Μία εξαιρετικά σημαντική – από πολλές και…προφανείς πλευρές – αποστολή έφερε σε αίσιο πέρας πριν από λίγες ημέρες το υπερσύγχρονο υποβρύχιο του Ελληνικού Στόλου «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» (S-120), τύπου Type-214AIP, και επικεφαλής της ομωνύμου κλάσεως υποβρυχίων μας, στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού και του Ναυτικού των ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα του 6ου Αμερικανικού Στόλου, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ειδικότερα, το υποβρύχιο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» συνεργάστηκε με το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων USS “IWO JIMA” (LHD-7), του Ναυτικού των ΗΠΑ, στο πλαίσιο συνεισφοράς μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, για την εκτέλεση επιχειρησιακής συνοδείας «Μονάδος Υψηλής Αξίας» (High Value Unit/HVU), σε συνεργασία με άλλες μονάδες συνοδείας του Αμερικανικού Ναυτικού, που συνθέτουν την Ομάδα Ετοιμότητος του προαναφερθέντος πλοίου, που έχει τη δυνατότητα μεταφορά 1500 Πεζοναυτών και του εξοπλισμού και των μέσων αυτών, ενώ από το κατάστρωμά του και τα τεράστια υπόστεγά του μπορούν να επιχειρούν μέχρι 30 ελικόπτερα διαφόρων τύπων και αεροσκάφη καθέτου από-προσνηώσεως AV-8B HarrierII της Αεροπορίας του Σώματος των Αμερικανών Πεζοναυτών.

Η προαναφερθείσα αποστολή του Υ/Β «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» πραγματοποιήθηκε το διάστημα από τις 7 έως τις 19 Μαρτίου 2018 και, συμφώνως με το ΓΕΝ, «Αποτέλεσμα ήταν η αναβάθμιση του επιπέδου ναυτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο ναυτικών μέσω της παροχής επιχειρησιακής συνοδείας στην Ομάδα Ετοιμότητας πλοίων αμφίβιων επιχειρήσεων των ΗΠΑ (Amphibious Readiness Group/ARG) “IWO JIMA”».

Είναι γνωστό ότι τα υποβρύχια κλάσεως «Παπανικολής» του Ελληνικού Στόλου αποτελούν τις πλέον σύγχρονες υποβρυχιακές μονάδες συμβατικής προώσεως παγκοσμίως, χάρη στο σύστημα ΑΙΡ που διαθέτουν και τους επιτρέπει την επί 20ήμερο συνεχή παραμονή τους εν καταδύσει, κάτι που σε «περιορισμένες» θάλασσες, όπως το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος, το καθιστά ένα «μίνι-πυρηνοκίνητο» υποβρύχιο από επιχειρησιακής απόψεως, κάτι που – ασφαλώς – γνωρίζουν οι Αμερικανοί.

Πηγή: parapolitika.gr

One Response

  1. Nikolas

    Μπλα, μπλα, μπλα. Απλά θέλανε οι Αμερικάνοι να κάνουν ανανέωση των βάσεων δεδομένων με τις ακουστικές υπογραφές υποβρυχίων άλλων χωρών και να καλιμπράρουν τα υδρόφωνα τους. Όλα τα υπόλοιπα απλά σάλτσες…

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: