Armata, το ρωσικό άρμα μάχης του μέλλοντος

T-90
Ρωσικό άρμα μάχης Τ-90S, απο στιγμιότυπα της στρατιωτικής επίδειξης το 2006 (Φωτογραφία: cedarsrevolution.net)

Η Ρωσία κατασκευάζει το άρμα μάχης πέμπτης γενιάς σε βάση της βαριάς πλατφόρμας «Αρμάτα» με μια εντελώς νέα τεχνολογία και με νέες τεχνικές λύσεις.

Αυτό το πολεμικό άρμα με μεγάλες προοπτικές, θα ελέγχεται εξ αποστάσεως και θα εξοπλίζεται με ψηφιακό πολυβόλο. Το πρότυπο του άρματος μάχης θα εμφανιστεί το 2015, ενώ η μαζική του παραγωγή μπορεί να ξεκινήσει ένα-δύο χρόνια αργότερα. Αυτή η κατασκευή θα αποτελέσει το πρώτο βήμα στην πορεία προς το ολικός «μη επανδρωμένο» οπλισμό, τα λεγόμενα πολεμικά ρομπότ, τα οποία τα είχαν περιγράψει οι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας του προηγούμενου αιώνα.

Το άρμα μάχης θα εξοπλίζεται με ψηφιακό σύστημα ελέγχου και θα έχει αποτελεσματική προστασία των γραμμών επικοινωνίας. Αυτό θα σταθεί δυνατό χάρη στην χρήση προηγμένων υλικών, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής θωράκισης. Μιλά ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Ίγκορ Κοροτσένκο:

– Θα είναι ένα άρμα μάχης με κάψουλα θωράκισης, η οποία θα εξασφαλίζει την ζωή του πληρώματος σε συνθήκες πραγματικών πολεμικών πράξεων. Το σύστημα θωράκισης θα τοποθετηθεί εκτός της κάψουλας θωράκισης. Θα υπάρχει μη επανδρωμένος πύργος και πολυβόλο, το οποίο θα είναι σε θέση να εκτελεί τις λειτουργίες φόρτισης και πυρός αυτόματα, χωρίς την ανθρώπινη επέμβαση. Ο χειριστής-στοχαστής θα έχει μόνο τις λειτουργίες προσδιορισμού στόχων και την επιλογή των βλημάτων για την εξουδετέρωση του κάθε συγκεκριμένου στόχου. Δηλαδή θα είναι μία πλήρως τυποποιημένη, αυτοματοποιημένη, θωρακισμένη πλατφόρμα, η οποία θα επιτρέπει να επιλύονται οι ευρείς στόχοι κατά την πορεία της μάχης και θα αποτελέσει μία πρωτοτυπία στην ρωσική βιομηχανία αρμάτων μάχης.

Η ύπαρξη της βαριάς πλατφόρμας «Αρμάτα» έγινε γνωστή πέρσι το καλοκαίρι. Αναπτύσσεται από το 2009 και φιλοδοξεί να γίνει η βάση για μια ολόκληρη σειρά από σύγχρονα βαρέα άρματα μάχης, οχήματα μάχης πεζικού, όπως επίσης και τα ειδικά οχήματα ξεχωριστών μηχανοκίνητων ταξιαρχιών. Με την ανάπτυξη του προγράμματος ασχολείται η μεγαλύτερη επιχείρηση του ρωσικού αμυντικού βιομηχανικού συγκροτήματος – το «Ουραλβαγκονζαβόντ». Σήμερα εκεί πραγματοποιούνται εργασίες και με άλλες πολεμικές πλατφόρμες – «Κουργκάνετς» και «Μπουμεράνγκ». Ο στρατός μπορεί να παραλάβει τα μηχανήματα, φτιαγμένα στην βάση τους, ήδη το επόμενο έτος.

Το Γενικό Επιτελείο της Ρωσίας έχει εγκρίνει το πρόγραμμα δημιουργίας μιας ολόκληρης οικογένειας νέων θωρακισμένων οχημάτων βασισμένων σε μια ενιαία πλατφόρμα με ερπύστρια για τον Στρατό Ξηράς. Αυτό θα βοηθήσει να αλλάξει όλη την δομή τους. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο εκσυγχρονισμός των χερσαίων δυνάμεων μπορούσε να γίνει 15-20 χρόνια πριν. Στην ΕΣΣΔ αναπτύσσονταν τα άρματα μάχης – ρομπότ, όμως μετά την διάλυση της χώρας η ανάπτυξή τους σταμάτησε.

Σε πρόσφατο συμβούλιο του Υπουργείου Άμυνας ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε, πως η μεταρρύθμιση του στρατού έχει αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα: αυξήθηκε η μαχητική ετοιμότητα του στρατού και ο εξοπλισμός του απόκτησε σύγχρονες τεχνολογίες.

– Σε γενικές γραμμές, ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων εμφανίστηκαν νέες ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες είναι πολύ περισσότερο προσαρμοσμένες προς τις σύγχρονες απειλές και οι οποίες είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε πιθανές απειλές προς εμάς.

Η χορήγηση από το κράτος 20 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων (περίπου 660 δισεκατομμύρια δολάρια) μέχρι το 2020 θα επιφέρει σημαντικές ποιοτικές αλλαγές στον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων με νέα όπλα.

Το ποσοστό νέου οπλισμού στον Ρωσικό στρατό προγραμματίζεται σε δέκα χρόνια να αυξήσουν από 15 τις εκατό μέχρι 70. Στόχος όλων αυτών των μεγάλης κλίμακας αλλαγών είναι η δημιουργία ενός ισχυρού μάχιμου στρατού, ο οποίος θα μπορεί να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε σύγχρονη απειλή.

H Φωνή της Ρωσίας

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.