Το ρωσικό ναυτικό πρόκειται να παραλάβει, από την αρχή του 2019, δύο εκσυγχρονισμένες πυραυλάκατους κλάσης “Αστραπή” (Μόλνιγια) έργου 1241. Αρχικά είχαν προγραμματιστεί να παραδοθούν σε έναν ξένο πελάτη αλλά η σύμβαση ακυρώθηκε και το ρωσικό ναυτικό έδειξε ενδιαφέρον για τα πλοία. Θα ειναι εξοπλισμένα με σύγχρονα μέσα πλοήγησης και επικοινωνιών και τα πιο σύγχρονα όπλα. Η αρχιτεκτονική των χώρων θα αλλάξει και οι συνθήκες διαβίωσης του πληρώματος θα ειναι βελτιωμένες. Τα πλοία θα ειναι οπλισμένα με τους αντιπλοϊκούς πυραυλους “KH-35U” και την ναυτική έκδοση “Pantsir-M”, όπως έγραψε η ρωσική καθημερινή εφημερίδα Ιζβεστια.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα εκσυγχρονισμένα πλοία θα ειναι ένα πανίσχυρο όπλο λιγότερο ευάλωτο στις αεροπορικές επιθέσεις και πιο άνετο για το πλήρωμα.

Η κεντρική ναυτική διοίκηση δήλωσε στην εφημερίδα ότι το πρωτο από τα δύο πλοία έργου 1214 που κατασκευάστηκαν στην Ρίμπινσκ πρόκειται να παραδοθεί στον στόλο φέτος. Το δεύτερο πλοίο προγραμματίστηκε να παραδοθεί το 2019. Τα χρονικά περιθώρια ίσως να ανασταλούν αν δεν ειναι έτοιμα τα αντιαεροπορικά όπλα. Ένα πλοίο αναμένεται να επιχειρεί στην Μαύρη Θάλασσα και τ’ άλλο στην Κασπία Θάλασσα.

Τα πλοία κατασκευάστηκαν για εξαγωγή στις αρχές της δεκαετίας του 1990 υπό το μαζικό σοβιετικό έργο 1241, αλλά η σύμβαση ακυρώθηκε και τα σκάφη παρέμειναν στο ναυπηγείο. Τώρα ολοκληρώνονται με αλλαγές.

Τα προηγούμενα πλοία του έργου 1241 ήταν οπλισμένα με αυτόματα αντιαεροπορικά πυροβόλα και φορητά αντιαεροπορικά συστήματα (manpads). Τωρα διαθέτουν πλήρη προστασία που διασφαλίζεται απο το “Pantsir-M” το οποίο ειναι η ναυτική επιλογή του πυραυλικού πυροβόλου που μπορεί να αντιμετωπίσει εχθρικά αεροσκάφη και πυραυλους. Οι δοκιμές του “Pantsir-M” έχουν εισέλθει στο τελικό στάδιο.

©Vympel Shipyard |Οι ξεπερασμένοι πύραυλοι “Mosquito” θα αντικατασταθούν απο οχτώ γενικής χρήσης πυραύλους “Kh-35U” με βεληνεκές 260 χλμ.

Το κύριο όπλο πρόκειται επίσης να αλλαχθεί. Οι ξεπερασμένοι αντιπλοϊκοι πύραυλοι “Mosquito” θα αντικατασταθούν από τον “Uran” μ’ οχτώ γενικής χρήσης πυραυλους “Kh-35U” με βεληνεκές 260 χιλιομέτρων. Έχουν χαμηλό βάρος και μικρό μέγεθος, αλλά μια πανίσχυρη πολεμική κεφαλή και αυτόνομο σύστημα σκόπευσης. Ο “KH-35U” προστατεύεται καταλλήλως απο τις παρεμβολές, επιτίθενται σε στόχους σε ομάδες και μπορεί να διέλθει μέσα από την εχθρική αεράμυνα με χαμηλό υψόμετρο.

Τα πλοία θα ειναι εξοπλισμένα με το τελευταίο ραντάρ με συγχρονισμένες συστοιχίες κεραιών για να εξασφαλιστεί η συμπλοκή των σύγχρονων οπλισμών.

©Vympel Shipyard |Οι πυραυλάκατοι έργου 1241 κατασκευάστηκαν για το σοβιετικό ναυτικό και τους συμμάχους του μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Σχεδιάστηκαν για να καταστρέφουν μονάδες επιφανείας, μεταφορικά και αποβατικά πλοία σε καφέ και μπλε ύδατα. Επι του παρόντος το ρωσικό ναυτικό χρησιμοποιεί περίπου 30 πλοία του έργου 1241. Ο στόλος Ειρηνικού διαθέτει τα περισσότερα απ’αυτα.

Ο ειδικός Ντμίτρι Μπολτένκοφ πιστευει ότι τα εκσυγχρονισμένα πλοία έργου 1241 θα ειναι ένα πανίσχυρο όπλο για την συμμετοχή τους σε ένα μεγάλο φάσμα αποστολών “Τα πλοία Μόλνιγια έχουν ανταποκριθεί θετικά και κατασκευάζονται υπό άδεια από άλλες χώρες. Η οριστικοποίηση των διαθέσιμων σκαφών ειναι μια απολύτως λογική απόφαση. Τα νέα όπλα θα κανουν τα πλοία να προστατεύουν εξαιρετικά τα παράκτια ύδατα”, δήλωσε.

Τα πλοία έργου 1241 χρησιμοποιήθηκαν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αδύναμης αεράμυνας. “Τα αυτόματα πυροβόλα μπορούν να αναχαιτίσουν πυραυλους, αλλά ειναι ανίκανα εναντίον αεροσκαφών ή ελικοπτέρων. Το “Patsir-M” θα επιλύσει αυτό το πρόβλημα”, δήλωσε.

Τα σύγχρονα ηλεκτρονικά ειναι μικρού μεγέθους και θα απελευθερώσουν χώρο πάνω στα πλοία 1241.8 για το πλήρωμα ώστε να βελτιωθεί η διαβίωση και οι συνθήκες μάχης.

Οι πυραυλάκατοι έργου 1241 κατασκευάστηκαν για το σοβιετικό ναυτικό και τους συμμάχους του μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Σχεδιάστηκαν για να καταστρέφουν μονάδες επιφανείας, μεταφορικά και αποβατικά πλοία σε καφέ και μπλε ύδατα. Επι του παρόντος το ρωσικό ναυτικό χρησιμοποιεί περίπου 30 πλοία του έργου 1241. Ο στόλος Ειρηνικού διαθέτει τα περισσότερα απ’αυτα, γράφει η Ιζβέστια.

Απόδοση/Μετάφραση απο το “NavyRecognition.Com” για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

7 Σχόλια

 1. tsimuha

  Δουκα μια μικρη διορθωση, ο αριθμος των πυραυλων KH-35 ,μαλλον θα ειναι 16 (οκτω απο καθε πλευρα οπως φαινεται και στις φωτο), η ναυτικη εκδοση του pantsir θα αντικαταστησει τα δυο πισω πυροβολα AK-630.
  Επισης η εμβελεια των ΚΗ-35 ειναι 130χλμ και οχι 260.

  http://www.vympel-rybinsk.ru/en/molniya-12421-12418.html

  Απάντηση
  • κλείτος ο μέλας

   Μετα λενε για τις αιγυπτιακες και ταιβανεζικες οτι πρωτοπορουν με το θηριωδη αριθμό16 αντιπλοικων.και αυτοί εχουν οχι μονοψήφιο αριθμό τπκ όπως οι άλλοι….

   Απάντηση
 2. akoulouristhe@yahoo.gr

  Σχεδιάστηκαν για να καταστρέφουν μονάδες επιφανείας, μεταφορικά και αποβατικά πλοία σε καφέ και μπλε ύδατα.
  Τι σημαίνει αυτό;

  Απάντηση
  • Δούκας Γαϊτατζής

   Οι κατηγορίες υδάτων “καφέ” και “μπλε” σημαίνουν ότι τα πλοία αυτά μπορούν να επιχειρούν σε παράκτια ή ποταμίσια (καφέ) ύδατα και πολύ βαθιές θάλασσες ή ωκεανούς (μπλε ύδατα).

   Απάντηση
 3. tsimuha

  “Στανη ο Φαιδων” (διατηρουμε και παραρτημα στο Poutanistan Point) πρωτη στα GIDIA (30 χρονια εμπειριας στην εκτροφη GIDAS ) πρωτη και στις PIPES ( 78 ολοκληρες!-κουραγιο Φαιδων άλλες 22 εμειναν για το βραβειο)
  .
  .
  .
  .
  ..
  .
  ..
  .

  Το σκαφος «Смерч» (проекта 1234.1) ολοκληρωσε με επιτυχια ολες τις εργοστασιακες δοκιμες μετα τον εκσυγχρονισμο του.
  Αντικατασταθηκαν οι 6 πυραυλοι «Малахит» με 16 «Уран».

  https://tvzvezda.ru/news/forces/content/2019103556-Az9hq.html

  Απάντηση
 4. tsimuha

  View post on imgur.com

  «Στανη ο Φαιδων» (διατηρουμε και παραρτημα στο Poutanistan Point) πρωτη στα GIDIA (30 χρονια εμπειριας στην εκτροφη GIDAS ) πρωτη και στις PIPES (100 plus!)

  Tωρα ο GIDOpavlidis και στο διαστημα ( Pavlidis…. the last frontier GIDI)
  .
  .
  .
  ..
  .
  .
  .
  .

  Το ρωσικο υπουργειο αμυνας θε εκσυγχρονισει τρια ακομη πυραυλοφορα σκαφη του εργου 1234 για τον Στολο του Ειρηνικου.
  Η διαρκεια του προγραμματος θα ειναι 5 χρονια και η ζωη των σκαφων θα παραταθει κατα 8 χρονια ( με δυνατοτητα επεκτασης για αλλα 8).
  Οι 6 πυραυλοι «Малахит» θα αντικατασταθουν απο 16 «Уран».
  Το ρανταρ ερευνας επιφανειας «Титанит» θα αντικατασταθει απο το КРС-27 «Минерал», ενω θα εγκατασταθει και το πυροβολο АК-176МА.

  https://flotprom.ru/2019/%D0%9C%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F55/

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: