Το υποβρύχιο “Παπανικολής” εκτέλεσε επιχειρησιακή συνοδεία “μονάδας υψηλής αξίας” στο “USS Iwo Jima”

Μία εξαιρετικά σημαντική – από πολλές και…προφανείς πλευρές – αποστολή έφερε σε αίσιο πέρας πριν από λίγες ημέρες το υπερσύγχρονο υποβρύχιο του Ελληνικού Στόλου «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» (S-120), τύπου Type-214AIP, και επικεφαλής της ομωνύμου κλάσεως υποβρυχίων μας, στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού και του Ναυτικού των ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα του 6ου Αμερικανικού Στόλου, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ειδικότερα, το υποβρύχιο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» συνεργάστηκε με το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων USS “IWO JIMA” (LHD-7), του Ναυτικού των ΗΠΑ, στο πλαίσιο συνεισφοράς μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, για την εκτέλεση επιχειρησιακής συνοδείας «Μονάδος Υψηλής Αξίας» (High Value Unit/HVU), σε συνεργασία με άλλες μονάδες συνοδείας του Αμερικανικού Ναυτικού, που συνθέτουν την Ομάδα Ετοιμότητος του προαναφερθέντος πλοίου, που έχει τη δυνατότητα μεταφορά 1500 Πεζοναυτών και του εξοπλισμού και των μέσων αυτών, ενώ από το κατάστρωμά του και τα τεράστια υπόστεγά του μπορούν να επιχειρούν μέχρι 30 ελικόπτερα διαφόρων τύπων και αεροσκάφη καθέτου από-προσνηώσεως AV-8B HarrierII της Αεροπορίας του Σώματος των Αμερικανών Πεζοναυτών.

Η προαναφερθείσα αποστολή του Υ/Β «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» πραγματοποιήθηκε το διάστημα από τις 7 έως τις 19 Μαρτίου 2018 και, συμφώνως με το ΓΕΝ, «Αποτέλεσμα ήταν η αναβάθμιση του επιπέδου ναυτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο ναυτικών μέσω της παροχής επιχειρησιακής συνοδείας στην Ομάδα Ετοιμότητας πλοίων αμφίβιων επιχειρήσεων των ΗΠΑ (Amphibious Readiness Group/ARG) “IWO JIMA”».

Είναι γνωστό ότι τα υποβρύχια κλάσεως «Παπανικολής» του Ελληνικού Στόλου αποτελούν τις πλέον σύγχρονες υποβρυχιακές μονάδες συμβατικής προώσεως παγκοσμίως, χάρη στο σύστημα ΑΙΡ που διαθέτουν και τους επιτρέπει την επί 20ήμερο συνεχή παραμονή τους εν καταδύσει, κάτι που σε «περιορισμένες» θάλασσες, όπως το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος, το καθιστά ένα «μίνι-πυρηνοκίνητο» υποβρύχιο από επιχειρησιακής απόψεως, κάτι που – ασφαλώς – γνωρίζουν οι Αμερικανοί.

Πηγή: parapolitika.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Μπλα, μπλα, μπλα. Απλά θέλανε οι Αμερικάνοι να κάνουν ανανέωση των βάσεων δεδομένων με τις ακουστικές υπογραφές υποβρυχίων άλλων χωρών και να καλιμπράρουν τα υδρόφωνα τους. Όλα τα υπόλοιπα απλά σάλτσες…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.