Επισήμως γνωστό ως το PAK FA, το Su-57 είναι ένα εξελιγμένο μαχητικό αεροσκάφος με έναν νέο σύγχρονο κινητήρα που υπερτερεί έναντι των Αμερικανών ομολόγων του.

Το πρωτότυπο του ρωσικής κατασκευής μαχητικού αεροσκάφους γνωστό ως το PAK FA (T-50) έχει πλέον υιοθετήσει την ονομασία Su-57, αφότου η νέα άτρακτος του ολοκλήρωσε όλες τις δοκιμές. Το εξελιγμένο αεροσκάφος πρέπει ακόμα να ολοκληρώσει τις δοκιμές οπλισμού και κινητήρα πριν ξεκινήσει η τελική παραγωγή του.

Το ένατο πρωτότυπο του T-50 είχε εφοδιαστεί με τον κινητήρα πέμπτης γενιάς, Izbelie-30, ο οποίος θα δοκιμαστεί στα τέλη του έτους.

Εν συγκρίσει με τον Izbelie-117, ο κινητήρας είναι μια νέα εξέλιξη και έχει ήδη τοποθετηθεί στα τελευταία Su-57. Ο Izbelie-117 είναι η εκσυγχρονισμένη έκδοση του κινητήρα Al-31 -της καρδιάς του αρχικού Su-27.

Τι θα προσφέρει ο νέος κινητήρας;

Κάθε νέος κινητήρας θα δώσει στο Su-57 τη δυνατότητα να διατηρεί ταχύτητα πλεύσης κατά τη διάρκεια της υπερηχητικής πτήσης, που σημαίνει το αεροσκάφος θα μπορεί να ταξιδεύει σταθερά στα 2000 χλμ/ώρα (1500 μίλια/ώρα).

Τα συνθετικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της νέας ατράκτου θα βελτιώσουν επίσης τις “αόρατες” ικανότητες του μαχητικού καθιστώντας δύσκολο τον εντοπισμό του από τα εχθρικά ραντάρ.

Ωστόσο, τα πρώτα οχτώ Su-57 που εξήλθαν από την γραμμή παραγωγής “πολύ πιθανόν να διαθέτουν τις καρδιές παλιού μετάλλου” -είπε στο RBTH ο αρχισυντάκτης του αμυντικού περιοδικού Arsenal Otechestva, Βίκτορ Μουραχόβσκι.

Δεν θα είναι μέχρι το 2019 που η πολεμική αεροπορία της Ρωσία θα ενισχυθεί με Su-57 πλήρως φορτωμένα με νέες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένου του Izbelie-30. Ο κινητήρας θα χρειαστεί να διέλθει μια μακρά σειρά δοκιμών και θα τοποθετηθεί στο αεροσκάφος Su-57 όχι νωρίτερα από το 2019 ή 2020, πρόσθεσε ο Μουραχόβσκι.

Δεύτερο στάδιο δοκιμών

Εν αντιθέσει με τα προηγούμενα πρωτότυπα, το ένατο πρωτότυπο του Su-57 ειναι εξοπλισμένο με ολοκληρωμένο πακέτο ράδιο-τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Αυτό θα δώσει στο αεροσκάφος τη δυνατότητα να αποφεύγει όλα τα σύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα, εξήγησε ο Μουραχόβσκι. Η πρώτη φάση δοκιμών του Su-57 επέδειξε εντυπωσιακό έλεγχο κατά την πτήση σε υποηχητικές και υπερηχητικές ταχύτητες, όπως επίσης και σε διάφορα υψόμετρα.

Η μαζική παραγωγή θα ξεκινήσει μόνο μετά την ολοκλήρωση του δευτέρου σταδίου δοκίμων (δοκιμές οπλισμού). Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ηνωμένης Αεροπορικής Βιομηχανίας -Γιούρι Σλιούσαρ- η ρωσική πολεμική αεροπορία θα παραλάβει τα πρώτα 12 αεροσκάφη Su-57 μέσα στο 2019.

Οι ανταγωνιστές του αεροσκάφους

Ο κύριος ανταγωνιστής του Su-57 θα είναι τα αμερικανικής κατασκευής F-22 Raptor και F-35 Lightning.

Ο Βαντίμ Κοζιούλιν, ένας καθηγητής στην ρωσική ακαδημία στρατιωτικής τεχνολογίας, είπε στο RBTH ότι το Su-57 θα είναι αρκετά πιο φτηνό από τους Αμερικανούς ομολόγους του.

Το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς θα εισέλθει σε φάση μαζικής παραγωγής πολύ αργότερα απ’οτι το F-22 Raptor, το οποίο βρίσκεται ήδη σε υπηρεσία με την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ για έξι χρόνια, ο Κοζιούλιν πιστεύει ότι αυτή η καθυστέρηση είναι κάτι το θετικό, καθώς προσφέρει στον ρωσικό στρατό περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσει τα άλλα μαχητικά αεροσκάφη πριν οριστικοποιήσει το δικό του μαχητικό αεροσκάφος.

Boris Egorov, Nikolai Litovkin

Απόδοση/Μετάφραση από το rbth.com για την Προέλαση.

21 Σχόλια

 1. Konstantinos Zikidis

  Αν και έχουν γραφτεί διάφορα ενδιαφέροντα για τα ηλεκτρονικά του PAK-FA/Su-57, όπως σύστημα πολλών ραντάρ (κύριο ραντάρ SH-121 μπροστά, δύο «πλαϊνά» για αυξημένη περιοχή κάλυψης, ραντάρ σε χαμηλή μπάντα συχνοτήτων στα χείλη προσβολής των πτερύγων, ακόμα και ένας αδιευκρίνιστος αισθητήρας ραντάρ στην άτρακτο που αναφέρεται ως «smart hull»), εξελιγμένο IRST (στάνταρ εξοπλισμός σε όλα τα ρώσικα μαχητικά, εδώ και πολλές δεκαετίες) τύπου OLS-50M, καθώς και σύστημα αυτοπροστασίας L402 Himalayas (κι εδώ οι Ρώσοι μας έχουν εκπλήξει τα τελευταία χρόνια), σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πηγές το RCS του Α/Φ δεν θα είναι και τόσο μικρό. Εκτιμάται ότι είναι της τάξης του 0,5 m² https://www.researchgate.net/publication/317642781_3D_Modelling_of_Potential_Targets_for_the_purpose_of_Radar_Cross_Section_RCS_Prediction Αυτό είναι λίγο πιο μεγάλο από το εκτιμώμενο RCS του Rafale (0,1 m²), το οποίο πετά πάνω από 30 χρόνια…

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   @Konstantinos Zikidis
   Ακόμα και με το αρκετά μεγαλύτερο ηλεκτρομαγνητικό ίχνος που ενδέχεται να έχει σε αντίθεση με τα αμερικάνικα μαχητικά, έχω την εντύπωση ότι μπαίνοντας σε μαζική/σειριακή παραγωγή(και υπηρεσία στις αεροδιαστημικές δυνάμεις της Ρωσίας), θα δημιουργήσει έντονο προβληματισμό στο ΝΑΤΟ(αν δεν συμβαίνει ήδη, όπως και στην περίπτωση της Κίνας, εφόσον στις ΗΠΑ αυξάνονται οι φωνές για επανέναρξη της γραμμής παραγωγής του F-22A)καθώς τα όπλα, οι αισθητήρες και ο νέος κινητήρας με δυνατότητα super cruise, δεν θα έχουν να ζηλέψουν και πολλά απέναντι στα υπάρχοντα συστήματα δυτικής σχεδίασης(ειδικά στα συστήματα αυτοπροστασίας/ΗΠ).

   Φαίνεται επιπλέον(οπτικά), ότι στο σχέδιο Su-57 δόθηκε περισσότερη έμφαση στην supermaneuverability(PSM), καθώς εφαρμόστηκαν/ενσωματώθηκαν καλύτερα τα ευρήματα απο το πρόγραμμα δοκιμών Χ-31 στο οριστικό/τελικό σχέδιο(design) του αεροσκάφους.

   Απάντηση
 2. Theognostos

  Επίσης βλέπουμε ὸτι η ανάπτυξη τής τεχνολογίας σέ γενικές γραμμές ακολουθεί βασικούς κανόνες χρόνου έστω καί εάν αρκετά έχουν γίνει αντιγραφή από άλλα συστήματα reverse engineering outright copying etc…
  Διότι άλλο νά υπάρχει μία δοκιμαστική πτήση γιά έρευνα καί άλλο ή παραγωγή όπου τό σύστημα θά πρέπει νά δουλεύει ….ακόμη καί μετέπειτα γίνονται τροποποιήσεις βάσει maturity level and new technology introduction

  Απάντηση
 3. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  Konstantinos Zikidis εδώ κάνατε ένα λαθάκι και μας αναφέρατε το RCS MIG-35 0,5 m.
  Στα αεροσκάφη βάζεις ότι θέλεις ακόμα και στα παλιά άλλο όμως τα βάζεις ραντάρ L στις πτέρυγες με 200 χιλιόμετρα εμβέλεια με πραγματική εμβέλεια εντοπισμού του F35;

  Οι δικές μου μελέτες δυστυχώς απαιτούν ένα πολύπλοκο σύστημα ραντάρ με εμβέλεια τα 200-220 χιλιόμετρα που εδώ εννοούμε την πραγματική εμβέλεια εντοπισμού ενός F-35!
  Με απλά λόγια σε ένα ραντάρ L έχουμε προσθέσει 5+1 πομπούς με αντίστοιχες κεραίες διαφορετικές από αυτές που ξέρουμε, ένα νέο κύκλωμα-μονάδα επεξεργασίας του θορύβου 6-12 πλακέτες, ένα νέο κύκλωμα-μονάδα παρακολούθησης του στόχου, ένα νέο κύκλωμα- μονάδα υπολογιστικό σύστημα πιθανού στόχου και ένα νέο κύκλωμα- μονάδα εγκλωβισμού στοχοποίησης.
  Στην πράξη χρειάζεσαι να έχεις δυο ραντάρ από αυτά που περιέγραψα με απλά λόγια που το ένα κάνει έρευνα και το άλλο κάνει στοχοποίηση-ιχνηλάτηση -εγκλωβισμό σε 2-3 στόχους που τους φωτίζει με 2-3 πομπούς.
  Το κύκλωμα- μονάδα που έγραψα στην πράξη είναι μια νέα μονάδα που δεν υπάρχει στα ραντάρ.

  Ναι έχει τεράστια εμβέλεια ναι μπορεί να δει και στόχους UAV και πυραύλους κρουζ με το 1/10 του RCS του F-35 αλλά ποιος θα μου δώσει μια ευκαιρία αν ακούσει την πολυπλοκότητα και το κόστος 3-4 φορές πιο ακριβό;

  Theognostos η μελέτη τελείωσε όπως καταλαβαίνεις για το αντί στέλθ ραντάρ η αρχική σχεδίαση έγινε σε μονάδες αλλά αν ακούσει μια εταιρία πως χρειάζεται δύο ραντάρ με κόστος όσο έχουν 6-8 θα με διώξουν να μην πω πως!

  Όσο για τα 200-220 χιλιόμετρα πραγματική εμβέλεια εντοπισμού ενός F-35 τα έχω στο τσεπάκι!

  Απάντηση
  • Theognostos

   Εχεις δύο πακέτα βιβλιαρια; Ενα το τεχνικό η τεχνολογία με risk assessment (?) καί ένα μέ τα οικονομικά; και χρονολογία από start go ahead and funding breakdown per WBS (work breakdown structure) i.e who is doing and what when ….deliverables …προσωπικό…equipment testing COTS i.e off the self outright buy components etc….

   Απάντηση
  • Theognostos

   Πως είναι δυνατόν νά αγοράσει η Ελλάς αυτό τό σύστημα όταν τά χρήματα πάνε στήν Τουρκία ;
   κατασκευή ατρακτου στήν τουρκία μηχανές στήν τουρκία δέν γίνεται θα είναι μεγάλο λάθος

   πρέπει νά βρεθεί άλλη λύση

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    Υπάρχουν όντως πολλά σημεία που βρομάνε στο συγκεκριμένο(πολυεθνικό) πρόγραμμα, ειδικά το λειτουργικό είναι ένα επτασφράγιστο βιβλίο που δημιουργεί δυσφορία και σκέψης όταν θυμάμαι την δήλωση του πτεράρχου Carlisle, στην οποία μίλησε για αποτροπή απογείωσης εχθρικών μαχητικών μέσο επιθέσεων απο τον κυβερνοχώρο στις υποδομές πληροφορικής της εχθρικής αεροπορίας.

    «Hacking planes out of the sky
    Gen. Carlisle also talked about how offensive cyberwarfare capabilities are an important part of the future combat approach of the Air Force—a vision put forward in the Air Force’s recently released Future Operating Concept. “It’s not about just putting warheads on foreheads,” he said at ASC this week. “If we can use cyber to deny adversary aircraft the ability to take off, that will change the game.”

    https://arstechnica.com/information-technology/2015/09/air-force-fighters-will-carry-laser-cannons-cyber-weapons-by-2020/

 4. defencegreece

  Αγαπητε κ.Ζηκιδη
  Διαβασα την ερευνα σας η οποια ειναι πολυ αξιολογη. Δειχνει επίσης την τάση στην εξελιξη των ατρακτων των αεροσκαφων και πως οι ΗΠΑ ειναι μπροστα από τις υπόλοιπες χώρες κατα αρκετες κλάσεις μεγέθους. Οσον αφορα το PAK FA αυτο θα λαβει τα επομενα χρόνια νέους κινητήρες και νεες εισαγωγές κινητηρων που θα μειώσουν κατά πολύ το RCS του.

  Καταλαβαινω ότι κανεις δεν μπορει να προβλέψει την επίδραση των υλικών RAM ρεαλιστικα καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα δημόσια στοιχεια.
  Οσον αφορα το υπολογισμό του RCS στις χαμηλές συχνότητες θα ήθελα να ρωτήσω αν το POCAFETS συμπεριλαμβάνει με κάποιο τρόπο το φαινόμενο Rayleigh

  Απάντηση
  • Konstantinos Zikidis

   Εάν θυμάμαι καλά, στην πρώτη διπλωματική εργασία που έγινε επί του θέματος και στο πλαίσιο επιβεβαίωσης της ορθής λειτουργίας του POFACETS, είχαμε «τρέξει» προσομοίωση για το RCS σφαίρας ως συνάρτηση της συχνότητας, λαμβάνοντας το γνωστό σχήμα: ?dl=0 (αν και δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το σχήμα είναι από δικό μας «τρέξιμο»). Επομένως, ο αλγόριθμος αυτός φαίνεται να δίνει σχετικά ορθά αποτελέσματα ακόμα και σε χαμηλότερες περιοχές συχνοτήτων, παρόλο που δεν είμαστε πλέον στην οπτική περιοχή.
   Όμως, αυτό δεν μας ενδιαφέρει και τόσο όσον αφορά την ανίχνευση Α/Φ, καθώς για να πάμε στην περιοχή Rayleigh θα πρέπει να πέσουμε κάτω από 100 MHz, που είναι αρκετά χαμηλή συχνότητα.

   Η αλήθεια είναι πάντως ότι ανάλογη ερώτηση μας έκαναν στην Τσεχία, όπου παρουσιάσαμε την προαναφερθείσα εργασία μας: http://www.viadiplomacy.gr/tropous-antimetopisis-ton-tourkikon-f-35a-lighting-ii-anazita-polemiki-aeroporia/
   Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Τσέχοι έχουν μεγάλη παράδοση στα παθητικά ραντάρ (60 χρόνια!!!), κυρίως με ραντάρ τύπου ESM, όπως το Vera NG, ενώ πρόκειται να παρουσιάσουν και ραντάρ τύπου PCL.

   Απάντηση
   • som1els

    Εκτος των Τσεχων και οι Πολωνοι παρομοίως εχουν την εταιρεια RADWAR του 1954 και το ινστιτουτο PIT του 1934 που απορροφηθηκαν απο την Bumar Elektronika την σημερινη PIT-RADWAR SA. Η προσεγγιση των Πολωνων ειναι ομοια με των Τσεχων στα PCL-PET και των Ρωσων-Κινεζων στα VHF ΑΕSΑ με το PCL Gunica, το VHF P18PL και το δοκιμων τεχνολογιας PCL PaRaDe του παν/μιου της Βαρσοβιας.

    http://www.pitradwar.com/wp-content/uploads/2012/07/GUNICA-EN.pdf
    https://www.liveleak.com/view?i=be7_1427978556
    http://digital-library.theiet.org/content/conferences/10.1049/cp.2012.1578

   • defencegreece

    Αγαπητε Κώστα
    Δεν χρειαζεται να πεσουμε τόσο χαμηλα (για το F-35) καθώς και στα 300 ΜHz (1 μέτρο μήκος κύματος), υπάρχουν σημεία του σχήματος του F-35 όπως τα κάθετα σταθερα αλλά και συγκεκριμενες περιοχές στα φτερά και στην άτρακτο που συντονίζονται για μηκη κύματος (βάση του φαινομενου Rayleigh). Στην περιοχή Rayleigh που το μηκος κύματος είναι μεγαλύτερο από τις φυσικές διαστάσεις ενός αντικειμενου αυτο που μετράει είναι το ιδιο το μεγεθος του στόχου. Τυπικά μήκη κύματος 1-3 μέτρων (τυπικά μήκη κύματος VHF radar

    Φυσικα άλλο να ανιχνεύσεις ένα Stealth και άλλο να μπορεσεις αποτελεσματικα να στοχοποιήσεις. Εκεί ίσως ο MICA IR ή κάτι αντίστοιχο να μπορει να δώσει τη λύση
    Ανεβαζω και αυτο το αρθρο απο οπου ηταν η προηγουμενη εικονα
    https://defenseissues.net/2013/10/19/how-stealthy-is-the-f-35/

 5. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  Theognostos ξέρω τι γράφω και τι δυνατότητες έχω για αυτό δίνω και τιμές, όσο για το ρίσκο πάντα υπάρχει κανένας δεν είναι απολύτως σίγουρος αν δεν κατασκευαστεί και δοκιμαστεί. Το κόστος όμως την επιμέρους σχεδίασης είναι μικρό σχετικά και μπορεί να δώσει επιπλέον χιλιόμετρα ανίχνευσης σε άλλα ραντάρ, χωρίς δηλαδή τους 6 παραπάνω πομπούς με της 6 διαφορετικές κεραίες!

  Αυτό δεν σημαίνει πως η έρευνα τελείωσε έχω 3-4-5 πράγματα να εξετάσω ακόμα για αυτό και άφησα την μελέτη στην μέση και θα δούμε τι μπορεί να κερδίσουμε από εκεί.

  Αγαπητέ κύριε.Ζηκίδη η πολεμική αεροπορία δεν μου δάνεισε κανένα παλιό ραντάρ για να το μετατρέψω όταν το ζήτησα το 2009 αλλάζοντας την κεραία με άλλη κάνοντας υποβίβαση συχνότητας με δίπολα εν σειρά και παράλληλα με οριζόντια, κάθετη, δεξιά και αριστερή πόλωση και θα το έβλεπα για την ανάστροφη πολικότητα.
  Η άλλη ιδέα ήταν μια διαφορετική κεραία με μικρή πιθανότητα επιτυχίας!
  Ούτε οι πολιτικοί ενδιαφέρθηκαν κανείς!

  Τα ραντάρ AESA δεν είναι η λύση στην ανίχνευση των στελθ, με το ψάξιμο που έχω κάνει τα ραντάρ Doppler τα πάνε καλά σε αυτόν τον τομέα. Ψάχνω να βρω την απόσταση ανίχνευσης του αεροσκάφους F-35 από το TOR M1 και το TOR M2 ζήτησα την βοήθεια και ανθρώπων που ξέρουν ρώσικα αλλά δεν βρήκαν τίποτα για να μου επιβεβαιώσουν τα δικά μου συμπεράσματα.

  Απάντηση
 6. Konstantinos Zikidis

  Συνεχίζοντας την κουβέντα για τα παθητικά ραντάρ, συμπεριλαμβανομένων των ραντάρ τύπου ESM, και λαμβάνοντας υπόψη το σχόλιο του som1els, θα ήθελα να επισημάνω ότι η ακρίβεια που επιτυγχάνεται από ένα σύστημα TDOA είναι της τάξης των μέτρων, και όχι των δεκάδων/εκατοντάδων μέτρων, όπως σε ενα συμβατικό ραντάρ. Αυτά μας επέδειξαν στο Συνέδριο ICMT 2017 στην Τσεχία. Βέβαια, θα πρέπει ο στόχος να εκπέμπει κάτι…
  Όμως, όπως έχω ξαναπεί, έαν ο αντίπαλος γνωρίζει ότι διαθέτεις ένα τέτοιο σύστημα, επιβάλει στον εαυτό του ανάλογους περιορισμούς Emission Control. Εάν γνωρίζει ότι δεν έχεις αντίστοιχα συστήματα, τα ραντάρ πάει σύννεφο, όπως ενδεχομένως και η κουβέντα στον ασύρματο… Ο σκοπός είναι να περιορίσεις όσο το δυνατόν περισσότερο τις δυνατότητες του αντιπάλου, ει δυνατόν σε όλο το Η/Μ φάσμα. Το θέμα είναι να εξεταστούν όλα αυτά μαζί, ώστε να προκύψει μία βέλτιστη κατεύθυνση (με την έννοια του ελαχίστου κόστους…)

  Απάντηση
 7. defencegreece

  Μιας και πιασαμε γραφηματα, παραθετω αυτο που ο Κώστας Ζηκιδης ανεβασε πιο πριν με επιπλέον σκιαγραφημα της πειροχής Rayleigh από την Mie και την οπτικη περιοχη
  |||

  Απάντηση
 8. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  defencegreece υπάρχει και ο τρόπος να στείλεις την δέσμη του ραντάρ με τέτοιο τρόπο που να εκμεταλευτείς κάθε τι που υπάρχει στο αεροσκάφος και εξέχει όσο για την στοχοποίηση- ιχνηλάτηση και αυτό γίνετε με τον ίδιο τρόπο .

  Λύσεις υπάρχουν και άλλες αλλά δεν πάνε τόσο ψηλά την εμβέλεια όσο τα 200-220 χιλιόμετρα, εξετάζω και συνεχίζω την προσπάθεια και μετά της 15/8 θα ασχοληθώ πάλι με αυτές. πχ το να στείλεις τρεις πλευρικές συχνότητες ταυτόχρονα, το να βάλεις διαμορφωμένο σήμα στην φέρουσα με ειδικό τρόπο που όταν καταστρέφεται -διαλύετε-αντανακλάτε ένα μικρό μέρος να μπορεί να γυρίζει πίσω κλπ.

  Ξεχάστε τα συμβατικά ραντάρ ότι και να κάνεις δεν μπορείς να τα βελτιώσεις πολύ.

  Konstantinos Zikidis αν και δεν μου απαντάτε εγώ θα σας γράψω αυτό θα έκανε και η κεραία σε ένα ραντάρ που θα μου έδινε η αεροπορία για να το μετατρέψω με εμβέλεια εντοπισμού τα 110-120 χιλιόμετρα για το F-35 στην L σχεδόν τα διπλάσια από ότι έχουν τα ραντάρ, 65 χιλιόμετρα πάνε τα AESA.

  Απάντηση
  • Konstantinos Zikidis

   @ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
   Δεν γνωρίζω τι να σχολιάσω. Δεν νομίζω ότι η ΠΑ είναι δυνατόν να δανείσει σε έναν ιδιώτη αμυντικό υλικό, όπως ένα ραντάρ αεράμυνας, έστω και παλαιό, για δοκιμές. Επίσης, η συχνότητα λειτουργίας δεν καθορίζεται μόνο από την κεραία αλλά από πολλά υποσυστήματα του ραντάρ, τα οποία εκτιμώ ότι δεν εύκολο να αντικατασταθούν. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν σαφείς περιορισμοί στην διακίνηση στρατιωτικού υλικού. Τέλος, να σημειώσω ότι η απόσταση αποκάλυψης του F-35 με ραντάρ στην L-band ξεπερνά κατά πολύ τα 110-120 χιλιόμετρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις μας.

   Απάντηση
 9. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ

  Konstantinos Zikidis δεν είπα αλλαγή συχνότητας αλλά αλλαγή κεραίας που εδώ αλλάζει ο κυματαγωγός για μεταφορά στις επί μέρους κεραίες με ειδικούς διακλαδωτήρες κλπ.

  Λέτε για 110-120 χιλιόμετρα στης L δεν ξέρω που τα έχετε βρει τα στοιχεία γιατί δίνουν χαμηλώτερες τιμές οι ρώσοι αν και εγώ συμφωνώ μαζί σας βάση των δικών μου μελετών !

  Όπως έχω πει στην διάθεσή σας ότι ξέρω να σας τα μεταφέρω αφιλοκερδώς για να βοηθήσω την αεροπορία μας στην αντιμετώπιση του F-35!

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: