Παρά τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του πολυβόλου Καλάσνικοφ και της αναβαθμισμένης επιλογής του PKM, οι Ρώσοι κατασκευαστές όπλων αντιμετώπισαν ένα πρόβλημα. Η εκστρατεία στο Αφγανιστάν έφερε στην επιφάνεια την ανάγκη εξοπλισμού των πλατφορμών με επιπλέον βαρέα πολυβόλα. Η απόφαση της αντικατάστασης του μεταπολεμικού RP-46 με το RPK (πολυβόλο χειρός Καλάσνικοφ) δεν ήταν πολύ επιτυχημένη, όπως μετέδωσε ο Ρωσικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας Ζβέζντα.

Το RPK κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας τμήματα τυφεκίων Καλάσνικοφ και στερούνταν δύναμης πυρός. Ο Ρωσικός Στράτος προτίμησε να χρησιμοποιεί το PK. Μια παρόμοια κατάσταση αναφέρθηκε κατά την εκστρατεία στην Τσετσενία. Η εστίαση στο PK ως πολυβόλο χειρός δημιούργησε νέες απαιτήσεις για το όπλο. Ήταν απαραίτητο να εκτελεί εντατικά πυρά χωρίς παύσεις για την ψύξη της κάννης. Στην μάχη δεν υπάρχει χρόνος για ψύξη ή αντικατάσταση της κάννης.

Το ινστιτούτο Tsniitochmash ξεκίνησε να αντιμετωπίζει το πρόβλημα το 1995. Αρκετές εργασίες ερευνάς και ανάπτυξης (R&D) ήταν αναγκαίες για τον προσδιορισμό των παραγόντων οι οποίοι θα αύξαναν την αποδοτικότητα βολής του πολυβόλου. Το πρόβλημα ήταν η εσφαλμένη ανομοιογενής κατανομή της θερμοκρασίας της κάννης του PK. Η ανομοιόμορφη θερμότητα άλλαζε το κέντρο της πρόσκρουσης. Οι σχεδιαστές άλλαξαν την καμπύλη κάννης (barrel contour) και την έκαναν βαρύτερη για καλύτερη προώθηση της θερμότητας.

Το υποψήφιο πολυβόλο Pecheneg διαθέτει περίβλημα κάννης και πτερύγια για βελτίωση της αποβολής της θερμότητας. Επιτρέπει στο όπλο να βάλλει 600 φυσίγγια δίχως στάση. Το πολυβόλο μπορεί να βάλλει μέχρι 1000 φυσίγγια την ώρα χωρίς να απολέσει τα χαρακτηριστικά του. Κανένα από τα όπλα της ίδιας κατηγορίας δεν απολαμβάνει παρόμοια ικανότητα. Η εναλλάξιμη κάννη δεν ειναι πλέον απαραίτητη. Το περίβλημα κάννης εκτελεί και επιπρόσθετες λειτουργίες. Αυξάνει την ακαμψία της κατασκευής και μειώνει τις ταλαντώσεις της κάννης. Αποκλείει οποιαδήποτε επαφή της κάννης με τα πόδια το οποίο προωθεί τις κλειστές ομάδες πυροβολισμών. Το περίβλημα έχει μια χειρολαβή για το κράτημα του όπλου η οποία εμποδίζει τα θερμά αέρια που προκαλούν τύφλωση στις σκοπευτικές συσκευές.

Η απόδοση πυρών του Pecheneg είναι 1.7-1.9 φορές μεγαλύτερη από αυτή του PKM αν και αποτελείται άνω από 80 τοις εκατό από τμήματα του PKM. Τα εργαλεία παραγωγής είναι συμβατά και απλοποιούν την μετάβαση του στρατού στο νέο όπλο.

Παρά τα ικανοποιητικά χαρακτηριστικά του η αναβάθμιση και η παρουσίαση του Pecheneg καθυστέρησε λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης. Η παραγωγής ξεκίνησε στο μηχανολογικό εργοστάσιο του Κοβρόβ το 1999 και τα πολυβόλα που παραδόθηκαν στο Στρατό και την Αστυνομία της Ρωσίας συμμετείχαν στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της Τσετσενίας. Το Pecheneg εισήλθε στην ενεργό υπηρεσία το 2001 με τον κωδικό ένδειξης 6P41. Ο Ρωσικός Στρατός χρησιμοποίησε το πολυβόλο κατά την ένοπλη σύγκρουση στην Νότια Οσετία το 2008. Η διαδικασία επανεξοπλισμού των μονάδων με τις διάφορες τροποποιήσεις των σύγχρονων πολυβόλων Pecheneg ολοκληρώθηκε στην Στρατιά συνδυασμένων όπλων της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας, που βρίσκεται στην Περιφέρεια της Αμούρ, την Εβραϊκή Αυτόνομη Περιφέρεια και την Περιφέρεια Κράι Χαμπάροφσκ.

Η αναβάθμιση του Pecheneg είναι υπό εξέλιξη. Το 2013 μια τροποποίηση πολυβόλου εφόδου εμφανίστηκε για τους κομάντο. Όπως μετέδωσε το Ζβέζντα, το πολυβόλο έχει σχεδιαστεί με σύστημα λειτουργίας μπούλπαπ (bullpup) και με ράγες Picatinni για την τοποθέτηση διαφόρων σκοπευτικών και άλλων συσκευών.

Βίντεο: Το μπούλπαπ πολυβόλο PKP Pecheneg

Απόδοση/Μετάφραση απο το “ArmyRecognition.Com” για την Προέλαση.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: