Το σχέδιο για το διεθνές κέντρο στρατιωτικής εκπαιδεύσεως στον Έβρο

Ο Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων της Κροατίας Στρατηγός Drago LOVRIC παρακολουθεί του πυροβολητές της 156 Αυτοκινούμενης Μοίρας Μέσου Πυροβολικού (156 Α/Κ ΜΜΠ) της ΧΙΙ Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού να πραγματοποιούν επίδειξη γέμισης βλημάτων στον εξομοιωτή PzH2000. (ΓΕΕΘΑ)

To μεγαλεπήβολο σχέδιο της δημιουργίας διεθνούς κέντρου εκπαιδεύσεως στην περιοχή του Έβρου συζητούν τα Γενικά Επιτελεία, κάνοντας ήδη τις πρώτες κινήσεις για την εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος.
Σκοπός είναι στο κέντρο αυτό να εκπαιδεύονται αξιωματικοί και άλλα στελέχη από φιλικές και συμμαχικές χώρες στην επιχειρησιακή αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων οπλικών συστημάτων.
Πράγματι, στην παραμεθόρια περιοχή του Έβρου – περιοχή ευθύνης του Δ΄Σώματος Στρατού, κατά την στρατιωτική ορολογία – υπάρχουν ανεπτυγμένα μερικά από τα καλύτερα συστήματα του κόσμου, τα οποία έχει αποκτήσει ο Ελληνικός Στρατός.
Μαζί με αυτά έχουν αναπτυχθεί υποδομές εκπαιδεύσεως με προσομοιωτές και άλλα βοηθήματα που τις κάνουν πρωτοποριακές, αν όχι και μοναδικές στο κόσμο.

Με επιτυχία

Ήδη έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία η εκπαίδευση μία σειράς αξιωματικών και στελεχών του στρατού του Κατάρ, με αποτέλεσμα η χώρα τους να ζητά ήδη μια μόνιμη συνεργασία, στο πλαίσιο της οποίας προτίθενται να στέλνουν δύο εκπαιδευτικές σειρές τον χρόνο.

Καταρινός αρματιστής πραγματοποιεί εκπαίδευση ΓΕΜΑ σε εξομοιωτή Leopard 2 HEL στο Κέντρο Εξομοιωτών (ΚΕΞ). (ΓΕΣ)

Η επόμενη χώρα που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι η Κροατία, ο αρχηγός ενόπλων δυνάμεων της οποίας συζήτησε το θέμα κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αθήνα πριν από περίπου δέκα ημέρες.
Η συζήτηση μάλιστα εστιάσθηκε στα αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού Panzerhaubitze 2000, τα οποία η Κροατία προκειται πολύ σύντομα να αποκτήσει.

Η Ελλάδα, σημειωτέον, είναι από τις πρώτες χώρες που τα αγόρασε και προχώρησε ταχύτατα στην αναθεώρηση των σχεδίων, ώστε να εκμεταλλευτεί τις μοναδικές δυνατότητες του συστήματος.

Διέλευση τάφρου με άρμα Leopard 2 Hel της XXIII ΤΘΤ. To πλήρωμα αποτελείται απο καταρινούς εκπαιδευόμενους. (ΓΕΣ)

Η ελληνική αντίδραση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί υπόδειγμα αμεσότητας και ευελιξίας. Το πρόγραμμα της επίσημης επισκέψεως άλλαξε και ο Κροάτης αρχηγός βρέθηκε στον Έβρο για να δει από κοντά τις υποδομές που έχει δημιουργήσει ο Ελληνικός Στρατός για τα συστήματα αυτά και να παρακολουθήσει επίδειξη εκπαιδεύσεως προσωπικού και βολών.

Στο μεταξύ, οι συνομιλίες για την προοπτική να έρθουν στρατιωτικοί και από άλλες χώρες για εκπαίδευση στον Έβρο συνεχίζονται, με χώρες του αραβικού κόλπου να είναι στην κορυφή της λίστας των ενδιαφερομένων.
Αρμόδιοι επιτελείς μάλιστα πιστεύουν ότι από τη στιγμή που θα θεσμοθετηθεί η λειτουργία του διεθνούς κέντρου εκπαιδεύσεως, οι ενδιαφερόμενοι θα αυξηθούν, οπότε αναμένεται εντονότατο ενδιαφέρον και από ευρωπαϊκές χώρες.

Να σημειώσουμε ότι εκτός από τα άρματα μάχης Leopard 2Hel και τα πυροβόλα Pzh 2000 στον Έβρο υπάρχει και ένας συνδυασμός προηγμένης τεχνολογίας αντιαεροπορικών και αντιαρματικών βλημάτων ρωσικής προελεύσεως.

Την Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014 ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Κροατίας Στρατηγός Drago LOVRIC, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα μας, επισκέφτηκε στην περιοχή ευθύνης του Δ΄ΣΣ την ΧΙΙ Μ/Κ Μεραρχία Πεζικού «ΕΒΡΟΥ» όπου και παρακολούθησε άσκηση πραγματικών πυρών. Στη φωτογραφία παρουσίαση βλημάτων 155 χιλιοστών. (ΓΕΕΘΑ)

Πολλά είναι τα πλεονεκτήματα από την επιτυχία ενός τέτοιου σχεδίου.
Το πλέον προφανές είναι το έσοδο που προκύπτει άμεσα για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις από τη διάθεση μέσων και προσωπικού για την εκπαίδευση άλλων στρατών.
Παράλληλα ενισχύεται η τοπική οικονομία των παραμεθορίων αυτών περιοχών από την εγκατάσταση για μακρά χρονικά διαστήματα μεγάλου αριθμού ξένων στρατιωτικών. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι μία συνεχής ροή παρουσίας αξιωματικών από άλλες χώρες στην ελληνοτουρκική μεθόριο αλλάζει τελείως τα δεδομένα και υποχρεώνει την Τουρκία σε μία πιο προσεχτική συμπεριφορά, όχι μόνον όσον αφορά τα καθαρών στρατιωτικά ζητήματα, αλλά και σε άλλα, όπως η διευκόλυνση λαθρομεταναστών να περνούν τον Έβρο.

Ο εξομοιωτής εκπαίδευσης πυροβόλου PzH200 της 156 Α/Κ ΜΜΠ. (ΓΕΕΘΑ)

Πλεονεκτήματα

Το σημαντικότερο, όμως, είναι το πλεονέκτημα της μακροπρόθεσμης δημιουργίας δεσμών της Ελλάδος με τους αξιωματικούς που εκπαιδευτούν εδώ. Είναι σε μία διαφορετική κλίμακα αυτό που επιτυγχάνεται με την εκπαίδευση ξένων αξιωματικών στις ελληνικές στρατιωτικές σχολές. Μόνο που στην περίπτωση, η εκπαίδευση γίνεται σε συνθήκες πεδίου και έτσι διαμορφώνονται πολύ πιο στιβαροί δεσμοί, που στηρίζονται στην αμοιβαία εκτίμηση και στον επαγγελματισμό των αξιωματικών.
Τα πλεονεκτήματα αυτά είναι πολλά και σημαντικά. Αρκετά για να υπερισχύσουν έναντι επιχειρημάτων, όπως ότι ένα τέτοιο διεθνές κέντρο διαταράσσει το πρόγραμμα εκπαιδεύσεως του Ελληνικού Στρατού και την ετοιμότητα του στην κρίσιμη περιοχή του Έβρου. Με σωστό επιτελικό σχεδιασμό όλα μπορούν να συνδυαστούν. Θα απαιτηθεί βεβαίως τα συστήματα εκπαιδεύσεως και κυρίως οι προσομοιωτές να λειτουργούν σε δύο ή και τρεις βάρδιες ημερησίως, κάτι που συμβαίνει σε όλα τα αντίστοιχα κέντρα του εξωτερικού.

Απο τον Ευθύμιο Π. Πέτρου
[email protected]
Εφημερίδα Κυριακάτικη Δημοκρατία
dimokratianews.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.