποκτήματα του αρματικού δυναμικού του Ελληνικού Στρατού (Leo 2HEL και Leo 2A4), αλλά σε κάθε περίπτωση η αντιμετώπιση μιας τέτοιου είδους απειλής επιτυγχάνεται με τη συνεργασία αρμάτων και μηχανοκίνητου πεζικού. Τα δεδομένα αυτά σε συνδυασμό με τα μέσα που αξιοποιεί ο αντίπαλος και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που διαθέτουν οδηγούν στη διαφοροποίηση της αναλογίας της μαχητικής ισχύος.

Είναι γνωστό, ότι το άρμα είναι κάτι οικείο στις δυνάμεις του πεζικού, ενώ η συνεργασία αρμάτων μάχης με μηχανοκίνητο πεζικό έχει ανέλθει σε υψηλά επίπεδα και λειτουργούν ως ενιαίο σύνολο. Ωστόσο, η έλλειψη σύγχρονων ΤΟΜΑ (Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης) με πυροβόλο που να μπορεί να προσβάλει και καταστρέψει τουλάχιστον τα εχθρικά ΤΟΜΑ αποτελεί μειονέκτημα κατά τις επιχειρήσεις, όπως επίσης και η έλλειψη επαρκούς θωράκισής τους που ουσιαστικά αναγκάζει το πεζικό να ακολουθεί από απόσταση τα άρματα, για να μην καταστεί εύκολη λεία στα όπλα του αντιπάλου. Επιπλέον και η χρήση των ΤΟΜΠ Μ113 ενέχει περιορισμούς από τη στιγμή που δεν μπορούν να ενεργήσουν αυτόνομα σε ξεχωριστή κατεύθυνση από τα άρματα μάχης, διότι δεν διαθέτουν ικανή θωράκιση και ισχύ πυρός και φυσικά δυνατότητα νυκτερινής παρατήρησης πέραν του τομέα της οδήγησης.

hellas_sperwer_m-109

Ωστόσο, η αύξηση του βεληνεκούς και της ευκινησίας του πυροβολικού θα επηρέαζε την εκλογή του ΑΝΣΚ (Αντικειμενικού Σκοπού) από πλευράς βάθους, ενώ η εισαγωγή της χρήσης ΜΕΑ (Μη επανδρωμένων Αεροχημάτων) τα οποία αναλαμβάνουν αποστολές ευρέως φάσματος (επιτήρηση – παρατήρηση με μετάδοση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο) δίδει το τακτικό πλεονέκτημα σε εκείνον που θα τις αξιοποιήσει πρώτος. Σε κάθε όμως περίπτωση, τα λόγια του Ναπολέοντα ότι «ο ποταμός είναι ένα εμπόδιο που μπορεί να καθυστερήσει τον εχθρό, και εάν αποφασίσεις να αμυνθείς επ’ αυτού η μόνη λύση είναι να διατηρήσεις τις δυνάμεις σου σαν μια μάζα και να επιπέσεις επ’ αυτού πριν συμπληρώσει τη διάβασή του» αποτελούν τη βασική αρχή της άμυνας στην ποτάμια γραμμή του Έβρου…

4 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Η αύξηση του βεληνεκούς είναι μια σχετικά εύκολη (και λιγότερο δαπανηρή) υπόθεση όπως και η αύξηση ακρίβειας/ευστοχίας, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με σύγχρονα πυρομαχικά(όπως π.χ.το Volcano).

  Η ευκινησία που απαιτείται όμως για μια γρήγορη αντίδραση/κίνηση αντεπίθεσης(σε συνδιασμό με μια σύντομη μετακίνηση προς το εχθρικό έδαφος), φαίνεται πιο δύσκολη με τα υπάρχοντα μέσα του ΠΒ/ΕΣ(με ελάχιστες εξαιρέσεις). Εδώ παίζει ρόλο και ο ανεφοδιασμός που πρέπει να ακολουθήσει.

  http://www.baesystems.com/en-us/product/vulcano-precision-guided-munitions

  Απάντηση
 2. Kostas

  μερικες γρηγορες σκεψεις.
  Το Φ35 και (θελω να πιστευω) και το APG-83 των Φ16 Viper εχουν εκπληκτικες δυνατοτητες αναγνωρισης επιγειων στοχων.
  Το Φ35 εχει τις προσθετες δυνατοτητες συντηξης δεδομενων με τους υπερυθρους αισθητηρες, αλλα και μονο η λειτουργια ρανταρ του Viper ειναι εντυπωσιακη (εαν φυσικα ολες οι δυνατοτητες του ρανταρ αγορασθουν).

  Τι σημαινουν τα παραπανω? Οτι και οι δυο πλευρες θα εχουν πρωτογνωρες δυνατοτητες αναγνωρισης σε βαθος. Συγκεντρωσεις προσωπικου-οχηματων θα εντοπιζονται αμεσα και θα καταστρεφονται ταχιστα απο το πυροβολικο.

  Ισως οδηγηθουμε ταχιστα στο ρωσικο μοντελο επιγειων επιχειρησεων οπου το ΠΒ ειναι ο απολυτος κυριαρχος και το κυριο οπλο καταστροφης του εχθρου. Το ΠΒ δεν θα ειναι το μεσο υποστηριξεως των δυναμεων ελιγμου, αλλα οι δυναμεις ελιγμου θα ειναι το μεσο υποστηριξεως του ΠΒ (μεσω καταδειξης στοχων και/ή εξασφαλιση ασφαλους πεδιου αναπτυξεως των μεσων ΠΒ).

  Απάντηση
 3. ΑΧΕΡΩΝ

  «Σε ότι αφορά το ισοδύναμο τετελεσμένο από όσο γνωρίζουμε είναι εν ισχύ και δεν υπάρχει κάποιο θεσμικό κείμενο που να υποστηρίζει το αντίθετο.»
  Στην περίπτωση της Ἑλλάδος τα «θεσμικά κείμενα» τα θεωρώ ανούσιο χαρτομάνι.
  Ούτε ότι είναι γραμμένο εκεί μέσα ισχύει αυτομάτως,οπότε και ἄν δέν υπάρχει αναίρεση από άλλο κείμενο,δέν έχει σημασία.
  Σημασία έχει ἡ αξιοπιστία ενός κράτους ὡς προς την χρήση στριατιωτικής βίας ἄν κρίνει ότι επιβάλλεται.
  Εδώ θα θυμηθώ ότι πρίν κάποια χρόνια ὁ Τ.Τ μας είχε στείλει αδιάβαστους στου Βελισάριου,όταν επεσήμανε ότι τότε,και επί σειρά ετών,δέν υπήρχε εγκεκριμένη Πολιτική Εθνικής Άμυνας,παρ᾿ότι και ἄν υπήρχε,δέν θα ήταν παρά «χαρτομάνι».

  Απάντηση
  • T.T.

   Θυμηθήκαμε και τον μακαρίτη τον Αρσένη. Μετά τα Ίμια κάτι έπρεπε να πει κι αυτός, το είπε, μάλλον ωραία ακούστηκε τότε. Το είχαν γράψει πουθενά τότε? Δεν το ξέρω. Ξέρω όπως ότι στην τελευταία Λευκή Βίβλο, που εκδόθηκε από το ΥΕΘΑ το 2014, δεν αναφέρεται πουθενά. Κι ο Βενιζέλος που μας είχε μιλήσει και ήμασταν οι πρώτοι που ακούσαμε για σημειακές κρίσεις δεν είπε τίποτα για ισοδύναμο τετελεσμένο.

   Η Εθνική μας Στρατιωτική Στρατηγική όπως περιγράφεται στην τελευταία Λευκή Βίβλο που δημοσιοποιήθηκε είναι ως εξής:

   ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

   Γενικά

   Από την ΠΕΑ απορρέει η Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική (ΕΘΣΣ), θεσμικό κείμενο που περιγράφει την αποστολή και τα κύρια επιχειρησιακά έργα των ΕΔ, καθώς και τον τρόπο χρήσης της στρατιωτικής ισχύος της Χώρας για την εκπλήρωση του έργου που επιβάλλεται στις ΕΔ.

   Σκοπός της ΕΘΣΣ είναι η υλοποίηση των κατευθυντηρίων οδηγιών της πολιτικής ηγεσίας, όπως αυτές διατυπώνονται στην ΠΕΑ, με τον καθορισμό της αποστολής των ΕΔ και του τρόπου προετοιμασίας, σχεδιασμού, ανάπτυξης και χρησιμοποίησης της Στρατιωτικής Ισχύος της Χώρας, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της ΠΕΑ. Συντάσσεται από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), μετά από προτάσεις των Γενικών Επιτελείων (ΓΕ) και εγκρίνεται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας μετά από γνωμάτευση του Συμβουλίου των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ).

   Τα βασικά στοιχεία που περιλαμβάνει η ΕΘΣΣ είναι:
   • Η ανάλυση του περιβάλλοντος.
   • Η αποστολή και το επιθυμητό επίπεδο εθνικών αμυντικών επιδιώξεων των ΕΔ.
   • Η παροχή στρατηγικών κατευθύνσεων προς τις Ένοπλες Δυνάμεις περί του τρόπου προετοιμασίας, αναπτύξεως και χρησιμοποιήσεως τους.

   Η ΕΘΣΣ έχει αναθεωρηθεί, βρίσκεται στο τελικό στάδιο της έγκρισής της και αναμένεται η έκδοση της. Στοιχεία Εθνικής Στρατιωτικής Στρατηγικής Η ΕΘΣΣ είναι θεμελιωμένη στην αναγνώριση της συνέχειας των εσωτερικών και εξωτερικών κινδύνων που απειλούν την Ελλάδα, το έδαφός της, τον πληθυσμό της και τα συμφέροντα ασφάλειας της. Δίνει τη δυνατότητα να αξιολογηθούν όλες οι διαφορετικές διαστάσεις αυτών των απειλών και να οργανωθεί η απάντησή μας σε αυτές, σε εθνικό επίπεδο. Ήτοι, αποβλέπει στην κινητοποίηση του συνόλου των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των λοιπών δυνάμεων του Έθνους, του Κράτους και των Σωμάτων Ασφαλείας, σε συνδυασμό με τους πόρους των αποκεντρωμένων τοπικών και περιφερειακών αρχών και των βασικών φορέων που έχουν ζωτική σημασία για τη Χώρα.

   Εντός της ΕΘΣΣ καταγράφονται και κατηγοριοποιούνται:
   • Οι απειλές κατά της Εθνικής Ασφάλειας.
   • Οι ευκαιρίες εξυπηρέτησης των Εθνικών Συμφερόντων.
   • Οι παράγοντες του εσωτερικού περιβάλλοντος που επιδρούν στη διαμόρ- φωση της εσωτερικής ασφάλειας.
   • ΤΑ ισχυρά σημεία και οι τρωτότητες της ελληνικής πλευράς τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη προετοιμασία των Ενόπλων Δυνάμεων με σκοπό την αποδοτικότερη χρησιμοποίηση της Στρατιωτικής Ισχύος της χώρας.

   Στην ΕΘΣΣ αποτυπώνεται σαφώς η αποστολή των ΕΔ η οποία είναι «η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων της χώρας, που καθορίζονται από διεθνείς συμβάσεις ή δια της διεξαγωγής των απαιτουμένων κατά περίπτωση επιχειρήσεων προς συμβολή και αντιμετώπιση κάθε μορφής απειλής κατά των εθνικών συμφερόντων».

   Επιπροσθέτως, μέσα από τον καθορισμό της αποστολής και του επιθυμητού επιπέδου επιδιώξεων στην ΕΘΣΣ προσδιορίζονται :
   • Οι επιθυμητές αμυντικές επιδιώξεις ανά τύπο στρατιωτικής απειλής και καθορίζονται οι απορρέουσες Ελάχιστες Στρατιωτικές Απαιτήσεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
   • Οι απαιτήσεις προετοιμασίας υποστήριξης, υποδομών και εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων για την υλοποίηση των τιθέμενων από την ΠΕΑ στόχων.

   Τέλος, μέσα από τον καθορισμό του επιπέδου εθνικών αμυντικών επιδιώξεων των ΕΔ, προκύπτουν για τις Ένοπλες Δυνάμεις οι Στρατηγικοί Αντικειμενικοί Σκοποί και αναλύονται τα κύρια έργα των ΕΔ για την επίτευξή τους.

   Οι καθοριζόμενοι από την ΕΘΣΣ Στρατηγικοί Αντικειμενικοί Σκοποί είναι οι παρακάτω:
   • Η Διαφύλαξη και η Προαγωγή της Ειρήνης και της Σταθερότητας στον Ευρύτερο Χώρο Γεωπολιτικού Ενδιαφέροντος.
   • Η Αποτροπή Προκλήσεων ή/και Ένοπλης Επίθεσης.
   • Η Πρόγνωση – Διαχείριση και Αντιμετώπιση Κρίσεων.
   • Η Αντιμετώπιση Γενικευμένης Επίθεσης και η Διεξαγωγή και ο Νικηφόρος Τερματισμός αυτής.

   Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: