Το Τουρκμενιστάν παρουσίασε σερβικά τεθωρακισμένα οχήματα Lazar 3

©ArmyRecognition | Lazar 3 στην έκδοση ΤΟΜΑ παρουσιάστηκαν από το Τουρκμενιστάν (στιγμιότυπο από την μετάδοση της κρατικής τηλεόρασης της χώρας)

Σύμφωνα με εικόνες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο και που λήφθηκαν κατά την Στρατιωτική Παρέλαση για τον εορτασμό της 30ης Επετείου της Ανεξαρτησίας του Τουρκμενιστάν, την 27η Σεπτεμβρίου 2021, η σερβική εταιρεία Yugoimport παρέδωσε στο Τουρκμενιστάν τεθωρακισμένα οχήματα Lazar 3 οπλισμένα με το ρωσικό αυτόματο πυροβόλο 2A22 των 30 χλστ.

Σύμφωνα με την βάση δεδομένων για το εμπόριο όπλων, που διατηρεί το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI), δεν έχουν αποδεσμευθεί επίσημες πληροφορίες σχετικά με τον συνολικό αριθμό των τεθωρακισμένων οχημάτων Lazar 3 που παραδόθηκαν στο Τουρκμενιστάν.

Σύμφωνα με την ανάλυση της συντακτικής ομάδας του ιστοτόπου Army Recognition, στις εικόνες που αποδεσμευθήκαν από την κρατική τηλεόραση του Τουρκμενιστάν, το σερβικής κατασκευής Lazar 3 φαίνεται να είναι εξοπλισμένο με τον ρωσικό σταθμό οπλισμού MB2-03 ο οποίος είναι οπλισμένος με ένα αυτόματο πυροβόλο 2A42 των 30 χλστ, ένα συζυγές πολυβόλο PKTM των 7,62 χλστ και έναν ταχυεκτοξευτήρα βομβίδων AGS-17.

Το Lazar-3 είναι η τελευταία γενιά τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων της οικογενείας Lazar που παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο 2017. Το όχημα εξελίχθηκε και σχεδιάστηκε πλήρως από την σερβική εταιρεία Yugoimport. Το Lazar 3 είναι διαθέσιμο στις εκδόσεις τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) και τεθωρακισμένου οχήματος μάχης (ΤΟΜΑ).

Η σχεδίαση του Lazar 3 στην έκδοση ΤΟΜΑ υποδιαιρείται σε τρία τμήματα με τις θέσεις του οδηγού και του αρχηγού να βρίσκονται στην μπροστινή αριστερή πλευρά του σκάφους και με τον κινητήρα να βρίσκεται στην δεξιά πλευρά. Το όχημα μπορεί να μεταφέρει συνολικά 12 στρατιώτες συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού, του οδηγού και εννιά στρατιωτών.

Το σκάφος του Lazer 3 είναι κατασκευασμένο από χάλυβα και μπορεί να εξοπλιστεί με επιπλέον επένδυση προστασίας από τα θραύσματα. Η επιπρόσθετη βαλλιστική προστασία μπορεί να προσαρμοστεί σε συγκεκριμένες ανάγκες του χρήστη και επιτρέπει την εφαρμογή επιπρόσθετων τεχνολογιών βαλλιστικής προστασίας τελευταίας τεχνολογίας καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσιακής ζωής του οχήματος. Το πάτωμα του οχήματος διαθέτει δύο επίπεδα αντιναρκικής προστασίας. Το Lazar 3 έχει βαλλιστική προστασία επιπέδου 3 της συμφωνίας τυποποίησης (STANAG) 4569 από πυρά μικρών όπλων διατρητικής βολίδας διαμετρήματος 7.62×51mm στα 30 μέτρα και αντιναρκική προστασία επιπέδων 3a και 3b της STANAG 4569 για την έκρηξη νάρκης κάτω από κάθε τροχό (επίπεδο 3a) και την έκρηξη νάρκης κάτω από το κέντρο του πατώματος (επίπεδο 3b).

Το όχημα Lazar 3 κινείται με τον κινητήρα Cummins ISM500 που αποδίδει 500 ίππους. Το όχημα μπορεί να κινηθεί με ανώτατη ταχύτητα 110 χλμ. Το όχημα μπορεί να διέλθει μετωπική κλίση 60%, πλευρική κλίση 30%, διέλευση υδάτινου κωλύματος βάθους 1,6 μέτρων χωρίς προετοιμασία και έχει ακτίνα στροφής 11,5 μ. Μπορεί να διέλθει τάφρο 2 μ. και να αναρριχηθεί κάθετο εμπόδιο ύψους 55 εκατ.

 

Πηγή: ArmyRecognition.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.