Η νεότερη οικογένεια τυφεκίων εφόδου Καλάσνικοφ, το 5,56 χιλιοστών “AK-12” και το 7,62 χιλ. “AK-15”, έχουν λάβει την επίσημη έγκριση και προτείνονται από το ρωσικό υπουργείο άμυνας για χρήση από τους στρατιώτες πεζικού, αερομεταφερόμενους και πεζοναύτες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Τα νέα τυφέκια αναπτύχθηκαν από τον όμιλό Καλάσνικοφ σύμφωνα με τις απαιτήσεις που τεθήκαν κατά το πρόγραμμα “Ratnik”, που αρχικά αναζητούσε για το νέο τακτικό και πολεμικό εξοπλισμό για τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις.

Και τα δύο τυφέκια, “AK-12” και “AK-15”, έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία όλες τις δοκιμές, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών πεδίου με διάφορες μονάδες του ρωσικού στρατού και σε διάφορες κλιματικές ζώνες. Τα νέα τυφέκια Καλάσνικοφ συνδυάζουν τη φημισμένη, δοκιμασμένη σε μάχη υψηλή αξιοπιστία και σύγχρονη εργονομία, αυξημένη πιθανότητα προσβολής και ικανότητες για την αποτελεσματική χρήση όλων των σύγχρονων βοηθημάτων, από σκοπευτικά «κόκκινης κουκκίδας» (red dot), νυχτός και υπερύθρων ως τους εκτοξευτές βομβιδων κάτω απο την κάννη του όπλου, εμπρόσθιες λαβές, λέιζερ και φακούς, σιγαστήρες και άλλα.

Τα τυφέκια “AK-12” και “AK-15” μοιράζονται τα ίδια πρότυπα και συναρμολογήσεις, με τις κρίσιμες διαφορές να εντοπίζονται στα χρησιμοποιούμενα πυρομαχικά. Το “AK-12” χρησιμοποιεί το τυποποιημένο πυρομαχικό “5,54X39” του ρωσικού στρατού, ενώ το “AK-15” χρησιμοποιεί το παλιότερο, αλλά ακόμα πολύ δημοφιλές πυρομαχικό των 7.62×39. Ο όμιλος Καλάσνικοφ σχεδιάζει επίσης μικρότερες συμπτυγμένες εκδόσεις και των δύο τυφεκίων, γνωστά ως “AK-12K” και “AK-12K”, τα οποία ειναι καλύτερα προσαρμοσμένα για χρήση από τις ειδικές δυνάμεις στη μάχη εκ του σύνεγγυς (CQB), ή ως όπλο αυτοάμυνας για πληρώματα βαριών εξοπλισμών και οχημάτων μάχης.

Το “AK-15” παρουσιάστηκε στην έκθεση “Army 2016” στην Ρωσία.

Απόδοση/Μετάφραση από το “ArmyRecognition.Com” για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

6 Σχόλια

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: