Το πυροβόλο του “F-35A” έχει προβλήματα ευστοχίας

©U.S. Air Force photo/Senior Airman Stormy Archer

Το πυροβόλο του “F-35A” κατά τις βολές έχει απόκλιση προς τα δεξιά και σε απόσταση. Αυτό το θέμα συνιστά ένα εμπόδιο στη πρόοδο του προγράμματος από την ανάπτυξη στις αρχικές επιχειρησιακές δοκιμές.

Το πυροβόλο της συμβατικής έκδοσης του διακλαδικού μαχητικού κρούσης (“JSF”) “Lockheed Martin F-35A”, κατά τις βολές, έχει μια μόνιμη απόκλιση προς τα δεξιά και σε βάθος, σύμφωνα με τον επικεφαλής δοκιμαστή όπλων του Πενταγώνου.

Στην έκθεση οικονομικού έτους 2017 (“FY 2017”) το γραφείο Διεύθυνσης, Επιχειρησιακών Δοκιμών και Αξιολόγησης (DOT&E), δήλωσε ότι οι αρχικές δοκιμές ευστοχίας του πυροβόλου επί ατρακτιδίου των αεροσκαφών βραχείας απογείωσης και κάθετης προσγείωσης (“STOVL”) “F-35B” του Σώματος Πεζοναυτών και έκδοσης αεροπλανοφόρου “F-35C” του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής παρουσίασαν ότι τα πυροβόλα τους εμφανίζουν τις ίδιες αποκλίσεις στην σκόπευση όπως και το μοντέλο “A”.

Απόδοση/Μετάφραση από το “Janes.Com” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

45 Απαντήσεις

 1. »…Tο πυροβόλο του “F-35A” κατά τις βολές έχει απόκλιση προς τα δεξιά και σε απόσταση…»

  Nο προβλεμ ρε παιδια….ας μην το κανουμε (και αυτο) θεμα….ως αορατοι που ειμαστε θα μειωνουμε
  την αποσταση και θα σημαδευουμε λιγο προς τα αριστερα………

 2. @Giorgos Tsagkaris

  Μετά σου λένε ότι είναι έτοιμο για να αναλάβει υπηρεσία, όταν πληρώνεις μια 200άρα εκατ. για να έχεις ένα αεροσκάφος που δεν μπορεί να πυροβολήσει εκεί που πρέπει(με οποίο πυροβόλο και να προσπαθεί).

  Απο την αναφορά στο άρθρο ο παρατηρητής θα μπορούσε να συμπεράνει χωρίς να γίνεται υπερβολικός, ότι αν δεν ρίχνουν στο γάμο του καραγκιόζη θα χτυπάνε φίλιες δυνάμεις (με τόση στραβομάρα που έχει) σε αποστολές CAS που θέλουν να του αναθέσουν κάποιοι επιτήδιοι. Φαντάζομαι οι πεζικάριοι στον U.S. Army, να φωνάζουν απο τώρα Α-10 και ξερό ψωμί, αλλιώς μακριά η USAF απο την εγγύς υποστήριξη του στρατού ξηράς, με αυτό το εφιαλτικό όραμα που προσπαθούν να ολοκληρώσουν(με χίλια ζόρια).

  1. Καλησπέρα σε όλους. Διαβάζοντας την τελευταία (για το έτος 2017) αναφορά για το F35, βλέπει κανείς ότι τα προβλήματα είναι ακόμα τόσα πολλά που πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ πως θα τελειώσει ποτέ η εξέλιξή του χωρίς σοβαρότατες υποχωρήσεις και υποβάθμιση των αρχικών προδιαγραφών. Το πυροβόλο συγκεκριμένα, έχει όπως φαίνεται πολλαπλά προβλήματα και στις τρεις εκδόσεις:

   http://www.dote.osd.mil/pub/reports/FY2017/pdf/dod/2017f35jsf.pdf
   σελ.32
   “Ιntegration, helmet alignment, and line-of-sight problems
   discovered with the first F-35A air-to-ground aimed firing
   in February 2017 delayed further testing until the problems
   could be addressed. Once allowed to proceed, accuracy
   testing of the F-35A gun showed that it consistently had a
   long and to-the-right aiming bias, a deficiency that the JPO
   and Lockheed Martin are investigating.
   Initial accuracy testing of the F-35B and F-35C podded
   guns showed better results than that of the F-35A model.
   Both the F-35B and the F-35C gun pods exhibited the
   same right aiming bias as the F-35A, however the long
   bias is not manifested in the podded gun systems.

   σελ.42
   “Flight testing of the different gun systems on the F-35
   (internal gun for F-35A and external gun pods for the F-35B
   and F-35C) revealed problems with effectiveness, accuracy,
   pilot controls, and gunsights displayed in the Helmet
   Mounted Display System (HMDS). The synopsis and
   assessment of specific HMDS problems are classified.”

   Και δεν είναι μόνο πυροβόλο. Αναφέρεται π.χ πως η εσωτερική αποθήκη οπλισμού έχει επίσης σοβαρότατα προβλήματα υπερθέρμανσης σε χαμηλά υψόμετρα στο βαθμό που μπορεί ακόμα και να επιβληθούν περιορισμοί στην ταχύτητα ή τον χρόνο παραμονής σε χαμηλό υψόμετρο!!!

   σελ. 36
   “Aerodynamic loads and environmental conditions within
   the weapons bay have either caused flight certification
   authorities to impose limitations to the weapons
   envelope or have caused weapon vendors to impose
   life limits on the weapons. Excessive temperatures in
   the weapons bay at low altitudes while at high speeds
   may result in speed and time restrictions when carrying
   internal weapons.

   Ή που να διαβάσει κανείς το χάος με άλλα εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα όπως τα MDLs (mission data loads) ή το FMS (Full Mission Simulator)! Αξίζει μια ανάγνωση. Σκανδαλώδεις καταστάσεις για το δήθεν “ετοιμοπόλεμο” και “επιχειρησιακό” F35.

   1. @Σπυρίδωνας

    Καλημέρα φίλε Σπυρίδωνα, η λίστα με τα προβλήματα που μένουν να επιλυθούν δεν λέγεται και μικρή, αλλά προφανώς δεν αρκεί για να μεταφέρει την εικόνα της πραγματικής κατάστασης του προγράμματος στους τρέλα ερωτευμένους με το αεροσκάφος, το οποίο στάλθηκε στον Ειρηνικό για να «τρομάξει» τους κινέζους για να μην εισβάλουν στην Ιαπωνία η στα επίμαχα νησιά Σενκάκου/Ντιαογιού. Για εμένα το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ακόμα και να στρώσει κάποτε στο μέλλον (για το οποίο δεν είμαι καθόλου σίγουρος με αυτά που παρατηρώ), σημαίνει παραίτηση απο απο κάθε εθνικό σχεδιασμό άμυνας για τους χρήστες, με εξαίρεση τις ΗΠΑ οι οποίες ουσιαστικά κρατάνε τα κλειδιά στο χέρι.

    Πέρα απο την ατελείωτη λίστα με τα προβλήματα, και χωρίς να είμαι ειδικός, μου φαίνεται κάπως ηλίθιο, να μιλάνε στο υπουργείο για αγορά ενός συστήματος η μαχητικού στο οποίο θα στηρίζεται ο αμυντικός σχεδιασμός και η εθνική ασφάλεια της χώρας, όταν προβλέπεται η συντήρηση του κινητήρα του στο έδαφος του εχθρού, ο οποίος απειλεί συνέχεια με πόλεμο. Ίσως να είμαι και λίγο υπερβολικός, αλλά όσο και να προσπαθώ, δεν αντιλαμβάνομαι την «λογική» πίσω απο αυτό το σκεπτικό. Σε ένα (θεωρητικό) σενάριο στο οποίο η διαμάχη με τους γείτονες θα ήταν στημένη(λέμε τώρα), ίσως να έπαιζε αυτή η ιδέα, αλλά αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει σε καμία περίπτωση. Έτσι μένει η απορία, για το τι πίνουν και δεν μας δίνουν(για να γελάσουμε και εμείς λίγο).

   2. θεωρώ ότι αναλύσεις και παρουσιάσεις συστημάτων αυτού του είδους ρίχνουν περισσοτερον φώς στήν κατάσταση τού συστήματος παρα το αρθρο….όμως αυτά πρέπει νά γινονται τεστ και τεστ και πάλι τεστ…συνέχεια…και να συνεχισουν σέ ολη τήν ωφέλιμη ζωή του συστήματος μαζι και μέ τις αναβαθμήσεις που συνήθως λαμβάνουν χώρα μήν ξεχνάμε οτι και τα Φ16 ειχαν προβληματα και σήμερα γινεται προσπάθεια αναβαθμήσεως ωστε να μήν υπάρχει απαξίωση του συστήματος

    θά δούμε πώς θα εξελιχθεί και το Φ35

    η αναπτυξη και η καλυτερευση της τεχνολογίας δεν σταματά ασχετα εάν υπάρχουν τεχνολογίες ακομη ποιο προηγμένες αλλά και απαγορεύσημες στο ευρυ κοινο/κράτη

 3. στο μοντέλο Φ35Α το πυροβόλο καλύπτεται απο θυρίδα για λογους στελθ. Μολις η θυρίδα ανοίξει αλλάζει η αεροδυναμική τπυ αφους και προκαλει αυτη την απόκλιση. Ολοι πιστευουν οτι αυτο μπορει να αντιμετωπιστεί με τροποποίηση του λογισμικού (πχ να τριμαρει αντιθέτως αυτόματα).

  Να μην ξεχναμε οτι το Φ35 εχει το πιο θηριώδες πυροβόλο που εχει τοποθετηθεί ποτε σε μαχητικό.

  Επισης στα operational requirements η αεροπορια ειχε θέσει πολυ αυστηρά κριτήρια ακρίβειας του πυροβόλου προκειμένου να εκτελέσει βολη εναντίον στοχων εδάφους απο μεγαλη απόσταση που θα του επιτρέψει μετα να κανει ελιγμό και να αποφύγει τους φορητούς αντιαεροπορικούς πύραυλους. Το Α10 δεν μπορει να το κανει αυτο.

  Όσοι μιλανε για το Α10 αγνοούν οτι δεν μπορει να επιβιώσει σε περιβάλλον υψηλής απειλής. Αυτο δειχνει την παραπληροφόρηση. Η αεροπορια θελει το Φ35 για να μπορέσει να συνεχίσει να εκτελεί αποστολες CAS. Τοσο απλό και τοσο δύσκολα κατανοητό απο ξερόλες τους διαδικτύου που νομίζουν οτι ξερουν περισσοτερα απο την αεροπορια.

  Κατι ακομα για τη χρήση του πυροβόλου στα Φ35 σε εναερια μαχη. Το πυροβολο τπυ Φ35 εχει την μεγαλυτερη πρακτική εμβελεια σε σχεση με οποιοδήποτε αλλο πυροβολο επειδη συνδυάζει το μεγαλο διαμέτρημα (σε αντίθεση με το Μ61) και την υψηλή ταχυβολια (σε αντιθεση με γαλλικά/ρωσικά/ευρωπαϊκά μονόκαννα πυροβόλα). Αυτο του επιτρεπει σε μια κλειστή head on αερομαχία να καταρρίψει τον αντίπαλο πριν αυτος καν προλάβει να ανοίξει πυρ. Επισης το Φ35 μπορει να ελιχθει με τη διπλάσια γωνία προσβολής σε σχεση με ολα τα υπόλοιπα μαχητικα (50 σε σχεση με περίπου 25 μοίρες) και να εκτελέσει βολη, γεγονος που το καθιστα εξαιρετικα φονικό σε ενα merge.

  1. υπάρχει έστω και μια ανάρτηση που να μην έχεις γράψει σχόλιο για να εκθειάσεις το F-35 και να πείσεις τους ιθαγενείς που δεν ξέρουν από υπερόπλα ; ούτε μεροκάματο να έβγαζες

  2. -«Να μην ξεχναμε οτι το Φ35 εχει το πιο θηριώδες πυροβόλο που εχει τοποθετηθεί ποτε σε μαχητικό» =
   F-35A
   1 × General Dynamics 25 mm (0.984 in) GAU-22/A 4-barrel rotary cannon
   /
   Eurofighter Typhoon
   1 × 27 mm Mauser BK-27 revolver cannon

   -«Να μην ξεχναμε οτι το Φ35 εχει το πιο θηριώδες πυροβόλο που εχει τοποθετηθεί ποτε σε μαχητικό»
   το GAU-22/A ειναι μια απομειωμενη και ελαφρυτερη εκδοση του GAU-12/U Equalizer του Α-8. Σιγα την καινοτομια: το Χαριερ το εχει ΗΔΗ χωρις ΝΑ ΑΣΤΟΧΕΙ!!!!

   -«Αυτο του επιτρεπει σε μια κλειστή head on αερομαχία να καταρρίψει τον αντίπαλο πριν αυτος καν προλάβει να ανοίξει πυρ»
   Οταν ακομα πετα με οριο ελιγμων τα 7G, εχχχχ, ε ας μην καταληξει σε κλειστη αερομαχια γιατι τον πιλοτο θα τον κλαιει μανα του(και οι φορολογουμενοι τα εκατομυρια που πληρωσανε)-οταν ερθει (καποτε) το Block 3F που υποτιθεται θα εχει οριο 9 να το ξανασυζητησουμε

   1. Όταν δεν ξέρεις
    1 τη διαφορά του revolver vs Gatling gun
    2 το χαριερ δεν είναι μαχητικό
    3 η γωνία προσβολής δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τα g

    Τότε μην μπαίνεις σε κόπο να γράψεις γιατί εκτίθεσαι όπως άλλοι, που δεν γνωρίζουν τίποτα από το αντικείμενο αλλά επιμένουν να σχολιάζουν εδώ

    Δυστυχώς δεν έχω το χρόνο να σου μάθω τα ανωτέρω, αλλά μπορείς να τα ψάξεις λίγο παραπάνω μόνος σου

   2. Απαντηαση στο http://www.proelasi.org/2018/01/27/%cf%84%ce%bf-%cf%80%cf%85%cf%81%ce%bf%ce%b2%cf%8c%ce%bb%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85-f-35a-%ce%ad%cf%87%ce%b5%ce%b9-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b2%ce%bb%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%b5/#comment-27009 και δεν εχω καμια διαθεση να κανω flame war στην φιλοξενη σελιδα εδω οποτε ελπιζω να κλεισω εδω.

    -«το χαριερ δεν είναι μαχητικό»
    το A-8? το British Aerospace Harrier II (GR5/GR7) ??
    ειναι επιθετικα αεροσκαφη που εκαναν την ιδια δουλεια με αυτην που προοριζεται το F-35 και η δευτερη εκδοση του, χρησιμοποιουνταν απο το RN ΣΑΝ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΑΕΡΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟΥ,
    και οπως σου εγραψα εχουν την 5κανη εκδοση του ΙΔΙΟΥ πυροβολου ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΕΘΕΙ ΘΕΜΑ ΠΟΤΕ ΑΣΤΟΧΙΑΣ ΤΟΥΣ
    -«»διαφορά του revolver vs Gatling gun»»
    η διαφορα τους ειναι η μεγαλυτερη ταχυβολια του Gatling και η απλοτητα, χαμηλοτερη καταναλωση ηλέτρισμου και η μεγαλυτερη αξιοπιστια του revolver.
    Αλλα η μεγαλυτερη εμβελεια και η μεγαλυτερη κινητικη ενεργεια του (ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ σε ΔΙΑΜΕΤΡΗΜΑ) Mauser BK-27 παραμενει.

    -«3 η γωνία προσβολής δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τα g

    Τότε μην μπαίνεις σε κόπο να γράψεις γιατί εκτίθεσαι όπως άλλοι, που δεν γνωρίζουν τίποτα από το αντικείμενο αλλά επιμένουν να σχολιάζουν εδώ…»
    Παραξενο: σε οσες συνεντευξεις εχω διαβασει:
    του Ιταλου πιλοτου στο theaniationist, του Αμερικανου πιλοτου…
    ΚΑΝΕΙΣ ΜΑ ΚΑΝΕΙΣ δεν ανεφερε τιποτα για την χρηση του μαχητικου για κλειστη αερομαχια
    (ο Ιταλος ειδικα κατι εγραφε για κατι κραδασμους στους ακραιους ελιγμους αχχεεεεμμμμ……)

    Οποιος ειναι να εκτεθει, ας εκτεθει
    Αλλα ας μην εχει καποιος υφος 1000 καρδιναλιων οτσν εκτιθεται με τα παραδοξα που γραφει και τα οποια καταριπτωνται με μια αναζητηση 1΄ .

   3. 1 το χαριερ δεν είναι μαχητικό F (fighter), τόσο απλά
    2 τα πυροβόλα αεροσκαφών πρέπει να έχουν πολύ υψηλή ταχυβολια για να πετύχουν το στόχο τους επειδή το αεροσκαφος κινείται ταχύτατα ενώ και ο στόχος (σε αποστολές αέρος αέρος) μπορεί να κινείται ταχύτατα. Η πρακτική εμβέλεια είναι συνάρτηση τόσο της ταχυβολιας όσο και του διαμετρήματος. Το πυροβόλο του Φ35 εχει την υπερδιπλάσια ταχυβολια σε σχέση με το μαουζερ, γεγονός που του επιτρέπει να επιτύχει στόχους στο μέγιστο της απόστασης που τα βλήματα του έχουν ικανοποιητική κινητική ενέργεια. Το μαουζερ έχει πολύ μικρότερες πιθανότητες να επιτύχει το στόχο του σε αυτές τις αποστάσεις, λόγω του γεγονότος ότι θα έχει βάλει μικρότερο αριθμό βλημάτων
    3 ασχολίαστο το άσχετο σχόλιο σου

    Ελπίζω να σε βοήθησα να καταλάβεις μερικά πράγματα. Εάν είσαι πιο ανοικτός σε διάλογο θα μπορούσα να σε ενημερώσω περισσότερο

   4. @smp

    -«»διαφορά του revolver vs Gatling gun»»
    η διαφορα τους ειναι η μεγαλυτερη ταχυβολια του Gatling και η απλοτητα,

    Μεγαλύτερη τελική ταχυβολία. Τα revolver όμως φτάνουν πιο γρήγορα την τελική τους ταχυβολία και για πολύ σύντομες ριπές (τυπικά μισού δευτερολέπου) ρίχνουν περισσότερες βολίδες απο τα Gatling.

    Επίσης, απλότητα αλλά και πολύ μεγαλύτερο βάρος μια και πέρα απο τις πολλαπλές κάννες θές κι εξωτερικό μοτέρ για την περιστροφή.

    Οπότε για αερομαχίες το Gatling δεν είναι το καταλληλότερο. Απο την άλλη, η Λόκχιντ επέλεξε Gatling όχι για αερομαχίες αλλά για υποστήριξη ομάδων εδάφους (CAS)

 4. Περιμέναμε λίγο αλλά την ακούσαμε πάλι την χαζομάρα(τυλιγμένη σε ένα ολόκληρο σεντόνι το οποίο στάζει σάλιο και καραμπινάτη προπαγάνδα της LM).

  1. Μήπως θα έπρεπε να βγάλουν στο σφυρί 60 Block 52+ και Advanced για να αγοραστούν (με το ζόρι) 20 JSF, για να χαρούν οι πορωμένοι με το αεροσκάφος το οποίο αντιστέκεται με επιτυχία να γίνει μαχητικό;

   Για να μην υπάρχει παρεξήγηση δεν θα πρότεινα σε καμία περίπτωση τέτοιο πράγμα, απλά αυτή είναι η εντύπωση που αφήνουν οι πανικόβλητες προσπάθειες των οπαδών του JSF, οι οποίοι προσπαθούν να πείσουν τους πάντες με κάθε μέσο, ότι θα τρομάξει ο τούρκος απο μερικά JSF στην ΠΑ. Έτσι για να ικανοποιηθεί η ματαιοδοξιά τους, και για να το καμαρώνουν σε παρελάσεις στην Ελλάδα. Απο πάνω έχουν και το θράσος να ισχυρίζονται ότι ενδιαφέρονται για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας.

   1. @Σπυρίδωνας

    Ευπρόσδεκτη η εύστοχη και πολύ δροσιστική παρένθεση σου φίλε Σπυρίδωνα. Πέτυχες το μάτι του Μπ?γά, όπως λένε και οι φίλοι αμερικανοί. ?

    Νομίζω ότι δεν υπερβάλω αν χαρακτηρίσω το πρόγραμμα JSF το ίδιο κωμικό. Για τους φορολογούμενους στις ΗΠΑ, φυσικά είναι κάθε άλλο παρά κωμικό η αστείο.

    Ακριβώς αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση με τις υπέρ τεχνολογίες που θέλουν να πασάρουν και στην Ελλάδα, οι οποίες θα «νικήσουν»(και καλά) ? τους Τούρκους.

    Εδώ ετοιμάζονται και στρώνουν τον δρόμο σε μερικούς κατσαπλιάδες απο τα σκόπια να αρπάξουν και να μοιραστούν ολόκληρη Μακεδονία, χωρίς να πέσει σφαίρα, και μερικοί πονηροί ονειρεύονται αεροσκάφη στέλθ που θα «τσακίσουν» (όπως συνηθίζει να λέει η υπουργάρα τους, που ετοιμάζεται να πουλήσει ενεργά μαχητικά, και να μισθώσει πολύτιμα άρματα μάχης πρώτης γραμμής σε ξένους) τον αντίπαλο, ο οποίος δεν χρειάζεται να αγοράσει ούτε μισό JSF για να μας την πέσει. Φτάνει να περιμένει λίγο, και θα του κάνουν την δουλειά μια χαρά αυτοί που ετοιμάζονται να παραδώσουν ότι απέμεινε, και να την κάνουν νύχτα απο την πίσω πόρτα, όπως το συνηθίζουν στις μπανανίες.

   2. νά είσαι καλά το θυμόμουν μέ εκανες καί γέλασα

    όταν πρωτοάνοιξα τήν εταιρεία παλιά τότε υπήρχαν σιλικον γκράφικς…ηδη είχαν 64 bit 3Ghz CPU πηγαιναν για 256 και 512 ομως πουλούσαν 64 μπιτ σε 500 GHz…

    ενας δικηγόρος αμέσως μόλις βγηκαν τα πρωτα i phones εσκασε πολλα δολλαρια….δεν πέρασαν εξηντα ημέρες και ειχαν τα νέα i phones καλύτερα και πιο φτηνά….ειχε κάτι νεύρα….

    εκανα κάτι γελια και τότε…να εισαι καλά business is business

 5. Με ενδιαφέρει η αλήθεια. Οποίους τους ενοχλεί που εκθέτω τα λάθη τους, τότε λυπάμαι αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για αυτό, έχουμε δημοκρατία.

 6. Παίδες Ελλήνων στρατηγών….όπως ήδη φαίνεται από τά γραφόμενα…άρθρα αυτού τό τύπου είναι πολύ γενικής φύσεως καί λίγα προσφέρουν στήν αξιολόγηση τού συστήματος. Αναφέρεται απόκληση σέ απόσταση. Δηλαδη; Σε ποιά απόσταση ….κτλ…ΟΛΑ ΤΑ ΜΗ ΚΑΤΕΥΘΗΝΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΗ ΕΞΥΠΝΑ ΒΛΗΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΩΣΗ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΚΛΗΣΗ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΛΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

  υπάρχει διαφορά μεταξύ ΑΟΑ και g’s όπως υπάρχει διαφορά και στήν ενέργεια ενός αεροσκάφους και πώς χρησιμοποιείται αυτή η ενέργεια….όταν έρχεται πλεον για την κλειστη αερομαχία

  υπάρχει διαφορά στό περιστροφικό κανόνι τού οποίου η κάννη υπερθεμένεται και άρα υπάρχει ένα λογικό οριο ταχυτητος βολής τών βλημάτων….από το γαντλινγκ το οποίο αυξάνει τόν αριθμό τών βλημάτων μέσω τής χρήσεως πολλαπλών κάνων τώρα είναι θέμα φιλοσοφίας και θέμα πατέντας δηλαδη και οικονομικο εάν το ρεβολβερ αρκεί η χρειάζεται το γκατλινκ και πόσα βληματα χρειαζονται ανα ριπη κτλ…ολα εξαρτώνται από τήν αποστολή

  επειτα εφόσον προβλήματα εμφανιζονται διορθωνονται…

  Ειμαι τής απόψεως ότι έξυπνα βλήματα ειναι εφικτά ακομη και σέ μικρή σχετικά διάμετρο ομως μέχρι σημερα στοιχιζουν αρκετά λιγοτερο τα απλά βλήματα ( σφαίρες ) αρα και η συνεχής γενική χρήση τους

 7. Η πραγματικότητα είναι ότι εάν δεν προμηθευτεί η Ελλάδα Φ35 δεν θα μπορέσουν να κατανοήσουν τις νέες δυνατότητες που φέρνει η 5η γενιά μαχητικών και θα εξακολουθούν να είναι προσκολλημένοι σε αντιλήψεις αερομαχιων Κορέας και Βιετνάμ.

  Δεν θα πω καν αντιλήψεις πολέμου του Κόλπου (1991) γιατί ακόμα δεν έχουν αναγνωρίσει την σημασία της bvr μάχης, του στελθ κλπ

 8. Ένα αρθρο που μιλάει για προβλήματα στο f35 και «θάβεται» απο τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης ακόμα και με αυτά που ασχολούνται με το χώρο. Αντιθέτως, άμα βγει κατι για το su57 αμέσως πρώτη μούρη, ακόμα και αν δεν λεει την πλήρη αλήθεια, συνήθως μάλιστα με μια δόση υποτίμησης. Τι να πεις, γι’αυτο πρεπει να διαβάζουμε όλες τις πηγές και να σχηματίζουμε ολοκληρωμένες απόψεις.
  Δυστυχώς πια, στις μέρες μας σειρήνες πολλές και οι Ιθάκες όλο και λιγοστεύουν.

   1. Κώστα,και το F-35 είναι στον φούρνο κοντά δεκαετία,και δέν λέει να βγεί,παρά μόνο καμμένο όπως τα block-2B.
    Ἄ,και το Νudelman Ν-37 στέλνει χαιρετίσματα από MiG-15/17/19.
    Ἄ,και το «θηριώδες» 25άρι σου,είναι 25Χ137,και σαφώς λιγώτερο ισχυρό από το Mauser 27X145.
    Ἄ,και ἄν το «θηριώδες» 25άρι σου είναι απαίτηση της USAF για αποστολές CAS/BAI,ἤθελα νἄξερα ἄν χρειαζόταν ένα στέλθ γατζετάκι,και ένα κάρο stand-off όπλα όπως οἱ SDB ὡς βοηθητικά…
    Ἄ,και ἄν έμεινε να κριθεί από το 25άρι το F-35,μάλλον τα υπόλοιπα δέν σώζονται…
    Ἄν εγώ ήμουν Α/ΓΕΑ ἤ Α/ΤΑ,το 25άρι θα ήταν το τελευταίο που θα με απασχολούσε ὡς μέρος της απειλής από το F-35.

  1. Προφανώς μερικοί έχουν μείνει(η τους έμεινε κουσούρι) στην εποχή της μεγάλης διαμάχης των ιδεολογιών μεταξύ ανατολής και δύσης, κάποτε(αλλά ακόμα και σήμερα) οι «πολιτικά ορθοί» κατέκριναν τον αυστριακό αποτυχημένο ζωγράφο, επειδή είχε προκατάληψη (ειδικά) για τους Ρώσους/Σλάβους τους οποίους χαρακτήριζε υπανθρώπους(η μπασταρδεμένη ράτσα) και λιγότερο αποτελεσματικούς, επειδή δεν ανήκαν στην άρια φυλή. Σήμερα συνεχίζουν μερικοί ένα στην ουσία όχι και πολύ διαφορετικό τροπάριο, για να δείξουν την «ανωτερότητα» της δύσης στην τεχνολογία και στον τρόπο ζωής. Αυτή την εντύπωση έχω, απο την πρακτική και τα γεγονότα που περιγράφεις. Ο καθένας είναι φυσικά ελεύθερος να σκέφτεται ότι θέλει, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι αντιλήψεις του έχουν και σχέση με την πραγματικότητα. Έτσι είναι και με την προπαγάνδα, που είναι ακριβώς αυτό και τίποτα περισσότερο. Για αυτό δεν πρέπει να τους παίρνουμε όλους στα σοβαρά(επειδή γράφουν άρθρα).

   1. «Κώστα,και το F-35 είναι στον φούρνο κοντά δεκαετία,και δέν λέει να βγεί,παρά μόνο καμμένο όπως τα block-2B.»
    φιλε Αχερωντα, ειμαστε στο μπλοκ 3ι και υποψιν τη στιγμη που μιλαμε το αεροσκαφος επιχειρεί σε κανονικες αποστολες στην Ιαπωνία και στο Ισραήλ

    «Ἄ,και το «θηριώδες» 25άρι σου,είναι 25Χ137,και σαφώς λιγώτερο ισχυρό από το Mauser 27X145.»
    η σύγκριση των αεροπορικών πυροβόλων ειναι πολύπλοκη διαδικασια. Μια απο τος συγκρίσιμες παραμέτρους ειναι η ποσότητα των βλημάτων που μπορει να βαλει. Ενα πυροβολο μικρότερου διαμετρήματος με υψηλότερη ταχυβολια μπορει να βαλει μεγαλυτερη ποσότητα (σε μάζα) βλημάτων σε σχεση με ενα πυροβολο μεγαλύτερου διαμετρήματος αλλα μικρότερης ταχυβολιας

    “Ἄ,και ἄν το «θηριώδες» 25άρι σου είναι απαίτηση της USAF για αποστολές CAS/BAI,ἤθελα νἄξερα ἄν χρειαζόταν ένα στέλθ γατζετάκι,και ένα κάρο stand-off όπλα όπως οἱ SDB ὡς βοηθητικά…”
    ηταν μέσα στα operational requirements

    “Ἄν εγώ ήμουν Α/ΓΕΑ ἤ Α/ΤΑ,το 25άρι θα ήταν το τελευταίο που θα με απασχολούσε ὡς μέρος της απειλής από το F-35.”
    δεν διαφωνω, απλα επισημαίνω του ποσο προσεκτικοί ηταν ακομα και σε αυτη τη «λεπτομέρεια»

   2. Τα πυροβόλα των μαχητικών αεροσκαφών είναι πυροβόλα μαχητικών αεροσκαφών,όλα προορίζονται για βολές εναντίον αντιπάλων μαχητικών σε αερομαχία.
    Ὁ κάθε σχεδιαστής δουλεύει με ότι τον βολεύει,ἤ με ότι έχει διαθέσιμο.
    Οἱ Αμερικάνοι φόρεσαν και Γκάτλινγκ,φόρεσαν και Κόλτ Μκ-12/Μ-39.
    Ἡ ευελιξία του μαχητικού είναι ἡ κρισιμώτερη παράμετρος,εφόσον βέβαια αξιοποιείται από τον χειριστή.(και εφόσον το πυροβόλο «κοιτάζει» εκεί που πρέπει.)

    Οἱ Ισραηλινοί μιά χαρά καταρίψεις πέτυχαν με τα DEFA των Μιράζ-ΙΙΙ,για παράδειγμα,όπως και οἱ χειριστές του αμερικανικού ναυτικού με τα F-8 και τα Κόλτ Μκ-12.

    «απλα επισημαίνω του ποσο προσεκτικοί ηταν ακομα και σε αυτη τη «λεπτομέρεια».
    Ἄν με τόση προσοχή ακομα και σε αυτη τη «λεπτομέρεια»,δέν μπόρεσαν να ισιώσουν ένα πυροβόλο,δικαιούμαι να υποθέτω πόσα άλλα δέν μπόρεσαν να «ισιώσουν».
    Κώστα,από την ζημία κέρδος δέν βγαίνει.
    Εκτός ἄν πρόκειται για δόλια χρεωκοπία.

 9. @npo
  “Τα revolver όμως φτάνουν πιο γρήγορα την τελική τους ταχυβολία και για πολύ σύντομες ριπές (τυπικά μισού δευτερολέπου) ρίχνουν περισσότερες βολίδες απο τα Gatling”
  αυτο εξαρτάται απο το εξωτερικο μοτέρ, παντως ακομα και η αρχική ταχυβολια τους ειναι μεγαλυτερη απο τα μονοκαννα. Μην ξεχνας οτι ο περιορισμός στα μονοκαννα ειναι η υπερθέρμανση της κάνης.

  «Οπότε για αερομαχίες το Gatling δεν είναι το καταλληλότερο. Απο την άλλη, η Λόκχιντ επέλεξε Gatling όχι για αερομαχίες αλλά για υποστήριξη ομάδων εδάφους (CAS)»
  μαλλον κανεις λαθος εδω, ειναι η αεροπορικη μαχη που απαιτει μεγαλύτερο αριθμό βολίδων επειδη προσπαθείς να πετύχεις εναν ταχέως κινούμενο και ελισσόμενο στοχο. Τα γκατλιν ειναι οντως πιο βαριά και πολύπλοκα αλλα εχουν προτιμηθεί για ολα τα αμερικανικά μαχητικα αεροσκαφη.

  1. Για να είναι η αρχική ταχυβολια τους μεγαλυτερη απο τα μονοκαννα revoler θέλουν αρκετά ισχυρό εξωτερικό μοτέρ. Που δεν αποκλείεται. Εκτός αν οι κάννες αρχίσουν να περιστρέφονται πριν την βολή, πράγμα που ούτε αυτό αποκλείεται.

   Mauser BK-27 (EF2000)
   – Weight‎: ‎100 kg
   – Barrels: Single barrel
   – Action: five-chamber revolver cylinder, gas-operated
   – Rate of fire: 1000 or 1700 rpm
   – Delay before achieving maximum RoF: of 0 seconds
   – Caliber 27 mm
   – Muzzle velocity 1100 m/s

   GIAT-30 (Rafale)
   – Weight‎: ‎ 120 kg
   – Barrels: Single barrel
   – Action: Seven-chamber revolver cylinder, electrically-operated
   – Rate of fire: 300, 600, 1500, or 2500 rpm
   – Delay before achieving maximum RoF: 0.05 seconds
   – Caliber 30 mm
   – Muzzle velocity 1025 m/s

   M61 Vulcan (F16)
   – Weight without feed system‎: A1: 120 kg A2: 92 kg
   – Barrels: 6-barrel
   – Action: Hydraulically operated, electrically fired, rotary cannon
   – Rate of fire: A1: 6000 rpm A2:6600 rpm
   – Delay before achieving maximum RoF: ~ 0.3 seconds
   – Caliber 20 mm
   – Muzzle velocity 1050 m/s

   «The BK27 has a much lower nominal fire rate than the M61 Vulcan, but its fire rate is constant throughout shooting due to the fact the cannon need not spin up. As a result, in conjunction with the higher caliber, the Mauser BK 27 fires in the first half second 4 kg of projectiles in contrast to the 2 kg of the M61 Vulcan which also needs about 25 kW electrical energy on the maximum fire rate»

   https://en.wikipedia.org/wiki/Mauser_BK-27
   http://www.f-16.net/f-16_armament_article5.html

   Αλλά ΟΚ. Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν πολυβόλο ανάκρουσης με ακόμα χαμηλότερο ρυθμό βολής αλλά μεγαλύτερου διαμετρήματος 30mm.

   Το ζουμί είναι πως κάθε επιλογή έχει τα (+) και (-) και ανάλογα με την κύρια χρήση.

  1. @Theognostos

   Όταν έχεις(η ψηφίζεις) άσφαιρους πολιτικούς οι οποίοι εκτός απο «πύρινους λόγους» στον αέρα και χωρίς πράξεις δεν έχουν να προσφέρουν απολύτως τίποτα χρήσιμο(ούτε κάν τα αυτονόητα και προβλεπόμενα), είναι νομίζω περιττό να σπαταλάς χρήματα για άμυνα, και ειδικά σε συστήματα που είναι ακόμα σε φάση δοκιμών, ακόμα και αν έχουν περάσει στην επιχειρησιακή αξιολόγηση(OE) όπως συμβαίνει στο πρόγραμμα JSF στις ΗΠΑ.

   Ή Μακεδονία όπως γνωρίζεις και ο ίδιος, δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα τέτοιου είδους που θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια(αλλά και την εδαφική ακεραιότητα) της Ελλάδος. Αυτή την στιγμή που εμείς συζητάμε εδώ για την Μακεδονία, εμφανίζονται ειδήσεις και για αλλά θέματα που θα μας απασχολήσουν στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

   Όσοι πιστεύουν ότι με ένα μαχητικό 5ης γενιάς (η αν θέλουν και 6ης), θα λύσουν τα προβλήματα της Ελλάδας απο τις παρακάτω πρόσφατες αναφορές, απλά κοιμούνται με τα τσαρούχια(όπως λένε και στο χωριό μου). Για το άλλο θέμα με το προξενείο στην Κομοτηνή, δεν χρειάζεται να γράψω και πολλά για να γίνει αντιληπτή η όλη διάσταση του πολέμου που γίνεται κατά της Ελλάδας.

   Να προσθέσω ότι παρατηρώντας τις παρακάτω εξελήξεις, ο εορτασμός της 60ης επέτειο των Ελλήνων υποβρυχίων καταστροφέων ΟΥΚ/ΜΥΚ που έγινε πρόσφατα, φαντάζει τρολλάρισμα της πολιτικής σκηνής απέναντι στις ΕΕΔ. Αν είναι δυνατόν, την ώρα που υποχωρούμε στις παλικαριές των γειτόνων(και μάλιστα μπροστά στους φακούς των δημοσιογράφων) να μιλάμε για στρατιωτική ισχύς στην Ελλάδα, όπου έχουν καταντήσει τον στρατό υπηρέτρια του κάθε ταλαιπωρημένου, και του κάθε υπουργού με «ναπολεόντειο κόμπλεξ» που σουτάρει ανώτατους αξιοματικούς επειδή τον συμβουλεύουν σε θέματα στρατιωτικών εξοπλισμών για την Ελλάδα.

   «Tην ώρα που ο Ν. Κοτζιάς διαπραγματευόταν εν κρυπτώ το σύνολο των Ελληνοαλβανικών σχέσεων στην Κορυτσά, o αναπληρωτής πρέσβης της Αλβανίας εγκαινίαζε το πρώτο αλβανικό σχολείο στην Παλαιόχωρα Χανίων αγκαλιάζοντας μαθητή με τη σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας».

   https://mobile.twitter.com/e_amyna/status/957699340902043648

   «ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος επιβαίνων της Κ/Φ «Νικηφόρος» πλησίασε στις βραχονησίδες Ίμια για να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη των τριών πεσόντων κατά την ελληνοτουρκική κρίση του 1996. Τουρκικά πλοία, και συγκεκριμένα ένα περιπολικό της τουρκικής ακτοφυλακής (TSCG-82) και το περιπολικό του τουρκικού πολεμικού ναυτικού TCG KAŞ (Ρ-1208) ανέκοψαν την πορεία του «Νικηφόρου», μη επιτρέποντάς του να πλησιάσει τα Ίμια, ενώ τουρκικό ελικόπτερο υπερίπτατο της περιοχής. Κατόπιν τούτου ο Π. Καμμένος έριξε το στεφάνι σε απόσταση από τα Ίμια και η Κ/Φ Νικηφόρος αποχώρησε από την περιοχή.

   Το περιστατικό δείχνει πόση ζημιά κάνουν στα εθνικά θέματα οι επιπόλαιες προσπάθειες επίδειξης πατριωτισμού για εσωτερική κατανάλωση. Ο Π. Καμμένος προσέφερε στην Τουρκία μιαν ανέλπιστη επικοινωνιακή νίκη, καθώς ο φωτογραφικός (και κινηματογραφικός) φακός αποτύπωσε τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας να αδυνατεί να προσεγγίσει τα Ίμια και να αποδέχεται de facto την παρουσία των τουρκικών σκαφών εκεί, ρίχνοντας το στεφάνι του από απόσταση. Ήδη τα τουρκικά ΜΜΕ είναι γεμάτα από τις σχετικές εικόνες, που ίσως χρησιμοποιηθούν καταλλήλως από την Τουρκία στο μέλλον. Όσο για τη μνήμη των ηρώων των Ιμίων, αυτή κάθε άλλο παρά τιμήθηκε…»

   http://e-amyna.com/ανασκόπηση-εβδομάδας-73-28-1-2018/

   1. Ευχαριστώ κατανοώ τήν κατὰσταση έρχονται πολλά….νά θυμάσε κάτι πού ειχε πεί ένας παπούλης ’ θέλουν δέν θέλουν προωθούν το σχεδιο του Θεούʹ ( Παίσιος ) καί κάτι ακόμη….ο Θεός νερό δέν βάζει στό κρασί του…(το άκουσα και αυτό …..ας βάλει ο Θεός νερό συο κρασί του… ) όλα θά γίνουν…καί νά αισθανομαστε τυχεροί εάν και εφόσον τα ζησουμε…

    1. Παρακαλώ αγαπητέ Thognostos, πολύ ευχαρίστως.
     Ένα ακόμη που θυμάμαι, είναι ένα τραγούδι (με σημασία) απο έναν αξέχαστο Έλληνα καλλιτέχνη, το οποίου η έννοια νομίζω ότι εύκολα μεταφράζεται.

     ΥΓ

     Εννοείται για όσους έχουν ξεχάσει την Ελληνική ιστορία, και τους ενδιαφέρουν/συγκινούν μόνο τα άψυχα, και οι χαζομάρες που παπαγαλίζουν όλη μέρα στα διάφορα μέσα «ενημέρωσης», τα παρακάτω λόγια δεν έχουν και πολύ σημασία(ούτε θα μπορούσαν να καταλήξουν σε ένα χρήσιμο για αυτούς συμπέρασμα).

     Ο Κοτζά Αναστάς

     «Άμον τον κοτζά Αναστάς κι θα ελέπς όθεν κι αν πας

     έτονε σταυραετός των προσφύγων ο Θεός

     σ’έναν χέρ είχεν σταυρόν και σο άλλο το κανόν

     ./.
     Ατός έτον λεοντάρ τη Πάφρας το παλλικάρ

     τον Πόντον απές σην ψύν είχεν σην ταραμονήν

     έτον για να γουρταρεύ άμαχους να προστατεύ

     ./.
     Την πατριδαν ατ’ που χαν’ ες αγιατρευτον γεραν
     Με τα δοντεας να κρατεις τα χωραφεας και την γης
     Την σημαίασ’ κρατ’ σο χερ και με τ’άλλο το μαχαιρ’
     Λογια τη Κοτσα Αναστας να θυμασε οθεν πας

     Κοτζά Αναστάς (Αναστάσιος Παπαδόπουλος)
     Ο Αναστάσιος Παπαδόπουλος ήταν οπλαρχηγός αντάρτικων σωμάτων του δυτικού Πόντου, και έμεινε γνωστός κυρίως με το παρωνύμιο Κοτζά Αναστάς. Γεννήθηκε στο χωριό Εντίκ Πινάρ της Έρπαας, το 1896. Ήταν υψηλόσωμος και με φωνή βροντερή. Ο παππούς του, παπα-Κυριάκος, ήταν ιερέας γνωστός στην περιοχή και έξαρχος του μητροπολίτη Αμάσειας. Ο Κοτζά Αναστάς ανέβηκε στο βουνό, στο Τόπσαμ (= συγκεντρωμένα πεύκα) σε ηλικία 19 ετών. Αρχηγός των ανταρτών του Τόπσαμ ήταν τότε (1915) ο καπετάν Γιακόφ.

     http://www.pontos-news.gr/celebrity/167282/kotza-anastas-anastasios-papadopoylos

 10. @Kostas

  ʹΔεν θα πω καν αντιλήψεις πολέμου του Κόλπου (1991) γιατί ακόμα δεν έχουν αναγνωρίσει την σημασία της bvr μάχης, του στελθ κλπʹ

  τι ακριβώς εννοείς γιά BVR οι Ελληνες πιλότοι δέν εκπαιδευονται σε BVR ; Δέν έχουν στρατηγική γιά αυτού του ειδους μάχη; δένέχουν και κοινές ασκήσεις μέ ΝΑΤΟ; ΗΠΑ;

  1. Όχι ρε συ, οι Έλληνες πιλότοι είναι άσχετοι. Τα ίδια θα λέμε; Δεν το καταλαβαίνουν ούτε όταν τους προσβάλλει ο kostas κατάμουτρα, ούτε όταν τους προτείνει να τους κάνει διαδικτυακά μαθήματα!

   Τώρα το γιατί δεν έλυσαν ακόμη το προβληματάκι με τροποποίηση λογισμικού, αυτά είναι λεπτομέρειες. Στην LM θα το λύσουν μαζί με την ανάπτυξη της νέας κάσκας, δεν νομίζω να αμφιβάλλετε και να αμφισβητείτε τις προθέσεις της κακοηθέστατοι!

   Ο USARMY μπορεί να θέλει Α10 για μια τουλάχιστον ακόμη 15ετία, αλλά τι ξέρει από CAS, τίποτα!

   Και ο ρυθμός στροφής λέει ελάχιστα για τις αερομαχίες, η γωνία προσβολής είναι το παν! Το F35 θα περιστρέφει το ρύγχος του και θα καταρρίπτει δεξιά αριστερά όπως ο Σταλλόνε στους αναλώσιμους!
   Γι αυτό και θα του δώσουν το προσωνύμιο Stallone, ίσως και Rabo!!!

   1. δεν ξερω τον Rabo, αλλα ξερω τον Rambo.
    ελπιζω οι κινηματογραφικες γνώσεις σου να μην αντανακλούν τις στρατιωτικές!

    Παρεπιμπτοντως ο ρυθμός στροφής ειναι μια μονο παράμετρος της ευελιξίας. Τα αεροσκαφη 5ης γενιας εχουν και άλλους τρόπους να εξασφαλίσουν τα πλεονεκτήματα της ταχείας στροφής

    Παράδειγμα 1: η δυνατοτητα εκτέλεσης ελιγμών με μεγαλη γωνία προσβολής επιτρεπει στο Φ35 να γυρίσει την μύτη του προς την περιοχη του στοχου και να εκτελέσει τη βολη πυροβολου πολυ πιο γρήγορα απο οτι ενα αλλα αεροσκαφος που πρεπει να βασιστεί στο ρυθμό στροφής για να καταφέρει κατι τετοιο

    Παράδειγμα 2: εαν το Φ35 θελει να κανει αλλαγή πορείας 180 μοιρών, μπορει να κανει J turn, η οποια ειναι πιο γρηγορη και σε μικρότερη έκταση στο χωρο σε σχεση με συμβατική στροφή. Εαν συνδυαστεί με απώλεια ύψους τοτε δεν εχει ουτε καν κοστος στην κινητική ενεργεια.

    1. «δεν ξερω τον Rabo, αλλα ξερω τον Rambo.
     ελπιζω οι κινηματογραφικες γνώσεις σου να μην αντανακλούν τις στρατιωτικές!»

     Ωωωω, με τάπωσε! ???
     Παλικάρι, τον Rambo/Rabo/Ράμπο τον ξέρει όποιος έχει δει την ταινία, όχι όποιος γράφει το όνομά του σωστά.
     Το ίδιο συμβαίνει και με τις στρατιωτικές γνώσεις.
     Μπορείς να παπαγαλίζεις ή να λαμβάνεις γραμμένη όλη την προπαγάνδα της LM μέχρι και το κόμμα, να γράφεις το όνομα του F35 ως Lightning όταν οι συνομιλιτές σου θα γράφουν Litning.

     Το πρόβλημά σου είναι ότι εσύ αυτό το αντιλαμβάνεσαι ως πραγματικές στρατιωτικές γνώσεις. Κάτι που δείχνει ποιος ξέρει και ποιος όχι και κάνει φαιδρό λόμπινγν και τον κράζει το σύμπαν.

     Η απάντησή σου παρακάτω είναι χαρακτηριστική και δείχνει και πόσο επιτυχημένη ήταν η σύγκριση με τον Rambo/Rabo/Ράμπο. Παίρνεις ελιγμούς επιδείξεων και τους βάζεις σε αερομαχία. Έτσι το F35 σε αιώρηση/ελεύθερη πτώση θα στρέφει γύρω-γύρω, δεξιά-αριστερά το ρύγχος και θα πυροβολεί: μπαμ-μπαμ-μπαμ-μπαμ!
     Νάτος ο Rambo/Rabo/Ράμπο!!! Ή ο Κλιντ Ίστγουντ σε ρόλο γουέστερν, μπορεί να τον προτιμάς!
     Είναι σαν την άλλη την ατάκα, ότι η άτρακτος παρέχει συγκρίσιμη άντωση με την πτέρυγα!

     Μπα σε καλό, ευθυμήσαμε πάλι! ???

   2. η Ελλας έπρεπε νά έχει αυτού του τύπου αεροσκάφη..ιδίως εφόσον έγινε η απισυρση των Α7. Τι να πρωτοπρολάβουν τα Φ16 σε καιρό πολέμου..

    In 2005, the entire A-10 fleet began receiving the Precision Engagement upgrades that include an improved fire control system (FCS), electronic countermeasures (ECM), upgraded cockpit displays, the ability to deliver smart bombs, moving map display, hands on throttle and stick, digital stores management, LITENING and Sniper advanced targeting pod integration, situational awareness data link or SADL, variable message format, or VMF, GPS-guided weapons, and upgraded DC power. The entire A-10 fleet has been Precision Engagement modified and now carries the A-10C designation.

    The Thunderbolt II can be serviced and operated from austere bases with limited facilities near battle areas. Many of the aircraft’s parts are interchangeable left and right, including the engines, main landing gear and vertical stabilizers. Avionics equipment includes multi-band communications; Global Positioning System and inertial navigations systems; infrared and electronic countermeasures against air-to-air and air-to-surface threats. And, it has a heads-up display to display flight and weapons delivery information.

    The Thunderbolt II can employ a wide variety of conventional munitions, including general purpose bombs, cluster bomb units, laser guided bombs, joint direct attack munitions or JDAM, wind corrected munitions dispenser or WCMD, AGM-65 Maverick and AIM-9 Sidewinder missiles, rockets, illumination flares, and the GAU-8/A 30mm( !!! ) cannon, capable of firing 3,900 rounds per minute to defeat a wide variety of targets including tanks.

    Thunderbolt IIs have Night Vision Imaging Systems, or NVIS, goggle compatible single-seat cockpits forward of their wings and a large bubble canopy which provides pilots all-around vision. The pilots are protected by titanium armor that also protects parts of the flight-control system. The redundant primary structural sections allow the aircraft to enjoy better survivability during close air support than did previous aircraft. The aircraft can survive direct hits from armor-piercing and high explosive projectiles up to 23mm. Their self-sealing fuel cells are protected by internal and external foam. Manual systems back up their redundant hydraulic flight-control systems. This permits pilots to fly and land when hydraulic power is lost.

   3. @PROMAXOS

    Είδες που ακόμα και στον US Army «δεν έχουν ιδέα» απο εγγύς υποστήριξη, εντελώς άσχετοι και στο Φόρτ Ράκερ(Αλαμπάμα) δηλαδή όπως «φυσικά» και στο εθνικό κέντρο εκπαίδευσης στην Καλιφόρνια, όπου «δεν» ασχολούνται με την μάχη στο έδαφος αλλά ίσως με την καλλιέργεια φυτών(σύμφωνα κάποιους φωστήρες).

    «Εννοείται» ότι ακόμα και ένας στρατηγός Νόρμαν Σβάρτσκοπφ(ο οποίος προέρχονταν απο οικογένεια στρατιωτικών και μάλιστα αποφοίτων του Ουέστ Πόιντ) και με πολεμική εμπειρία στο Βιετνάμ ως νέος ανθυπολοχαγός «δεν είχε την παραμικρή ιδέα» για το τι υποστήριξη χρειάζεται ένας στρατός στο έδαφος. «Εννοείται» επίσης ότι δεν είχε ιδέα και ένας στρατηγός Μπούμερ που διοικούσε τις δυνάμεις πεζοναυτών στον ίδιο πόλεμο.

    «Ήξερε» όμως «καλύτερα» ένας αντιπτέραρχος Chuck Horner ο οποίος δεν είχε πολεμήσει ποτέ στο έδαφος(όπως «ξέρουν» και σήμερα οι πτέραρχοι και άλλοι αξιοματικοί της USAF στις ΗΠΑ που προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια θέση στις αεροδιαστημικές εταιρίες και συγκεκριμένα στην ΛΜ, που προμοτάρουν το JSF για αυτή την αποστολή), ότι το «κατάλληλο» αεροσκάφος για CAS ήταν «οπωσδήποτε» ένα F-16 που είχε κατασκευαστεί σαν ελαφρύ καταδιωκτικό και σαν οικονομικό συμπλήρωμα στα μαχητικά εναέριας υπεροχής(η ένα JSF που ακόμα δεν έγινε αυτό που προσπαθεί να γίνει).

    Μετά απο αυτή την «αποκάλυψη» η οποία στηρίχτηκε προφανώς σε «βαθιές γνώσεις», θα πρότεινα λοιπόν στους αμερικανούς στο WP(η και στα ROTC), μέχρι και στις ανώτατες σχολές πολέμου, να εκδίδουν ημερήσιες διαταγές για όλους τους αξιοματικούς και ομαδάρχες(SFC‘s) του αμερικανικού ΣΞ και ΠΖΝ, να επισκέπτονται συχνά τις καφετέριες στην Ελλάδα όπου συχνάζουν οι έφηβοι στρατηγοί των φραπόγαλων, για να συμμετάσχουν στα «ενδιαφέροντα μαθήματα» για την τέχνη του πολέμου. ?

  2. Θεογνωστε η ΠΑ εκπαιδευται μια χαρα στη bvr μαχη και κατανοεί τη σημασια της, δεν ειναι τυχαίο που εχουμε ενα μεγαλο απόθεμα σύγχρονων ΑΜΡΑΑΜ. Αναφέρομαι σε αντιλήψεις σε κύκλους ερασιτεχνών.

 11. ΔΕΝ ΘΕΩΡΩ ΣΩΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΩΦΕΛΟΥΝ

  ΣΗΜΕΡΑ ΤΩΡΑ ΤΡΙΑ ΒΑΣΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΣΤΕΛΘ ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ
  ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΣΕ ΑΥΤΑ

  ΤΟ Β2 ΤΟ Φ22 (οπου ανοιγουν και βομβαρδιστικές αποστολές περαν τηςΑΑ) και το Φ35 ( και στις τρείς εκδοσεις ΤΟ flight envelop ΑΝΟΙΓΕΙ ΚΑΘΩΣ ΠΕΡΝΑΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ )

  ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΙΑΦΕΥΓΕΙ ΣΤΟΝ ΑΠΛΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ΑΥΤΑ ΣΚΑΦΗ ΕΦΕΡΑΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ( ασχετως εάν η οχι μερικες ιδεες η και τεστ κτλ υπηρχαν και αλλου αρα και καινουργια προβληματα αλλα και τροπο σκεψεως για αερομαχίες και βομβαρδισμους κτλ) ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΟΤΙ ΤΩΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΕΙΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ

  ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟ Φ35 ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΜΙΑ ΑΠΕΙΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΕΞΟΠΛΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟΝ ΚΡΑΤΟΣ ΟΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΕΡΟ ΟΤΑΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΔΥΣΚΟΛΑ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

  Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΗΣΗ ΤΩΝ Φ16 ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΩΣΤΗ ΟΜΩΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΔΥΣΚΟΛΑ ΑΝΑΠΤΥΣΟΥΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΣΟ ΚΑΙ ΕΑΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΒΑΣΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΜΕΤΑΞΗ ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

  ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΑ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΠΙΣΩ

  ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΔΡΑΚΟΣ ΚΙΝΑ

  ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΤΙΜΑΤΑΙ ΠΟΤΕ Ο ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΔΙΟΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΚΟΜΠΛΕΞ ΤΟΥ «NOT INVENTED HERE SYNDROME»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.