Το σύστημα ενεργητικής προστασίας (APS) “Afganit” που εξοπλίζει τα παράγωγα της ενιαίας βαριάς τεθωρακισμένης ερπυστριοφόρας πλατφόρμας Armata αποδείχθηκε, κατά τη διάρκεια δοκιμών, ότι μπορεί να αναχαιτίσει διατρητικά βλήματα αποσπώμενου κελύφους (APDS) απεμπλουτισμένου ουρανίου (DU), σύμφωνα με την εφημερίδα Ισβέστια.

Το μοναδικό σύστημα του Γραφείου Σχεδίασης Οργάνων (KBP) εντοπίζει με το ραντάρ του τα εισερχόμενα διατρητικά βλήματα και τα καταστρέφει με ειδικά βλήματα θραυσμάτων.

Οι πρώτες δοκιμαστικές αναχαιτίσεις των βλημάτων “APDS” απεπλουτισμένου ουρανίου πραγματοποιήθηκαν αυτό το έτος. Το σύστημα αιχμής αντιμετώπισε δύσκολους στόχους με επιτυχία, μολονότι τα βλήματα “DU” πιστεύεται ότι είναι άτρωτα, δήλωσε στην Ισβεστια ένας αξιωματούχος του Ρωσικού υπουργείου Άμυνας που ήταν στις δοκιμές. Οι εργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για την τελειοποίηση του συστήματος, συγκεκριμένα το λογισμικό του υπολογιστή που ελέγχει την αναχαίτιση.

Αυτή τη στιγμή, το σύστημα ενεργητικής προστασίας “Afganit” ειναι οργανικό στοιχείο του άρματος μάχης “T-14” και του βαρέως οχήματος μάχης T-15.

Το “Afganit” είναι ένα ολοκληρωμένο ασύρματο ηλεκτρονικό σύστημα που συνδυάζει το ραντάρ ενεργής διάταξης ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA), ένα υποσύστημα υπολογιστή και συσκευές που εκτοξεύουν ειδικά βλήματα, των οποίων τα θραύσματα καταστρέφουν τα εισερχόμενα βλήματα. Φωτογραφίες των T-14 και T-15 δείχνουν αντίστοιχα τις ιδιαίτερες κυλινδρικές συσκευές εκτόξευσης υπο-πυρομαχικών να βρίσκονται στη βάση του πύργου του T-14 και στις πλευρές του T-15 και τα ραντάρ που μοιάζουν σαν μικρές πλαστικές πλάκες.

russia_arfanit_aps_armata_t-14

©Vitaly Kuzmin | Κοντινή λήψη του συστήματος ενεργητικής προστασίας “Afganit” τοποθετημένο στον πύργο του ρωσικής κατασκευής άρματος μάχης “T-14 Armata”

“Τα ρωσικής κατασκευής “APS” “Arena” και “Drozd” και το ισραηλινής κατασκευής “Trophy” είναι αρκετά ικανά στην εξουδετέρωση αντιαρματικών καθοδηγούμενων πυραύλων και ρουκετών. Συγκεκριμένα, έχουν δηλώσει ότι οι Παλαιστίνιοι μαχητές δεν κατάφεραν από το 2011 να θέσουν εκτός λειτουργίας ούτε ένα άρμα μάχης “Merkava” που προστατευόταν με το “Trophy”, είπε στην Ισβέστια ο ειδικός Βλαδισλαβ Μπελογκρουντ. “Ωστόσο, οι αντιαρματικοί καθοδηγούμενοι πύραυλοι (ATGM) και οι αντιαρματικές ρουκέτες είναι πολύ ευκολότερες στην αντιμετώπιση τους από ένα “APS” απ’ οτι είναι τα βλήματα “APDS”. Συγκεκριμένα, το “ATGM” έχει ταχύτητα των 300 μέτρων ανά δευτερόλεπτο. Ο πύραυλος από μόνος του είναι ουσιαστικά ένας λεπτός μεταλλικός κύλινδρος γεμισμένος με ηλεκτρονικά, το προωθητικό γέμισμα και το κοίλο γέμισμα και είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στα θραύσματα που δημιουργούνται από την έκρηξη παρακείμενου “APS”. Το βλήμα APDS, από την άλλη πλευρά, είναι μια μονολιθική ατσάλινη κατασκευή που ταξιδεύει με ταχύτητα των 1500 με 2000 μέτρων ανά δευτερόλεπτο”.

russia_t-15_afganit

©Vitaly Kuzmin | Το σύστημα ενεργητικής προστασίας “Afganit” είναι επίσης τοποθετημένο στο νέο ρωσικής κατασκευής όχημα μάχης T-15.

Αναπτύχθηκαν ήδη από τη δεκαετία του 1930 και χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά μαζικά στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τα βλήματα APDS παραμένουν τα πιο αποτελεσματικά μέσα εναντίον των βαριά θωρακισμένων οχημάτων. Το πυρομαχικό βασίζεται σ’ενα πυρήνα σχήματος λόγχης ή σαΐτας κατασκευασμένο από ισχυρό μέταλλο υψηλής πυκνότητας και σχεδιασμένο να διαπερνά δια μέσω της θωράκισης των εχθρικών αρμάτων μάχης.

“Η ιδέα ήταν πολύ απλή: Συγκέντρωσε την ενεργεία του βλήματος σε μια μικρή περιοχή της θωράκισης με τη χρήση ενός υπο-διαμετρήματος πυρήνα κατασκευασμένου από υψηλής πυκνότητας και ανθεκτικότητας μέταλλο. Παλιότερα χρησιμοποιούταν βλήματα πυρήνα βολφραμίου που είναι ένα σκληρό, αν και εύθραυστο, υλικό”, είπε στην Ισβέστια ο ειδικός Βαλερι Μουκχιν.

“Τρυπώντας τη θωράκιση, ο πυρήνας βολφραμίου συμπιέζεται έντονα από τη θωράκιση που διαπερνά. Επομένως, μόλις διατρήσει τη θωρακιση, διαλύεται σε μικρά τεμάχια. Αυτό είναι χρήσιμο για την αντιμετώπιση της ομογενοποιημένης θωράκισης, όμως αυτό το βλήμα δεν αποτελεί απειλή για τα μοντέρνα άρματα μάχης που διαθέτουν πολυστρωματική θωράκιση. Ως εκ τούτου, έχει εμφανιστεί μια νέα γενιά βλημάτων κατασκευασμένα από σχετικά όλκιμα υλικά – ένα κράμα βολφραμίου και απεμπλουτισμένου ουρανίου που όταν διαπερνά τη θωράκιση συμπεριφέρεται σαν την ροή ενός υγρού”.

Το εμπρόσθιο μέρος αυτών των βλημάτων διασπείρεται κατά την πρόσκρουση, με το υπόλοιπο μέρος να διαπερνά την θωράκιση στρώμα προς στρώμα. Η πυκνότητα του ουρανίου είναι υψηλότερη από αυτή του βολφραμίου. Συνεπώς, τα βλήματα κράματος ουρανίου διαθέτουν μεγαλύτερη διατρητική ικανότητα από αυτά που κατασκευάστηκαν με βολφράμιο Επιπλέον, τα θραύσματα πυρήνα DU (το ουράνιο αναφλέγεται κατά το χτύπημα) αναφλέγονται μετά την είσοδο τους στο εσωτερικό του άρματος, προκαλώντας επιπρόσθετη ζημιά στο υλικό και το πλήρωμα.

Τα σύγχρονα βλήματα APDS είναι μάλλον ακριβά. Καθώς το αμερικάνικής κατασκευής βλήμα διατρητή μεγάλης ράβδου M829A3 κοστίζει στους Αμερικάνους φορολογούμενους 5000 δολάρια η βολή, ο διάδοχος του, το M829A4, είναι δυο φορές πιο ακριβό, σύμφωνα με την εφημερίδα Ισβεστια.

Απόδοση/Μετάφραση από το armyrecognition.com για την Προέλαση.

11 Σχόλια

 1. Kostas

  απο το γεγονος οτι οι αμερικανοι σκποπευουν να χρησιμοποιησουν την SDB2 σαν αντιαρματικο οπλο για το Φ35, συμπεραινω οτι πιστευουν οτι θεωρουν τους πυραυλους με τις μικροτερες εκρηκτικες κεφαλες σαν μη ιδανικη λυση, ισως λογω της υπαρξης συστηματων σαν to afganit.

  Με αλλα λογια η βομβα SDB2 που εχει 47 κιλα εκρηκτικη κεφαλη ειναι μια future proof λυση για τους αμερικανους.

  Κανενα afganit δεν θα μπορει να την σταματησει. Βεβαια οι βομβες απο την αλλη ειναι ευαλωτες στα Α/Α οπλα και ειδικα πυραυλους.

  Νομιζω οτι εχει αποκτησει πολυ ενδιαφερον αυτη η σχεση ΑΤ οπλων και αρματων. Οι ρωσοι φαινεται να πιστευουν στα αρματα και για αυτο αναπτυσουν το Αρματα. Οι δυτικοι μαλλον δεν εχουν πιστει για την επιβιωσιμοτητα των αρματων και δεν εχουν κανενα σχεδιο για νεο αρμα.

  Απάντηση
 2. ΑΧΕΡΩΝ

  Απ᾿ότι μπορώ να δώ,το Αφγκανίτ είναι προσανατολισμένο στο πρόσθιο τεταρτημόριο,ἤ περίπου εκεί,και ὁ πύργος θα πρέπει να στρέφεται εγκαίρως προς την απειλή.
  Μάλλον δέν προσφέρει πλευρική προστασία όπως το ΑΜΑΡ,ἄν και δέν γνωρίζουμε πολλά για τις επιδόσεις του τελευταίου.
  Μία απορία είναι πόσο ανθεκτικά είναι τα ραντάρ εντοπισμού εισερχομένων πυρών,αλλά και όλο εκείνο το «ντύσιμο» του πύργου,σε πυρά και θραύσματα πυροβολικού,βασικά σε κοντινές εκρήξεις,ἤ κατά πόσο το Αφγκανίτ μπορεί να αντιμετωπίσει και εισερχόμενα επισκηπτικά πυρά,δηλαδή υπό μεγάλη κλίση,τυπική ιδιότητα των πυρών πυροβολικού και όλμων.

  Απάντηση
 3. Gunner

  Πολλά δυτικά αντιαρματικά όπλα χτυπούν το άρμα στην οροφή.

  Τα Bill2 και NLAW των Σουηδών,

  BS-56B Bill2 ATGW

  NLAW(Robot 57) ATGW

  τα αμερικανικά Javelin & TOW2B,

  FGM-148 Javelin

  TOW2B

  Και το ισραηλίτικο Spike,

  Spike ATGW

  Το θέμα είναι ότι αυτά τα όπλα έχουν ήδη ληφθεί υπόψη από τους σχεδιαστές, όπως επίσης πύραυλοι που εκτοξεύονται από αεροσκάφη, ΜΕΑ και ελικόπτερα. Το όχημα δεν είναι εξοπλισμένο μόνο με Hard Kill συστήματα αλλά και με Soft kill όπως επίσης και με ηλεκτρονικά αντίμετρα άλλα γνωστά και άλλα όχι.

  Επίσης δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε ότι αυτό που βλέπουμε είναι πρωτότυπα ή οχήματα προπαραγωγής. Το APS Afganit έχει εμφανιστεί και στο Kurganets-25 πιθανολογείται ότι θα τοποθετηθεί και στο K-16 Bumerang 8Χ8 APC/IFV

  Kurganets-25

  K-16 Bumerang

  Σε ότι έχει να κάνει με την SDB και άλλα υπό ανάπτυξη όπλα, οι Ρώσοι δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια. Αναπτύσσουν κι έχουν ήδη σε υπηρεσία ένα σωρό ηλεκτρονικά αντίμετρα, πχ το Rtut-BM και το Borisoglebsk-2, που κάνουν μέσα όπως την SDB να έχουν εξαιρετικά προβλήματα να χρησιμοποιηθούν εναντίον ρωσικών σχηματισμών μάχης.

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Τα Κ/Β προσβολής οροφής,δέν τα συμπεριέλαβα,επειδή ανιχνεύονται κατά την πτήση προς το άρμα,και μόνο κάποια,όπως το Javelin πραγματοποιούν τερματική άνοδο (pop up).
   Για αυτά,προορίζονται πιθανώτατα οἱ μκρές συστοιχίες στην οροφή του Αρμάτα.
   Tα Excalibur,Krasnopol,Bonus και DM-702,είναι διαφορετική περίπτωση,αφού λογω τροχιάς απαιτούν ραντάρ αντιπυροβολικού για να εντοπιστούν,και ειδικά τα EFP ίσως είναι και μή ανασχέσιμα.

   Απάντηση
   • Ευστάθιος Παλαιολόγος

    O Javelin δεν εκτελεί ελιγμό pop-up. Απλά επιλέγεις πριν την εκτόξευση αν θα ακολουθήσει ρηχή τροχιά ή αν θα ανέβει και θα προσβάλει τον στόχο από ψηλά. Δηλαδή την άνοδο την κάνει κατά την εκτόξευση κι όχι όταν πλησιάσει τον στόχο, και αυτό επιλέγεται κατά την εκτόξευση

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Ναί,έχεις δίκηο σε αυτή την λεπτομέρεια,αλλά επειδή ανιχνεύεται στο οριζόντιο κατά την εκτόξευση,ίσως παρακολουθείται στην πορεία.
    Τα βλήματα κατακόρυφης προσβολής,όμως,όχι.

  • Kostas

   Η SDB2 εχει τριπλο αισθητηρα, πρακτικα θα ειναι αδυνατο να της κρυφτεις ή να την αποφυγεις με παθητικα ή ηλεκτρονικα αντιμετρα. Η μαγεια της συντηξης δεδομενων απο πολλαπλους αισθητηρες…

   το μονο που θα σε σωσει ειναι να την καταρριψεις προτου σε πληξει

   Απάντηση
   • Gunner

    Έχουν κατασκευάσει σύστημα που προκαλεί πρόωρη πυροδότηση της βόμβας ή της οβίδας, τοποθετημένο σε όχημα MT-LBU μπορεί και σε άλλα μη κατονομαζόμενα οχήματα, για την προστασία σχηματισμών.

   • Kostas

    @gunner: αυτο που λες σχετιζεται με την ηλεκτρονικη παρεμβολη των πυροσωληνων προσεγγισης και δεν εχει εφαρμογη στην περιπτωση των πυραυλων και των βομβων που συζηταμε

 4. Gunslinger32

  Η η τοποθέτηση των αισθητήρων ραντάρ του APS στον πυργο του άρματα θυμίζει την διάταξη των κεραίων του AEGIS στα πλοία.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: