“Η Στρατηγική είναι εύκολος εις την θεωρίαν, εξαιρετικά όμως δύσκολος εν τη πράξει.”

Αναδημοσίευση από τη σελίδα του Σάββα Δ. Βλάσση* στο Facebook.

“Καθ’ ην στιγμήν η θύελλα εξέσπασεν επί την Πολωνίαν ασφαλώς η Πολωνική Διοίκησις ουδέν ήτο δυνατόν να πράξη, πλέον εκείνου όπερ έπραξε, δηλαδή του να παραμείνη αδρανής θεατής της κατασπαράξεως της Πατρίδος της. Μία όμως Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκησις δεν διοικεί με προοπτικήν ημερών, αλλ’ ετών. Ώφειλε τουτέστιν η Πολωνική Διοίκησις να προαισθανθή προ πολλών ετών τον κίνδυνον ως και την μορφήν του κινδύνου και να δώση εις τον Πολωνικόν Στρατόν τα μέσα προς απόκρουσιν του κινδύνου τούτου. Η Στρατηγική είναι εύκολος εις την θεωρίαν, εξαιρετικά όμως δύσκολος εν τη πράξει. Και η Πολωνική Διοίκησις εν τη προκειμένη περιπτώσει δεν εστάθη εις το ύψος των περιστάσεων, όχι διότι αφέθη να ηττηθή (αυτό ήτο μοιραίον και αναπόφευκτον πλέον) αλλά διότι Στρατηγικώς δεν ευρέθη από πολλού χρόνου εις το ύψος της αποστολής της”. (Συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Δαβάκης, Οκτώβριος 1939)

*Ο Σάββας Δ. Βλάσσης είναι εκδότης του περιοδικού ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ

8 Σχόλια

  1. ΑΧΕΡΩΝ

    Στην Πολωνία ὅμως,τον Ὁκτώβριο του 1939 δέν βρέθηκε κανείς να ὑπογράψει συνθηκολόγηση,ἑνῶ στην Ἑλλάδα τον Ἀπρίλιο του 1941,διαγκωνιζόταν οἱ σωματάρχες ἑνός νικηφόρου ἕως τότε Στρατοῦ,ποιός θα προλάβει να ὑπογράψει συνθηκολόγηση.
    Μάλιστα,δέν ὑπέγραψαν ἕνα μόνο πρωτόκολλο,ἀλλά τρία…

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: