Το Σύνταγμα του Κρεμλίνου

Γράφει ο Στάθης Βασιλείου

[dropcap size=small]Τ[/dropcap]ο Σύνταγμα του Κρεμλίνου [Кремлëвский полк] είναι η “προεδρική φρουρά” της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τιμητικό άγημα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων

Αν και οι τσάροι της Ρωσίας απασχολούσαν από τον 16ο αιώνα ήδη συντάγματα για την προστασία τους, με σημαντικότερο το σύνταγμα Preobrazhensky του Μεγάλου Πέτρου, η ιστορία του συντάγματος του Κρεμλίνου ξεκινά στα πρώτα χρόνια της μπολσεβικικής επανάστασης. Στις αρχές του 1918, η ηγεσία της επανάστασης μετακινήθηκε από την Αγία Πετρούπολη στη Μόσχα υπό την προστασία του Ερυθρού Συντάγματος Λετονών Τυφεκιοφόρων. Όταν οι τελευταίοι αποχώρησαν για να πολεμήσουν στα μέτωπα του ρωσικού Εμφυλίου, αντικαταστάθηκαν στα καθήκοντα της προστασίας των αξιωματούχων της από τη νέα Ανώτατη Πανρωσική Στρατιωτική Σχολή (ΑΠΣΣ) της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής. Οι δόκιμοι της Σχολής, από όπου θα αποφοιτούσαν οι μελλοντικοί αξιωματικοί της διέμειναν στο παλάτι του Κρεμλίνου μαζί με τα μέλη της ηγεσίας της Κεντρικής Επιτροπής των Σοβιέτ και είχαν την ευθύνη προστασίας τους στα ταραγμένα χρόνια του Εμφυλίου.

Το 1935, η ΑΠΣΣ μετακινήθηκε στα προάστια της Μόσχας και για τα καθήκοντα προστασίας της ηγεσίας στο Κρεμλίνο ιδρύθηκε ένα ανεξάρτητο τάγμα “Ειδικού Σκοπού”. Το επόμενο έτος, τόσο η φρουρά του Κρεμλίνου όσο και το υποκείμενο σε αυτήν τάγμα ειδικού σκοπού μεταφέρθηκαν από την ευθύνη του Λαϊκό Κομμισαριάτο για την Άμυνα των Σοβιέτ (υπουργείο αμύνης) στην δικαιοδοσία της Λαϊκής Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων (NKVD). Τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου, το τάγμα μετέπεσε σε σύνταγμα, ημερομηνία που θεωρείται γενέθλιος ημέρα της ίδρυσης του.

Το Σύνταγμα παρέμεινε στη Μόσχα καθόλη την περίοδο του “Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου” ενισχύοντας την δύναμή του και αναπτύσσοντας τις άμυνες ενόψει της γερμανικής επίθεσης κατά της πόλης και καθιερώνοντας 24ωρη περιπολία κατά μήκος των τειχών του Κρεμλίνου, διατηρώντας όμως πάντα την ευθύνη αποστολής του την αυτοπροαστασία της ηγεσίας της Κεντρικής Επιτροπής. Τα επόμενα χρόνια, απέσπασε τμήματα ελεύθερων σκοπευτών στο Δυτικό Μέτωπο και στο Μέτωπο του Βόλγα, για τη δράση των οποίων παρασημοφορήθηκε επανειλημμένα.

Στα μεταπολεμικά χρόνια, το σύνταγμα αποκαταστάθηκε σαν ανεξάρτητη μονάδα ειδικού σκοπού, με τα μέλη του να αποτελούν σημαντικό όπλο προπαγάνδας της σοβιετικής ισχύος. Οι ευπαρουσίαστοι ευθυτενείς άνδρες που το στελεχώνουν έιναι τουλάχιστον 1,90 μ. ύψος και πέρα από τα καθήκοντα φύλαξης ανέλαβαν και ως μόνιμη τιμητική φρουρά στο Μαυσωλείο του Λένιν.

Με την ανάληψη της Προεδρίας από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, νέες αλλαγές έλαβαν χώρα σχετικά με τη φρουρά του Κρεμλίνου. Η τιμητική φύλαξη του Μαυσωλείου αντικαταστάθηκε με τιμητική υπηρεσία στην αιώνια φλόγα που συμβολίζει τη θυσία του αγνώστου στρατιώτη. Τμήμα ιππικού προστέθηκε στην φρουρά, αναλαμβάνοντας τιμητικά καθήκοντα ενώ οι κλασσικές ευρωπαϊκού τύπου στολές της σοβιετικής εποχής πλαισιώθηκαν και με νέες που παραπέμπουν στην αυτοκρατορική εποχή του 19ου αιώνα. Η φρουρά συνεχίζει να εκπαιδεύεται σε σύγχρονα όπλα και τακτικές, ειδικά εντός κατοικημένων περιοχών αλλά και διάλυσης πλήθους με όπλα ΑΚ-74 και ασπίδες και κλομπς αντίστοιχα αλλά στις περιπτώσεις τιμητικής παρουσίας το όπλο τελετών είναι το Simonov SKS κατάλληλα καλλωπισμένο και γυαλισμένο.

Η φρουρά οργανώνεται σε:

– Διοίκηση και επιτελείο Συντάγματος
– Μπάντα
– 1ο Τάγμα (3 λόχοι)
– 2ο Τάγμα (3 λόχοι)
– 3ο Τάγμα (2 λόχοι απόδοσης τιμών και λόχος αυτοκινήτων)
– Προεδρική Επιλαρχία συνοδείας (τέως 11ος σύνταγμα ιππικού)-δύο λόχοι και δύο ουλαμοί ιππικού
– 4ο τάγμα επιχειρησιακής εφεδρείας (λόχος επιχειρησιακής εφεδρείας και λόχος προστασίας).

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram

4 Απαντήσεις

  1. Αναλόγως πως το ερμηνεύει ο παρατηρητής, ίσως να έχει και τον σκοπό να θυμίζει στις νεότερες γενιές πολιτικών και μη στην Ρωσία, ποιές συνέπειες μπορεί να έχει όταν ένας λαός πεινάει(ειδικά σε περιόδους που η αριστοκρατία τα σπάει σε γλέντια). Στην μετασοβιετική εποχή το θέμα πλούτος και χρήμα (για όσους έχουν σήμερα) είναι πολύ ευαίσθητο στην Ρωσία.

   1. Gunslinger32

    όλα στημένα όλα γιά νά κρατανε τήν ανθρωπότητα από τήν μία κατάσταση στήν άλλη χωρίς βλέψεις ελεφθερίας στόν οριζοντα ο μέσος ανθρωπος ιδέα δέν έχει γιά το παιχνιδι που παιζεται είς βάροςτου σιγουρα οι ρώσοι πέρασαν
    καλύτερα η χειρότερα μέ το κομουνιστικό καθεστώς παρά με τούς ρομανοφ σίγουρα χειρότερα ομως ενας πολεμος ο 1ππ έκανε την δουλεία του εκθρονισε την βασιλεια οπως και ο 2ππ έκανε την δουλεια του στην περιπτωση της κίνας εγκαθυδριωντας δυο καθεστωτα απο τα ποιο αιματηρα στηγερα εναντιον των ιδιων των λαών για να δούν ποιο συστημα δουλευει για την χειραφέτηση των ανθρώπων τα αφεντικα απλη αληθεια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.