Δεν ξέρω τι να πω. Να την αποκαλέσω ελληνική τραγωδία ή τουρκική κωμωδία; Ένα ολοκαίνουριο πρωτότυπο ενος ναυτικού αντιαεροπορικού συστήματος τουρκικής κατασκευής κατέληξε, κολλημένο σ’ ένα Ελληνικό νησί.

turkey_alcatras1

Η πάνω φωτογραφία δείχνει τη ναυτική έκδοση του αντιαεροπορικού συστήματος πυροβόλου Korkut της Aselsan. Η κάτω φωτογραφία δείχνει το προσαραγμένο πλοίο Alcatras και το φορτίο του. Το “Α” είναι το 3D ραντάρ αναζήτησης. Το σχήμα του ραντάρ και ο λαιμός του ιστού είναι πολύ χαρακτηριστικοί. Το “Β” είναι το σύστημα ελέγχου πυρός πάνω στον πύργο. Αν και ο πύργος είναι καλυμμένος πάνω στο πλοίο, το σχήμα και το ύψος αντιστοιχεί με τον ακάλυπτο πύργο. Το βέλος δείχνει την κατεύθυνση των πυροβόλων. Η φωτογραφία πάνω είναι από τον χρήστη του twitter @TyrannosurusRex. Η φωτογραφία από κάτω είναι από το The Toc.

Ολόκληρο το περιστατικό ξεκίνησε όπως πολλά άλλα. Το υπό τουρκική σημαία M/V Alcatras, σύμφωνα με δήλωση του κυβερνήτη του, αντιμετώπισε βλάβη στο πηδάλιο καθώς έπλεε από την Τουζλα της Κωνσταντινούπολης στην Αττάλεια. Χωρίς να μπορεί να πλοηγηθεί προσάραξε στην νήσο Κω περίπου 100 μέτρα από την παραλία Λάμπη. Τέτοια περιστατικά συμβαίνουν πολύ συχνά στο Αιγαίο Πέλαγος.

Το M/V Alcatras είναι ένα πλοίο μήκους 28 μέτρων. Διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά ενός μεγάλου τούρκικου αλιευτικού πλοίου σχεδιασμένο να εργάζεται στις θάλασσες γύρω από την Τουρκία. Όμως δεν διαθέτει αλιευτικό εξοπλισμό. Είναι καταγεγραμμένο ως ένα πλοίο καταδύσεων. Οι παλιές φωτογραφίες του πλοίου στο Marine Trafic δείχνουν ένα συνηθισμένο πλοίο εργασίας, με την μπροστινή υπερκατασκευή και τον μεγάλο χώρο εργασίας στην πρύμνη.

Εντούτοις, όταν το M/V Alcatras προσάραξε στην Κω ήταν φορτωμένο με αυτά που φαίνεται να ήταν δύο λευκά εμπορευματοκιβώτια για στέγαση ή για εργασία και ένα πράσινο εμπορευματοκιβώτιο. Επιπλέον είχε έναν μεσαίου ύψους ιστό με καλυμμένη την κορυφή του και ακόμα μια κατασκευή επίσης τελείως καλυμμένη. Αυτό είναι το πολύτιμο φορτίο του. Ο ιστός και το καλυμμένο φορτίο έχουν το χαρακτηριστικό σχήμα του ναυτικού οπλικού συστήματος αεράμυνας που αναπτύσσεται από την Aselsan.

Η Aselsan αναπτύσσει για τον Τουρκικό Στρατό ένα αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό σύστημα με την ονομασία Korkut. Μια μονάδα Korkut αποτελείται απ’ ένα όχημα διοίκησης και έλεγχου με ένα 3D ραντάρ (σημειωμένο ως A στην παραπάνω φωτογραφία) και 3 οχήματά πυροβόλων, το καθένα εξοπλισμένο με ένα αντιαεροπορικό πυροβόλο των 35 χιλιοστών και ένα ραντάρ ελέγχου πυρός. Τα δίδυμα πυροβόλα είναι μονάδες Oerlikon GDF-002 που κατασκευάζονται υπό άδεια από την MKEK. Η ανάπτυξη του Korkut έφτασε πρόσφατα στη φάση δοκιμών πεδίου και κάποια οχήματα παραδόθηκαν στον Τουρκικό Στρατό για αυτόν τον λόγο.


Το ναυτικό Korkut φορτώθηκε στο M/V Alcatras στην Κωνσταντινούπολη και απέπλευσε προς την Αττάλεια. Δεν υπάρχουν ναυτικές εγκαταστάσεις στην Αττάλεια. Το M/V Alcatras δεν μετέφερε απλώς το σύστημα από την Τουζλα στην Αττάλεια. Είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι αφότου έφτανε στην Αττάλεια, το πλοίο θα πραγματοποιούσε δοκιμές στην ανοιχτή θάλασσα. Ως εκ τούτου, υπάρχουν επίσης τα εμπορευματοκιβώτια στο κατάστρωμα. Η θέση του πύργου προσφέρει μεγάλο πεδίο πυρός από τα πλευρά.

Υπάρχουν φήμες ότι ένα ναυτικό σύστημα που βασιζόταν στο Korkut ήταν επίσης υπό ανάπτυξη αλλά δεν υπήρχαν απτά αποδεικτικά στοιχεία. Η πρώτη φωτογραφία του πρωτότυπου δημοσιοποιήθηκε στο Twitter. Αργότερα δημοσιοποιήθηκαν οι ειδήσεις σχετικά με την προσάραξη του τουρκικού πλοίου με το μυστήριο φορτίο. Τώρα, εμείς και οι γείτονες μας γνωρίζουμε ότι αναπτύσσουμε ένα πρωτότυπο ενός τέτοιου συστήματος.

Ο ελληνικός ιστότοπος Onalert ανέφερε ότι το φορτίο του M/V Alcatras μεταφέρθηκε σε ένα άλλο πλοίο για να ελαφρυνθεί το προσαραγμένο πλοίο.

Έκτοτε δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις για το περιστατικό, υπάρχει (αν και μικρή) μια πιθανότητα η ιστορία μου να είναι ίσως λάθος. Και θέλω να ευχαριστήσω τον Alper Böler για την τόσο προσεχτική παρατήρηση.

Απόδοση/Μετάφραση από το turkishnavy.net για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

6 Σχόλια

 1. Πάτε καλά;

  Ξέρουμε που είναι αυτή τη στιγμή το φορτίο του καραβιού; Και καλά, οι γείτονες γιατί μετέφεραν το σύστημα μέσω πλοίου και όχι μέσω τραίνου;

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Ἠ φόρτωση σε τραίνο είναι δυσκολώτερη,αλλά και εν προκειμένω περιττή,διότι το κουρκούτι θα έπρεπε και πάλι να φορτωθεί στο αλκατράζ,για να πραγματοποιήσει δοκιμές στην ανοιχτή θάλασσα.

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    Δυσκολότερη δεν είναι για το μέγεθος του συγκεκριμένου φορτίου, στην προκειμένη περίπτωση όμως περιττή. Αν υπάρχουν τα μέσα και οι υποδομές είναι μια σχετικά εύκολη διαδικασία, έχω διαβάσει και για περιπτώσεις όπου φορτώθηκαν άρματα μάχης (M-26 αν θυμάμαι καλά)
    με πρόχειρα μέσα σε στρατιωτικό σειρμό.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    @Πάτε καλά
    Και ἄν βρεθεί σε ἑλληνικό λιμάνι,ποιό το διακύβευμα ασφαλείας για τους απέναντι;
    Εγώ σου λέω ότι και αρματαγωγό τους να προσαιγιαλωθεί,με άρματα μέσα,εμείς πάλι τις κυρίες θα κάνουμε.
    @Gunslinger
    Το συγκεκριμένο υλικό και ειδικά ὁ ιστός,είναι φορτίο ειδικών απαιτήσεων,ἄν τηρηθούν τα προβλεπόμενα κατά την φόρτωση-εκφόρτωση.
    Ενώ όπως έγινε ἡ δουλειά,μισθώθηκε πλοίο που ούτως ἤ άλλως θα έπρεπε να κατέβει στην Αττάλεια για την δοκιμή,και με την ευκαιρία φορτώθηκε μιά κι᾿έξω με τις ανέσεις που δίνει το λιμάνι με τους μεγάλους γερανούς.
    Αυτό με τα Μ26 σε ποιά χώρα και περίοδο έγινε;

 2. Gunslinger32

  @ΑΧΕΡΩΝ
  Το γνωρίζω αυτό που αναφέρεις με τα φορτία ειδικών απαιτήσεων, δεν υπάρχει όμως πρόβλημα και ειδικά στην εποχή μας εφόσον υπάρχουν τα μέσα, οι σημαντικοί περιορισμοί
  είναι προς τα επάνω (εφόσον πρόκειται για ηλεκτρικό σύστημα), συμφωνώ όμως ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν καλύτερα που φορτώθηκε στο πλοίο. Γενικά τους γείτονες
  δεν τους βλέπω ικανούς για μεταφορές special Cargo, αλλά στην Ευρώπη αυτά είναι
  “καθημερινά”, το μόνο δύσκολο είναι η γραφειοκρατία για τις ειδικές άδειες.

  Οι Ρώσοι κάποτε φόρτωσαν ολόκληρο Maus σε σειρμό για να το μεταφέρουν στην Ρωσία. Αυτό με το άρμα ήταν στις ΗΠΑ την εποχή του πολέμου στην Κορέα αν δεν με απατά η μνήμη μου.

  Maus

  View post on imgur.com

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: