Το πρώτο Ολλανδικό F-35 έκανε την πρώτη πτήση, αλλά κανένας δεν το πρόσεξε

Το πρώτο Διακλαδικό Μαχητικό Κρούσης JSF F-35A με σειριακό αριθμό F-001, απογειώθηκε για την πρώτη του πτήση από την αεροπορική βάση NAS Fort Worth. Είναι ένα αεροσκάφος LRIP3 με λογισμικό Block 1A. (Φωτογραφία: Brandon Thetford-defense-aerospace)

Το πρώτο Διακλαδικό Μαχητικό Κρούσης JSF F-35A με σειριακό αριθμό F-001, απογειώθηκε για την πρώτη του πτήση από την αεροπορική βάση του ναυτικού NAS Fort Worth. Είναι ένα αεροσκάφος LRIP3 με λογισμικό Block 1A.

O δικτυακός τόπος defence-aerospace.com (DA) ,αναρωτιέται αν αυτό συνέβη επειδή το αεροσκάφος είναι περισσότερο αόρατο απ’οσο πιστεύαμε; ή μήπως η κυβέρνηση της Ολλανδίας κρατά το πρόγραμμα F-35 μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας μέχρι το τέλος των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για το Σεπτέμβριο.

Όποιος και να είναι ο λόγος, το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος κρούσης F-35A της Ολλανδικής Πολεμικής Αεροπορίας έκανε την πρώτη του πτήση την 6η Αυγούστου, αλλά κανένας δεν το παρατήρησε, εκτός από μερικούς bloggers, στους οποίους και οφείλεται η φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο.

Ούτε η Αμερικάνικη Διοίκηση Ναυτικών Αεροπορικών Συστημάτων, ούτε το Γραφείο Προγράμματος JSF, ούτε η Lockheed Martin, έκαναν το κόπο να ανακοινώσουν αυτό το σημαντικό γεγονός. Σημαντική δημοσιότητα, από την άλλη πλευρά, δόθηκε στην έξοδο από την γραμμή παραγωγής του αεροσκάφους και στην πρώτη πτήση του Βρετανικού F-35. Στην πραγματικότητα, ελάχιστες είναι οι πτήσεις που γίνονται χωρίς να εκδοθούν ένα η περισσότερα δελτία τύπου.

Αυτή τη φορά αυτό δεν συνέβη. Σε ερώτηση του DA την 15η Αυγ, μία εκπρόσωπος τύπου της Lockheed Martin είπε πως: «Πρέπει να σας παραπέμψουμε στο γραφείο του Υπουργείου Άμυνας της Ολλανδίας για λεπτομέρειες σχετικά με την πρώτη πτήση του Ολλανδικού F-35.»

Το DA επικαλούμενο πηγές του, λέει ότι το Ολλανδικό αεροσκάφος πέταξε ξανά την 7η και 10η Αυγ, αλλά ούτε και αυτές οι πτήσεις ανακοινώθηκαν.

Το DA καταλήγει και γραφεί, «Μήπως ήταν πάρα πολύ «αόρατο» και κανένας δεν το παρατήρησε;»

Η δημοσίευση συνεχίζει κάνοντας λόγο για «καυτή πολιτική πατάτα» το θέμα των F-35 εν όψει των Ολλανδικών εκλογών.

Όταν το πρόγραμμα του F-35 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Ολλανδικό Κοινοβούλιο το 2002, το κόστος του είχε εκτιμηθεί στα 4,5 δις. Ευρώ και το πρώτο αεροσκάφος επρόκειτο να τεθεί σε υπηρεσία το 2014. Η τιμή των 85 αεροσκαφών έχει πλέον αυξηθεί πάνω από τα 5,5 δις. ευρώ και η αρχική ημερομηνία έχει υποχωρήσει στο 2019 το νωρίτερο.

Αυτό οδήγησε την πλειοψηφία των βουλευτών να υποστηρίξουν την θέση να αποχωρίσει η Ολλανδία από το πρόγραμμα του Διακλαδικού Μαχητικού Κρούσης JSF. Δέκα χρόνια μετά την αρχική παραγγελία του μαχητικού. Η πλειοψηφία αποφάσισε με την ψηφοφορία της 5ης Ιουλίου την αποχώρηση της Ολλανδίας από το πρόγραμμα του JSF. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
rankx

rankx

Θαυμάζω τους ανθρώπους που δεν αποφεύγουν τον πόνο, όταν αυτό απαιτηθεί. Τα F-5A παραλήφθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία το 1965 και αποσύρθηκαν το 2001.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.