Το όχημα “S-ATV”

Γράφει ο Στάθης Βασιλείου

[dropcap size=small]T[/dropcap]o S-ATV ή Special purpose-All Terrain Vehicle της Oshkosh Defence αναπτύχθηκε ως αντικαταστάτης του Hummer σαν όχημα περιπολίας κατ’ απαίτηση της US SOCOM.

Παρουσιάστηκε το 2012 κι αν κι έχασε στον διαγωνισμό (από το Flyer της General Dynamics) συνεχίζει να προωθείται από την Oshkosh. Οι φωτογραφίες της έκθεσης είναι από την SOFEX 2018 στο Αμμάν της Ιορδανίας.

Αποτελεί είναι η αλήθεια ένα ικανό και ανθεκτικό όχημα ελαφράς αναγνώρισης, με βάρος μόλις 2,7 τόνους (κενό) και 4,5 τ. πλήρες. Μεταφέρει πλήρωμα 3-7 ατόμων (ο οδηγός στη μέση) σε αποστάσεις 500 χλμ. με ταχύτητες ως 120 χλμ/ώρα. Το όχημα μπορεί να μεταφερθεί από CH-47 με προσαρμογή των ελαστικών. Οι κινητικές του ικανότητες είναι προσαρμοσμένες στα ανώμαλα εδάφη που οι ειδικές δυνάμεις μετακινούνται, με ικανότητα ανάβασης σε κλίση 60%, πλάγια κλίση 30% και υπερπήδηση εμποδίων ύψους 0.5 μέτρων. Το όχημα είναι ανοιχτού τύπου (κοινή απαίτηση για δράση σε ερημικά κλίματα αλλά μπορεί να δεχθεί πρόσθετη θωράκιση που θα προστατεύει από βολές ελαφρών όπλων, θραύσματα και ΑΕΜ -με τίμημα την ταχύτητα και εμβέλεια.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

3 Απαντήσεις

    1. Όπως συνήθως συμβαίνει με τα αμυντικά συστήματα, δεν γνωρίζεις την τιμή μέχρι να το παραγγείλεις. Υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να συνυπολογιστούν καθώς τα οχήματα θα πρέπει να κατασκευαστούν εκ του μηδενός με την κατασκευάστρια εταιρία να υπολογίζει το κόστος σχεδιαστικής ανάπτυξης, δοκιμών, υλικών, συναρμολόγησης κλπ. Δεν είναι δηλαδή σαν μια αυτοκινητοβιομηχανία που αναπτύσσει ένα αυτοκίνητο με βάση αναλύσεις για τις προοπτικές πωλήσεων, το δοκιμάζει, το διαφημίζει “εξοντωτικά”, το κατασκευάζει σε εκατοντάδες χιλιάδες κομμάτια και κατόπιν, επιμερίζει όλο το σωρευτικό κόστος συν κέρδος στον αριθμό που κατασκεύασε. Αυτό οδηγεί παραγγελίες κρατών για συστήματα σε τέτοιες διαφορές μεταξύ παραγγελιών τους για τον ίδιο τύπο οχήματος.

      Χονδρικά, βέβαια, το κόστος ενός οχήματος 4×4 κατηγορίας 4-5 τόνων με ενσωμάτωση ειδικών υλικών κατασκευής και ιδιαίτερα συστήματα επικοινωνιών και ισχυρά συγκροτήματα ισχύος και αναρτήσεων, τιμολογείται μεταξύ 300,000 και 600,000 δολαρίων ΗΠΑ. Στον διαγωνισμό της SOCOM επελέγη τελικά το GD Flyer 60 που η προπαραγγελία για τα πρώτα 10 οχήματα τιμολογήθηκε στα $ 5.8 εκατομμύρια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.