Το πρόγραμμα του τουρκικού άρματος μάχης Altay

Άρμα μάχης Altay

Ο σημερινός στόλος αρμάτων μάχης της Τουρκίας αποτελείται από αμερικάνικά M-48 και M-60, εκ των οποίων κάποια έχουν εκσυγχρονιστεί, σε συνεργασία με το Ισραήλ, σε Μ-60 SABRA, συν ενα μεγάλο ποσοστό γερμανικών αρμάτων Leopard 1 και Leopard 2. Aυτο δεν αποτελεί έκπληξη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) και η Γερμανία είναι οι δύο πιο σημαντικές γεωπολιτικές σχέσεις της Τουρκίας, και αυτό διαφαίνεται από την επιλογή των αμυντικών εταιρειών που συνεργάζεται η Τουρκία. Τα αντισταθμιστικά ωφελήματα στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας εξασφαλίζουν ότι οι αυτοί οι κατασκευαστές έχουν μακρά ιστορία στις εγχώριες εταιρικές σχέσεις.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, δύο νέοι παίχτες έχουν αρχίσει να επιδρούν στη Τουρκική αμυντική σκηνή. Ο ένας ήταν το Ισραήλ, του οποίου οι εταιρείες ειδικευόταν στα διάφορα υποσυστήματα, αναβαθμίσεις και στα μη επανδρωμένα αεροπλάνα (ΜΕΑ). Ο άλλος είναι η Νότια Κορέα (ROK), η οποία έχει διεισδύσει στην αγορά της Τουρκίας με τα ελικοστρόβιλα εκπαιδευτικά αεροσκάφη, αυτοκινούμενα οβιδοβόλα …και τώρα με άρματα μάχης.

Δοκιμές του σκάφους του πρωτοτύπου τουρκικού άρματος Altay (Φωτογραφία: ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ)

Το πρόγραμμα Altay

To νέο άρμα μάχης της Τουρκίας έχει το όνομα του Στρατηγού Fahrettin Altay, ενός διοικητή ιππικού που έδρασε κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας της Τουρκίας. Το άρμα πρόκειται να διαθέτει ενα λειόκανο πυροβόλο των 120 χιλιοστών, με το συνηθισμένο συζυγές πολυβόλο των 7,62 χιλ. και ενα πολυβόλο 12,7 χιλ στο πάνω μέρος του πύργου. Σε σύγκριση με το K2 Black Panther της ROK, το Altay φέρεται να είναι μεγαλύτερο, με ενα επιπλέον εδαφικό τροχό και ελαφρώς τροποποιημένο πύργο. Μπορεί επίσης να φέρει βαρύτερο οπλισμό.

Σύμφωνα με την σύμβαση ανάπτυξης αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων, όλα τα πνευματικά δικαιώματα ιδιοκτησίας και σχεδιασμού του τελικού άρματος θα ανήκουν στην Τουρκία. Η τουρκική Otokar θα κατασκευάσει τα άρματα, σε συνεργασία με διάφορους υπεργολάβους, όπως οι παρακάτω:

To Altay βασίζεται στο νοτιοκορεατικό άρμα K2 Black Panther (Φωτογραφία: army-technology)

Η νοτιοκορεατική Huyndai Rotem: (την βάση σχεδιασμού του XK2 Black Panther, την τεχνογνωσία και εξαρτήματα όπου απαιτηθεί, και να βοηθήσει στον εκσυχρονισμό του εργοστάσιου της Otokar στη βορειοδυτική επαρχία της Sakarya.)

Η τουρκική Aselsan: (Το σύστημα ελέγχου πυρός (ΣΕΠ) και το C3I – ΣΔΕΠ και άλλα υπό-συστήματα)

Η γερμανική MTU Friedrichshaften: (Κινητήρα ντίζελ 1500 ίππων ο οποίος μελλοντικά μπορεί να αντικατασταθεί από τουρκικό κινητήρα 1800 ίππων, εάν τον αναπτύξουν)

Η ομάδα STM της SSM: (Από κοινού ανάπτυξη του C3I – ΣΔΕΕΠ μαζί με την Aselsan)

Η Τουρκική εταιρεία Μηχανολογική και Χημική Βιομηχανία, ή MKE, (120 χιλ/55 διαμετρημάτων πυροβόλο).

Roketsan: (Πακέτο σπονδυλωτής θωράκισης)

Η συμφωνία ανάπτυξης του 2008 συμπεριλάμβανε τη παραγωγή 4 πρωτοτύπων αξίας 750 εκατ. δολ., και μεταφορά τεχνογνωσία αξίας 330 εκατ. δολαρίων.

Αφότου ολοκληρωθεί η αναπτύξει, ενα δεύτερο πακέτο συμβάσεων παραγωγής πρόκειται να υπογραφεί. Ο στόχος των Τούρκων αξιωματούχων ήταν να σχεδιάσουν, δοκιμάσουν και κατασκευάσουν το πρώτο άρμα Altay εντός 6,5 ετών, το οποίο προγραμματίζεται να γίνει στις αρχές του 2015. Μέχρι στιγμής, το 2015 παραμένει η ημερομηνία εκκίνησης της παραγωγής.

Η Τουρκία φέρεται να σχεδιάζει την παραγωγή 200-250 αρμάτων για εγχώρια χρήση.

Δοκιμές του άρματος Altay στο στίβο μηχανοδήγησης της εταιρείας Otokar (Πηγή: haberler)

Οι κυβερνήσεις της ROK έχουν κατασκευάσει μια μεγάλη αμυντική βιομηχανία ως θέμα πολιτικής, και τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής έχουν αρχίσει να επιβραβεύονται με εξαγωγές σε όλο το κόσμο. Το πρόγραμμα Altay είναι απλά η τελευταία επιβράβευση.

Οι σχέσεις με την Τουρκία ήταν ιδιαίτερα θερμές, εν μέρει λόγω της συμμετοχής της Τουρκίας στον πόλεμο της Κορέας. Τα τελευταία χρόνια, αυτός ο συνδυασμός των θερμών σχέσεων και προϊόντων οδήγησε την Τουρκία να παραγγείλει αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για ελικοστρόβιλα εκπαιδευτικά αεροσκάφη ΚΤ-1, και συμπληρωματικά, τα Κ-9/Κ10 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Firtina.

Τον Ιούλιο του 2007, η “εισβολή” της Νότιας Κορέας έγινε αναμφισβήτητη, οι συζητήσεις ξεκίνησαν όσο αφορά μία συμφωνία για την ανάπτυξη του επόμενης γενιάς άρματος της Τουρκίας. Αυτό ήταν μία μεγάλη έκπληξη, αλλά αυτό έπρεπε να συγχωνευτεί σε μία συμφωνία.

Μέχρι το τέλος του Ιουλίου 2008, το μελάνι είχε στεγνώσει επάνω στη σύμβαση η οποία έκανε το νέο άρμα μάχης XK2 της Νότιας Κορέας την βάση του τουρκικού άρματος Altay.

Παρακαλώ δείτε το: Τουρκία: Ξεκίνησαν οι δοκιμές του πρωτότυπου άρματος μάχης Altay (βίντεο)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.