Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης της 4ης Ταξιαρχίας Πεζικού της Εθνικής Φρουράς, διεξήχθη η ΤΑΜΣ «ΑΣΤΡΑΠΗ» με πραγματικά πυρά.

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε τη σταδιακή κλιμάκωση των σχέσεων με τον εχθρό και την εκδήλωση επιθετικής ενέργειας εκ μέρους του, σε συνδυασμό με αεροκίνητες ενέργειες με τμήματα ειδικών δυνάμεων για κατάληψη εδαφών τακτικής σημασίας. Στον τομέα του ασκούμενου Σχηματισμού, οι φίλιες δυνάμεις αφού αρχικά αναχαίτισαν τον εχθρό, προχώρησαν σε επιθετική ενέργεια για εξάλειψη δημιουργηθέντος εχθρικού αεροπρογεφυρώματος.

ΤΑΜΣ «ΑΣΤΡΑΠΗ» - Εξάλειψη Εχθρικού Αεροπρογεφυρώματος

Στην άσκηση συμμετείχαν Μονάδες Πεζικού, Εθνοφυλακής και Τεθωρακισμένων της Ταξιαρχίας και εκτελέστηκαν βολές όλμων, πυροβόλων τεθωρακισμένων οχημάτων και λοιπών βαρέων όπλων Πεζικού, σε συνεργασία με ελικόπτερα MI-35 και GAZELLE της Διοίκησης Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς.

Όλες οι ενέργειες και βολές εκτελέστηκαν με απόλυτη ακρίβεια και ευστοχία πυρών, γεγονός που καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και ηθικού του προσωπικού της Ταξιαρχίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο ποσοστό του προσωπικού που συμμετείχε στην άσκηση ήταν στρατιώτες της 2017Β’ ΕΣΣΟ, οι οποίοι πρόσφατα ολοκλήρωσαν τον βασικό κύκλο της εκπαίδευσής τους.

Την άσκηση παρακολούθησε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς ο οποίος σε χαιρετισμό του συνεχάρη τη Διοίκηση και το προσωπικό της Ταξιαρχίας για την επιτυχή διεξαγωγή της άσκησης και ευχαρίστησε τους Εθνοφύλακες για τη συνεχή παρουσία και συμμετοχή τους στις δραστηριότητες των Μονάδων τους.

ΤΑΜΣ «ΑΣΤΡΑΠΗ» - Εξάλειψη Εχθρικού ΑεροπρογεφυρώματοςΤΑΜΣ «ΑΣΤΡΑΠΗ» - Εξάλειψη Εχθρικού ΑεροπρογεφυρώματοςΤΑΜΣ «ΑΣΤΡΑΠΗ» - Εξάλειψη Εχθρικού ΑεροπρογεφυρώματοςΤΑΜΣ «ΑΣΤΡΑΠΗ» - Εξάλειψη Εχθρικού ΑεροπρογεφυρώματοςΤΑΜΣ «ΑΣΤΡΑΠΗ» - Εξάλειψη Εχθρικού ΑεροπρογεφυρώματοςΤΑΜΣ «ΑΣΤΡΑΠΗ» - Εξάλειψη Εχθρικού ΑεροπρογεφυρώματοςΤΑΜΣ «ΑΣΤΡΑΠΗ» - Εξάλειψη Εχθρικού ΑεροπρογεφυρώματοςΤΑΜΣ «ΑΣΤΡΑΠΗ» - Εξάλειψη Εχθρικού ΑεροπρογεφυρώματοςΤΑΜΣ «ΑΣΤΡΑΠΗ» - Εξάλειψη Εχθρικού ΑεροπρογεφυρώματοςΤΑΜΣ «ΑΣΤΡΑΠΗ» - Εξάλειψη Εχθρικού ΑεροπρογεφυρώματοςΤΑΜΣ «ΑΣΤΡΑΠΗ» - Εξάλειψη Εχθρικού ΑεροπρογεφυρώματοςΤΑΜΣ «ΑΣΤΡΑΠΗ» - Εξάλειψη Εχθρικού Αεροπρογεφυρώματος

8 Σχόλια

 1. ΓΣ

  Παρατηρώ ότι τα Cascavel ως τροχοφόρα ελαφρά θωρακισμένα ΤΟΜΑ έχουν αναλάβει το έργο της εξάλειψης του αεροπρογεφυρώματος.
  Μακάρι να είχαμε και εμείς αντίστοιχα ΤΟΜΑ (όχι τα συγκεκριμένα οχήματα που έχει η ΕΦ, είναι παλιά) για την αντίστοιχη αποστολή στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
  Μπράβο στους αδερφούς Κύπριους.

  Απάντηση
  • Kostas

   φιλε ΓΣ, εχουμε τα VBL με βομβιδοβολα των 40 χιλ τα οπια ειναι πολυ φονικα εναντιον σχηματισμων ελαφρου πεζικου. Δεν καταλαβαινω πως ενα οχημα τυπου Cascavel θα προσθεσει κατι παραπανω. Εαν θες, σε παρακαλω εξηγησε περισσοτερο

   Απάντηση
   • ΓΣ

    Ίσως, αγαπητέ Κώστα, από δική μου παράλειψη να άφησα να εννοηθεί πως «ζηλεύω» τα κασκαβελ.
    Θα εξηγήσω ευθύς αμέσως το εννοώ λέγοντας «Μακάρι να είχαμε και εμείς αντίστοιχα ΤΟΜΑ», ως γνωστόν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου υπάρχουν πολλά απαρχαιωμένα άρματα μάχης M48 A5MOLF και ελάχιστα M60A3. Όλος αυτός ο στόλος αρμάτων έχει μια μεγάλη αποστολή: Την εξάλειψη των αεροπρογεφυρωμάτων. Μιλάμε για παλιά, δυσκίνητα (για τα δεδομένα των νησιών) βαριά άρματα μάχης τα οποία φτάσανε στο τέλος της ζωής τους..
    Το σχόλιο μου είχε ως σκοπό να θίξει την αντικατάσταση αυτών των βαρέων ερπυστριοφόρων αρμάτων με ελαφρύτερα τροχοφόρα οχήματα με πυροβόλα 90+ χιλ. αλλά και γιατί όχι με φορείς Ά/Τ όπλων.
    Τα VBL και τα Χάμερ είναι πολύ καλή λύση αλλά δεν μπορούν να εφοδιαστούν με πυροβόλα, γιατί ας μην ξεχνάμε, κανένα οπλικό σύστημα δεν πρέπει να εχει μονάχα μια συγκεκριμένη αποστολή, αλλά να είναι πολλαπλών ρόλων. Θα πρέπει (τα συστήματα αυτά) να έχουν την δυνατότητα να ενεργούν και ως καταστροφείς αρμάτων αλλά και άλλων θωρακισμένων οχημάτων.

    Καλό ξημέρωμα

 2. ΑΧΕΡΩΝ

  Οἱ Κύπριοι είναι ειλικρινείς και ονομάζουν την IV Ταξιαρχία Πεζικού ὡς τέτοια.
  Στην Ἑλλάδα,με λίγα VBL και Humvee,θα την είχαμε ονομάσει «Μηχανοποιημένη».
  Ἄν είχε και Κασκαβέλ,πώς θα την ονομάζαμε δηλαδή;

  Απάντηση
  • T.T.

   Μην κολλάς και πολύ με το όνομα. Το «Μηχανοποιημένη» ήταν έμπνευση Φράγκου Φραγκούλη ο οποίος για κάποιον λόγο δεν του άρεσε το ΤΑΞΕΑ και το άλλαξε.
   Αλλά επειδή δεν είμαστε και πολύ των παραδόσεων στις ονομασίες και ο καθένας είτε θέλει να αφήσει τη σφραγίδα του είτε θέλει να σβήσει τη σφραγίδα των άλλων αύριο μπορεί να λέγεται αλλιώς.
   Οπότε ποιος νοιάζεται για το όνομα το θέμα είναι τι δουλειά κάνει.

   Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    Έχεις δίκηο,έχουμε άλλα δυσκολώτερα θέματα.
    Όμως,όπως προσφάτως συμφωνήσαμε,«αρχή σοφίας ἡ των ονομάτων επίσκεψις».
    Στην Ἑλλάδα οἱ έννοιες των λέξεων κακοποιούνται,και αυτό δημιουργεί στρεβλώσεις,πρώτα στον λόγο,και ύστερα στις πρακτικές.

   • EVRIPIDES

    Ο ΤΙΤΛΟΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΟΤΕ Α/ΓΕΣ. ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΤΑΞΕΑ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ Η 29. ΣΟΥ ΔΙΑΦΕΥΓΕΙ ΟΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ.ΤΟ ΣΥΜΜΑΧΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΟΥ Ο ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ Η ΜΟΝΑΔΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΡΟΧΟΦΟΡΑ ΛΕΓΕΤΑΙ motorised

 3. T.T.

  @EVRIPIDES

  Ο κ. Φράγκος Φραγκούλης ήταν Α/ΓΕΣ το διάστημα 6/8/2009 – 1/11/2011. Η μετονομασία της 29 έγινε στις 24/2/2011. Όποιος καταλαβαίνει, καταλαβαίνει.

  Αυτός που κινείται με τη δύναμη της μηχανής είναι μηχανο – κίνητος. Ο μηχανο-ποιημένος είναι ποιημένος από μηχανές. Μάλλον θα είναι κάποιος στρατός cyborg.

  Αλήθεια τι τροχοφόρα έχουν το ΤΕ ΡΟΔΟΠΗΣ και το ΤΕ ΣΑΠΩΝ για να είναι η 29 Μηχανο-κάτι?

  ΝΑΤΟ: Από ένα ψάξιμο που έκανα είδα ότι πάρα πολλοί έχουν διατηρήσει τους ιστορικούς τους τίτλους χωρίς να έχουν προσθέσει το motorized παρά το γεγονός ότι έχουν τον αντίστοιχο εξοπλισμό.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: